The_Judas Δημοσ. 27 Μαΐου 2011 Δημοσ. 27 Μαΐου 2011 Εγω παντως περυσι τελειωσα Πληροφορικη Παν/μιου Ιωαννινων. Πριν ξεκινησω τις σπουδες μου, ημουν εξαιρετικα "πορωμενος" με το αντικειμενο. Ηθελα οπωσδηποτε πληροφορικη, δε με ενοιαζε τιποτε αλλο. Τωρα, καποια χρονια μετα, ειμαι τελειως απογοητευμενος. Απο πρακτικη αποψη, δεν εμαθα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ που δεν ηξερα(ευτυχως ημουν αυτοδιδακτος σε αυτα). Hardware, δικτυωσεις και γενικως οτιηδποτε φανταζεστε πως θα το κανει ξερω γω ενας τεχνικος Η/Υ ΔΕΝ διδασκονται, κι αν διδασκονται φτανουν στο σημειο "η καρτα γραφικων ειναι αυτη" ---> εικονα + 2-3 επεξηγησεις. Επισης, ακομη και προγραμματιστες να θελετε να γινετε και παλι δε θα μαθετε σχεδον τιποτα. Τα παντα τα μαθαινεις εντελως επιφανειακα, με εξαιρεση την C και C++ στην οποια φτανεις αρκετα βαθια. Απο κει και περα, οκ, πηρα γνωσεις fortran,java,html,xml,javascript κλπ αλλα τα απολυτως βασικα, οποτε πλεον δε θυμαμαι σχεδον τιποτα. Βασεις δεδομενων μια απο τα ιδια, εισαγωγη σε συστηματα βασεων, θεωρια πανω στη θεωρια και ξανα θεωρια και απο πραξη σε sql και ολοκληρωμενα συστηματα διαχειρισης βασεων τιποτα. Γενικως απο ΠΡΑΞΗ και ΕΞΑΣΚΗΣΗ πολυ λιγα πραγματα. Μονο στη Τεχνολογια Λογισμικου υπηρξε καποιο ενδιαφερον, μας ανατεθηκε σαν project η δημιουργια ενος προγραμματος-συστηματος διαχειρισης προσωπικου μιας επιχειρησης, οπου εκτος απο την θεωρια φυσικα, επρεπε ΜΟΝΟΙ μας να καθησουμε να βρουμε τα εργαλεια που απαιτουνται (πηγαμε σε visual C#). Μπορει να καναμε καποιες "τσατσιες" ωστε στην παρουσιαση του προγραμματος να πανε ολα καλα, αλλα σαν αποτελεσμα τουλαχιστον οπτικα, ηταν ωραιο και σου εδινε ετσι μια αισθηση "εφτιαξα το δικο μου προγραμμα" ξερω γω Αντιθετα, απο τα 40+ μαθηματα του οδηγου σπουδων, τα μισα και πλεον ηταν μαθηματικα, προχωρημενα μαλιστα ενω οσα επιλογης φαινονταν ενδιαφεροντα(τεχνητη νοημοσυνη, ασυρματα δικτυα, κρυπτογραφηση κλπ) εν τελει κι εκεινα αγγιζαν και δεν ακουμπουσαν. Θεωρια, θεωρια, θεωρια. Εν τελει, εχοντας τελειωσει και ψαχνοντας για δουλεια, νομιζω δε μπορω να δουλεψω πουθενα. Σαν προγραμματιστης μου ζητανε να εχω αριστες γνωσεις και εμπειρια ετων σε sql,joomla,javascript,xhtml και ενα σωρο web 2.0 τεχνολογιες που ουτε σαν αναφορα δεν τις ειδα στη σχολη και πρεπει να στρωσω κωλο να τις μαθω μονος μου(ασε που ειναι απειρες σε αριθμο, ενα σωρο γλωσσες, πλατφορμες, περιβαλλοντα, βασεις και καθε εταιρια