Προς το περιεχόμενο

Ποιος είναι πραγματικά ο σινεφίλ;

SnipeR

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Δυό γρήγορες απαντήσεις γιατί ούτε εγώ έχω όρεξη (και φαντάζομαι ούτε και κανένας άλλος) να μπλεχτούμε σε ατέλειωτες 'διαμάχες' - λες και είναι κανά topic για την Λογική... ;) :P

<blockquote><font class="small">Quote cinefreak66:</font><hr> [...]Aτυχέστατη είναι η σύγκριση μεταξύ Land & Freedom και Black Hawk Down.H μέρα με τη νύχτα [...]<hr /></blockquote>

Η παράθεση των δύο ταινιών έγινε για να σημειώσω ότι είναι δύο 'πολιτικές' ταινίες (δηλαδή και οι δύο άπτονται συγκεκριμένων πολιτικο-ιστορικών θεμάτων). Δεν είπα ότι έχουν σχέση (αλίμονο :ooo:!!!).

<blockquote><font class="small">Quote cinefreak66:</font><hr> Τα αντικειμενικά κριτήρια που θέτω δεν είναι κανένας δεκάλογος ή τίποτα άλλο, αλλά είναι καθαρά η δική μου προσωπική άποψη, που φυσικά μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, γιατί απλά πιστεύω ότι η άποψη όλα είναι υποκειμενικά είναι λανθασμένη [...]<hr /></blockquote>

Μου αρκεί αυτό. Λες, πολύ απλά, ότι τα 'αντικειμενικά' σου κριτήρια είναι η άποψή σου, δηλαδή είναι τελικά τα περίφημα αυτά κριτήρια είναι υποκειμενικά. I rest my case. ;)

Αυτά. :)

• Απαντ. 47
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

ok το πιασα το υπονοουμενο :grin:

Μονο ενα σημειο.

Φιλε cinefreak66 ανεφερες οτι δε πιστευεις

οτι τα παντα μπορει να ειναι υποκειμενικα

στηριζοντας αυτη τη θεση στη πιστη.

Δε νομιζω να σε παραξενευει που αυτη η

αιτιολογια εμενα δε μου αρκει για να αποδεχτω

οτι δε μπορει να ειναι ολα υποκειμενικα :)

Δημοσ.

Ο χαρακτηρισμός αντικειμενικά ίσως δεν ήταν απόλυτα ορθός και ίσως έπρεπε να αναφερθώ απλά σε κριτήρια..αλλά και πάλι paredwse έμεινες σε μια φράση και όχι στο σύνολο του post μου.

Υπάρχουν κριτήρια που είναι ορατά από όλους πχ αν έπαιξε καλά ο/η ηθοποιός, αν η σκηνοθεσία ήταν καλή, αν το στόρυ ήταν ενδιαφέρον κτλ.

Υπάρχουν όμως και κριτήρια που είναι άορατα σε κάποιον που δεν πηγαίνει συχνά σινεμά.πχ έχοντας δει κάποιος τον Έντουαρντ Νόρτον στον Κόκκινο Δράκο από τη μια και στα Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας ή στο Figth Club από την άλλη θα καταλάβει ότι δε του βγήκε ο ρόλος στον Κόκκινο Δράκο.Επίσης η ίδια η ταινία συγκρίνεται αυτόματα με τη Σιωπή των Αμνών. Αυτά δεν μπορεί να τα δει κάποιος που βλέπει μόνο τις καινούριες ταινίες.

Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ριμέικ. Έχοντας δει το σουηδική ταινία Insomnia με τον Στέλλαν Σκαρσγκαρντ, η ταινία Insomnia με τον Αλ Πατσίνο δε με συγκίνησε σχεδόν καθόλου.Μάλιστα σ' ένα Χόλυγουντ που πια του λείπουν οι ιδέες (σκεφτείτε ότι το Matrix, το Lord of the Rings γυρίστηκαν στην Αυστραλία,το Xαρι Πότερ στην Αγγλία) οι πιο πολλές ταινίες ήταν είναι ριμέικ και αναμάσημα παλιών είτε πατριωτικού πολεμικού περιεχομένου..Πολλοί λοιπόν δεν έχουν αυτό το μέτρο σύγκρισης και ενθουσιάζονται από ταινίες που άλλοι τις βλέπουν ως ξαναζεσταμένο φαγητό.

