kirileman Δημοσ. 3 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2009 Καλλιτέχνης αυτός που ασχολείται με τις τέχνες; Και ο τεχνίτης τι είναι; Οι καλές τέχνες τι είναι; Η τέχνη γενικότερα; Μια σπηλαιογραφία 20.000 ετών είναι/ήταν τέχνη; #1. In order correctly to define art, it is necessary, first of all, to cease to consider it as a means to pleasure and to consider it as one of the conditions of human life. Viewing it in this way we cannot fail to observe that art is one of the means of intercourse between man and man. #2. Every work of art causes the receiver to enter into a certain kind of relationship both with him who produced, or is producing, the art, and with all those who, simultaneously, previously, or subsequently, receive the same artistic impression. #3. Speech, transmitting the thoughts and experiences of men, serves as a means of union among them, and art acts in a similar manner. The peculiarity of this latter means of intercourse, distinguishing it from intercourse by means of words, consists in this, that whereas by words a man transmits his thoughts to another, by means of art he transmits his feelings. #4. The activity of art is based on the fact that a man, receiving through his sense of hearing or sight another man's expression of feeling, is capable of experiencing the emotion which moved the man who expressed it. To take the simplest example; one man laughs, and another who hears becomes merry; or a man weeps, and another who hears feels sorrow. A man is excited or irritated, and another man seeing him comes to a similar state of mind. By his movements or by the sounds of his voice, a man expresses courage and determination or sadness and calmness, and this state of mind passes on to others. A man suffers, expressing his sufferings by groans and spasms, and this suffering transmits itself to other people; a man expresses his feeling of admiration, devotion, fear, respect, or love to certain objects, persons, or phenomena, and others are infected by the same feelings of admiration, devotion, fear, respect, or love to the same objects, persons, and phenomena. #5. And it is upon this capacity of man to receive another man's expression of feeling and experience those feelings himself, that the activity of art is based... Πηγή
insomniaK Δημοσ. 3 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2009 Δεν έχω κάτι να συμπληρώσω, νομίζω πως έχω εκφράσει κατανοητά την άποψη μου, που απλά δε συμφωνεί με ένα γενικόλογο ορισμό και το ξεχείλωμα του από τον καθένα. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 21:11 ---------- Για να επανέλθουμε και στο αρχικό ερώτημα, δεν ενδιαφέρομαι για την προσωπική ζωή αυτών που θεωρώ ότι προσφέρουν στην οποιαδήποτε τέχνη. Αυτοί που είναι κατ' ευφημισμόν καλλιτέχνες με "αναγκάζουν" να ενημερώνομαι για το τι χρώμα βρακί φοράνε και τι αυτοκίνητο οδηγούν.
million_voices Δημοσ. 3 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2009 πολυ υπομονετικος ρε insomniak σε ζηλευω αφου παιζουμε με ορισμους να αλλος ενας http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=καλλιτέχνης&dq= οσο υποκειμενικα και αν ειναι τα κριτηρια δεν ειναι οι παντες προικισμενοι με ταλεντο ουτε ποιουν τεχνη επιδεξια,καλαισθητα και ευρηματικα αιντε γιατι το μαυρο σε ασπρο εχει και τα ορια του
screenshot Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Αφορμη γι αυτο το θεμα πηρα απο το αντιστοιχο για το θανατο του Jackson. Τι πιστευετε; πρέπει το εργο ενος καλλιτεχνη να κρινεται και βάσει της προσωπικής του ζωής και της ηθικής του; Προσωπικα εμενα με αφηνει αδιαφορο. Πχ θεωρω οτι ο Κορκολης καλη ωρα δεν στεκει και πολυ καλα στις ερωτικες του επιλογες αλλά αυτο δεν επηρεασει τη γνωμη μου ότι ειναι από τους καλυτερους πιανίστες και συνθετες της Ελλαδα. Αναμφίβολα το εργο του καθενός επηρεάζεται από τις όποιες ιδιαιτερότητες του, πχ οι ταινιες του Παζολινι Καταρχην ο Τζακσον, απ τον οποιον και εμπνευστηκες το θεμα, δεν ειχε καποια ιδιαιτερη ή παραβατικη προσωπικη ζωη και ηθικη. Φημολογιες υπαρχουν μόνο. Γιατι δεν στεκουν καλα οι ερωτικες επιλογες του Κορκολη? Δικαιωμα του ειναι να εχει τις επιλογες που θελει, εφοσον βεβαια δεν ειναι παρανομες. Το οτι ειναι διακεκριμενος πιανιστας (ξεκινησε απο παιδι-θαυμα) ειναι δεδομενο και δεν εξαρταται απο τη γνωμη μας. Ασχετως του Παζολινι, δε σημαινει οτι το εργο του καθε σκηνοθετη επηρεαζεται απο τις ιδιαιτεροτητες του, αν ειναι δυνατον...
