Προς το περιεχόμενο

Χρησικτησία σε πυλωτή

Fan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

1) Σε χώρο ελιγμών σε καμία περίπτωση δεν παρκάρεις.

2) Ήθελα να 'ξερα πως προέκυψε η αντίληψη ότι κάθε pilotis αποτελεί στο σύνολό της χώρο στάθμευσης. Κοινόχρηστος μπορεί να είναι, χώρος στάθμευσης, όμως, όχι απαραίτητα και σίγουρα όχι σε όλη την επιφάνεια. Οι χώροι στάθμευσης (στον ακάλυπτο, στην pilotis, στο υπόγειο) είναι προκαθορισμένοι και ισχύει ότι ορίζει η σύσταση.

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • Super Moderators
Δημοσ.
Γεια σας και καλώς σας βρίσκω!

Κατοικώ σε Πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα και 12 θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή.

Όσο ο καθένας μας είχε ένα όχημα, ή καλύτερα, όταν μόνο 2 από τους ένοικους είχε 2ο, δεν υπήρχε θέμα. Τώρα που πολλοί από εμάς έχουν 2ο όχημα (μηχανή ή αυτοκίνητο) αρχίζουμε να έχουμε τριβές ως προς την χρήση των χώρων.

Θεωρώ ότι εφόσον οι δύο αυτοί χώροι δεν αποτελούν παρακολούθημα κάποιου διαμερίσματος, είναι κοινόχρηστοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε ένοικο (first come first served). Αυτή είναι και η πρώτη μου ερώτηση. Παρακαλώ όποιον γνωρίζει να επιβεβαιώσει.

Αν υποθέσουμε ότι ο παραπάνω τρόπος δεν μας τιμά, μπορεί η Γ.Σ. να αποφασίσει για την εκ περιτροπής χρήση των 2 αυτών χώρων? Αυτή είναι η δικιά μου πρόταση. Πιστεύω είναι δίκαιη. Είναι σύννομη?

Να θεωρήσω ότι όποιος παρκάρει στους χώρους ελιγμών (ακόμα κι αν επαρκεί ο χώρος) ότι ουσιαστικά δεν έχει δικαίωμα?

Μπορώ, αν υπάρξει αδιέξοδο στην Γ.Σ., να προτείνω αυξημένα κοινόχρηστα για τους συγκεκριμένους 2 χώρους / χρήστες ως μέσο πίεσης αλλά και δικαιοσύνης?

Έχω ρωτήσει ήδη πολλά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χώρο, και τον χρόνο!!

1. Εφ' όσον δεν έχει οριστεί στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή στον κανονισμό της πολυκατοικίας ότι συγκεκριμένα διαμερίσματα έχουν 'συνδεθεί' με συγκεκριμένουνους κοινόχρηστους χώρους, τότε υφίσταται όντως το first come first served.

2. Όπως ορθώς απαντάει ο kirileman, οι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι κατ' ανάγκη και χώροι στάθμευσης. Οπότε δεν υφίσταται "χώρος ελιγμών", υποτίθεται ότι, εφ'όσον η πυλωτή χρησιμοποιείται για στάθμευση, οι κάνοντας χρήση αυτής αυτορυθμίζουν το χώρο στα πλαίσια της καλής πίστης.

3. Θεωρώ ότι η εκ περιτροπής χρήση δεν είναι σύννομη. Κι αυτό διότι δεν μπορεί να συσταθεί, νόμιμα, εκ περιτροπής χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Η απόφαση που παρέθεσα λίγο πιο πάνω ουσιαστικά λέει ότι όλη η πυλωτή, κατ'αρχήν, είναι κοινόχρηστος χώρος και, εάν αποφασιστεί ότι συγκεκριμένο διαμέρισμα κάνει αποκλειστική χρήση συγκεκριμένου χώρου, τότε αυτό συνιστά περιορισμό του κοινόχρηστου χώρου (ουσιαστικά συνίσταται δουλεία υπέρ του συγκεκριμένου διαμερίσματος) με σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.

Πλην όμως για να γίνει ορθός περιορισμός (ορθή σύσταση δουλείας), πρέπει το οφελούμενο διαμέρισμα να είναι συγκεκριμένο και ορισμένο, δεν μπορεί να συσταθεί περιορισμός και το οφελούμενο διαμέρισμα να είναι ασαφώς καθορισμένο ως εκ περιτροπής διαμέρισμα.

