Προς το περιεχόμενο

Μετάβαση απο PC σε Mac (Τελικά Αξίζει ? )

vag3d

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.
τα σχόλια για τα μουρόχαυλα πρόβατα της Microsoft δεν ενοχλούν δηλαδή;

Θα ήμουν εξ ίσου κατηγορηματικός και αυστηρός εάν, σε ένα thread για τη Microsoft ή τα Windows, έμπαινε χρήστης MacOS και άρχιζε να λέει ότι οι χρήστες Windows είναι άχρηστοι, άσχετοι, βλάκες ή (omg) βάζελοι. Ιδίως εάν αυτός ο χρήστης δεν είχε δουλέψει ποτέ του σε Windows.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει κι εδώ, ας μην γελιόμαστε.

• Απαντ. 608
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

αυτό με το οτι ειναι πολύ ακριβα δε το καταλαβαίνω! θυμάμαι χαρακτηριστικα οταν ειχα παρει το πρωτο μου macbookpro το αντιστοιχο dell που ειχα φτιαξει ηταν πιο ακριβο...

Δημοσ.

Το ακριβο για mac δυσκολα το καταλαβαινω απο καποιους.

Στην αρχη λενε: Εχει 1-2-3-4-5 θετικα σε σχεση με pc, αρα τα γουσταρω, αλλα ειναι ακριβα.

Ε για αυτα τα θετικα ειναι πιο ακριβα, τσαμπα υπαρχουν αυτα τα πλεονεκτηματα?

Δημοσ.
αυτό με το οτι ειναι πολύ ακριβα δε το καταλαβαίνω! θυμάμαι χαρακτηριστικα οταν ειχα παρει το πρωτο μου macbookpro το αντιστοιχο dell που ειχα φτιαξει ηταν πιο ακριβο...

Ενδεικτικα:

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=2264645#post2264645

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=2284063#post2284063

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=1784982#post1784982'>http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=1784982#post1784982

Δεν υπαρχουν μονο τα dell. Τα dell ειναι γνωστα για τις πολλες πωλησεις τους παγκοσμιως και υπερεκτιμημενα (με την καλη την εννοια) στην Ελλαδα λογω της τρομερης εγγυησης και after sales service..

Ομως υπαρχουν και αλλες εταιριες, εξισου ποιοτικες με apple (αν οχι ποιοτικοτερες και χωρις προβληματα θερμοκρασιων).

Πχ hp compaq, ibm thinkpad κλπ.

Θελεις να κανουμε μια συγκριση τιμων,χαρακτηριστικων, εγγυησης?

Και για να μην λεμε οτι αδικουμε τα apple οτι εχουν τιμες ακριβες στην Ελλαδα, θα συγκρινουμε τιμες Ευρωπης..

Εδω πχ μια παλιοτερη συγκριση:

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=1784982#post1784982

Για παραδειγμα μπορεις να συγκρινεις και αυτα εδω τα 2 φορητα:

Apple MacBook Pro 17" Intel Core 2 Duo 2,5 Ghz 2329 ευρω με 1 χρονο εγγυηση (στην Ελλαδα κοστιζει 2644 ευρω!)

HP 8710p 17" Intel Core 2 Duo Prozessor T9300 2,5 Ghz 1519 ευρω με 3 χρονια εγγυηση

Εχουν παρομοια χαρακτηριστικα, εξαιρετικη ποιοτητα κατασκευης(το ενα απο μαγνησιο, το αλλο απο αλουμινιο), μεγαλη αυτονομια και τα 2, το mbp εχει το πλεονεκτημα οτι ειναι 300 γρ ελαφρυτερο, το hp compaq εχει καρτα γραφικων 8700m gt εναντι 8600m gt του mbp, αλλα εχουν και μια διαφορα τιμης της ταξης των 800 ευρω!!

Επισης το apple εχει 1 χρονο εγγυηση εναντι 3 του hp compaq.

