psytony Δημοσ. 28 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2009 Το μεγάλο upload στην Ελλάδα όπως θα έχετε συναντήσει πολλοί απο σας είναι πανάκριβο. Οι φθηνές συνδέσεις ADSL που προσφέρονται προσφέρουν μέχρι 1Mbps upload και αυτό τις περισσότερες φορές "μισό". Αν θέλει κανείς 2Mbps ή παραπάνω καλείται να πληρώσει 10 και 20 φορές περισσότερα χρήματα για την απόκτηση μισθωμένης γραμμής. Επειδή το ζήτημα με ενδιαφέρει έψαξα στο διαδίκτυο για εναλλακτικές λύσεις που το κόστος είναι πιο προσιτό και είδα ότι υπάρχει η επιλογή της χρήσης πολλών ADSL συνδέσεων ταυτόχρονα. Οι περισσότερες λύσεις που προσφέρονται στο διαδίκτυο κάνουν aggregate το bandwidth των χρησιμοποιούμενων συνδέσεων μέσω load-balancing παρέχοντας και το failover για αυξημένη αξιοπιστία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα gateways για την πρόσβαση στο internet και επιλέγεται ενα κάθε φορά που χρειάζεται μια εφαρμογή να επικοινωνήσει με το Internet. Έτσι αν υπάρχουν πολλοί χρήστες σε ενα LAN θα μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα περισσότερες συνδέσεις και θα μπορούν να μοιράζοται μεγαλύτερο bandwidth. Αν όμως κάποιος ενδιαφέρεται να έχει κάποιο είδους service στο εσωτερικό του δίκτυο το οποίο απαιτεί υψηλές ταχύτητες αποστολής δεδομένων και είναι απαραίτητη η συνεχής διαθεσιμότητα της υπηρεσίας, το load-balancing δεν μπορεί να βοηθήσει. Τέτοια services μπορεί να είναι VOIP εφαρμογές, εφαρμογές streaming media, web hosting κ.α. Επομένως αν είναι να μην πάω με την επιλογή της μισθωμένης πρέπει να βρω έναν τρόπο να καταφέρω να συνθέσω το bandwidth πολλών ADSL για την δημιουργία μιας σύνδεσης με συγκεκριμένη IP address. Έχω δει υλοποιήσεις σε linux που χρησιμοποιούν το bonding module του kernel για να συνθέσουν το bandwidth πολλών συνδέσεων δρομολογόντας την εξερχόμενη και την εισεχόμενη κίνηση μέσω πολλαπλών vpn tunnels προς ένα proxy server που βρίσκεται σε data center υψηλής ταχύτητας και κάνοτας bond τα tun/tap interfaces. Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι η απόδοση αυτής της υλοποίσης είναι πολύ κακή αφού αυτό το module έχει σχεδιαστεί για σύνθεση του bandwidth σε εσωτερικά δίκτυα που είναι πιο σταθερά και τα χαρακτηριστικά των επιμέρους γραμμών που συνθέτονται είναι σχεδόν ίδια. Σε ένα περιβάλλον που οι επιμέρους γραμμές παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως είναι είναι οι ADSL (latency, upstream, downstream), μια τέτοια υλοποίηση τις περισσότερες φορές συμπεριφέρεται χειρότερα απο το να χρηισιμοποιούνταν μια ADSL. Γενικά υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που δυσκολεύουν μια τέτοια υλοποίηση. Για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι δρομολογούμε την εξερχόμενη κίνηση μέσω του proxy στο data center και να γίνει routed απο κει έτσι ώστε να πετύχουμε σύνθεση του bandwidth, αναπόφευκτα εισαγάγουμε latency το οποίο επηρεάζει τους αλγορίθμους που εκτελούν traffic congestion avoidance. