Προς το περιεχόμενο

Lost: Η Μεγάλη Ανασκόπηση (spoilers ARE included)

Sellers

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Νομίζω οτί το ποστ του gamanos παραπάνω είναι από τις καλύτερες εξηγήσεις για το τί τελικά είναι η σειρά. Όσο για το 90% επιστημονικής φαντασίας των πρώτων κύκλων που αναφέρει ο φίλος konnak δεν είναι ακριβώς έτσι. Το είχα γράψει και παλαιότερα σ' ένα μήνυμα μου πως όταν λέμε για επιστημονική φαντασία, για καταπακτές, βόμβες και ταξίδια στο χρόνο έτσι απλά, αφήνουμε έξω ένα τεράστιο κομμάτι του Λοστ που έτρεχε παράλληλα με αυτά: το κομμάτι της πίστης.

Πόσες κουβέντες έγιναν μεταξύ των ηρώων για έκεινο το ριμαδοκουμπι κι αν πρέπει να πατηθεί; πόσο πίστη είχαν στο "Θεό" τους οι others; γιατί πίστεψαν τον Τζακ και έριξαν τελικά τη βόμβα; σε τί πίστευε ο Έκο κι έφτιαχνε εκκλησία; γιατί πίστεψε η Πένυ τον Ντες και τον περίμενε; σε τί πίστευε η Ελοίζ και θυσίασε ακόμα και το γιο της ή ο Μπεν αντίστοιχα την Άλεξ και τόσα μα τόσα άλλα που από τη λαχτάρα κάποιων να εξηγηθούν τα πάντα επιστημονικά είτε τα έχουν ξεχάσει, είτε από τότε τα προσπερνούσαν χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

P.S. Κι αναφέρθηκα μόνο στην πίστη, αν πιάσουμε και τον όρο "αγάπη" στο Lost θέλουμε 2 μέρες.

• Απαντ. 556
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
... αν πάντα είσαι πιο δεκτικός στο τι δείχνει μια σειρά επειδή σε διασκεδάζει, θα ικανοποιηθείς πιο εύκολα από εμένα ή τον tzino...

Έτσι ακριβώς. Όσοι είδαμε τη σειρά ως αυτό που είναι (ένα 40λεπτο εβδομαδιαίο σόου) την απολαύσαμε μέχρι το τέλος. Όσοι το ψειρίσατε με τις αναπάντητες ερωτήσεις και τις "ηλίθιες" ή καθόλου απαντήσεις που έδωσε, τελικά χαλαστήκατε και ξενερώσατε.

Δημοσ.
Έτσι ακριβώς. Όσοι είδαμε τη σειρά ως αυτό που είναι (ένα 40λεπτο εβδομαδιαίο σόου) την απολαύσαμε μέχρι το τέλος. Όσοι το ψειρίσατε με τις αναπάντητες ερωτήσεις και τις "ηλίθιες" ή καθόλου απαντήσεις που έδωσε, τελικά χαλαστήκατε και ξενερώσατε.

Το προβλημα ειναι οτι το Λοστ ειχε ολα τα προσοντα να ειναι More than a tv show

Δεν του αξιζε να καταντησει "ενα 40λεπτο εβδομαδιαιο σοου"

Τωρα καταλαβαινω πως νιωσαν οι φαν του Ματριξ στο Revolutions

Δημοσ.

Ναι, βέβαια φαντάζεσαι ότι κάτι τέτοιο δεν το ελέγχεις. Εγώ ας πούμε άρχισα τον Prison, είδα με το ζόρι την 1η σεζόν, και στην αρχή της 2ης όταν κατάλαβα ότι η φάση θα ήταν κυνηγητό την παράτησα γιατί βαριόμουν. Το Heroes μέχρι το 18ο επεισόδιο με είχε ενθουσιάσει πολύ. Μετά με το τραγικό φινάλε της 1ης και το τραγικό ξεκίνημα της 2ης το παράτησα. Κοινό σημείο ήταν ότι ταυτόχρονα έβλεπα το Lost που στην τότε άγνοια έσπερνε ακριβώς επειδή:

[...] ειχε ολα τα προσοντα να ειναι More than a tv show

Δεν του αξιζε να καταντησει "ενα 40λεπτο εβδομαδιαιο σοου" [...]

Δημοσ.

ΟΛΑ τα σόου είναι εβδομαδιαία 40λεπτα σόου (μόνο οι χρόνοι του κάθε επεισοδίου αλλάζουν). Καμία ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ σειρά δε φιλοδοξεί να είναι κάτι παραπάνω. Αν κάποιος παθιαστεί με μια σειρά αυτό λέει πιο πολλά για τον κάποιο κι όχι για τη σειρά.

• Moderators
Δημοσ.
ΟΛΑ τα σόου είναι εβδομαδιαία 40λεπτα σόου (μόνο οι χρόνοι του κάθε επεισοδίου αλλάζουν).