Αν βαλουμε και την επεκταση εγγυησης για να ειναι πιο δικαιη η συγκριση, τοτε το apple mbp 17" κοστιζει 2688 ευρω και η διαφορα με το παρομοιο hp compaq των 1519 ευρω που εχει απο τη μανα του 3 χρονια εγγυηση ειναι 1170 ευρω!!

Για τους φορητους ομως μπορεις να κανεις συγκριση.

Για παραδειγμα αν παρεις το macbook pro 17" ,μπορεις να βρεις laptop παρομοιο,πιο δυνατο,αλλα λιγο βαρυτερο (κρατηθειτε!!!) με κανα 1000ρικο λιγοτερο..

Φυσικα το ιδιο ποιοτικο(μπορει και καλυτερο).

Oso gia to an boreis na vreis antistoixo laptop me auto tou macbook pro me ta idia xaraktiristika kai ena 1000ariko ftinotero sou leo oti den pezei me tpt.

Επειδη το νοημα του thread ειναι:

Συγκριση hardware και τιμων μεταξυ apple και απλων pc χωρις να λαμβανεται υποψη η διαφορα λειτουργικου .(φυσικα μεσα στις τιμες να περιλαμβανεται το λειτουργικο)

Συγκριση hardware/τιμων macbook pro 17" με αλλο απλο pc-laptop(ιδιων/παρομοιων χαρακτηριστικων και ιδιας ποιοτητας):

Τιμη Macbook pro 17" : 2840 ευρω με το ΦΠΑ απο την rainbοw .

Τιμη HP Compaq 8710p : 1533 ευρω με το ΦΠΑ απο το msystems .

Διαφορα τιμης 1307 ευρω.

Το apple υπερτερει στα ακολουθα:

εχει cpu στα 2,4 GHz αντι στα 2,2GHz,

εχει βαρος 3,1 κιλα αντι για 3.4 κιλα (10 % βαρυτερος ο hp),

εχει παχος 2,6 cm ο apple εναντι 3,3 cm ο hp,

εχει καμερα,

εχει optical εισοδο και εξοδο ηχου,

εχει τηλεχειρηστηριο,

εχει 2 θυρες firewire(η μια μαλιστα στα 800mbps) εναντι μιας στα 400mbps του hp.

Το hp ομως υπερτερει στα ακολουθα:

εχει 3 χρονια εγγυηση,

εχει καρτα γραφικων nVidia Quadro 320M

(που ειναι μια αρκετα πιο ακριβη, πιο γρηγορη/πιο ψηλα χρονισμενη κατα 20% 8600m gt,δηλαδη θα εχει αισθητα πιο γρηγορες επιδοσεις σε 3d παιχνιδια

και ειναι και πολυ-πολυ πιο γρηγορη σε CAD εφαρμογες,λογω οτι ειναι επαγγελματικη-quadro),

εχει πληρες αριθμητικό πληκτρολόγιου δεξιά,

εχει touchpad αλλα και track point,

εχει modem 56k (για το εξοχικο που δεν εχεις dsl),

εχει hdmi εξοδο,

εχει card reader,

εχει αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων,

εχει 6 usb εναντι 3,

εχει docking connector,

εχει τη δυνατοτητα να το παραγγειλεις με Blue-Ray drive,

εχει δυνατοτητα αλλαγης/αναβαθμισης του σκληρου με ξεβιδωμα 2 βιδων χωρις να χαθει η εγγυηση,

και 2 ακομα πολυ λιγοτερο σημαντικα πλεονεκτηματα:

εχει dvd με lightscribe τεχνολογια για ζωγραφιες πανω στο dvd,

εχει TPM Embedded Security Chip για αυξημενη ασφαλεια(με hardware chip encryption) των κωδικων που αποθηκευεται.