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες εφαρμογές που εκτελούνται στο εσωτερικό δίκτυο όταν θέλουν να μεταφέρουν δεδομένα απο και προς το internet θα νομίζουν ότι έχουν λιγότερο διαθέσιμο bandwidth στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι η ταχύτητες δεν θα είναι οι αναμενόμενες. Πάντως ένα σύστημα που θα κατάφερνε να το πετύχει αυτό θα ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστικό στις μισθωμένες γραμμές. Σκεφτειτε ότι π.χ. αν είμαι σε μια τοποθεσία που απέχω απο το DSLAM τόσο ώστε να μπορώ να έχω 24Mbps συνδέσεις. Σε μια μέση περίπτωση στην πραγματικότητα το modem θα συγχρονίζει στα 7-10 Mbps στο downstream και στα 700-900Kbps στο upstream. Αν μπορώ να έχω σε αυτή την τοποθεσία 4 γραμμές 24Mbps και μπορούσα να έχω αποδοτική σύνθεση του εύρους ζώνης θα είχα απο 4x7=28Mbps μέχρι 4x10=40Mbps downstream και απο 4x700=2800Kbps εώς 4x900=3600Kbps upstream. Δηλαδή θα μπορούσα να έχω σχεδόν εγγυημένο 2Mbps minimum upstream και 20Μbps minimum downstream. Πόσο θα μου κόστιζε μια τέτοια λύση? Σίγουρα 4 συνδέσεις ADSL που πιστευω δεν θα ξεπερνάνε τα 200 ευρώ το μήνα συνολικά. Για μια μισθωμένη 2Mbps συμμετρική απ' όσο ξέρω η ελάχιστη τιμή που θα βρει κανείς είναι 500-600 ευρώ και κάτω απο πολυ ευνοικές προϋποθέσεις. Οπότε έχουμε και λέμε, μισθωμένη 2Mbps/2Mbps 500-600 ευρώ 4xADSL 20Mbps+/2Mbps+ 200 ευρώ + όποιο επιπλέον κόστος για υπηρεσίες/εξοπλισμό Αν υπήρχε τέτοιο σύστημα και οι υπηρεσίες/εξοπλισμός δεν κόστιζαν χρυσάφι εγώ σίγουρα θα το επέλεγα απο μια μισθωμένη γραμμή, δεν ξερω για σας! Ψάχνοντας για multi-wan στο google βρήκα διάφορες εταιρίες που παράχουν υπηρεσίες σύνθεσης του bandwidth αλλά δεν ξέρω πόσο αποδοτικές είναι και αν προσφέρουν αυτά που ισχυρίζονται. Για να κλείσω, καλό είναι, δεδομένης της κατάστασης με το Internet στην Ελλάδα, να ψαχτούμε όλοι μας για να βρούμε λύσεις και να σταματήσουμε αυτό το εις βάρος μας παιχνίδι των ISP ανοίγοντας την αγορά εισαγάγοντας εναλλακτικές μεθόδους. Εγώ πιστεύω ότι η χρήση ADSL έχει πολλά να μας προσφέρει μιας και προσφέρεται σε τόσο πιο χαμηλή τιμή.
lagman Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 κατά την γνώμη μου στην μισθωμένη δεν πληρώνεις μόνο το bandwidth αλλά και άλλα πράγματα εγγυημένη ταχύτητα , σταθερότητα , καλύτερο support κλπ κλπ Έχω δει σε torrent από awmn 9mb/sec download και την ίδια στιγμή 2mb/sec upload φυσικά όσα πιάτα βάζεις τόσο ποιο γρήγορα μπορείς να κατεβάζεις, αρκεί να υπάρχουν seeders.
takis3 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Πιατα;Στο awmn αυτο που ειδες ειναι downloading μεταξυ των χρηστων του κ οχι μεσω public internet.Και φυσικα για να πιασει τετοια νουμερα η γραμμη χρειαζονται ειδικες συνθηκες που δε συναντας ευκολα.Πχ να ειναι κοντινα hops και να μην εχει αυξημενη κινηση το δικτυο.Απο μακρινους χρηστες τα πραγματα ειναι δυσκολα εως απελπιστικα.Για το internet ακομα και αξιοπιστη να ειναι η μισθωμενη θα του δωσει μονο εως 2 mbps up/down. Αμα η διαφορα τιμης ειναι τοσο μεγαλη νομιζω αξιζει να πειραματιστεις με τις 4 γραμμες.Μπορει φυσικα να καταληξει σε αποτυχια αλλα ποτε δε ξερεις.
