Προς το περιεχόμενο

Ποιον editor;

miza

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόνο η αφρόκρεμα της elite δικαιούται να χρησιμοποιεί ed :P

Σοβαρά τώρα, ο ed είναι απείρως πιό πολύπλοκος από τον vi και έχει πολύ λιγότερα features. Άλλωστε, ο ed είναι ο παπούς του vi (ed->ex->vi ή κάπως έτσι).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Λοιπόν, συνοψίζοντας θα ήθελα να μου πείτε:

α)διαφορές μεταξύ vi, vim και gvim (ο gvim φαντάζομαι είναι ο vim, αλλά με GUI) και

β)τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ e3, ed, emacs και vi.

ερώτηση αν ανοιξω bracket (c/c++) με το vim θα με πεταξει στην επομενη γραμμη στη εσοχή του bracκet η παλι (εκνευριστικα) στην αρχη της γραμμης?

δεν γινεται να γραφεις C και να πατας Tab καθε φορα

στο gedit το plugin για αυτο ident δεν δουλευει απλα αλλιω ς θα προτιμουσα μονο gedit

ερώτηση αν ανοιξω bracket (c/c++) με το vim θα με πεταξει στην επομενη γραμμη στη εσοχή του bracκet η παλι (εκνευριστικα) στην αρχη της γραμμης?

δεν γινεται να γραφεις C και να πατας Tab καθε φορα

στο gedit το plugin για αυτο ident δεν δουλευει απλα αλλιω ς θα προτιμουσα μονο gedit

Βασικά έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα με το tab, έχω δοκιμάσει ένα καρο editors,και οι περισσότεροι δεν κάνουν αυτό το πράγμα όταν αλλάζω γραμμή.Τόσο δύσκολο είναι ένας editor να το κάνει από default.

Τώρα δοκιμάζω τον scite, που σε πάει στο bracket μετά από αλλαγή γραμμής αλλα δεν ξέρω ακόμα τι λέει γενικά.

Επίσης επειδή έστησα ένα server και θέλω να έχω τα site στο server αλλα να ανοίγω τα php, html κτλ με τον editor από το pc μου. Πως μπορώ να το κάνω αυτό

Dark_Sage & miza, o editor που το κάνει αυτό (τουλάχιστον σε Java που γράφω, φαντάζομαι και σε C/C++) είναι ο emacs. Αν το indentation δούλευε σωστά στον gedit, κι εγώ θα χρησιμοποιούσα. Ο emacs δουλεύει όμως ΑΚΡΙΒΩΣ όπως θες.

Παράδειγμα, άνοιξες άγκιστρο για μέθοδο. Όταν θα πας να το κλείσεις, θα σε πάει αυτόματα σε κάθετη στοίχιση με την αρχή δήλωσης της μεθόδου (στη Java, C/C++ θα πηγαίνει στο άγκιστρο).

Στο gedit, στο μενού Επεξεργασία » Προτιμήσεις » καρτέλα Επεξεργαστής, υπάρχει η επιλογή

[v] Ενεργοποίηση αυτόματης εσοχής

που κάνει αυτό που θες.

α)διαφορές μεταξύ vi, vim και gvim (ο gvim φαντάζομαι είναι ο vim, αλλά με GUI) και

β)τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ e3, ed, emacs και vi.

Να εκφρασω και εγω την απορια μου για τα παραπανω!!!! :o

O vi είναι ένας παλιός editor. Ο vim είναι το πιο γνωστό (αλλά οχι και το μοναδικό) fork του vi που προσέθεσε πάρα πολλές λειτουργίες. Έχει βέβαια και mode στο οποίο συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ο παλιός vi. Π.χ. προστέθηκαν ευκολίες όπως κίνηση του κέρσορα με τα arrow buttons αντί για το κλασσικό h-j-k-l, προσφέρει auto-completion με κάποια plugins αλλά η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη. Έχετε υπ' όψη σας οτι την εποχή του vi, τα πληκτρολόγια ήταν κάπως διαφορετικά και αν κάποιος αναρωτιέται για το esc που πρέπει να πατηθεί για να γίνει η αλλαγή από command σε editing mode, σκεφτείτε οτι το esc κάποτε είχε την θέση που τώρα έχει το tab. Η όλη ιδέα είναι να μην χρειάζεται ο χρήστης να κουνήσει τα χέρια του από το home-row του πληκτρολογίου (την δεύτερη σειρά γραμμάτων δηλαδή) κάτι που κάνει την εργασία απείρως πιο γρήγορη. Ο gvim είναι όντως ο vim με GTK gui.