εχει διαφορετικο). Σαν τεχνικος οκ μπορω αλλα οχι λογω της σχολης αλλα απο τα οσα εχω μαθει μονος μου. Σαν καθηγητης σε Λυκειο? Ας γελασω.... Θα μπορουσα ανετα βεβαια αλλα μπλεκεις με ΑΣΕΠ, χρειαζεσαι ΑΣΠΑΙΤΕ για παιδωγικη καταρτιση και τρεχα γυρευε. θα δωσω βεβαια αλλα δεν τρεφω ελπιδες. Τα ειπα λιγο ασυναρτητα, αλλα ετσι μου βγηκαν. Τωρα που ειμαι στην αγορα εργασιας, εχω φαει τεραστια απογοητευση με την σχολη, μια τρυπα στο νερο, καλυτερα να πηγαινα δασκαλος τοτε που προλαβαινα κιολας, ολοι οι φιλοι/φιλες που ημασταν μαζι εχουν διοριστει. Δυστυχώς έτσι είναι ο προγραμματισμός. Χρειάζεται πολύ καλή υποδομή, η οποία στην 1οβάθμια και στην 2οβάθμια είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Μπαίνεις σε μια σχολή και ξαφνικά ασχολείσαι με ένα αντικείμενο σχεδόν άγνωστο. Δεν είναι όπως φυσική-μαθηματικά-φιλολογικά που κάνεις στο σχολείο πολλές ώρες την εβδομάδα και σου είναι οικεία. Γι'αυτό και εγώ δεν προτείνω σχολές πληροφορικής σε κάποιον που δεν έχει καμία υποδομή ή πρωτύτερη προσωπική ενασχόληση. Οσον αφορά δίκτυα-harware-servers κλπ χρειάζεται πολύ πρακτική εμπειρία. Όχι ότι στον προγραμματισμό δεν χρειάζεται. Παλιά που υπήρχε έλλειψη έπαιρναν οποιονδήποτε είχε ένα πτυχίο και τον εκπαίδευαν τουλάχιστον 1 χρόνο μέχρι να αρχίσει να αποδίδει. Τώρα που υπάρχουν 30+ τριτοβάθμιες σχολές πληροφορικής, ζητάνε και 5-6 χρόνια εμπειρία... για junior programmer
gogoulini79:P Δημοσ. 29 Μαΐου 2011 Δημοσ. 29 Μαΐου 2011 βασικά εγώ δεν ξέρω τι να κάνω τώρα......... σκεφτόμουν πληροφορική αλλα τώρα με αυτά που ακούω δεν νομίζω οτι είναι και πολύ καλό να πάω για πληροφορική.... δεν ξέρω...... έχω μπερδευτεί.....
sheik Δημοσ. 29 Μαΐου 2011 Δημοσ. 29 Μαΐου 2011 Αν το γουσταρεις και αν απο ΜΟΝΗ σου εχεις ΗΔΗ καθησει να ασχοληθεις με καποια γλωσσα προγραμματισμου ξερω γω, αν το εχεις ψαξει τελος παντων το θεμα και θελησεις οντως στο μελλον να ασχοληθεις με προγραμματισμο φυσικα και αξιζει γιατι εκει θα παρεις τα θεωρητικα(κυριως) εφοδια που θα χρειαστεις μετεπειτα. Αν δεν εχεις ασχοληθει και πολυ και νομιζεις οτι τελειωνοντας τη σχολη θα εισαι σουπερ-programmer και οτι καθε εταιρεια θα σκιστει να σε προσλαβει, αστο. Εγω αυτο νομιζα Εν τελει, δε λεω, απεκτησα τις βασεις, εμαθα να σκεφτομαι "αλγοριθμικα", εμαθα ενα σωρο πραγματακια χρησιμα, αλλα χρειαζεται προσωπικη, εκτος σχολης ενασχοληση και διαβασμα. Ή αλλιως, πρεπει να εχεις το "μικροβιο" του προγραμματιστη.