StavrosD Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 μισθωμένη 2Mbps/2Mbps 500-600 ευρώ 4xADSL 20Mbps+/2Mbps+ 200 ευρώ + όποιο επιπλέον κόστος για υπηρεσίες/εξοπλισμό Αν υπήρχε τέτοιο σύστημα και οι υπηρεσίες/εξοπλισμός δεν κόστιζαν χρυσάφι εγώ σίγουρα θα το επέλεγα απο μια μισθωμένη γραμμή, δεν ξερω για σας! . Δυστυχώς δεν μπορείς να συνδέσεις πολλές γραμμές ADSL αν θες να στήσεις server. Το κάθε router πρέπει να έχει διαφορετικό IP προς τα έξω. Δυστυχώς όταν ορίζεις ένα domain, μπορείς να του ορίσεις μόνο ένα IP , οπότε όσοι πάνε να συνδεθούν στο Domain σου θα συνδεθούν μόνο μέσω του ενός router.
psytony Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Δυστυχώς δεν μπορείς να συνδέσεις πολλές γραμμές ADSL αν θες να στήσεις server. Το κάθε router πρέπει να έχει διαφορετικό IP προς τα έξω. Δυστυχώς όταν ορίζεις ένα domain, μπορείς να του ορίσεις μόνο ένα IP , οπότε όσοι πάνε να συνδεθούν στο Domain σου θα συνδεθούν μόνο μέσω του ενός router. Αν δρομολογήσεις όμως την κίνηση μέσω proxy μπορεις να κάνεις multiplexing - demultiplexing και να έχεις μια IP για όλα τα router. Γενικά υπάρχουν κάποιες εταιρίες που ισχυρίζονται ότι το κάνουν. Μερικά site που μπόρεσα να βρω είναι http://www.combox.gr , http://www.mushroomnetworks.com, http://www.managedcomms.co.uk, http://www.sharedband.com. Όλοι αυτοί δρομολογούν την κίνηση μέσω proxy server που βρίσκεται σε data center υψηλής ταχύτητας και έτσι έχουν τη δυνατότητα να δίνουν μια IP διεύθυνση που να αντιστοιχεί σε πολλές συνδέσεις.
kfyros Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 δεν νομίζω ότι θα δουλέψει αυτό που λες. Χρειάζεται να το υποστηρίζουν και οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν οι end users στο εσωτερικό δίκτυο, δηλαδή κλάφτα Χαράλαμπε. Πιο φτηνά θα σου βγει να νοικιάσεις ή να εγκαταστήσεις dedicated server σε Datacenter κάποιου ISP με εγγυημένο bandwidth, και να συνδέονται οι όποιοι clients απαιτείται με αυτόν από πολλαπλές συνδέσεις . Η On-Telecoms δίνει φθηνό adsl upload (με 10 ευρώ επιπλέον το μήνα , μου έδιναν πριν κάποιους μήνες 2mbps Upload με low congestion ratio στην απλή business σύνδεση) . Βέβαια επειδή είχα απίστευτα προβλήματα με τις υπηρεσίες τους και προβληματικό last mile, επέστρεψα στον ΟΤΕ για να μου φτιάξουν τη γραμμή. Ως γνωστό ο ΟΤΕ κάνει 2-3 εβδομάδες (σε εμάς πέρασε 1 μήνας+) μέχρι να φτιάξει βλάβες των εναλλακτικών, και 2 εργάσιμες μέρες για τις δικές του!
psytony Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 δεν νομίζω ότι θα δουλέψει αυτό που λες. Χρειάζεται να το υποστηρίζουν και οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν οι end users στο εσωτερικό δίκτυο, δηλαδή κλάφτα Χαράλαμπε. Πως το δικαιολογείς αυτό ακριβώς γιατί δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Αν χρησιμοποιείται proxy και η σύνθεση γίνεται στο IP layer οι εφαρμογές δεν θα το αντιλαμβάνονται καν. Αν δεν μεσολαβεί proxy τότε πρέπει να γίνει υλοποίηση peer-to-peer στο application layer που σημαίνει ότι όντως όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να το υποστηρίζουν.
