Προς το περιεχόμενο

Άγνωστο έργο του Μάικλ Έντε

lykoulos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σε όλους, έχω εδώ και 2-3 χρόνια στην κατοχή μου ένα πολύ όμορφο απόσπασμα από ένα κείμενο του Μάικλ Έντε. Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω την παραμικρή πληροφορία στο google για ολόκληρο το έργο του, δεν γνωρίζω από ποιο έργο του είναι. Θα σας γράψω ένα μικρό απόσπασμα και θα αναφέρω μερικές λέξεις κλειδιά, μπας και το ξέρει κανένας για να με βοηθήσει.

Λοιπόν με λίγα λόγια είναι ένας γέρος και ένας νέος σε ένα δωμάτιο που μοιάζει ατελείωτο, και προσπαθούν να φτάσουν στην άλλη μεριά, όπου μια νέα γοητευτική γυναίκα περιμένει τον γέρο για να παντρευτούν. Αυτός είναι εξουθενωμένος, μιας και το δωμάτιο είναι μια έρημος στην οποία είναι πάντα μεσημέρι (μάλιστα το αναφέρουν ως το δωμάτιο του μεσημεριού). Ο γέρος λοιπόν παραπονιέται συνεχώς πως δεν θα τον θέλει πλέον η νύφη, ενώ ο νεαρός, που είναι κάτι σαν βοηθός του, του δίνει κουράγιο για να συνεχίσει. Σημείο κλειδί κατά τη γνώμη μου, είναι ο εξής διάλογος:

Γ = Γέρος, Ν = Νέος

Γ - Βέβαια, βέβαια, σε λίγο φτάνουμε, γι'αυτό διάλεξα το δρόμο που πάει κατευθείαν από πόρτα σε πόρτα. Η ευθεία είναι πάντα ο γρηγορότερος δρόμος... Αυτό δα το ξέρουν και τα παιδιά.

Ν - Όχι, όχι στο δωμάτιο του μεσημεριού. Εγώ σας το είπα από την αρχή, αλλά δεν θέλατε να με ακούσετε. Κάθε παρακαμπτήριος δρόμος θα μας έφερνε πιο κοντά στο στόχο μας. Δεν με πιστέψατε και τώρα είναι πια αργά. Έχουμε ήδη προχωρήσει πολύ.

Γ - Μήπως να περιμέναμε το δροσερό σούρουπο... Είμαι πολύ κουρασμένος.

Ν - Θα αστειεύεστε βέβαια... Ξεχάσατε; Είμαστε στο δωμάτιο του μεσημεριού, εδώ δεν βραδιάζει ποτέ. Μα δεν προσέξατε ότι δεν υπάρχουν σκιές;

Γ - Δεν αντέχω άλλο...

Ν - Εσείς ο ίδιος το θελήσατε. Σας το είπαμε και σας το ξανάπαμε και σας το λέμε συνεχώς: η ευθεία οδός είναι η μακρύτερη διαδρομή. Εσείς δεν θέλατε να ακούσετε. Τώρα τουλάχιστον καταλαβαίνετε;

Γ - Ναι... Εννοείτε ότι τα μαθηματικά με ξεγέλασαν.

Ν - Όχι, στα μαθηματικά αυτό ισχύει!

'Οποιος έχει την παραμικρή πληροφορία, ας πει κάτι, καίγομαι να διαβάσω όλο το έργο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...