Προς το περιεχόμενο

πολλές ADSL ή μισθωμένη γραμμή?

psytony

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

αυτό εδώ "Το comBOX... Συνδυάζει το συνολικό εύρος ζώνης και παρέχει αξιοπιστία και ταχύτητες ανάλογες των μισθωμένων γραμμών." είναι το μεγαλύτερο ψέμα ever ούτε το low response time της μισθωμένης θα χεις , ούτε τα ίδια λάθη μετάδοσης, ούτε την ίδια εγγυημένη απόδοση διαμεταγωγής δεδομένων 24/24.

Κινηθείτε έξυπνα. Βελτιστοποιήστε την σχέση 'ταχύτητας - οικονομίας - αξιοπιστίας'
ποια αξιοπιστιά ρε μαν... κρέμεσε καθαρά απο τις συνδέσεις των ADSL που έχεις , στην ουσία έχεις την αξιοπιστία της ADSL γραμμής... οικονομία είναι κάτι σχετικό όπως και η ταχύτητα.

Τέσπα αν θες να το δοκιμάσεις , do it, εγώ στη θέση σου θα το απέφευγα. Στείλε ένα mail στην εταιρία και ζήτα τους να σου αποστείλουν τα ελλατώματα/αδυναμίες της λύσης που προτείνουν ;)

Και επειδή δε μιλάω στον αέρα αλλα το έχω δοκιμάσει προσωπικά

πάνω σε Linux πριν 3-4 χρόνια είχα στήσει με έναν φίλο έναν gateway με τον οποίο κάναμε Bonding και load balancing στις γραμμές σε ένα νετ καφέ σε 2 connx, δρομολογόντας gaming στη μία και downloads στην άλλη με αρκετό beta testing. Δεν είναι κάτι δύσκολο και αν έχεις ένα ups πάνω στον gateway είσαι άρχοντας. (ποτέ δεν είχε παρουσιάσει πρόβλημα σε 2+ χρόνια λειτουργίας , παρόλο που ταν πάνω σε άθλιο μιλάμε pc επειδή ήταν τσιγκούναρος το boss εκεί.) Στην ουσία δλδ δεν σου κάνουν κάτι το τρομερό που δε μπορείς να κάνεις και εσύ με το google σαν οδηγό και μια βασική σχέση με linux-networking.

Με λίγα λόγια επειδή σε κούρασα, μη σκεφτείς το σήμερα αλλά και το αύριο (απαιτήσεις bandwith, πλήθος users, διαθεσιμότητα πορτών στο Dslam,Fault tolerance,υποστήριξη κτλ) και αναλόγως του σε τι απο όλα αυτά θα δώσεις προτεραιότητα , θα κινηθείς ανάλογα.

Απλά κάτι τελευταίο μπορεί για 4-5 μήνες να σαι οκ και με το bonding σε λειτουργία να σου αποδίδει καλά αλλά να βγάλει η Χ εταιρία να πιτάρει το κύκλωμά της με το ΑΙΧ , με τη διασύνδεση της έξω ή το dslam της και εσύ να πιείς... Σε όλα τα παραπάνω με τις dsl χάθηκες ενώ με τη μισθωμένη ακόμα και αναδρομολόγιση μπορείς να ζητήσεις και σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις να σε εξυπηρετήσουν με άλλη ποιότητα.

Ασχέτως με τη μισθωμένη , αν είσαι και στο Datacenter - μέση λύση , πάλι έχεις προτεραιότητα σε αρκετά θέματα.

Δημοσ.

Πιστεύω ότι η με τη χρήση πολλών ADSL ταυτόχρονα και απο διαφορετικούς παρόχους βελτιώνει δραματικά την αξιοπιστία της σύνδεσης στο internet. Εγώ προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει σύστημα load-balancing σε περιβάλλον εργασίας και με 3 adsl συνδέσεις και το Internet δεν έπεφτε ποτέ και ήταν σαν να είχα μία σύνδεση αποκλειστικά για μένα.

Ο φίλος Vasilius έχω την εντύπωση ότι αδικεί αυτού του είδους τεχνολογία.

Άλλο πράγμα να έχω μια αναξιόπιστη ADSL και άλλο να έχω πολλές αναξιόπιστες ADSL. Άλλωστε ανα τον κόσμο χρησιμοποιούνται ευρέως αυτου του είδους τεχνολογίες για την βελτίωση της αξιοπιστίας (load balancing routers).

Ακόμα και κολοσσοί του είδους όπως η cisco έχουν προϊόντα που προσφέρουν load balancing λειτουργίες.

Τώρα όσον αφορά την απόδοση της σύνθεσης του εύρους ζώνης που προσφέρει το combox και ανάλογα προϊόντα δεν μπορώ να ξέρω πόσο καλή είναι σε σχέση με μια μισθωμένη. Αυτό μπορεί να το δει κανείς αν βάλει μια μισθωμένη γραμμή και πολλές bonded ADSL δίπλα δίπλα και να τεστάρει την συμπεριφορά τους για διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές. Σίγουρα η απόδοση απο υλοποίηση σε υλοποίηση θα διαφέρει.

Με το linux ξέρω ότι το bonding δεν είναι αποδοτικό και πολλές φορές η απόδοση είναι χαμηλότερη απο το να είχες μία ADSL. Αυτό συμβαίνει γιατί το bonding module στο linux έχει σχεδιαστεί για εσωτερικά δίκτυα με σταθερή συμπεριφορά και δεν μπορεί να αποδόσει καλά όταν το χρησιμοποιείς με συνδέσεις ADSL που είναι πραγματικά απρόβλεπτες και έχουν μεγάλο latency.