Από εκεί και πέρα,συνεχίζοντας υπάρχουν ακόμα περισσότερο κριτήρια άφαντα στους πολλούς, γιατί δε τους δίνουν σημασία ή δεν καταλαβαίνουν τη σημασιολογία τους, κάτι που έκανα και εγώ στην αρχή πχ ανέφερα προηγουμένως

αλλά φυσικά μπορώ να συγκρίνω τρόπους αφηγηματικής πορείας, σκηνοθεσίας, αντιμετώπισης χαρακτήρων, χειρισμού χρωμάτων, πλάνων, ακολουθίας πεπατημένων κλισέ ή όχι κτλ..

<hr /></blockquote>

Αυτό είναι κάτι που αντικειμενικά δεν μπορεί να το κάνει κάποιος που δε βλέπει συχνά σινεμά.Τώρα από εκεί και πέρα όλα αυτά και χίλια παραπάνω εισάγονται στο υποκειμενικό φίλτρο του καθενός και βγάζει ο καθένας τα συμπεράσματά του .Όπως καταλαβαίνετε όμως ο μη μυημένος στο σινεμά έχει ήδη αφήσει πολλά απ' έξω που αλλοιώνουν το τελικό του συμπέρασμα, που είμαι σίγουρος ότι σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν διαφορετικό αν έβλεπε όλα τα παραπάνω (και αυτό το λέω έχοντας ως κριτήριο τον ίδιο μου τον εαυτό..γιατί με άλλο μάτι έβλεπα κάποτε τις ταινίες και με άλλο τις βλέπω τώρα).

Αυτό λοιπόν εννούσα με εκείνη τη φράση μου paredwse...

Δημοσ.

<blockquote><font class="small">Quote paredwse:</font><hr> Σινεφίλ: Ο άνθρωπος που βλέπει και εκτιμά όλες τις ταινίες που είναι καλές στο είδος τους. (ταπεινή μου άποψη)

<hr /></blockquote>

Symfwnw APOLYTA me ton paredwse...allwste oi tainies einai san ta vivlia kapws...se metaferoun se ena kosmo pou analoga me tis dikes sou empeiries/hlikia/diathesh sou fainetai diaforetikos.

Dokimaste px na deite mia tainia pou eixate na deite prin kairo k isws na mhn thn eixate ektimisei.

Σινεφίλ einai aftos pou pragmatika ektimaei oles tis kales sto eidos tous tainies as einai kai splatter 'h camp!

Twra merikoi dhthen to paizoune koultoura px: "ti? tha pame na doume thn amerikanikh malakia pou paizoun ta multiplex?"

Den yponow kapoia paidia tou forum kathws den kserw kanenan sas prosopika alla yparxoun aftoi oi "dithen" koultouriarides (idiws o [censored] o oresths andreadakhs tou sinema -den ton xonevw me tipota-)

kai kati asxeto gia mena to epagelma/idiothta/leitourgima (opos thelete peite to) tou kritikou DEN YFISTATAI!

De mporei px na sou pei o kritikos pou na pas 'h na krinei mia tainia...afhste pou paizoun fragka sth mesh klp

(o oresths andreadakhs px...ekane afierwma sto mega gia to Scooby-Do! k elege ti kataplhktikh tainia einai, kai sto periodiko sinema thn vromoekraze, den exei to tharros ths gnomhs tou...)

Afta...den vlepw idiaitera polles tainies...den prolavainw alla mou aresei poly to sinema eite paw na dw blockbuster eite paw na dw mia akyrh tainia...

Agorazw k to sinema 2 xronia tora alla ntaxei afto einai teleiws sxetiko (opos eipa k prin gia mena h idiothta otu kritikou den yfistatai, apla vazoun merika kala DVDs sto periodiko xix)

Δημοσ.

Ego pali blepo cinema poli sixna, maxri kai dio fores tin ebdomada. Parakoloutho tis kainourgies afixeis kai den boro na po oti eimai monopleuros os anafora sto eidos ton tainon pou blepo. Mou aresoun para polles tainies kai gi'auto an me rotisete pia mou aresei pio polli den tha xero ti na apantiso. Simfono apolita me ton Fozzy kai me ton paredwse.Tis tainies den tis sigxeo. Den tha sigrino pote to lord of the rings me to beautiful mind, parolo pou kontaroxtipithikan sta oscar.Tha sigrino omos to sixth sense me to signs, to opoio deutero den eftase distixos oute to meson tis epitixias tou protou. Oso gi'auto pou leei o Fozzy tha po ena paradigma. Prin apo 3 bdomades kai kati pou piga na do to signs, kathise piso mou mia kopelia pou katholi tin diarkeia tou ergou elege sinexeia "amerikaniki fantasia, o mel gibson o por*ogeros", kai episeis "ma pou einai i gomena tis istorias?Den einai dinaton amerikaniki istoria kai na min exei gomenisma!" Ma telospanton den tous katalabaino autous tous anthropous.Afou den sou aresei to eidos tis tainias giati pas? Gia na tin spaseis se emas? Auto pou me peirazei einai oti sxoliazoun tainies p.x. tromou atoma pou blepoun apokleistika koinonikes.Telos tha ithela na prostheso oti distixos gia tin igeia mou mia apo autous tous "koultourgiarides" einai kai i aderfi mou...Giati se mena????????