Garnele Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Επειδή τώρα διάβασα τις προηγούμενες σελίδες, έχω μια μικρή εμπειρία να εξιστορήσω. Και ξεκινάω: στην μπιεννάλε σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη (παρενθετικά εδώ να αναφέρω ότι γίνεται παράλληλα και στην Αθήνα) και πιο συγκεκριμένα στο Παζάρ Χαμάμ, βρίσκεται ένα έκθεμα ενός Κολομβιανού καλλιτέχνη, που μετά από ταξίδια του σε ολόκληρο τον κόσμο συγκέντρωσε "αρώματα" από διάφορες φυλές/έθνη και εμπότισε με τα αρώματα αυτά κουρτίνες, οι οποίες αποτελούν και τα εκθέματα. Ε για διάφορους αδιάφορους λόγους εγώ πρέπει να βρίσκομαι εκεί και μπορώ μετά βεβαιότητας να πω πως ΒΡΩΜΑΕΙ τόσο μα τόσο πολύ.. Εντέλει δεν μπορώ να θεωρήσω φυσιολογικό κάποιον ο οποίος έχει μπει τόσο βαθιά στα μονοπάτια της τέχνης και της κουλούρας που κάθεται παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα στη συγκεκριμένη αίθουσα, στο σκαμπό που βρίσκεται ανάμεσα από τις κουρτίνες και παίρνει τζούρες ιδρώτα από τους Μασάι. Αυτό εν ολίγοις με έκανε κάμποσες φορές να αναρωτηθώ τι στο διάολο είναι η τέχνη και πώς ορίζεται κλπ κλπ ε και κατέληξα μάλλον στο ότι γούστα είναι και ότι εφόσον υπάρχει κόσμος ο οποίος νιώθει ότι θέλει να μυρίσει τα συγκεκριμένα πανιά γιατί του βγάζουν κάποια πολύ γαμάτη αίσθηση και επικοινωνεί με την ευρύτερη οσφρητική αντίληψη του σύμπαντος ή ξερωγω τι, είναι τέχνη (γι αυτούς). Ας είναι. Εγώ θα κάθομαι απ' έξω. Αυτά τα λίγα.
nikosBruin Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Ειδικά στην λεγόμενη "μοντέρνα τέχνη" έχει πολλά ψώνια. Πρέπει σώνει και καλά να κάνουν κάτι "πρωτότυπο", και έτσι 99 στις 100 προσπάθειες είναι χαζομάρες (γι αυτό δεν το έκαναν ήδη άλλοι!). Από την άλλη, και πορδές να εκθέτουν, όλο και κάποιος θα έρθει να τις θαυμάσει, οπότε...