gogoulini79:P Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 πιστεύω οτι μπορώ να τα πάω καλα γιατί μου αρέσει πολυ η πληροφορική... αλλά δεν ξερω αν μπορώ να τα καταφλερω με τα δικά σου δεδομένα γιατί απο τώρα κάποιες παραπάνω γνώσεις δεν έχω... και εγώ πίστευα οτι θα τα μάθω στην σχολή αν και έτσι κ αλλιώς φέτος ανακάλυψα οτι μαρέσει πολυ..... δεν ξέρω.. :/ πάντως σε μια άλλη ιστοσελίδα που διάβασα για την πληροφορική και γενικά τον προγραμματισμό έλεγαν οτι τα καλύτερα πανεπιστημια είναι το μετσόβιο, η ασσοε, και το καποδηστριακο....... πειτε μου την γνώμη σας
The_Judas Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Δημοσ. 30 Μαΐου 2011 Η ασσοε είναι οικονομικό πανεπιστήμιο. Δηλαδή λιγότερη έμφαση σε προγραμματισμό. Εχει το θετικό όμως, ότι αν δεν σου αρέσει τελικά η πληροφορική μπορείς να ασχοληθείς με τα οικονομικά.
gogoulini79:P Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 εγώ διάβασα οτι παρότι ασχολείται και έχει και οικονομικά μαθήματα μέσα σου δίνει πολύ καλες βάσεις για τον προγραμματισμό.... για το μετσόβιο κάποια γνώμη..;;
sheik Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 Για παραδειγμα δες αγγελια που μολις βρηκα : WEB DEVELOPER , ζητείται από ταιρία ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου. Άριστες γνώσεις php .net asp actionscript mysql java css android Δηλαδη ειναι εξωπραγματικο αυτο. Δε φτανει που θελει γνωσεις σε ενα σωρο γλωσσες/τεχνολογιες τις θελει και ΑΡΙΣΤΕΣ. Απο ολα τα παραπανω, μονο java(και sql) θα δεις στις περισσοτερες σχολες κι αυτο οχι σε βαθος. Εχει ομοιοτητες πολλες με την C++ οποτε τουλαχιστον εμεις απλα μαθαμε τα απολυτως βασικα. Καλα για android δεν το συζητω, ακου τι ζητανε. Android δε θα δεις πουθενα, εκτος οτι ειναι καινουριο λειτουργικο , μονο αν εισαι ψαγμενος απο μονος σου και καθησεις να ασχοληθεις θα μαθεις.
gogoulini79:P Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 Δημοσ. 31 Μαΐου 2011 σωστό.... παναγία μου με φοβήζει το γεγονός οτι νομίζω οτι θα βγώ απο την σχολή και οτι δεν θα έχω τίποτα απο αυτά που ζητάνε... δεν θέλω να πάνε χαμένα 4-5 χρόνια σπουδών και ψάχνω για να μπορέσω να κάνω το καλύτερο αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο.... ://
alan2 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2011 σχετικα με ασοεε:"αν δεν σου αρέσει τελικά η πληροφορική μπορείς να ασχοληθείς με τα οικονομικά. " και αν δεν σου αρεσουν τα οικονομικά? Μετά τη σχολή πού μπορεί καποιος να βρεί προϋπηρεσία junior programmer?