4. Μπορείς να προτείνεις αυξημένα κοινόχρηστα. Το θέμα είναι εάν θα ψηφιστεί κάτι τέτοιο από τη Γ.Σ...

Δημοσ.
1. Εφ' όσον δεν έχει οριστεί στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή στον κανονισμό της πολυκατοικίας ότι συγκεκριμένα διαμερίσματα έχουν 'συνδεθεί' με συγκεκριμένουνους κοινόχρηστους χώρους, τότε υφίσταται όντως το first come first served.

2. Όπως ορθώς απαντάει ο kirileman, οι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι κατ' ανάγκη και χώροι στάθμευσης. Οπότε δεν υφίσταται "χώρος ελιγμών", υποτίθεται ότι, εφ'όσον η πυλωτή χρησιμοποιείται για στάθμευση, οι κάνοντας χρήση αυτής αυτορυθμίζουν το χώρο στα πλαίσια της καλής πίστης.

3. Θεωρώ ότι η εκ περιτροπής χρήση δεν είναι σύννομη. Κι αυτό διότι δεν μπορεί να συσταθεί, νόμιμα, εκ περιτροπής χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Η απόφαση που παρέθεσα λίγο πιο πάνω ουσιαστικά λέει ότι όλη η πυλωτή, κατ'αρχήν, είναι κοινόχρηστος χώρος και, εάν αποφασιστεί ότι συγκεκριμένο διαμέρισμα κάνει αποκλειστική χρήση συγκεκριμένου χώρου, τότε αυτό συνιστά περιορισμό του κοινόχρηστου χώρου (ουσιαστικά συνίσταται δουλεία υπέρ του συγκεκριμένου διαμερίσματος) με σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.

Πλην όμως για να γίνει ορθός περιορισμός (ορθή σύσταση δουλείας), πρέπει το οφελούμενο διαμέρισμα να είναι συγκεκριμένο και ορισμένο, δεν μπορεί να συσταθεί περιορισμός και το οφελούμενο διαμέρισμα να είναι ασαφώς καθορισμένο ως εκ περιτροπής διαμέρισμα.

4. Μπορείς να προτείνεις αυξημένα κοινόχρηστα. Το θέμα είναι εάν θα ψηφιστεί κάτι τέτοιο από τη Γ.Σ...

Κατ' αρχήν ενα ευχαριστώ για την ανταπόκριση και των 2 σας.

Ίσως μια διευκρίνηση βοηθήσει στην εικόνα: Οι 12 θέσεις βρίσκονται "κάτω" από το οικημα (ανάμεσα σε κολώνες) ενώ οι χώροι ελιγμών δεν καλύπτονται από οτιδήποτε. Γι αυτό θεωρώ ότι και οι 12 θέσεις είναι θέσεις στάθμευσης και οτιδήποτε άλλο (εκτός του κήπου) είναι χώρος ελιγμών.

Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει την "εκ περιτροπής" χρήση των 2 θέσεων, από την άλλη όμως εφόσον η Γ.Σ. είναι το ανώτερο όργανο θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια απόφαση για να ευκολύνει την ζωή όλων. Δεν είναι και παράνομο!?!

Ευχαριστώ και πάλι

Δημοσ.
fan, επί του πρακτικού του πράγματος, μπορείς να μας πεις πόσες θέσεις στάθμευσης υπάρχουν στην πιλοτή και πόσα διαμερίσματα έχει η πολυκατοικία (θα βόλευε να τα κατανείμεις και ανά όροφο)

Κατα όροφο δεν θυμάμαι αλλά τα διαμερίσματα είναι 20. Οι θέσεις παρκινγκ είναι 20 θεωρητικά αλλά πρακτικά είναι 18 λόγω κάποιας ιδιορυθμίας. Οι ένοικοι είναι όλοι ιδιοκτήτες και μένουν εκεί πάνω από 25 χρόνια. Επειδή δύο διαμερίσματα (της γιαγιάς μου και μιας άλλης γριάς) δεν είχαν ποτέ αυτοκίνητο δεν υπήρχε πρόβλημα αυτά τα χρόνια τώρα όμως που ξεκίνησα να πηγαίνω εγώ εκεί ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να μένει απ' έξω και φυσικά θέλουν να είναι το δικό μου.

• Super Moderators
Δημοσ.
[...]

Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει την "εκ περιτροπής" χρήση των 2 θέσεων, από την άλλη όμως εφόσον η Γ.Σ. είναι το ανώτερο όργανο θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια απόφαση για να ευκολύνει την ζωή όλων. Δεν είναι και παράνομο!?!