Τον e3 δεν τον έχω χρησιμοποιήσει αλλά είναι ένας editor που έχει την επιλογή για key-bindings ανάμεσα σε vi, Emacs και pico. Ο ed όπως είπα και προηγουμένως είναι ο παπούς του vi και ο πρώτος editor (αν θυμάμαι καλά) που εισήγαγε την έννοια του command mode και του editing mode. Ο vi το πήγε λίγο παραπέρα με την βοήθεια του visual mode που είναι πολύ βοη8ητικό ειδικά όταν ξεκινάει κάποιος να τον χρησιμοποιεί. Είναι πολύ δύστροπος και ουσιαστικά έχει το ίδιο learning curve με τον vi χωρίς όμως να έχει τις ίδιες ευκολίες (multiple buffers για παράδειγμα αν και εδώ μπορεί να κάνω και λάθος). Η διαφορά του Emacs με τον vi είναι στον τρόπο χειρισμού. Και οι 2 είναι editors που κάνουν πραγματικά τα πάντα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσετε τη λίστα με τα ψώνια σας μέχρι του να κάνεις kernel development σε αυτούς (ειδικά με την βοήθεια extra προγραμμάτων όπως το astyle και το ctags). Το αστειάκι που κυκλοφοράει για τον Emacs είναι ότι θα ήταν ένα καταπληκτικό λειτουργικό αν είχε έναν editor της προκοπής (για να δείξει την πολυπλοκότητα και τα πάρα πολλά και ποικιλόμορφα features που προσφέρει). Ψάξτε και λίγο στο Internet τον όρο editor wars είναι μιά αρκετά αστεία ιστορία. Για περισσότερες διαφορές νομίζω πως μια δοκιμή και των 2 θα σας πείσει καθώς το αναφέρω παραδείγματα χειρισμού των 2 είναι λίγο άχρηστο.

κι εγώ vim ψηφίζω αν και καμιά φορά χρησιμοποιώ και nano (κακές συνήθειες απ' τη σχολή και τα κακά unix p.c. που είχαμε). γενικά μπορείς να κοιτάξεις όλους τους editors σιγά-σιγά. οι γνωστοί και καλοί άλλωστε δεν είναι και πολλοί. εγώ στο ArchLinux που έχω τους πέρασα σχεδόν όλους για να δω τι θα με βολέψει περισσότερο.

Επίσης επειδή έστησα ένα server και θέλω να έχω τα site στο server αλλα να ανοίγω τα php, html κτλ με τον editor από το pc μου. Πως μπορώ να το κάνω αυτό

Κάποιος που μπορεί να μου πει πως μπορώ να το κάνω αυτό;

Με πιο πρόγραμμα και πως, γενικά θα προτιμούσα αν μπορούσα να το κάνω με kate ή gedit ή κάποιον editor τέλος πάντων που να μην είναι στιλ vim γιατί δεν τον μπορώ.

Το gnome έχει το gvfs, δηλαδή οι απομακρυσμένες τοποθεσίες τύπου ftp κτλ μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά από τις εφαρμογές σαν να είναι τοπικές.

Επομένως απλά πήγαινε Τοποθεσίες » Σύνδεση στον εξυπηρετητή, συνδέσου στον server σου και κάνε διπλό κλικ στο .php ή .html αρχείο. Θα ανοίξει με το gedit και θα το επεξεργάζεσαι κανονικά κι ας είναι σε απομακρυσμένη τοποθεσία.

Κάποιος που μπορεί να μου πει πως μπορώ να το κάνω αυτό;

Με πιο πρόγραμμα και πως, γενικά θα προτιμούσα αν μπορούσα να το κάνω με kate ή gedit ή κάποιον editor τέλος πάντων που να μην είναι στιλ vim γιατί δεν τον μπορώ.

Το nano δεν σου κανει μεσω ssh?

Οι συντομευσεις που εχει φαινονται στο κατω μερος της οθονης, πχ ^w= ctrl+w = find.

Οι περισσοτερες λειτουργιες γινονται και με τα F-keys, πχ F2=exit, F3=save, F6=find κλπ

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...