sheik Δημοσ. 2 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2011 Δεν υπαρχει junior programmer, με την μια πρεπει να ξερεις php,css,xhtml,mysql,joomla,javascript κλπ
dora_explorer Δημοσ. 2 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2011 Πρέπει να ψάχνετε σε μεγάλες εταιρείες που έχουν προγράμματα αποφοίτητων. Επίσης πληροφορική δεν είναι προγραμματισμός. Εγώ σπούδασα πληροφορική και δεν κάνω προγραμματισμό(γιατί δεν θέλω και τον βαριέμαι). Κάνω unix/linux, sybase/oracle, project management(IT related), support etc. Η πληροφορική έχει μεγάλο φάσμα και μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Ο Databasa admin ή ο system admin δεν κάνουν προγραμματισμό. Μετά μπορείς να κάνεις πιο hardware από software. Μπορείς να είσαι στο requirement ή testing. Business analysis, architect, release management, change management κτλ κτλ. Υπάρχουν άπειρες επιλογές αρκεί να το ψάξεις και να δεις τι σου αρέσει. Βέβαια από ότι βλέπω Ελλάδα τώρα έχει ζήτηση πολύ για web developers. Αλλά νομίζω σιγά σιγά θα ανοίγονται πολλοί ρόλοι και σε άλλους τομείς. 1
gogoulini79:P Δημοσ. 17 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2011 http://apps.facebook.com/pitsos_gr/fridge/cvr7ocs5j7 για παμε να βλεπω λαικ απο ολους σας για το ψυγειο μου )))
vuvuzelas Δημοσ. 30 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2011 απο αποψη δημοσιευσεων και αναφορων των καθηγητων του τμηματος εφαρμοσμενης πληροφορικης ειναι πατος συγκριτικα με αλλες σχολες πληφορικης(με εξαιρεση κανα δυο πανεπιστημια)...δηλαδη οι αλλες σχολες πληροφορικης(πλην ενος δυο πανεπιστημιων απο τα συνολικα δεκα πληροφορικης) εχουν σαφως ποιοτικοτερο διδακτικο προσωπικο...δεν λεω πως ολοι οι καθηγητες στην εφ πληροφορικη δεν εχουν ποιοτητα...υπαρχουν καμποσοι που εχουν..αλλα ως συνολο ειναι πολυ χαμηλα(βασει μιας ερευνας που εγινε) μιλαμε και για 42 διδασκοντες στο τμημα..αριθμος μεγαλος
dark_banishing Δημοσ. 30 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2011 Ντάξει είστε υπερβολικοί και μπερδεύετε και τα νέα παιδιά. Γράφεις ρε συ sheik ότι μάθαμε αρκετά βαθιά c και c++. Ωραία έμαθες τις 2 πιο βασικές γλώσσες και κολλάς που ? Στο joomla? css και html? Javascript? Είναι προφανές ότι στο πανεπ δεν μπορούν να σου μάθουν τα πάντα. Από την στιγμή που ξέρεις c/c++ τα παραπάνω τα μαθαίνεις σε 1 βδομάδα το πολύ. Είναι αστείο να ξέρεις c++ και να παραπονιέσαι ότι δεν σου έμαθαν joomla. Μην κλαίτε την μοίρα σας λες και έχετε μείνει 10 χρόνια πίσω.
sheik Δημοσ. 30 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2011 Δε παραπονιεμαι που δεν μου εμαθαν joomla, αν και 1-2 ΒΑΣΙΚΑ ΥΠΕΡ-ΔΗΜΟΦΙΛΗ, web εργαλεια θα μπορουσαν να στα μαθουν. Η πληροφορικη δε μενει στασιμη, ετσι πως το πανε το 2200 θα μαθαινεις ακομα μοναχα c/c++. Ο κοσμος προχωραει μπροστα, νεες τεχνολογιες ξεπηδανε καθε τρεις και λιγο και καποια στιγμη θα πρεπει να εκσυγχρονιστει και ο οδηγος σπουδων. Αλλα τεσπα, περισσοτερο "παραπονιεμαι" στο οτι οι εργοδοτες τα θελουν ολα στο πιατο. Δε μπορεις να απαιτεις να ξερει ο αλλος τοσα πολλα και τοσο καλα. Εγω εχω ολη την καλη διαθεση και ορεξη για μαθηση και εργασια, προσελαβε με και εφοσον μεσα σε μια εβδομαδα οπως λες ειναι τοσο ευκολο να μαθω joomla, javascript ,php,css,xhtml κλπ, βαλε με να στρωσω κωλο και εκπαιδευσε με. Θα μου πεις, κατσε μαθε τα μονος σου. Δε δουλευει ετσι ομως. Εκτος των αλλων σου ζηταν και portfolio με το τι εχεις κανει.Καθε εταιρια σε ζηταει για πολυ εξειδικευμενα πραγματα αναλογα με τις αναγκες της και δεν ειναι δυνατον απο μονος σου να ξερεις τι δουλεια θα σου αναθεσουν και τι εργαλεια θα σου χρειαστουν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα