mandos Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 vrhka mia lcd (2x16, isos omos thn pao piso gia mia 2x20 an exoun) alla den vrisko pos na thn syndeso eixa vrei ena site me mods ktl pou eixe ta panta vhma vhma, kapos ocmod.kati alla den to thimame, isos na mhn einai kan ocmod.kati xerei kanenas kati??
spock Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 Μη μου πεις οτι την πήρες απο εκεί που νομίζω... όπως και να έχει, έχω φτιάξει καλώδιο και απλό software για σύνδεση με την παράλληλη θύρα. Αν θες, μπορώ να σου δώσω σχηματικά και listings. Το πρόγραμμα είναι σε C++ και Basic, αλλά όχι για Windows, απλά console. Η πρώτη LCD που χρησιμοποίησα ήταν 2x16, η δεύτερη 4x20, δυστυχώς, όμως, τη δεύτερη κατάφερα να την κάψω πρίν από κανα μήνα. Έχω βρεί και κάποια προγραμματάκια για Windows, τα οποία υπετίθετο πως θα έδειχναν data από Motherboard Monitor, Winamp κτλ, αλλά δε μου δούλεψε κανένα από αυτά. Τώρα ασχολούμαι με τη σύνδεση μίας monochrome full-graphic LCD 320x200. Αν θέλεις κάτι, πες μου!
mandos Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 spock eyxaristo gia to endiaferon to mono pou xreiazomai gia thn ora (nomizo) einai to pos na syndeso thn LCD me to PC progs den exo, oute kai xero kapoia glossa alla exo kai ego kapoia programmatakia (einai ola gia matrix orbital omos...) thn lcd thn agorasa apo ton kouloumph (as einai kala to ena reply gia cold cathodes ) kai einai markas SDEC, to montelo einai BSC2A16 vrhka diafora sto net alla pouthena thn syndesmologia, mono gia martrix orbital othones thnx in advance
mandos Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 auto tha kanei kai gia thn dikia mou?? isos oxi etsi, alla an antistixiso sosta ta VSS,VCC ktl tha einai ok?? auth einai gia HD44780 controller eno ego exo ton NT8332 (to NT thimame sigoura, ta alla isos ta exo valei anapoda) exo omos ena pdf pou leei poio akro einai ti mporo na kano kai thn entash tou fotismou rithmizomenh mhpos?
spock Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2002 Φίλε mandos, θα σκανάρω τα σχέδιά μου και θα κάνω post το βράδυ. Τα LCDs της Matrix Orbital είναι βασισμένα σε ένα επιπλέον board το οποίο είναι parallel-to-serial converter, και συνδέεται στη σειριακή του υπολογιστή. Από τον Κουλουμπή είχα πάρει την μακαρίτισσα την 4x20 μου, αλλά, δυστυχώς, μ@λ@κίες κάνουμε όλοι! Τώρα πρέπει να παω και να του πω να φέρει άλλη μία. Τέλος πάντων, το σχηματικό σου θα το ελέγξω, και θα σου πω. Η φωτεινότητα του backlight δεν έχει και μεγάλα περιθώρια αυξομοίωσης, διότι, απ'ότι πρόλαβα να δω, πρίν η μακαρίτισσα.... αφήσει μέρες, τα παληκάρια της SDEC έχουν συνδέσει τα voltage lines με το Vss και Vcc. Επανέρχομαι δριμύτερος σε λίγες ώρες!
xsterg Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 mando, pires othonoyla kai den mo eipes tipota? kako paidi.....
spock Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Λοιπόν, φίλε μου, τις ρίχνω! Η πρώτη εικόνα είναι το pin-out της παράλληλης θύρας, και η δεύτερη ο συσχετισμός μεταξύ παράλληλης θύρας και LCD. Επ'ίσης, μία τρίτη είναι η http://www.geocities.com/skagon/page_1.jpg , η οποία αναλύει τους registers της παράλληλης θύρας, αν ενδιαφέρεσαι για τον προγραμματισμό της. Τα pins 15-16 δε χρειάζεται να τα συνδέσεις, είναι ήδη συνδεδεμένα στα Vcc και Vss. Το VD, εκεί που λέω "trimmer", είναι το pin που ρυθμίζει το contrast της LCD, μπορείς να το συνδέσεις στο Vcc ή να πάρεις μία μεταβλητή αντίσταση (trimmer) γύρω στα 200Ω, να συνδέσεις τα άκρα της στα Vcc και Vss, και τη ρυθμιζόμενη έξοδο στο VD, ώστε να ρυθμίζεις εσύ το contrast. Αν θέλεις ένα απλό προγραμματάκι για τον έλεγχο της LCD ή ίσως κώδικα assembly για microcontroller, μπορώ να σου δώσω κάποια που έχω γράψει. Με γειά!
spock Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Διόρθωση: το trimmer 2000Ω και όχι 200Ω... ο δαίμων του... πληκτρολογίου!
