Προς το περιεχόμενο

Η προσωπικη ζωή ενός καλλιτεχνη σας επηρεαζει οταν κρινετε το εργο του;

Mika

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
nick[;2802640']Αλλο εννοω.

λες

Ο Ντοστογεφσκι και ο Danbrown (αυτός που έγραψε τον Κώδικα νταΒιντσι) είναι συγγραφείς' date=' ποιος από τους δύο είναι καλλιτέχνης; Ποιος από τους δύο θα μνημονεύεται σε 20 χρόνια;

Η πρωτη ερωτηση μια χαρα. Στην δευτερη υπονοεις οτι η διαρκεια μνημονευσης καποιου κρινει και το κατα ποσο ειναι καλλιτεχνης η οχι. Κατά πόσο ισχυει αυτό? Γιατι ?[/quote']

Ποιου το έργο θα μνημονεύεται είναι η σωστή ερώτηση. Αυτό που θέλω να πω είναι πως και σε 20 χρόνια όσοι τελειώνουν το σχολείο, θα ξέρουν 3 έργα του Ντοστογέφσκι, σε αντίθεση με το που θα τελειώσει η διαφήμιση του Brown, θα χαθεί στη λήθη 2 ταινιών.

Κι αφού μιλάμε για λογοτεχνία, περίπου την ίδια εποχή που διάβασα τον κώδικα και τον έβαλα στο ράφι, πήρε και ο Κοετζί το νόμπελ και επομένως "αναγκάσθηκα" να διαβάσω. Η πολυεπίπεδη γραφή του, με έκανε να σκέφτομαι 1 μήνα το νόημα του βιβλίου και να γυρίζω 1 και 2 φορές πίσω να ξαναδιαβάσω συγκεκριμένα σημεία. Επειδή, κι αρνούμαι να παραδεχτώ την περιορισμένη νοημοσύνη μου, πιστεύω πως ο Κοετζί (κι άλλοι παρόμοιοι του, χωρίς να συμφωνώ με όλα τα νόμπελ) προάγει τη λογοτεχνία. Η έμμεση παρουσίαση των ιδεών και ο τρόπος που τις συνυφαίνει στην όποια πλοκή, τα γλωσσικά ευρήματα του και γενικά ο πλούτος του πονήματος του δεν είναι μόνο τέχνη, αλλά σταθερά βήματα προαγωγής της.

Εκεί που καταλήγω είναι πως για τον Νταν Μπράουν (και τον κάθε ένα του συναφιού του) γνωρίζω πως έχει σπουδές δημιουργικής γραφής, μουσικά συγκροτήματα, ένα κάρο μαρκετίστικες μαλακίες και 2 ευπώλητα βιβλία, για τον τον Κοετζί και για τον κάθε ένα σε αυτό το επίπεδο γνωρίζω το όνομα του, το έργο του και το πόσο με επηρέασε. Αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία του δεύτερου, τους θεωρώ καλλιτέχνες και ναι η προσωπική τους ζωή με αφήνει παγερά αδιάφορο, και το ξέρουν και οι ίδιοι και δεν τη δημοσιεύουν.

Γυρίζοντας τώρα στον MJ του αρχικού ερωτήματος. Θεωρώ πως μέχρι ένα σημείο συντέλεσε με τον τρόπο του στην προαγωγή της σύγχρονης μουσικής (σκηνής). Υπάρχουν 4-5 τραγούδια του, που τα ακούω με όλες μου τις αισθήσεις, επίσης εισήγαγε χορευτικές φιγούρες που επηρέασαν τον σύγχρονο χορό και μέχρι και σήμερα όποιος τις δει, αναγνωρίζει τις κινήσεις του mj. Όποιος δεν τα αναγνωρίζει αυτά τα δύο, εθελοτυφλεί. Από εκεί και πέρα, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τις δύο τέχνες που προσπάθησε να υπηρετήσει, για να κρατηθεί στη δημοσιότητα, άρχισε να δημοσιοποιεί τη ζωή του, που μου είναι αδιάφορη. Ως καλλιτέχνη θα τον κρίνω από το Bad και το Thriller, ως άνθρωπο μου είναι αδιάφορο να τον κρίνω. Και έτσι σκέφτομαι για όλους όσους να κάνουν τέχνη και όχι να είναι πρωτοσέλιδα.