million_voices Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Ειδικά στην λεγόμενη "μοντέρνα τέχνη" έχει πολλά ψώνια. Πρέπει σώνει και καλά να κάνουν κάτι "πρωτότυπο", και έτσι 99 στις 100 προσπάθειες είναι χαζομάρες (γι αυτό δεν το έκαναν ήδη άλλοι!). Από την άλλη, και πορδές να εκθέτουν, όλο και κάποιος θα έρθει να τις θαυμάσει, οπότε... ναι αλλα οπως ειπε και ο Manuel σε αυτες τις περιπτωσεις δεν υπαρχει ειλικρινια παρα μονο ποζερια εκ του ασφαλους
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Το οτι ειναι διακεκριμενος πιανιστας (ξεκινησε απο παιδι-θαυμα) ειναι δεδομενο και δεν εξαρταται απο τη γνωμη μας. Μπορείς σε παρακαλώ να μου παραθέσεις κάποιο επίτευγμα του Κορκολή στον πιανιστικό χώρο; Γιατί εγώ όποτε τον έχω ακούσει να παίζει (δύο φορές) τα έκανε θάλασσα. Δε λέω, βέβαια, ότι κάθε φορά σκοτώνει τα έργα που παίζει, μπορεί να έχει και καλές στιγμές. Τα παιδιά-θαύματα, κατά κανόνα είναι χαμένες περιπτώσεις. Σπάνια εξελίσσονται σε πραγματικούς μουσικούς. Ακόμα και ο Σγούρος (που ελπίζω να αναγνωρίζεις πως είναι χίλιες φορές πιο σημαντικός πιανίστας από τον Κορκολή και φυσικά ΤΟ παιδί-θαύμα) χρειάστηκε να περάσει κάποια δύσκολα στάδια για να εξελιχθεί τελικά σε έναν διακεκριμένο πιανίστα με σημαντική αναγνώριση. Και δε μιλάω, βέβαια, για τους ανθρώπους που καλό πιανίστα θεωρούν αυτόν που παίζει τις περισσότερες νότες ανά δευτερόλεπτο. Αυτοί εντυπωσιάζονται και από μένα (έχω πολύ καλό σκορ).
dimiman Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 τα παρακατω αποτελουν προσωπικη μου αποψη ναι.η προσωπικη ζωη του καλλιτεχνη με επηρεαζει και πρεπει να μας επηρεαζει οταν κρινουμε το εργο.για μενα ομως "προσωπικη ζωη"την δηλωνω βαζοντας καποια ορια .δεν με ενδιαφερει αν ο καλλιτεχνης. ή οπως θελετε πειτε τον,περνει ναρκωτικα ή μεθαει,κακο του κεφαλιου του κανει.αλλα αν ειναι δυνατον δεν μπορουμε να θεοποιουμε εναν παιδεραστη η δολοφονο οτι εργο και να χει κανει.αν ειναι δυνατον να εξυμνουμε ενα ατομο που προκαλεσε κακο σε συνανθρωπους του.σε αυτα τα παιδακια που εχουν κακοποιηθει και τους κλεψαν την αθωοτητα τους ,τι θα πεις?τον θεοποιω για το εργο του?τα παιδια αυτα που δηλωνουν οτι κακοποιηθηκαν θα μπορουσαν να ειναι δικα μας ισως.ντροπη σε αυτους που βγαινουν και δηλωνουν οτι ο mj δεν παρενοχλουσε παιδια .προσωπικα δεν τον ξερω και ουτε μπορω να ξερω τι εγινε αλλα μην ξεχναμε οτι του γιναν κατηγοριες απο δυο η τρια παιδια ,και τα σεναρια που παρουσιασε στο δικαστηριο ο mj δεν εγιναν πιστευτα απο το δικαστηριο.γι αυτο και αναγκαστηκε να κλεισει την υποθεση με λεφτα.