(αν μου εχει ξεφυγει καποια διαφορα συμπληρωστε ή αν εχω κανει καποιο λαθος)

Και τα δυο ειναι κατασκευασμενα απο εξαιρετικα υλικα.Μαγνησιο το hp,αλουμινιο το apple.

Και τα δυο εχουν εξαιρετικες οθονες(17" ,με αναλυση 1680x1050, οχι γυαλιστερες,αναλογης ποιοτητας)

Kαι τα 2 εχουν πολυ καλης ποιοτητας πληκτρολογια,αν και το hp εχει και αλφαριθμητικο πληκτρολογιο δεξια.

Το hp απο οτι λεγεται δεν εχει προβληματα θερμοκρασιας και μπορεις να το ακουμπας ανετα στα ποδια σου.

Για το apple αυτο δεν ειναι σιγουρο,αν και η κατασταση ειναι πολυ καλυτερη απο οτι με το macbook pro 15" ή τα προηγουμενης γενιας macbook pro.

Παντως γενικοτερα το hp θα ειναι λογικα λιγο πιο κρυο.Αλλωστε ειναι και λιγο παχυτερο οποτε το βοηθαει αυτο.

Επισης στο hp, η οθονη ανοιγει μεχρι τερμα ωστε να μπορεις να την βλεπεις οταν το εχεις στα ποδια σου,με τα ποδια λυγισμενα, π.χ. κρεβατι και πανω στα λυγισμενα ποδια σου το laptop.

Στο apple ανοιγει μεχρι μια γωνια,που δεν επιτρεπει αυτην τη χρηση.

Και τα 2 ειναι εξισου αθορυβα απο οτι λεγεται,εχουν επισης παρομοια αυτονομια.

Επισης,το macbook pro 17" εχει και καποια προεγκατεστημενα προγραμματα χρησιμα για αρκετους.(iphoto,imovie κλπ κλπ)

Τετοια προγραμματα δεν εχει προεγκατεστημενα το hp,αλλα κυκλοφορουν αρκετα καλα freeware,ειδικα για photo organizers/viewing/editing.

Δεν παυει ομως το apple να εχει ενα πλεονεκτημα λογω των προεγκατεστημενων προγραμματων.

Επαναλαβανουμε οτι το hp εχει 3 χρονια εγγγυηση,ενω με το apple δεν εχεις τετοια δυνατοτητα στην Ελλαδα, παρα μονο στο εξωτερικο και κοστιζει 359 ευρω νομιζω η 3ετη εγγυηση.

To service των apple ειναι συνηθως αρκετα ακριβο και στην Ελλαδα φημολογειται οτι ειναι αρκετα αργο.

Tελος, το hp μπορει να τρεξει windows και Linux, ενω το apple μπορει να τρεξει windows,mac os x και Linux.

Καταληγουμε λοιπον οτι ειδικα το macbook pro 17" ειναι αισθητα ακριβοτερο (και ισως και λιγο υποδεεστερο σε χαρακτηριστικα) απο αλλα laptop ιδιας ποιοτητας και με μικροτερη/χειροτερη εγγυηση.

Εχει ομως το πλεονεκτημα οτι ειναι το μονο που μπορει να τρεξει και τα 3 λειτουργικα και ειναι και λιγο ελαφρυτερο.

Αν αξιζει τα 1300+ ευρω παραπανω ,ειναι αλλο θεμα!

Ο ενδιαφερομενος αγοραστης θα αποφασισει αν αξιζει να δωσει 1100+ ευρω παραπανω για τα πλεονεκτηματα του macbook pro 17" (κυριως η δυνατοτητα να εχεις mac os x, το βαρος, και η cpu)

και να εχει ομως μικροτερη εγγυηση,μικροτερη επεκτασιμοτητα/αναβαθμισημοτητα,χαμηλοτερες επιδοσεις σε 3d και πολυ χαμηλοτερες σε CAD εφαρμογες(τα 2 τελευταια μπορει να μην ενδιαφερουν πολλους).