Το In Treatment του HBO είναι καθημερινό :P

Επίσης, νομίζω ότι όποια σειρά δεν φιλοδοξεί να είναι κάτι αν όχι παραπάνω-έστω-σημαντικά-διαφοροποιήσιμο από τις υπόλοιπες του είδους, τότε ή κόβεται ή είναι φόλα. Να το πω πιο απλά, η σειρά που δεν "προσπαθεί" δεν αξίζει για μένα. (χωρίς να λέω κάτι έμμεσο για το LOST εδώ, έχω πει αναλυτικά την άποψη μου για τη σειρά και τυχαίνει να συμφωνεί και με του Konnak και με του KaizerSoze. - επίσης, εντάξει, εγώ πχ γέλασα πολύ με τις "απαντήσεις" στο blog post, να'ναι καλά το παιδί).

Επιλέγω (/ουμε) τις σειρές που θα παρακολουθώ (/ούμε) γιατί τις έχω (/ουμε) ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες. Γιατί μας πείθουν (καλώς ή κακώς, με τίμιο τρόπο ή όχι) ότι διαθέτουν το κάτι παραπάνω, ότι θα υπάρξει "pay-off" των ιστοριών τους , ότι δεν θα χάσουμε απλά το χρόνο μας (εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος βέβαια). Και απορρίπτουμε άλλες γιατί είναι αδιαχώριστες από το τσούρμο ή καχέκτυπα καλών σειρών, ή (...).

Δημοσ.

Μπορούμε λοιπόν να συμφωνήσουμε ότι για ένα εβδομαδιαίο 40λεπτο TV Show το Lost ήταν πάρα πολύ καλό αλλά για ένα more than a tv show όχι και τόσο? Και μετά να αναπαυτούμε ειρηνικά? :lol:

Δημοσ.

Όσο το έδειχνε ναι, αλλά η τελευταία σεζόν άφησε τόσο άσχημη γεύση που δε θα το ξαναδώ ούτε θα το προτείνω. Σας διαφεύγει ότι η σειρά δεν αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια να πεις έτσι απλά "1η, 2η και 4η σεζόν καλές, 3η μέτρια, 5η τελευταία δεν βλέπεται". Δυστυχώς δε μπορεί να ξεκινήσει κάποιος τη σειρά, να απολαύσει τις πρώτες 4 σεζόν και μετά να το αφήσει. Αναγκαστικά θα δει και τις σεζόν 5 και 6 μιας και η σειρά είναι μια σειρά γεγονότων και λόγω αυτής της προσμονής να δοθεί λύση στο μυστήριο και στα ερωτήματα, και (πιθανόν, για μένα πιθανότατα, για σένα όχι και τόσο) θα ξενερώσει βαθύτατα και αυτό θα τον χαλάσει (όπως εμένα). Εγώ έτσι το βλέπω. Η συνολική εμπειρία μου φάνηκε πολύ waste of time και πολύ κακό για το τίποτα, και γι' αυτό έχει αρχίσει ήδη και ξεθωριάζει στο μυαλό μου. Σε καμια 10ριά χρόνια θα τη θυμάμαι αμυδρά ως μια σειρά που θα μπορούσε να είναι κορυφαία αλλά τα σκάτωσε στο τέλος. Αντιθέτως, το X-files πχ. ακόμα και τώρα το αναπολώ με μεγάλο σεβασμό, και σίγουρα θα το ξαναδώ από την αρχή κάποια στιγμή.

Δε χρειάζεται σώνει και καλά να συμφωνήσουμε για κάτι, αν μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα.:-)

Δημοσ.
Το προβλημα ειναι οτι το Λοστ ειχε ολα τα προσοντα να ειναι More than a tv show

Δεν του αξιζε να καταντησει "ενα 40λεπτο εβδομαδιαιο σοου"

Τωρα καταλαβαινω πως νιωσαν οι φαν του Ματριξ στο Revolutions

το πρόβλημα είναι ότι το LOST θα θέλαμε, να είναι more than a tv show.

Όλοι. Ανεξαιρέτως. Μέχρι ένα βαθμό το κατάφερε. Το σε ποιον βαθμό για τον καθένα , διαφέρει.

Όμως ΠΟΤΕ δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο ή κάτι παραπάνω από ένα tv show.

Ξεκίνησε σαν ενα tv show, συνεχίστηκε σαν ένα tv show και τελείωσε σαν ένα tv show.

Όσοι δούλεψαν γι' αυτό πληρώθηκαν για την δουλειά τους σε ένα tv show και όσοι το παρακολούθησαν, παρακολούθησαν ένα tv show. Διακοπτόταν για να μπουν οι διαφημίσεις ενός tv show και οι κύκλοι του συμβάδιζαν με την τηλεοπτική σεζόν .

ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΠΟΤΕ "ενα 40λεπτο εβδομαδιαιο σοου" γιατί ΗΤΑΝ "ενα 40λεπτο εβδομαδιαιο σοου" .

Ακόμα και αν ένα tv show μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω, αυτό είναι από εξαιρετικά δύσκολο μέχρι σχεδόν ακατόρθωτο να γίνει για αμερικανική σειρά, μεγάλου δικτύου, τεράστιας απήχησης.