Ευχαριστώ και πάλι

Έτσι όπως γράφει η απόφαση, δεν είναι σύννομη η εκ περιτροπής χρήση των θέσεων. Θα πρέπει να οριστούν με τρόπο ρητό και συγκεκριμένο οι ιδιοκτησίες στις οποίες αντιστοιχεί συγκεκριμένο τμήμα του κοινόχρηστου χώρου.

Δημοσ.
Αν κατάλαβες κάτι τέτοιο, κατάλαβες λάθος. Είναι ξεκάθαρο το τι ισχύει.

Παρέθεσα πιο πάνω την πιο πρόσφατη απόφαση, η οποία είναι η τελευταία σε μία σειρά αποφάσεων για το ίδιο θέμα.

Συγνωμη μεγαλε, αλλα οι ιδιοι οι δικηγοροι δεν μπορουν να σου δωσουν σαφη απαντηση:X

Αποφασεις υπαρχουν αλλα σαφης εικονα του τι ισχυει δεν υπαρχει.

Εφοσον ομως εσυ δηλωνεις γνωστης, για την περιπτωση μου(post#27) τι προτεινεις?

• Super Moderators
Δημοσ.
Συγνωμη μεγαλε, αλλα οι ιδιοι οι δικηγοροι δεν μπορουν να σου δωσουν σαφη απαντηση:X

ahem, ο paredwse είναι δικηγόρος :o

Δημοσ.

Ρωτάς τι γίνεται σήμερα όταν έχει πουληθεί στο παρελθόν ανοιχτή θέση στάθμευσης ως ανεξάρτητη ιδιοκτησία σε άτομο εκτός πολυκατοικίας;

Δημοσ.
ahem, ο paredwse είναι δικηγόρος :o

Σσσσσ, ειναι της μυστικης :-D

Να κανω μια χαζη ερωτηση; (ειναι και η ωρα)

Γιατι ο ορος πυλωτη χρησιμοποιειται απο τους μηχανικους και πολεοδομιες κλπ στην αγγλικη "pilotis" ; Δεν ειναι ελληνικη λεξη αλλα την ελληνοποιησαμε;

Δημοσ.
Ρωτάς τι γίνεται σήμερα όταν έχει πουληθεί στο παρελθόν ανοιχτή θέση στάθμευσης ως ανεξάρτητη ιδιοκτησία σε άτομο εκτός πολυκατοικίας;

Οχι παιδι μου... δεν ειπα εγω τετοιο πραγμα.

Mε το που χτιστηκε το σπιτι το 1980, τρια απ τα διαμερισματα ειχαν και 3 θεσεις. Με τη παροδο των ετων και τις μεταπωλησεις των διαμερισματων οι θεσεις αυτες πηγαιναν μαζι με τα σπιτια. Τι ισχυει σημερα?

Δημοσ.

Το ίδιο. 'Οσο για τον όρο pilotis, δεν είναι ελληνικός φυσικά, περιγράφει ουσιαστικά τα υποστυλώματα (χωρίς τοιχοποιία) πάνω στα οποία στηρίζεται ένα κτήριο και ένα από τα πρώτα παραδείγματα κτηρίου σε pilotis είναι η villa Savoye του Le Corbusier.

Δημοσ.
Σσσσσ, ειναι της μυστικης :-D

Να κανω μια χαζη ερωτηση; (ειναι και η ωρα)

Γιατι ο ορος πυλωτη χρησιμοποιειται απο τους μηχανικους και πολεοδομιες κλπ στην αγγλικη "pilotis" ; Δεν ειναι ελληνικη λεξη αλλα την ελληνοποιησαμε;

Όχι, δεν είναι. Είναι σαν την λέξη coure-anglaise που επίσης χρησιμοποιούμε!

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.
Η γιαγιά μου μένει σε μια παλιά πολυκατοικία η οποία έχει πυλωτή και μία θέση για κάθε διαμέρισμα. Επειδή ποτέ δεν είχαμε βάλει αυτοκίνητο σε χώρο που δικαιούμασταν έβαζαν άλλοι. Καλά ως εδώ.