Προσωπικη εκτιμηση μου ειναι οτι η ψαλιδα στην τιμη εχει μειωθει..

Λιγο τα καπως φθηνοτερα και καλυτερα εξοπλισμενα mbp 15", λιγο οτι το mbp 13.3" επεσε και σε αυτα η τιμη τους και επιτελους ειναι ποιοτικα, κανουν την διαφορα τιμης με αντιστοιχης ποιοτητας κ εξοπλισμου laptop να ειναι μικροτερη απο παλια..

Ειδικα το τωρινο 13.3" δεν εχει νομιζω ιδιαιτερη διαφορα σε τιμη με pc laptop!

H apple εβαλε μυαλο και οι πωλησεις της πιστευω θα αυξηθουν κι αλλο(μιας κ πχ το τελευταιο χρονο-εξαμηνο ειχε κανει νομιζω κοιλια).

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 22:55 ----------

Το ακριβο για mac δυσκολα το καταλαβαινω απο καποιους.

Στην αρχη λενε: Εχει 1-2-3-4-5 θετικα σε σχεση με pc, αρα τα γουσταρω, αλλα ειναι ακριβα.

Ε για αυτα τα θετικα ειναι πιο ακριβα, τσαμπα υπαρχουν αυτα τα πλεονεκτηματα?

+1

Ειναι πιο ακριβα κατα κανονα και ο καθενας αποφασιζει αν αξιζει να δωσουν τα παραπανω χρηματα που ζητανε.

Δημοσ.

ωραίο το review σου haha αλλά:

1) είναι δυνατόν να θεωρήσουμε πλεονέκτημα το trackpoint??? το touchpad των mac είναι κορυφαίο...multi gesture και τεράστιο

2) δυστυχώς μας την αφαίρεσε την firewire 400 έχουμε μόνο 800 (εδώ να πω πως σε αντίθεση με usβ με firewire ενώνεις τον ένα σκληρό πάνω στον άλλο χωρίς εξωτερική τροφοδοσία πολύ σημαντικο για laptop και πολλούς σκληρούς)

3)το νέο 17αρι δεν ζεσταινεται (σε αντιθεση με το παλιο 15αρι που ειχα)

4)σκληρό ram κλπ αλλάζεις χωρίς να χάσεις εγγύηση

5)τρία χρόνια εγγύηση αν το αγοράσεις ισχύει παγκοσμίως

6)Hdmi βγάζει και το mac αλλα με adaptor

7)για modem αν χρειαστείς χρησιμοποιεις iphone με tethering(χιχιχι)

8)το remote το αφαιρεσαι και το πουλαει εξτρα (πάντως είναι πολυ ωραιο)

9)πλεον το macbookpro ανοιγει πολυ περισσοτερο για να κανεις αυτο που λες

10) καλο το μαγνησιο αλλα καμια σχεση με το αλουμινιο το unibody

Δημοσ.

2) δυστυχώς μας την αφαίρεσε την firewire 400 έχουμε μόνο 800 (εδω θελουμε ανταπτορα για 400 και γινεται πολυπλοκο το θεμα)

3)το νέο 17αρι δεν ζεσταινεται (σε αντιθεση με το παλιο 15αρι που ειχα) Δυστηχως αν κοιταξεις στο νετ υπαρχουν παρα πολλα προβληματα υπερθερμανσης της gpu

5)τρία χρόνια εγγύηση αν το αγοράσεις ισχύει παγκοσμίως Πρεπει να αγορασεις applecare για να παει στα 3 χρονια

Δημοσ.
ωραίο το review σου haha αλλά:....

Η συγκριση ηταν για τα τοτε μηχανηματα... Ειναι κριμα να τα συγκρινεις με τα καινουρια.

Οπως πχ διορθωθηκαν-βελτιωθηκαν τα macbook pro, ετσι και τα υπολοιπα μηχανηματα..