• Απαντ. 180
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Δηλαδή ο καθένας σας δίνει στις λέξεις ότι ορισμό του καπνίσει;;; Δεν γίνεται αυτό.

Καλλιτέχνης:

a person who works in one of the performing arts, as an actor, musician, or singer; a public performer: a mime artist; an artist of the dance.

http://dictionary.reference.com/browse/artist

Εξ' ορισμού όλοι αυτοί που λέτε ΕΙΝΑΙ καλλιτέχνες.

Από κει και πέρα αυτό που συζητάτε είναι ποιος είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ καλλιτέχνης. Αυτό είναι κάτι άλλο, είναι θέμα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, κριτηρίων, αλλά εκεί τίθεται και το θέμα των προσόντων των ίδιων των κριτών.

Δημοσ.

Αν ρωτήσεις κάποιον από τους παλιούς γλύπτες, θα σου πει πως και ο κώλος της κατσίκας είναι καλλιτέχνης.

Σύμφωνα με τον ορισμό, το τραγούδι είναι τέχνη, η Μπεζεντάκου ασχολείται με το τραγούδι, άρα είναι καλλιτέχνιδα. ΑΤΟΠΟ.

Δημοσ.

Όχι insomniaK δεν είναι άτοπο. Η Μπεζεντάκου είναι καλλιτέχνιδα βάσει ορισμού έτσι. Όμως:

α) Είναι ατάλαντη/άφωνη.

β) Τα τραγούδια της είναι απαίσια.

γ) Μπορεί να είναι χαζή και οτι άλλο θες.

Σύμφωνα με το θέμα που συζητάμε σαφώς και το γ) δεν μας ενδιαφέρει. Εμένα προσωπικά. Ας είναι χαζή ας είναι και πρεζάκι.

Τώρα όσον αφορά τα α) και β) αυτά τα κρίνει ο κόσμος από κάτω που πάει να την ακούσει. Αν τους αρέσει, αν το έργο της καθώς επίσης και η φωνή της είναι αξιόλογα, θα παραμείνει στην ιστορία της μουσικής για αρκετά χρόνια ακόμα. Άρα είναι καλή καλλιτέχνης. Αν γίνει το αντίθετο τότε είναι για τα μπάζα.

Δώσε βάση τώρα...και αυτό είναι που με κάνει και αναρωτιέμαι. Το α) είναι σίγουρα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ (η φωνή δηλαδή)

Κατά πόσο σοβαρά να πάρουμε αυτόν που πιστεύει οτι η Στέλλα έχει ωραία φωνή; :cry:

Δημοσ.
Αν ρωτήσεις κάποιον από τους παλιούς γλύπτες, θα σου πει πως και ο κώλος της κατσίκας είναι καλλιτέχνης.

Σύμφωνα με τον ορισμό, το τραγούδι είναι τέχνη, η Μπεζεντάκου ασχολείται με το τραγούδι, άρα είναι καλλιτέχνιδα. ΑΤΟΠΟ.

Καθόλου άτοπο. Καλλιτέχνης είναι αυτός που ασχολείται με τις τέχνες. Αυτός είναι ο ορισμός.

Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι αυτός που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Μπορεί να παίζει στην Γ' Εθνική και να μην τον ξέρει κανείς, δεν παύει να είναι ποδοσφαιριστής.

Όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι σαν τον Μαραντόνα, έτσι και όλοι οι καλλιτέχνες δεν είναι σαν τον Μπαχ ή σαν τον Ντοστογιέβσκι. Ούτε είναι όλοι οι επιστήμονες Αινστάιν. Ούτε όλοι οι δημοσιογράφοι είναι άξιοι. Και ούτω καθεξής.

Σε όλα υπάρχουν ικανοί και λιγότερο ικανοί. Απλώς τους καλλιτέχνες όλοι νομίζουμε ότι μπορούμε να τους κρίνουμε, ενώ τους επιστήμονες είναι πολύ πιο δύσκολο.

Δημοσ.

Αν και πια έχουμε ξεφύγει από το αρχικό θέμα, με τη λογική του ορισμού, όλοι όσοι τραγουδάμε στο μπάνιο ή ζωγραφίζουμε καλικαντζαράκια ή πάμε για χορό στα πανηγύρια, είμαστε καλλιτέχνες . Ε δεν είμαστε και αφού το θέλετε να το πάμε στους ορισμούς, αντιγράφω και υπογραμμίζω από το παραπάνω λινκ τον ορισμό νούμερο 1: a person who produces works in any of the arts that are primarily subject to aesthetic criteria, αυτό που εσείς αναφέρετε και με μία δόση χιούμορ πιο πολύ προς τον ορισμό 6 τείνει: a person who is expert at trickery or deceit.