Πριν από καμιά βδομάδα πήγα να βάλω το δικό μου αυτοκίνητο και μου είπαν ότι όλες οι θέσεις είναι πιασμένες. Ρώτησα το διαχειριστή και έναν άλλον που μένει στην πολυκατοικία και μου έδειξε το που πρέπει να το βάζω. Φυσικά ήταν κατελλημένη από κάποιον άλλον. Όταν τον βρήκα και του είπα ότι αυτή η θέση είναι δικιά μου μου είπε ότι αυτός το βάζει για 25 χρόνια στην ίδια θέση και ότι είχε γίνει μια συνέλευση πριν από 25 χρόνια και είχαν αποφασίσει προφορικά που θα το βάζει ο καθένας. Φυσικά δεν ήξερε ποιά ήταν η θέση για το διαμέρισμα της γιαγιάς μου. Οι θέσεις δεν είναι γραπτώς προκαθορισμένες για κάθε διαμέρισμα εγώ έχω το δικαίωμα να το βάζω όπου βρώ ή μπορεί κάποιος να επικαλεστεί χρησικτησία επειδή το βάζει στην ίδια θέση επί 25 χρόνια;

Με συμφέρει να κινηθώ νομικά;

Ξέχασα να πω ότι έτσι όπως είναι η πυλωτή δυστυχώς 2 με 3 τρείς θέσεις στάθμευσεις δεν είναι δυνατον να χρησιμοποιηθούν αφού τα διαμερίσματα είναι 20 και η πυλωτή αρκετά μικρή και παράξενα δομημένη.

Ψάξε και βρες αν σου χρεώνουν στα κοινόχρηστα ή σε άλλον λογαριασμό (ΔΕΗ, ύδρευσης, κτλ) τα τετραγωνικά μέτρα από τον χώρο στάθμευσης, και αν μπορείς βρες και το συμβόλαιο και διασταύρωσέ τα. Αν πληρώνεις όντως κοινόχρηστα, τότε δεν υφίσταται χρησικτησία καθώς πληρώνεις για την χρήση, άρα διεκδικείς νόμιμα τον χώρο.

Το έμαθα από μία απόπειρα χρησικτησίας σε ένα ακίνητο. Ο ιδιοκτήτης πήγε στο δικαστήριο τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που πλήρωνε κανονικά τόσα χρόνια, και το δικαστήριο του αναγνώρισε την ιδιοκτησία παρόλο που είχαν περάσει πάνω από 25 χρόνια. Ο τύπος που πήγε να του το φάει δεν είχε καμία απόδειξη ότι έμενε εκεί :-).

Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, και όλοι πληρώνετε από κοινού τα κοινόχρηστα και δεν υπάρχει κάποιο συμβόλαιο που να σου παραχωρεί τον χώρο, όσο έχει δικαίωμα να βάζει αυτός το αμάξι του άλλο τόσο το έχεις και εσύ. Όποιος προλάβει πρόλαβε.

http://www.fa3.gr/nomothesia_2/nomoth_gen/19-Dikaio-embragmato.htm

Άρθρο 1045 του Αστικού Κώδικα

Έκτακτη χρησικτησία

Εκείνος που έχει στη νομή του για μια εικοσαετία πράγμα κινητό ή ακίνητο, γίνεται κύριος (έκτακτη χρησικτησία).

http://www.capital.gr/law/articles.asp?id=420991&subcat=106

Η χρησικτησία εξάλλου δεν νοείται, αν δεν συντρέχει η βασική προϋπόθεση της νομής του πράγματος, η οποία θεμελιώνεται εφόσον ο νομέας αποδείξει, ότι καθ΄ όλο το απαιτούμενο χρονικό διάστημα των δέκα ετών ασκούσε ενέργειες φυσικής εξουσίασης επί του συγκεκριμένου ακινήτου. Για την στοιχειοθέτηση της νομής δηλαδή, απαιτούνται εμφανείς και διαρκείς υλικές πράξεις επί του ακινήτου, με τις οποίες φανερώνεται η βούληση του νομέα να το μετέρχεται ως δικό του. Τέτοιες πράξεις νομής θεωρούνται, η επίβλεψη, η επίσκεψη, η εκμίσθωση και η φύλαξη του ακινήτου, οι καταμετρήσεις και η σύνταξη διαγραμμάτων και, σε περίπτωση κληρονομιαίου ακινήτου, η αποδοχή της κληρονομίας και η καταβολή του οικείου φόρου. Συνεπώς δεν επαρκούν για την κατάφαση της νομής ευκαιριακές πράξεις, όπως η περίφραξη του ακινήτου, οι οποίες συνιστούν ενδείξεις απλής κατοχής του και όχι άσκησης επαρκούς εποπτείας επί αυτού.

Συγνώμη για το μακροσκελές θέμα, αλλά ήθελα να σε κατατοπίσω όσο μπορώ. Ελπίζω να βοήθησα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...