Και την συγκριση την παρεθεσα ,γιατι εσυ πρωτος ανεφερες για την τιμη του πρωτου σου macbook pro.(αυτο που λες οτι ζεσταινοταν )

Οπως βλεπεις υπηρχαν φθηνοτερα εξισου ποιοτικα λαπτοπ!

10) καλο το μαγνησιο αλλα καμια σχεση με το αλουμινιο το unibody

Ειπαμε και οι αλλοι βελτιωθηκαν !

Πχ δες εδω το νεο σασι απο αλουμινιο, αλλα δες το βασικοτερο ποσα πιο ανθεκτικα ειναι:

Εδω ενδεικτικα κ μερικα τεστ που περναει:

1) test αντοχής(αντεχει πανω του βαρος 215 kg, ενω ειναι ανοιχτο):

[ame]http://au.youtube.com/watch?v=H5cKuO8ojAU[/ame]

2) test γδαρσίματος με μεταλλικό σύρμα

[ame]

[/ame]

3)test με υγρο στο πληκτρολογιο

[ame]

[/ame]

Υ.Γ.1: Η επεκταση εγγυησης κοστιζει γυρω στα 360 ευρω για τα 15" macbook pro . Αν μπει κ αυτο το κοστος μεσα, η διαφορα μεγαλωνει...

Υ.Γ.2: Οπως ειπα και πιο πανω, πιστευω οτι η διαφορα πια δεν ειναι τοσο μεγαλη.

Δημοσ.

Ποιά είναι ακριβά βρε παιδιά?

Και στην τελική, επιλογές του καθενός είναι ΟΛΕΣ.

Δεν είναι τυχαίο που το vaio μου, το είχα αγοράσει με το που κυκλοφόρησε, 1300 και κάτι ευρώ.

Κάτι λίγο παραπάνω, έδωσα και για τον iMac.

Και?

Γκιουλέκα στην τσέπη μου δεν έβαλα ποτέ. Τα καραδούλεψα τα χρήματα, και αν είναι να τα δώσω, για να πάρω αυτό που είναι ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ, θα τα δώσω, κι ας τα κλαίω τη στιγμή που θα βγάζουν φτερά απο το πορτοφόλι μου, γτ ναι, τα κλαιω τα έρμα, όταν έχω φτύσει αίμα να τα βγάλω.

Μακροπρόθεσμα, μουτζώνομαι, που δεν έκανα την αγορά νωρίτερα. Γιατί?*

Manuel, δεν είναι εκπληκτικό, κάτι μικροεφαρμογες σαν κι αυτές, να σε προκαλούν να τις χρησιμοποιήσεις??

Παιδιά, αυτά τα πράγματα είναι απλά.

Όσοι έκαναν τη μετάβασή τους, τις αποφάσεις τους, τις έχουν πάρει.

Είτε παρέμειναν σε windows, είτε σταθεροποιήθηκαν στα mac.

Δε μπορώ να πείσω κάποιον για ποιό λόγο μου κάνουν τα mac, τα δούλεψα όλα και κατέλειξα εκεί.

*Γιατί ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΠΟ ΤΑ windows, το πήρα.

Δημοσ.
Η συγκριση ηταν για τα τοτε μηχανηματα... Ειναι κριμα να τα συγκρινεις με τα καινουρια.

Οπως πχ διορθωθηκαν-βελτιωθηκαν τα macbook pro, ετσι και τα υπολοιπα μηχανηματα..

Και την συγκριση την παρεθεσα ,γιατι εσυ πρωτος ανεφερες για την τιμη του πρωτου σου macbook pro.(αυτο που λες οτι ζεσταινοταν )

Οπως βλεπεις υπηρχαν φθηνοτερα εξισου ποιοτικα λαπτοπ!

Ειπαμε και οι αλλοι βελτιωθηκαν !