Δημοσ.

Φίλε Fozzy για μένα ο Ανδρεαδάκης είναι ο καλύτερος ελληνας κριτκός (μετα θα έλεγα σιγουρα τον Δανίκα) και αν προσεξεις δεν αναλώνεται στις κοινότοπες ευκολιες των άλλων.(ίσως για αυτό να σου ξενίζει)

Και μην ξεχνάς οτι οι εταιρίες διανομής πλήρώνουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ πόσα για τη διαφήμηση μέσα απο ένα δελτιο ειδησεων π.χ.(οπου ο στόχος ειναι κυρίος παιδια) Οπότε δεν μπορεί να κάθεται και να την βρίζει.

Το Σινεμα είναι για πιο ψαγμένα άτομα, ε είναι και αρχισυντακτης, οποτε .... (οχι πως εκει δεν κάνουν διαφήμηση, αλλα τέλος παντων)

Δημοσ.
Φίλε Fozzy για μένα ο Ανδρεαδάκης είναι ο καλύτερος ελληνας κριτκός (μετα θα έλεγα σιγουρα τον Δανίκα) και αν προσεξεις δεν αναλώνεται στις κοινότοπες ευκολιες των άλλων.<hr /></blockquote>

as kano thn xrhsh ths eksousias mou os moderator kai tha sou zhthso eugenika na anahteoriseis os pros to pios einai o kaliteros kritikos...

:D:D:D:P:P

Δημοσ.

Re Gary...an thelei kapoios Anreadakis na legetai kritikos..

To ELAXISTO pou mporei na kanei einai na emmenei stis apopseis tou k na exei to 8arros ths gnwmhs tou!

Ama ektheiaze to Scooby-Do sto deltio tou MEGA k ekane to idio k sto periodiko CINEMA tote ok... tha eixa k apodeiksh gia to oti einai vlakas!

Alla oxi opou peftoun ta FRAGKA (koinws diafhmish mesw deltiou eidhsewn) na leme Aristourgima mh to xasete, kai sto periodiko na leme "mapa to karpouzi"

ELEOS!

Edit: Episis san gnhsios dhmokraths proteinw diagrafh twn post tou Gary, apovolh tou dia pantos apo thn insomnia...etsi gia na mathei k o epote na xrhsimopoiei ta Priviledges tou na eisai Moderator! :P

Plaka kanw :)

Ante epote kalorizika to Mod man!

Δημοσ.

LOOOOOOOL

Fozzy είναι απλό... στο mega δεν ειναι διευθυντής ούτε μεγαλομέτοχος. Εντολές παιρνει... άμα δεν το κάνει θα πάρουν αλλο.

epote άμα αναθεωρήσω θα μου το αποδείξεις ;;; :P :p

Δημοσ.

E re gary AS PAROUN ALLO!

Ego toulaxiston an hmoun kritikos... den tha elega alla sto periodiko k alla sthn TV...

Dld twra ti? xtizei th fhmh tou me kati tetoies malakies? An einai dynaton!

Δημοσ.

Παιδιά χαλαρώστε! Υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό θέμα που λέγεται βιοποριστικό...ακόμα και γνωστοί κριτικοί, όπως ο Κουτσογιανόπουλος έίχε πρόβλημα όταν έφυγε από το Σινεμά, με αποτέλεσμα να λέει καλά να είναι η Μενεγάκη, που μου δίνει ένα 10λεπτο να πω 2-3 χαζομάρες και να πληρωθώ...Τώρα φυσικά ο Ανδρεαδάκης λογικά πρέπει να είναι χεσμένος στο τάλιρο, αλλά γενικά πολύ λίγοι είναι αυτοί που ζουν αποκλειστικά από αυτό το επάγγελμα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...