Tilemaxx Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 τα παρακατω αποτελουν προσωπικη μου αποψη ναι.η προσωπικη ζωη του καλλιτεχνη με επηρεαζει και πρεπει να μας επηρεαζει οταν κρινουμε το εργο.για μενα ομως "προσωπικη ζωη"την δηλωνω βαζοντας καποια ορια .δεν με ενδιαφερει αν ο καλλιτεχνης. ή οπως θελετε πειτε τον,περνει ναρκωτικα ή μεθαει,κακο του κεφαλιου του κανει.αλλα αν ειναι δυνατον δεν μπορουμε να θεοποιουμε εναν παιδεραστη η δολοφονο οτι εργο και να χει κανει.αν ειναι δυνατον να εξυμνουμε ενα ατομο που προκαλεσε κακο σε συνανθρωπους του.σε αυτα τα παιδακια που εχουν κακοποιηθει και τους κλεψαν την αθωοτητα τους ,τι θα πεις?τον θεοποιω για το εργο του?τα παιδια αυτα που δηλωνουν οτι κακοποιηθηκαν θα μπορουσαν να ειναι δικα μας ισως.ντροπη σε αυτους που βγαινουν και δηλωνουν οτι ο mj δεν παρενοχλουσε παιδια .προσωπικα δεν τον ξερω και ουτε μπορω να ξερω τι εγινε αλλα μην ξεχναμε οτι του γιναν κατηγοριες απο δυο η τρια παιδια ,και τα σεναρια που παρουσιασε στο δικαστηριο ο mj δεν εγιναν πιστευτα απο το δικαστηριο.γι αυτο και αναγκαστηκε να κλεισει την υποθεση με λεφτα. Ντροπή σε εσένα που έγραψες αυτο το σχόλιο. Το ίδιο το παιδί βγήκε μετα θάνατον του MJ και παραδέχτηκε οτι δημιούργησε την όλη ιστορία για το χρήμα, με παρότρυνση απο τον πατέρα του.
screenshot Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Μπορείς σε παρακαλώ να μου παραθέσεις κάποιο επίτευγμα του Κορκολή στον πιανιστικό χώρο; Γιατί εγώ όποτε τον έχω ακούσει να παίζει (δύο φορές) τα έκανε θάλασσα. Δε λέω, βέβαια, ότι κάθε φορά σκοτώνει τα έργα που παίζει, μπορεί να έχει και καλές στιγμές. Τα παιδιά-θαύματα, κατά κανόνα είναι χαμένες περιπτώσεις. Σπάνια εξελίσσονται σε πραγματικούς μουσικούς. Ακόμα και ο Σγούρος (που ελπίζω να αναγνωρίζεις πως είναι χίλιες φορές πιο σημαντικός πιανίστας από τον Κορκολή και φυσικά ΤΟ παιδί-θαύμα) χρειάστηκε να περάσει κάποια δύσκολα στάδια για να εξελιχθεί τελικά σε έναν διακεκριμένο πιανίστα με σημαντική αναγνώριση. Και δε μιλάω, βέβαια, για τους ανθρώπους που καλό πιανίστα θεωρούν αυτόν που παίζει τις περισσότερες νότες ανά δευτερόλεπτο. Αυτοί εντυπωσιάζονται και από μένα (έχω πολύ καλό σκορ). Για τη ζωη του Κορκολη και τo πως ξεκινησε ως παιδι-θαυμα και τα ρεσιταλ που εχει δωσει, δες τη σελιδα της Wikipedia http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82 Γνωριζεις απο κλασικη μουσικη ωστε να μπορεις να ξεχωρισεις πότε τα κανει θαλασσα ενας σολιστας?! Το να εξελιχτεις σε απλο μουσικο ειναι ευκολο. Το να εξελιχτεις σε μουσικο που ξεχωριζει ειναι το δυσκολο, και τετοιος εξελιχτηκε ο Κορκολης, αλλιως δεν θα τον γνωριζαμε σημερα, ουτε θα υπηρχαν οι επιτυχιες του. Ο περισσοτερος κοσμος βεβαια τον ξερει σαν συνθετη/τραγουστη απ τα τραγουδακια της δεκαετιας του '90 πχ. Σκονη και Θρυψαλα... Ο Δημ. Σγουρος ειναι διαφορετικη περιπτωση, αποκλειστικα πιανιστας και μεγιστο ταλεντο. Τον θυμαμαι απο πολυ παλια, που ηταν πιτσιρικι, στην εκπομπη της ΕΡΤ "Ο θαυμαστος κοσμος της μουσικης". Τωρα ειναι 39. Αληθεια, εχω καιρο να τον ακουσω, τι κανει σημερα?