Πχ δες εδω το νεο σασι απο αλουμινιο, αλλα δες το βασικοτερο ποσα πιο ανθεκτικα ειναι:

Εδω ενδεικτικα κ μερικα τεστ που περναει:

1) test αντοχής(αντεχει πανω του βαρος 215 kg, ενω ειναι ανοιχτο):

http://au.youtube.com/watch?v=H5cKuO8ojAU

2) test γδαρσίματος με μεταλλικό σύρμα

3)test με υγρο στο πληκτρολογιο

Υ.Γ.1: Η επεκταση εγγυησης κοστιζει γυρω στα 360 ευρω για τα 15" macbook pro . Αν μπει κ αυτο το κοστος μεσα, η διαφορα μεγαλωνει...

Υ.Γ.2: Οπως ειπα και πιο πανω, πιστευω οτι η διαφορα πια δεν ειναι τοσο μεγαλη.

αν ειχε mac os x μπορεί και να το σκεφτομουνα.....(αστειεύομαι) πάντως διαβάζοντας αρκετά posts σε αυτο το topic νομίζω πως δεν έχει νόημα η σύγκριση hardware το αν αξιζει ή οχι είναι θέμα λειτουργικού....και πρoσωπικά γούστα... πχ εμενα πριν μπω στα apple μου αρεσαν τα vaio που ηταν αρκετα πιο ακριβα απο αλλα laptop.... εμένα μέχρι και οι συσκευασίες των mac μου αρεσουν... οι σακούλες των applestore.... ολα είναι με design...και το κλασικό παράδειγμα.... ενα seat leon τρεχει πιο γρηγορα απο μια bmw 1 ας πουμε, είναι πιο φτηνο (σιγουρα) πιο φτηνα σερβις κλπ αλλα η bmw ειναι bmw είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι...

Δημοσ.

αλλο αυτο που εβλεπες στην τιμη του site, πανω κατω το ιδιο μηχανημα εκανε 1000€ πανω στην Apple και στη DELL ειχα και 3 χρονια εγγυηση. Ωραια τα MAC αλλα αυτο που λες δεν ισχυει

Δημοσ.
αν ειχε mac os x μπορεί και να το σκεφτομουνα.....(αστειεύομαι) πάντως διαβάζοντας αρκετά posts σε αυτο το topic νομίζω πως δεν έχει νόημα η σύγκριση hardware το αν αξιζει ή οχι είναι θέμα λειτουργικού....και πρoσωπικά γούστα... πχ εμενα πριν μπω στα apple μου αρεσαν τα vaio που ηταν αρκετα πιο ακριβα απο αλλα laptop.... εμένα μέχρι και οι συσκευασίες των mac μου αρεσουν... οι σακούλες των applestore.... ολα είναι με design...και το κλασικό παράδειγμα.... ενα seat leon τρεχει πιο γρηγορα απο μια bmw 1 ας πουμε, είναι πιο φτηνο (σιγουρα) πιο φτηνα σερβις κλπ αλλα η bmw ειναι bmw είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι...

:-D Θα το πώ δεν αντέχω! Οι σακούλες των apllestores είναι καταπληκτικές! Έχω καβάτζα 2-3 :lol: Αν είναι δυνατόν χάζευα περισσότερη ώρα το Applestore Regent Street παρά το Big Ben! Θέλω απλά να πώ οτι είναι μια εταιρία που δίνει πολύ σημασία στις λεπτομέρειες, αυτές που τραβάνε το μάτι του πελάτη και εντέλει κερδίζουν τις εντυπώσεις

Δημοσ.
Αν είναι δυνατόν χάζευα περισσότερη ώρα το Applestore Regent Street παρά το Big Ben!

Έλεος! Για κάτι τέτοια κράζουν τους apple φανς και με το δίκιο τους τώρα.......

Δημοσ.
Έλεος! Για κάτι τέτοια κράζουν τους apple φανς και με το δίκιο τους τώρα.......