Προσωπικά το σταματώ εδώ, διότι θα μπούμε στο τι είναι aesthetic criteria και εκτός των άλλων είμαστε σχεδόν offtopic.

Δημοσ.
Αν και πια έχουμε ξεφύγει από το αρχικό θέμα, με τη λογική του ορισμού, όλοι όσοι τραγουδάμε στο μπάνιο ή ζωγραφίζουμε καλικαντζαράκια ή πάμε για χορό στα πανηγύρια ή υποκρινόμαστε στην κοπέλα μας, είμαστε καλλιτέχνες . Ε δεν είμαστε και αφού το θέλετε να το πάμε στους ορισμούς, αντιγράφω και υπογραμμίζω από το παραπάνω λινκ τον ορισμό νούμερο 1: a person who produces works in any of the arts that are primarily subject to aesthetic criteria, αυτό που εσείς αναφέρετε και με μία δόση χιούμορ πιο πολύ προς τον ορισμό 6 τείνει: a person who is expert at trickery or deceit.

Προσωπικά το σταματώ εδώ, διότι θα μπούμε στο τι είναι aesthetic criteria και εκτός των άλλων είμαστε σχεδόν offtopic.

Όχι, δεν είναι έτσι. Και επειδή το ίδιο λάθος κάνουν και αρκετοί άλλοι, νομίζω ότι έχει νόημα να το συζητήσουμε. Συζήτηση κάνουμε, δεν μαλώνουμε, ούτε έχουμε να χωρίσουμε κάτι.

Λοιπόν, αν παίζω μια φορά τη βδομάδα 5χ5 με τους φίλους μου δεν είμαι ποδοσφαιριστής. Αν φτιάχνω πύργους με τραπουλόχαρτα δεν είμαι αρχιτέκτονας. Αν τραγουδάω στο μπάνιο μου ή στην κοπέλα μου, δεν είμαι τραγουδιστής.

Αν όμως τραγουδάω σε μαγαζί επί πληρωμή είμαι τραγουδιστής (άρα και καλλιτέχνης). Έστω και αν το μαγαζί είναι της πλάκας. Το αν είμαι καλός τραγουδιστής είναι άλλο θέμα. Το πόσα λεφτά βγάζω ή πόσο διάσημος είμαι είναι κι αυτά ξεχωριστά θέματα.

Γενικά το αν είμαι καλός ή κακός στην εργασία μου είναι τελείως διαφορετικό από το ποια είναι η εργασία μου.

Δημοσ.

Ενώ, από την άλλη, με αυτό τον ορισμό, αν τραγουδάς κανονικά αλλά για κάποιο λόγο δεν πληρώνεσαι γι' αυτό, δεν είσαι τραγουδιστής. Σωστά;

Δημοσ.

Αυτό είναι άλλο θέμα.

Αν πληρώνεσαι και είναι η δουλειά σου, τότε είσαι καλλιτέχνης, πάει και τελείωσε.

Από κει και πέρα, προφανώς υπάρχουν περιστάσεις που είσαι καλλιτέχνης αλλά δεν πληρώνεσαι. Για παράδειγμα ένας ζωγράφος που ζει στη φτώχεια γιατί δεν βρίσκει πελάτες. Ή ο νέος ηθοποιός που πάει σε παραστάσεις ως κομπάρσος τσάμπα για να χωθεί κάπου και να αποκτήσει γνωριμίες.

Αυτό που λέμε εδώ είναι ότι το αντίστροφο δεν ισχύει. Αν το επάγγελμά σου είναι μουσικός και ζεις από αυτό είσαι και καλλιτέχνης. Δεν μπορεί κάποιος να σου το αρνηθεί αυτό επειδή "δεν είσαι αρκετά καλός".

Δημοσ.

Ο ορισμός λέει οτι είναι αυτός που ''παράγει τέχνη'' και το κάνει είτε σαν χόμπυ είτε σαν επάγγελμα με πληρωμή. Βάσει ορισμού λοιπόν θεωρούμαι καλλιτέχνης αν γράφω για παράδειγμα στίχους για τη πάρτη μου. Δεν έχει σημασία αν γράφω καλά ή όχι. Παράγω τέχνη. Από 'κει και πέρα γι' αυτό υπάρχει το κοινό για να κρίνει αν είμαι καλός ή όχι σε αυτό που κάνω.