binary_dreamer Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 μια πρόταση που φαίνεται ότι δουλεύει ότι χρησιμοποιούν αρκετά internet cafe στην Ελλάδα είναι να έχουν αρκετές γραμμές (dsl) και μέσω κάποιου proxy να διαχωρίζουν την κίνηση. πχ όλο το traffic για το browsing να βγαίνει από την σύνδεση 1, όλη η κίνηση για gaming να βγαίνει από την σύνδεση 2, ... επίσης, θα μπορούσες να βάλεις που να χωρίζει το δίκτυο σου και το κάθε κομμάτι να βγαίνει από διαφορετική σύνδεση.
kfyros Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Πως το δικαιολογείς αυτό ακριβώς γιατί δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Αν χρησιμοποιείται proxy και η σύνθεση γίνεται στο IP layer οι εφαρμογές δεν θα το αντιλαμβάνονται καν. Αν δεν μεσολαβεί proxy τότε πρέπει να γίνει υλοποίηση peer-to-peer στο application layer που σημαίνει ότι όντως όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να το υποστηρίζουν. Δεν αναφερόμουν σε σένα, απλά πόσταρα μετά από εσένα και δεν είχα δει το post σου.. Είδα τις λύσεις bonded bandwidth που αναφέρεις, και σίγουρα δουλεύουν αφού ουσιαστικά κάνουν αυτό που θα έκανε ένας εσωτερικός proxy, αλλά δεν ξέρω αν τελικά είναι φθηνότερες λύσεις συνολικά σε σχέση με ένα dedicated server με εγγυημένο bandwidth σε κάποιον ISP , και αν τελικά είναι το ίδιο αξιόπιστες. Η απόδοση μιας τέτοιας λύσης εξαρτάται από την έξοδο των δικών σου γραμμών (bandwidth-ποιότητα σύνδεσης κάπου στην Ελλάδα) - την είσοδο τους στο datacenter τους (πάλι bandwidth-ποιότητα σύνδεσης πχ. κάπου στην Αγγλία ή Γερμανία), την ταχύτητα μέσα στο datacenter τους (hardware capacity) και την έξοδο της μονής IP από το datacenter τους (bandwidth-ποιότητα σύνδεσης πχ. κάπου στην Αγγλία-Γερμανία με τα requests να απευθύνονται κυρίως στην Ελλάδα). Πολλά steps μου φαίνονται , και έχω την εντύπωση ότι τελικά το αποτέλεσμα μπορεί και να μην αξίζει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος.. Βέβαια δεν το έχω δοκιμάσει για να ξέρω, οπότε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα..
psytony Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Συμφωνώ απόλυτα ότι αν θέλεις να έχεις κάποιον Server για να εξυπηρετέι πολλούς clients και απαιτείται υψηλή ταχύτητα στο upload η καλύτερη και πιο φθηνή λύση είναι να νοικιάσεις έναν dedicated server κάπου στο εξωτερικό. Αυτό είναι άλλωστε και η ιδανική λύση για web servers. Το πρόβλημα είναι όταν κάποιος θέλει να κάνει host ένα service στον χώρο του και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την λύση. Μια περίπτωση που συμβαίνει αυτό είναι όταν κάποιος έχει στο χώρο του FTP server για να μπορούν πολλοί clients να συνδέονται και να καταβάζουν αρχεία. Αν χρειάζεται να μπαίνει πολύς κόσμος ταυτόχρονα για να κατεβάζουν μεγάλα αρχεία απο το server, με απλή σύνδεση ADSL δεν γίνεται δουλειά. Το να έχω τον FTP server κάπου στο εξωτερικό δεν βολεύει πολύ γιατί πάλι θα χρειαστεί να ανεβάσω τα αρχεία μέσω της αργής σύνδεσης. Επομένως κάποιες εφαρμογές χρειάζονται υψηλές ταχύτητες στον χώρο που βρισκόμαστε. Γι' αυτό τον λόγο αποφάσισα να ανοίξω το thread για να εξετάσουμε όσο μπορούμε διαφορετικές εναλλακτικές. Γιατί αν περιμένουμε να ρίξουν τις τιμές οι πάροχοι ή να λειτουργήσουν τεχνολογίες όπως το vDSL μου φαίνεται ότι θα νυχτώσουμε και δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας.