mandos Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 spock eyxaristo polly, tha ta koitakso kai na eisaii sigouros oti tha rothso an exo kapoio prob an endiaferesai gia 4x20 pesto, thelo kai ego mia (vasika gia 4x20 phgaina) opote na tou poume na tis ferei mazi mpas kai ferei tpt kalhtero (mia mat.orbital galazia px ) xsterg ego ftaio pou exeis exafanistei, olo kati ftiaxneis kai exoume na se doume miso mhna
mandos Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 eida ta sxedia sou (den katalava kai polla dystixos) alla vrika kapoies diafores me thn othonitsa pou exo, parakato tha valo thn antistixhsh ths dikias mou: PIN # - Function ----------------------------------------- 1: VSS -> 0 volt (gnd) 2: VDD -> 5 volt 3: VO -> Contrast Regulator 4: RS -> Register Select 5: R/W -> Read / Write 6: E -> Enable Signal ----------------------------------------- 7: D0 -> D0 (LPT) .... 14: D7 -> D7 (LPT) ----------------------------------------- 15: A(+) -> 5 volt | backlight 16: K(-) -> 0 volt (gnd) | backlight ta pins 3,4,5 diaferoun, ypotheto oti prepei apla na ta antistixiso me vash oti mou les sto sxedio alla eipa na rothso mhn kano kamia stravh h othonh pou exo einai: http://www.uniworldtech.com/LMC%20Series/16x2/LMC-B2A16.htm ekei vrhka ola ta stoixeia ths alla den vrika tpt gia syndesmologies
spock Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Φίλε μου, τα pins που αναφέρω δεν είναι με τη σειρά που υπάρχουν στον connector της LCD, απλά μια αρίθμηση έκανα. Το R/W πάει στο AF (Auto Feed), το RS στο PS (Printer Select ή Select In) και το E στο STR (Strobe) της LPT (Line Printing Terminal ή Parallel port). Τα 15 και 16 δεν είναι ανάγκη να τα συνδέσεις, παίρνουν τροφοδοσία από την τροφοδοσία της LCD. Τώρα, κι εγώ σίγουρα θέλω νέα 4x20, την παλιά την πήρα μόλις τέλη Σεπτεμβρίου και την είχα πληρώσει και 45, αλλά ο κυρ-Μάκης δε φέρνει τα πάντα. Μια ίδια 4x20 μπορεί να φέρει, αλλά για Matrix Orbital δεν το βλέπω -- άσε που οι M.O. είναι σειριακές και έχω και τις δύο κατειλημμένες (UPS και IRDA). Αν παραγγείλεις 4x20, πες να φέρει δύο, και πες του οτι σε έστειλε αυτός που είχε πάρει την πρώτη 4x20. Πρέπει να σου πω κάτι για τη σύνδεση, βέβαια. Η παράλληλη διαθέτει (όπως ίσως είδες στη μεγάλη σελίδα) 5 output pins, τα STROBE, AUTO FEED, INIT, SELECT IN, IRQ ENABLE, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των 3 pins της LCD, δηλαδή των READ/WRITE, REGISTER SELECT, ENABLE. ʼρα, μπορείς να έχεις συνολικά 60 συνδυασμούς των 5 ανά 3. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε ένας που φτιάχνει πρόγραμμα για τον έλεγχο της LCD μέσω LPT, υποθέτει μία συνδεσμολογία, και είναι πολύ πιθανό να υποθέτει άλλη συνδεσμολογία από αυτή που έχεις εσύ (κι εγώ). Γι αυτό, αν δοκιμάσεις κάποιο πρόγραμμα και δε δουλεύει, πρέπει να διαβάσεις τα resources ή να επικοινωνήσεις με τον προγραμματιστή, για να επιβεβαιώσεις τη συνδεσμολογία που χρησιμοποίησε αυτός, όταν έφτιαξε το πρόγραμμα. Για ότι άλλο, εδώ είμαστε!
mandos Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2002 ok, xekinao me vash thn dikia sou syndesmologia, mono na do an exo trimmerakia sto ypogio ayrio tha po perissotera pou tha thn exo etoimasei oso gia 2x40 molis do oti ta kataferno me daythn tha parageilo
mandos Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2002 syndesa ola ta pins tou lcd kai menei mono to trimmer kai h tash h parakato syndesh einai ok?? thnx
spock Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2002 Μμμ, ναι, μια χαρά φαίνεται! Προσοχή να είναι όντως 5 τα Volts, και όχι 12, γιατί έτσι έκαψα τη μακαρίτισσα! Αλήθεια, με ποιό πρόγραμμα θα τη δοκιμάσεις; Καλή επιτυχία!
mandos Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2002 den xero me poio, tha psaxo ligo sto net na vro tpt allios tha koitaxo ti mporo na kano apo kamia qbasic isa gia na do an douleyei einai ola etoima, menei mono mia antistash kai na valo thn trofodosia
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.