Δημοσ.

Άρα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλοι οι άνθρωποι είμαστε καλλιτέχνες με διαφορετικά επίπεδα αναγνωρισιμότητας (δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που να μην έχει τραγουδήσει ή να μην έχει σηκωθεί να χορέψει σε ένα γλέντι ή να έχει φτιάξει ένα ανθρωπάκι σε ένα χαρτί η να μην έχει γράψει σε ένα ημερολόγιο).

Δε συμφωνώ με αυτό, εδώ μπαίνει η υποκειμενική έννοια της αισθητικής στον ορισμό και για εμένα, εγώ δεν είμαι καλλιτέχνης επειδή μουτζουρώνω χαρτιά, άρα αυτό το σύνολο που περιέχει τους ανθρώπους δεν ταυτίζεται με αυτό που περιέχει τους καλλιτέχνες και επομένως η αρχική μου υπόθεση/ συμπέρασμα των τοποθετήσεων σας, είναι άτοπη.

Δημοσ.

Τς...παιδιαρίζουμε τώρα. Θέλεις να σου πούμε πόσα δράμια καλλιτεχνίτιδα κρύβει στις φλέβες του ο καθένας μας. Είπαμε όποιος τραγουδάει μπροστά από ένα μικρόφωνο στο δωμάτιο του για τη πάρτη του, επειδή του αρέσει, επειδή θέλει να μοιάσει σε 'μενα, επειδή θέλει να σκοτώσει την ώρα του είναι καλλιτέχνης. Όποιος τραγουδάει την ώρα που χέζει οκ...δεν είναι. Τραγουδάει για έμπνευση. Να του 'ρθουν καλύτερα ξέρω 'γω. Ας τα ξεχωρίσουμε λίγο.

Δε συμφωνώ με αυτό, εδώ μπαίνει η υποκειμενική έννοια της αισθητικής

Ναι, εννοείται αυτό. Το κρίνει ο κόσμος απ' τη στιγμή που το δημοσιεύεις και κατά συνέπεια συμπεραίνει αν είσαι καλός στο να μουτζουρώνεις χαρτιά ή όχι.

/εντιτ: θες να πεις οτι το να μουτζουρώνεις χαρτιά είναι μαλακία και δεν δείχνει πουθενά το ταλέντο σου. Οκ και 'γω μπορεί να θεωρώ τη στραβωμένη μούρη σε ένα πίνακα του πικάσο χειρότερη από ένα γκράφιτυ της gate13. Άρα, ξανά διάβασε τη παραπάνω πρόταση για να καταλάβεις τι εννοώ.

Δημοσ.

Για να μην μπερδεύεστε, αντί για τη λέξη "καλλιτέχνης" βάλτε τη συγκεκριμένη λέξη που εννοείτε, δηλαδή μουσικός, τραγουδιστής, ηθοποιός, ζωγράφος κλπ. Δεν νομίζω ότι κάποιος έχει απορία για αυτές τις λέξεις, ποιος δηλαδή είναι τραγουδιστής, ποιος είναι ζωγράφος κλπ. Ε, λοιπόν η λέξη "καλλιτέχνης" είναι η γενική κατηγορία για όλα αυτά μαζί, τίποτα παραπάνω.

Είναι όπως λέμε τους απόφοιτους του Πολυτεχνείου γενικά "μηχανικούς". Αντί να πούμε "χημικός μηχανικός", "πολιτικός μηχανικός" κλπ. Ή η λέξη "γιατρός", αντί να πούμε χειρούργος, καρδιολόγος, παθολόγος κλπ.

Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο η λέξη "καλλιτέχνης". Άμα το σκαλίσετε και θέλετε οπωσδήποτε να βγάλετε απορίες, τα ίδια μπορείτε να πείτε και για τη λέξη "γιατρός". Ποιος είναι "γιατρός"; Αυτός που έχει πτυχίο αλλά δεν εξάσκησε ποτέ ιατρική είναι "γιατρός"; Ο μάγος της φυλής στους Ινδιάνους είναι γιατρός; Κλπ κλπ κλπ ... Ακριβώς τα ίδια μπερδέματα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...