binary_dreamer Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2009 θα πρότεινα να μας πεις περί τίνος πρόκειται μήπως και μέσα από το thread βρεθεί λύση. δυστυχώς αυτή τη στιγμή μιλάμε υποθετικά και μόνο και όπως είδες παραπάνω παρασύρθηκα και έδωσα μια λύση με αυτό που με ενδιέφερε και μόνο!
nske Δημοσ. 2 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2009 Κάποιο χοντροκομμένο load balancing μπορεί να γίνει σε επίπεδο DNS -τουλάχιστον σε caching dns servers που σέβονται το TTL-, αλλά θα είναι αρκετά ανεξέλεγκτο λόγω της φύσης του DNS, ενώ δεν θα παρέχει εγγυημένο fail-over, ούτε θα δίνει τη δυνατότητα load balancing με βάση τον όγκο του traffic και όχι τον αριθμό των συνδέσεων. Νομίζω η καλύτερη λύση είναι να νοικιάσεις έναν dedicated server και να στήσεις έναν reverse proxy, μοιράζοντας από αυτόν τις εισερχόμενες συνδέσεις στις διάφορες ADSL γραμμές σου. Έτσι θα έχεις και την δυνατότητα να κάνεις caching σχεδόν στα πάντα, αυξάνοντας τις επιδόσεις και εξοικονομώντας το bandwidth των ADSL γραμμών, και να κρατήσεις παράλληλα το κόστος πολύ χαμηλότερα από αυτό μιας μισθωμένης γραμμής (με ~50 ευρώ το μήνα μπορείς να δεις κάποιο από τα μηχανήματα της Hetzner). ΥΣ. Νομίζω το θέμα αφορά περισσότερο τεχνολογίες δικτύωσης γενικά αντί ειδικά συνδέσεις/τεχνολογία ADSL, οπότε προτείνω να μετακινηθεί στην ενότητα Δίκτυα.
Mourgolikos Δημοσ. 2 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2009 Χωρίς να ξέρω πολλά... δεν θα μπορούσε μέσω κάποιου προγράμματος client-server να γίνεται συγχρονισμός στις 4 γραμμες και χωρισμός σε segments των δεδομένων (εκ των οποίων μερικά να λειτουργούν για buffering); Δηλαδή να κάνει φόρτωμα από κάθε ip από διαφορετικό offset (κοντινά μεταξύ τους) του αρχείου. Μια φάση όπως τους download accelerators. *** Μια υπόθεση έκανα... Μια σκέψη
kfyros Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Χωρίς να ξέρω πολλά... δεν θα μπορούσε μέσω κάποιου προγράμματος client-server να γίνεται συγχρονισμός στις 4 γραμμες και χωρισμός σε segments των δεδομένων (εκ των οποίων μερικά να λειτουργούν για buffering); Δηλαδή να κάνει φόρτωμα από κάθε ip από διαφορετικό offset (κοντινά μεταξύ τους) του αρχείου. Μια φάση όπως τους download accelerators. *** Μια υπόθεση έκανα... Μια σκέψη Ναι , αλλά αυτό σημαίνει ότι για την υπηρεσία θέλεις να σερβίρεις και για την οποία χρειάζεσαι μεγάλο upload, θα πρέπει αντίστοιχα αυτός που θέλει να την χρησιμοποιήσει απέξω και συνδέεται στην υπηρεσία σου να εγκαταστήσει client software το οποίο θα λαμβάνει και θα συνθέτει τα segments από τις διάφορες γραμμές σου για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει την πληροφορία. Μόνο σε file download παίζει αυτό. Σε runtime εφαρμογές ή σε εφαρμογές που χρειάζονται γρήγορο response time, δεν παίζει κάτι τέτοιο. Για να γίνει ο κερματισμός των δεδομένων από τη μία, και η σύνθεση τους από την άλλη , δεν απαιτούνται 200ms ? Αυτά νομίζω ότι βγάζουν off τις περισσότερες εφαρμογές που θέλουν γρήγορο response.
binary_dreamer Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 αυτό που ανέφερες παραπάνω γίνεται και δουλεύει μόνο για την εξερχόμενη κίνηση. η εισερχόμενη κίνηση δεν θα ξέρει που να δρομολογηθεί και θα πάει αλλού για αλλού. θα πάει κατα διαόλου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.