dimiman Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 φιλε μου μου δεν ηταν μονο ενα παιδι που τον κατηγορισε και επισης το δικαστηριο δεν πειστηκε απο τα λεγομενα του mj. για μενα μακαρι να μην υπαρχει παιδεραστια στην περιπτωση αυτη.εγω δεν μπορω να ξερω αν οντως ηταν παιδεραστης.αλλα αμα ηταν (οπως στηριζουν καποιοι)δεν θα πρεπε να θεοποιηται. δεν νομιζω οτι λεω κατι παραλογο.
screenshot Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 τα παρακατω αποτελουν προσωπικη μου αποψη ναι.η προσωπικη ζωη του καλλιτεχνη με επηρεαζει και πρεπει να μας επηρεαζει οταν κρινουμε το εργο.για μενα ομως "προσωπικη ζωη"την δηλωνω βαζοντας καποια ορια .δεν με ενδιαφερει αν ο καλλιτεχνης. ή οπως θελετε πειτε τον,περνει ναρκωτικα ή μεθαει,κακο του κεφαλιου του κανει.αλλα αν ειναι δυνατον δεν μπορουμε να θεοποιουμε εναν παιδεραστη η δολοφονο οτι εργο και να χει κανει.αν ειναι δυνατον να εξυμνουμε ενα ατομο που προκαλεσε κακο σε συνανθρωπους του.σε αυτα τα παιδακια που εχουν κακοποιηθει και τους κλεψαν την αθωοτητα τους ,τι θα πεις?τον θεοποιω για το εργο του?τα παιδια αυτα που δηλωνουν οτι κακοποιηθηκαν θα μπορουσαν να ειναι δικα μας ισως.ντροπη σε αυτους που βγαινουν και δηλωνουν οτι ο mj δεν παρενοχλουσε παιδια .προσωπικα δεν τον ξερω και ουτε μπορω να ξερω τι εγινε αλλα μην ξεχναμε οτι του γιναν κατηγοριες απο δυο η τρια παιδια ,και τα σεναρια που παρουσιασε στο δικαστηριο ο mj δεν εγιναν πιστευτα απο το δικαστηριο.γι αυτο και αναγκαστηκε να κλεισει την υποθεση με λεφτα. Για πας μας εσυ λοιπον, ποιους ανθρωπους θεωρεις "θεους"? (ζωντανους ή πεθαμενους). Και θα σου κατεβασω καταλογο με "εγκληματα" τους;-) Η προσωπικη ζωη ενος καλλιτεχνη, πρωτου τον επηρεασει, αν τον επηρεασει, ερμηνευεται διαφορετικα τον καθε ανθρωπο. Οι οροι καλο/καλο ειναι δυσδιακριτοι. Αλλοτε παλι ειναι διαχρονικοι, πχ. στην αρχαια Ελλαδα η παιδεραστια ηταν νομιμη και θεμιτη.
teo64x Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Γνωριζεις απο κλασικη μουσικη ωστε να μπορεις να ξεχωρισεις πότε τα κανει θαλασσα ενας σολιστας?! Κάτι μου λέει ότι γνωρίζει.
Garnele Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 πχ. στην αρχαια Ελλαδα η παιδεραστια ηταν νομιμη και θεμιτη. Εντάξει, μη λέμε και τέτοιες μαλακίες όμως. Δεν έχει καμία σχέση, η σύγκριση είναι άτοπη εξ αρχής, οι ηθικοί κανόνες και το εθιμικό δίκαιο διαφορετικό και ανάθεμά με αν καταλαβαίνεις λέξη. Όπως και να 'χει, γκομενάκι του μτζ ήσουν ρε μαν, προς τι η παθιασμένη υπεράσπιση; Γενικά, ξεκολλάτε με τον μάηκλ, έχει δικό του θρεντ ο σχωρεμένος. Και επιτέλους, ας σταματήσουν οι ντιτζέηζ να παίζουν μάηκλ, έχει καταντήσει αστείο, σε λίγο θα τον ξαναδούμε στην πρώτη πεντάδα των τσαρτζ. Φτάνει, πείτε κάτι ουσιαστικό εδώ. Να, ο Σγουρος είναι μια καλή αρχή. Τι ξέρουμε για τη ζωή του, μμ;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.