Σιγά ρε, κάθε κομπιουτεράς θα χάζευε τέτοια μαγαζιά...!!!

Οι Playstation Fans θα χάζευαν τα αντίστοιχα για playstation...!!!

Οι Pc fans θα χάζευαν τα μαγαζιά με PC's

κλπ...:-D

(και οι γυναίκες μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια...χιχιχιχι)

+1 στον giorgos_k

Δημοσ.

Εϊμαι χρηστης pc από το 1989, είκοσι χρόνια δλδ πλέον (αχχχ.... hundai super-16v... μου λείπεις...). Ξεκίνησα από MSDOS... πέρασα στα windows όλων των γέυσεων και χρωμάτων.... (εν τη εξαιρέσει των σvista) πριν καταλήξω 5-6 χρόνια πριν στο linux.

Η εμπειρία μου με το mac os και την aple είναι μικρή και κουτσουρεμένη καθώς ανήκω στην κατηγορία των χρηστών hackintosh (msi wind u-100 με retail macos 10.5.7) εδώ και περίπου έξι μήνες. Χρησιμοποιώ δλδ 3 διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Στο desktop στο σπίτι μου kai στο laptop moy linux, στο desktop στο γραφείο windows XP και mac os στο "macbook mini" μου.

Που έχω καταλήξει; Εξακολουθώ να θεωρώ το linux ώς το κορυφαίο OS για τις δικές μου ανάγκες και προτιμήσεις, αλλά τελευταία είχα αρχίσει να παρατηρώ τον εαυτό μου ναξοδέυει όλο και περισσότερο χρόνο στο μικρό, ακόμα και στο σπίτι, και ουσιαστικά είχα καταργήσει το κανονικό μου λαπτοπ.

Δεν μπορώ να το εξηγήσω... η φιλοσοφία του mac os μου τη δίνει στα νέυρα αρκετές φορές κυρίως σε ότι αφορά στον κλειστό του χαρακτήρα σε σχέση με το Linux, αλλά υπάρχει μια αίσθηση οικειότητας όταν δουελέυω σε αυτό.

Άρχισα λοιπόν να επεξεργάζομαι την ιδέα του mac os (hakintosh πάντα) στο desktop αλλά ο συνδυασμός του hardware μου ήταν απαγορευτικός. Κατάφερα να τα περάσω στο λαπτοπ μου (pavilion dv5063 ea, amd turion, ati x200m k.t.l.) με απίστευτη δυσκολία και χωρίς CI/QE αφού η X200M δεν πρόκειται ποτέ να υποστηριχθεί. Παρ' όλα αυτά θα τα κρατούσα αν δεν είχα προβλημα με το pages, στο οποίο δεν φαινόταν τίποτα, ακνένας χαρακτήρας από το κείμενο.

Εδώ και αρκετό καιρό λοιπόν έχω αρχίσει να επεξεργάζομαι την ιδέα να αγοράσω το πρώτο μου mac (συγκεκριμένα macbook 13'' alu)... και ενώ είμαι κοντά.... και ενώ το θέλω.... κάποια πράγματα με κρατάνε πίσω. Να σημειώσω ότι με το θέμα έχω ασχοληθεί αρκετά και έχω διαβάσει εξονυχιστικά και για τα καλά και για τα κακά τους.

Τα κυριότερα ζητήματα που με απασχολούν είναι:

