Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά. Το url rewrite πως γίνεται;

Χρησιμοποιώ php, και τα κομμάτια που θέλω να γίνει αυτό δεν είναι μεμονωμένα. Είναι πολλά και προστίθενται συνεχώς καινούργια. Είδα κάποια tutorials αλλά δεν τα πολύ κατάλαβα.

Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.

Η ερώτησή σου είναι κατά τι ασαφής...

1. Υπάρχει η περίπτωση του κλασικού url rewriting μέσω του Apache / mod_rewrite / .htaccess (υπάρχει αντίστοιχο setup για περιβάλλον IIS/ASP).
  2. Υπάρχει η περίπτωση των "friendly urls" που έχουν ως επιλογή διάφορα CMS, συνήθως με αρχιτεκτονική front-page controller, με ή χωρίς την ανάγκη native url filtering (σε επίπεδο Web Server).
  3. Υπάρχει και η περίπτωση ενός addon τύπου - για παράδειγμα - vbSEO, το οποίο μπορεί να συνδυάζει τα προηγούμενα δύο. Σχεδόν για κάθε εφαρμογή μπορεί να γραφτεί τέτοιο addon.

Αν αναφέρεσαι στην πρώτη περίπτωση, οι κλασικές αναφορές είναι:

- URL Rewriting Engine

- URL Rewriting Guide

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μία τεχνική με την οποία κάποιος μπορεί να αντικαταστήσει μέρος κάποιου URL που κάνει request κάποιος client με κάποιο άλλο string. Αυτό έχει νόημα είτε για λόγους ευχρηστίας (π.χ. τα URLs που φαίνονται να είναι μικρά και ευκολομνημόνευτα) είτε για λόγους ασφάλειας (π.χ. να μη φαίνονται υπαρκτές διαδρομές στο filesystem του server).

Όπως λέει ο fromaz, μπορεί να υλοποιείται είτε στο λογισμικό του HTTP server (οι περισσότεροι δημοφιλείς HTTP servers και reverse proxies προβλέπουν σχετική λειτουργία), είτε σε επίπεδο application (δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη platform-specific τεχνολογία όπως front-page controller ή vbSEO, μπορεί να γίνει αποκλειστικά από την web εφαρμογή).

Στην περίπτωση που γίνεται από τον HTTP server, ο προφανής περιορισμός είναι ότι αν το μέρος του URL που τροποποιείται συμπεριλαμβάνει το hostname ή το port number, θα πρέπει το νέο string να έχει έγκυρη μορφή (σύμφωνα με τα specifics του σχετικού RFC) και περιεχόμενο (σύμφωνα με τα specifics του DNS και του TCP).

Στην περίπτωση που γίνεται αποκλειστικά από την web application, υπάρχει ο πρόσθετος περιορισμός ότι θα πρέπει, αν μετασχηματίζεται το path, το νέο string να βρίσκεται πάντα σε υψηλότερο σημείο από αυτό από το οποίο φιλοξενείται η εφαρμογή από τον HTTP server.

Φυσικά καλύτερες επιδόσεις υπάρχουν και πιο σωστό είναι όταν γίνεται από τον HTTP server.

Επεξ/σία από nske
Δημοσ.
Η ερώτησή σου είναι κατά τι ασαφής...

1. Υπάρχει η περίπτωση του κλασικού url rewriting μέσω του Apache / mod_rewrite / .htaccess (υπάρχει αντίστοιχο setup για περιβάλλον IIS/ASP).
  2. Υπάρχει η περίπτωση των "friendly urls" που έχουν ως επιλογή διάφορα CMS, συνήθως με αρχιτεκτονική front-page controller, με ή χωρίς την ανάγκη native url filtering (σε επίπεδο Web Server).
  3. Υπάρχει και η περίπτωση ενός addon τύπου - για παράδειγμα - vbSEO, το οποίο μπορεί να συνδυάζει τα προηγούμενα δύο. Σχεδόν για κάθε εφαρμογή μπορεί να γραφτεί τέτοιο addon.

Αν αναφέρεσαι στην πρώτη περίπτωση, οι κλασικές αναφορές είναι:

- URL Rewriting Engine

- URL Rewriting Guide

Η πρώτη περίπτωση με ενδιαφέρει. Θα διαβάσω τα link που μου έδωσες και θα το δοκιμάσω.

Αυτο το αρχείο που κάνω τις αλλαγές, πρέπει να το ζητήσω από την εταιρεία που έχω το hosting;

Ευχαριστώ πολυ.

Δημοσ.
Αυτο το αρχείο που κάνω τις αλλαγές, πρέπει να το ζητήσω από την εταιρεία που έχω το hosting;

Αυτό εξαρτάται από το αν η εταιρία έχει εγκαταστήσει & ενεργοποιήσει το mod_rewrite και δίνει τη δυνατότητα να ορίσεις δικές σου σχετικές ρυθμίσεις μέσω αρχείων .htaccess. Αν η απάντηση είναι καταφατική και στα δύο, τότε αρκεί απλά να φτιάξεις αρχεία .htaccess βάζοντας μέσα τις ρυθμίσεις σου.

(επίσης αυτές οι ρυθμίσεις είναι ειδικά για Apache, αν και είναι το πιθανότερο, δεν είναι 100% σίγουρο ότι η εταιρία θα χρησιμοποιεί Apache)

Δημοσ.

Εάν πρόκειται για το domain της υπογραφής σου, στείλε μου ένα μήνυμα στο support [at] cretaforce.gr για να σε βοηθήσω.

Απ' ότι καταλαβαίνω θέλεις για παράδειγμα κάποιος να γράφει:

http://www.lyrics4u.gr/173

και να του ανοίγει το:

http://www.lyrics4u.gr/songRes.php?song=173

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Επαναφερω το θεμα γιατι ειναι συνεχως επικαιρο.

Νομιζω η πιο απλη λυση για ενα μέσο site, ειναι να γραψεις τι θες στο htaccess αρχειο.

Ομως, αν εγω εχω φτιαξει με προγραμμα authoring ενα site με 150 σελιδες, μια προς μια, ειναι δυνατον να καθισω να γραψω 150 προτασεις για rewrite για να το κανω πιο φιλικο;

Εννοω οτι μπορει να γινει λαθος, οτι καθε φορα που μπαινει νεα σελιδα πρεπει να κανεις καταχωρηση στο αρχειο κλπ. Μανουβρα δηλαδη.

Και τελικα, ποσο επηρεαζει την καταταξη στο google ενα friendly url?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...