Όσον αφορά τους τύπους που δίνουν το combox μου κάνει μεγάλη εντύπωση το comboFTP που προσφέρει σύνθεση του bandwidth πολλών ADSL μέσω ενός web client. Απ' όσο μπορώ να καταλάβω η υλοποίηση του comboFTP, τουλάχιστον, δεν χρησιμοποιεί το bonding module του linux αλλά έχει στηθεί στο application layer. Πρεπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα απο την πλέυρά του server και άνα άλλο απο την πλευρά του client και λειτουργεί σαν peer-to-peer εφαρμογη όπως και τα torrents.

Γενικά το ζήτημα είναι γιατί θέλει κανείς γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση. Αν κάποιος θέλει να στέλνει αρχεία γρήγορα μπορεί μια peer-to-peer υλοποίηση να είναι πιο φθηνή απο το να έχει μια μισθωμένη γραμμή υψηλού κόστους. Τώρα αν κάποιος ενδιαφέρεται για online gaming ή κάποια real time εφαρμογή λογικά η μισθωμένη γραμμή πρέπει να είναι μονόδρομος γιατί οι ADSL και το μεγάλο latency που έχουν μπορεί να δημιουγρούν κάποια προβλήματα.

• 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

Αργά το είδα το θέμα δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει ακόμα αλλα ναι γίνεται αυτό που θές με 2 τρόπους ο ένας αφορά cisco router με κοστος 2-3 χιλ και ο άλλος να βάλεις ενα pc να κανει aggregation τα wan .

Δημοσ.

Καλή και υλοποιήσιμη η αρχική σκέψη αλλά για ποιόν ?

Για 5 φίλους που μένουν στην ίδια πολυκατοικία και που θα το κάνουν.

Για μία εταιρεία που έχει πραγματικά ανάγκη το upload όχι.

Δεν υπάρχει αξιόπιστη DSL στην Ελλάδα. Δεν εγγυάται κανένας ταχύτητες, pings, γενικά δεν έχει κανένας QA.

Πέρα από αυτό, ποιός θα τα στήσει και ποιός θα σε υποστηρίξει ? Δεν θα πληρωθεί αυτός ? Δεν είναι δηλαδή το κόστος των 4 συνδέσεων μόνο.

Μόνο μισθωμένη αν μιλάμε για λύση εντός της εταιρείας, ή dedicated αν μιλάμε για web services.

Τώρα για μία μικρή εταιρεία στην Ελλάδα (δηλαδή με 20 άτομα προσωπικό), που θέλει και VoIP, το πιο συμφέρον είναι να έχει 2 dsl.Surf και ότι άλλες ανάγκες έχει και Voip εννοείται με traffic shaping. Web/email σε hosting εταιρεία.

Δημοσ.
μια πρόταση που φαίνεται ότι δουλεύει ότι χρησιμοποιούν αρκετά internet cafe στην Ελλάδα είναι να έχουν αρκετές γραμμές (dsl) και μέσω κάποιου proxy να διαχωρίζουν την κίνηση. πχ όλο το traffic για το browsing να βγαίνει από την σύνδεση 1, όλη η κίνηση για gaming να βγαίνει από την σύνδεση 2, ...

επίσης, θα μπορούσες να βάλεις που να χωρίζει το δίκτυο σου και το κάθε κομμάτι να βγαίνει από διαφορετική σύνδεση.

Φίλε μ binary_dreamer μήπως θα μπορούσες να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για αυτό;(Τί εξόπλισμο κλπ θα χρειαζόμουν)

Please περιμένω απάντηση.

• Super Moderators
Δημοσ.
Δεν υπάρχει αξιόπιστη DSL στον πλανήτη. Δεν εγγυάται κανένας ταχύτητες, pings

fixed :-) (οεο)

Δημοσ.
Φίλε μ binary_dreamer μήπως θα μπορούσες να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για αυτό;(Τί εξόπλισμο κλπ θα χρειαζόμουν)

Please περιμένω απάντηση.

ένα proxy server..

Είτε ένα PC με δύο κάρτες δικτύου και λογισμικό proxy server (υπάρχει και Linux - open source για να μην χαλάς λεφτά για software) και ένα switch ,

είτε ένα router - proxy server .

Βάζεις το PC - proxy μετά τις γραμμές adsl και σερβίρεις ενοποιημένο Bandwidth στο εσωτερικό.

Το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την τεχνική για ενοποιημένο bandwidth και προς τα έξω (πχ. αν έχεις τρεις 24άρες γραμμές προς τα έξω δεν μπορείς να συνδεθείς με 3χ24 σε άλλο server). Πρέπει και ο άλλος να έχει αντίστοιχες γραμμές από την άλλη άκρη (στατικές) και το λογισμικό να μπορεί να μοιράσει τα εξερχόμενα και να ενοποιήσει τα εισερχόμενα πακέτα δεδομένων σε στυλ torrent.

Γι αυτό λύσεις τέτοιου τύπου που ζητάνε ενοποίηση Bandwidth και στα δύο άκρα δουλεύουν μέσω datacenters και specific hardware..

Δημοσ.

Οι Adsl δεν την παλεύουν, ενας φίλος μου που δουλεύει στην φορθνετ έχει 50mbit upload γιατί εκεί έχουν ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών.

Μεγάλο και φθηνό upload μπορείς να έχεις με ασύρματο δίκτυο μεγάλης απόστασής, υπάρχουν και στα 5Ghz 802.11 Ν και μεγάλες ταχύτητες μέχρι ~90Mbit και τσαμβα-αυτόνομα-ανεξάρτητα big upload, γιατί να τα σκας κάθε μήνα σε εταιρία παροχής οεο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...