1. Η ποιοτητα κατασκευής σε συνδυασμό με την τακτική της aplle ως προς τα κατασκευαστικά ελλατώματα ..... Ενώ όλοι μιλάνε για την καταπληκτική ποιότητα κατασκευής... έχουν εμφανισθεί πάρα πολλά προβλήματα....και δεν είναι τυχαίο ότι η apple έχει πέσει στις κατατάξεις με τους κορυφαίους ποιοτικά κατασκευαστές. (ενδεικτικά αναφέρω: # προβήματα στις οθόνες, # προβληματικές κάρτες γραφικών, #προβληματικούς πυκνωτές σε mobos των imac, #χαμηλής ποιότητας πάνελ σε συνδυασμό με ψέμματα ώς προς την πραγματική τους ποιότητα (εκρεμουν αγωγές), #σπασίματα στα πλαστικά στα white, #optical drives και το ποσες φορές έχω διαβάσει παιδια να λένε ότι μετά από 1 -2 χρόνια χαλάνε, #προβλήματα με υπερθερμάνσεις που αν είναι δυνατόν αναγκάζει χρήστες να κάνουν undervolting στη cpu, #η συμπεριφορά της apple που πρώτα σου βγάζει το λάδι στην καθυστέρηση και στην άρνηση για να έρθει μετά από καιρό να αναγνωρίσει τα ελλατώματα όχι πάντα και όχι όλα..... και σε ορισμένες περιπτώσεις να επεκτείνει την δωρεάν επισκευή στα τρία έτη από την αγορά)

2. Η τιμή ότι και να λέμε... είναι υψηλή. Ειναι τόσο απλό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πολλοί το αρνούνται. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή. Η τιμή μάλιστα πρέπει να συνδυάζεται με την μονοετή εγγύηση ή την έξτρα πληρωμή για τριετή εγγύηση. Γενικά πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμολογιακή πολιτική της apple ορισμένες φορές φτάνει σε επίπεδο γελιότητας ειδικά στο θέμα των καρτών γραφικών αλλά και στο θέμα των τιμών στη διαμόρφωση του mac πριν την αγορά. Οι τιμές της για μνήμες και σκληρούς δίσκου π.χ. είναι για γέλια και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς έυκολα.

3.Η χαμηλότερη απόδοση του hardware (κυρίως των καρτών γραφικών) στο περιβάλλον mac os λόγω κακών οδηγών. O haHA το έχει επισημάνει πολλές φορές και σωστά αυτό το ζήτημα. Το επιχείρημα ότι είναι θέμα των κατασκευαστών μου είναι αδιάφορο καθώς είμαι καταναλωτής και όχι κριτικός hardware σε περιοδικό πληροφορικής.

Βρίσκομαι στην εξής λοιπόν κατάσταση.

1.Έχω αρχίσει να λατρεύω το λειτουργικό.

2. Με προβληματίζει η σχέση κόστους προς hardware προς απόδοση του συστήματος ως συνόλου.

3. Μου προκαλεί, ως καταναλωτή, αποστροφή η πολιτική της apple, όχι μόνο η τιμολογιακή, για περισσότερους λόγους που δεν είναι του παρόντος.

και είμαι στο μεταίχμιο..... Ένας πελάτης θα πάει στις ΗΠΑ σε λιγες μέρες για δουλειά και μου πρότεινε να αγοράσει για μένα ένα macbook. Στην Ελλάδα θα μου κοστίσει 1200 περίπου Ευρώ, ενώ από ΗΠΑ περίπου 850 με την τωρινή ισοτιμία. Κατά συνέπεια το ζήτημα της τιμής έχει εξαληφθεί για την περίπτωσή μου.

---------------------------------------------------------------

Να προσθέσω ότι με προβληματίζει επίσης η οθόνη του macbook και σε αυτό θα ήθελα και τη βοήθειά σας. Το γυαλί που την καλύπτει πόσο δύσκολη κάνει την εργασία σε συνθήκες γραφείου και με παράθυρο από πισω και σε εξωτερικούς φυσικά χώρους καθότι λαπτοπ είναι και όχι dekstop.....

----------------------------------------------------------------

Έχει φτάσει λοιπόν η στιγμή της απόφασης..

Hasodikis

Δημοσ.

Με μια πρώτη ανάγνωση και με την δική μου λογική... πάρτο σε αυτά τα λεφτά και αν δεν σου αρέσει το πούλας χωρίς ζημιά...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...