Όσο για το matrix, αν κάποιος μου έλεγε ότι θα γίνει τριλογία, θα παίζει η Μπελούτσι και θα είναι όλα σχεδόν τυχαία, θα ξενέρωνα ΑΛΛΑ τα μηνύματα της πρώτης ταινίας θα είχαν όπως και έχουν την ίδια σημασία. Όταν δε, ανέβηκα level αντίληψης και ξαναείδα τα άλλα δύο όσο γίνεται αφαιρώντας τις hollywoodιανές συμβάσεις και περιορισμούς και αναγκαιότητες, συμπλήρωσα κι άλλα κομμάτια στο παζλ της νεομυθολογίας του και κατάλαβα κι άλλα από αυτά που ήθελε να πει ο ποιητής, άλλο αν το περιτύλιγμα ήταν τόσο γυαλιστερό που μπορεί και να σου ξεφύγει...

Επισκέπτης
Δημοσ.
1ον) σου έχω νέα, την Καταπακτή και τα ηλεκτρονικά της τα έφτιαξε η Ντάρμα. Μόνο την 6η σεζόν είδες;

2ον) όχι, τα "έλεος", "ό,τι να'ναι" και "Duh!" δεν είναι επιχειρήματα, ούτε προορίζονταν ποτέ να είναι. Μάθε να διαβάζεις καλύτερα, μπορεί να βρεις και την κατακλείδα.

1) Μήπως η Ντάρμα είχε Αιγύπτιους; :lol: Μήπως μίλαγαν Αιγυπτιακά, σαν ένα είδος κώδικα; Μήπως αντέγραψαν τα σύμβολα από αλλού; Αλήθεια, ποια είναι η δικιά σου ερμηνεία; Ότι απλά άρχισαν να πετάνε μέσα Αιγυπτιακά σύμβολα και μύθους και τυχαίως κάποια στιγμή ανακάλυψαν ότι υπάρχουν και κάτι θεοί που έχουν άμεση σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο νησί, οπότε τους έριξαν κι αυτούς στο μείγμα;

2) Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Θα ξαναδιαβάσω τα "έλεος". :-)

Να σου φτιάξω μια ιστορία που να στέκει που να λέει πως το άγαλμα μεταφέρθηκε από μία Stargate και να δείχνει πως όλα ήταν προσχεδιασμένα από την αρχή ; :P

Sure man, δως του να καταλάβει. Αυτή είναι η μαγεία του LOST τελικά. Αυτή ήταν πάντοτε εδώ που τα λέμε. Χαίρομαι που δεν τις έριξαν μια κλωτσιά στο φινάλε, αλλά τα πράγματα συνεχίζονται.

Να σημειώσω εδώ, και σε απάντηση κάποιου προηγουμένως που λέει ότι μπορεί να κάτσει κάποιος φαν και να βρει ικανοποιητικές απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα από τη σειρά ερωτήματα, ότι το να δίνεις σε κάθε ερώτημα μια απάντηση, ηλίθια ή έξυπνη, κάτω από δική σου αναζήτηση - έστω, είναι δυνατό. Όμως αυτό δεν αναιρεί ότι οι σεναριογράφοι πιθανότατα δεν είχαν ιδέα (γιατί αν είχαν θα υπήρχαν στοιχεία στη σειρά που να στηρίζουν μια τέτοια τραβηγμένη υπόθεση).

Μα υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν τραβηγμένες υποθέσεις. Τουλάχιστον για κάποιον που παίρνει ακόμα τη σειρά στα σοβαρά και θέλει να κάτσει να ασχοληθεί για να βρει τέτοια πράγματα.

Προσωπικά εγώ δεν έχω ιδιαίτερη όρεξη. Καλά πέρασα, ωραία ήταν, μου αρέσει να μένουν τα πράγματα λίγο αναπάντητα, μου αφήνει χώρο να ονειρεύομαι δικές μου απαντήσεις (σοβαρά, έχω δει στον ύπνο μου διάφορα "χαμένα" κομμάτια του LOST που δεν παίχτηκαν στις οθόνες :-)). Αλλά καταλαβαίνω ότι, πχ τα παλικάρια στο LostPedia που ψάχνονται τόσο πολύ, βρίσκουν ερμηνείες που δένουν μια χαρά και μάλιστα με πράγματα που φαίνεται να είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί, ακριβώς επειδή υπάρχουν στοιχεία που σε οδηγούν εκεί.

Δημοσ.
Κατάλαβα καλά..; 11 έξτρα λεπτά με μπεν + χέρλεϊ;

ναι , και από ότι ακούγεται :

3 λεπτά θα περπατάνε απλά στο δάσος. 4 λεπτά θα δείξει flashback . και στα άλλα 4 κάτι θα πούνε και θα γυρίσει στην κάμερα με έμφαση ο herley για να επαναλάβει την "απάντηση" μήπως δεν το πιάσαμε

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...