CoRe)sHamE Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Καλησπερα σε ολους. Θα ηθελα μια μικρη βοηθεια σχετικα με την επιλογη μιας καρτας γραφικων. Θα ηθελα καποιος να μου πει τι ακριβως πρεπει να ξερω για τον υπολογιστη μου αλλα και για καποια καρτα γραφικων για να ειναι συμβατη με το συστημα μου. Δηλαδη, εν ολιγοις, θελω να αγορασω μια νεα καρτα γραφικων, αλλα δεν ξερω αν αυτη που θελω θα κανει για τον υπολογιστη μου... Αν μπορει λοιπον να μου πει καποιος τι πρεπει να δω και που το βλεπω στον υπολογιστη μου για να ειναι συμβατη, θα ημουν ευγνωμων..! Αν εχω κανει λαθος που εκανα εδω το ποστ, η εχει απαντηθει προσφατα, η υπαρχει καποιος οδηγος καπου, ας μου το πειτε. Οποτε, συγγνωμη αν κανω λαθος, αλλα το φορουμ ειναι τεραστιο και δεν ξερω που να πρωτοψαξω!
Tenshi Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Πρώτα απ όλα θα πρέπει να μάθουμε το ποσό που μπορείς να διαθέσεις (το σημαντικότερο)! Θα πρέπει να δείς αν η μητρική σου κάρτα δέχεται agp κάρτες ή pci-e.Το είδος (μονοπύρηνος/πολυπύρηνος) και την ταχύτητα του επεξεργαστή σου,την ποσότητα μνήμης ram που έχεις και τέλος το τροφοδοτικό σου(πόσα watt)για να δούμε αν μπορεί να σηκώσει την νέα κάρτα. Μπορείς με κάποιο πρόγραμμα όπως το Sisoft sandra ή το Everest να δείς αναλυτικά τα στοιχεία του υπολογιστή σου πέρα απο το τροφοδοτικό, για το οποίο θα πρέπει να δείς ανοίγοντας το πλαινό του κουτιού σου.
Str Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 λοιπον, εν ολιγοις... αυτο που πρεπει να προσεξεις ειναι η "βαση" της καρτας γραφικων... προς το παρον διαδεδομενες ειναι 2 ειδων... η πιο παλια λεγεται AGP και η πιο καινουρια PCI-express η καρτα γραφικων παταει πανω σε μια πλατφορμα, η οποια αποτελει και την ραχοκοκαλια ολοκληρου του υπολογιστή και η οποια λεγεται motherboard ή αλλιως μητρική καρτα... η μητρική σου θα καθορισει τι τυπο καρτας γραφικων θα παρεις... αν εχει τις παλιοτερες υποδοχες θα παρεις μια καρτα γραφικων AGP αλλιως αν ειναι πιο καινουρια θα παρεις καρτα γραφικων PCI-E (για συντομευση) 2 οι δρομοι λοιπον... ειτε βρισκεις ονομα και μοντελο της μητρικής σου καρτας (στα χαρτια σου), ψαχνεις στο google για πληροφοριες για αυτη και βλεπεις εαν υποδεχεται τον ενα ή τον αλλο τυπο καρτας γραφικων ειτε απο καποιο προγραμμα (καποιος να βοηθησει εδω..) βρισκεις κατευθειαν τι καρτα γραφικων εχεις (αν ειναι AGP ή PCI-E) και την αντικαθιστας με μια καλυτερη ιδιου τύπου...
CoRe)sHamE Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Σας ευχαριστω πολυ και τους δυο! Θα κατεβασω τα προγραμματα που ανεφερε ο φιλος Tenshi πιο πανω, θα δω τι θα μου βγαλει και θα επιστρεψω σε λιγακι με περισσοτερες λεπτομεριες! Αλλα αυτο που πρεπει να δω ειναι αν ειναι PCI-e ή AGP.. Κατα τα αλλα τα υπολοιπα τα ξερω.. Intel Core 2 CPU E6600 @ 2,4GHz 2GB RAM Microsoft Windows XP SP3 Αυτα ειναι τα στοιχεια που πηρα απο το δεξι κλικ στο My Computer... Τροποποιηση:Εβαλα και ετρεξα το SiSoftware Sandra που κατεβασα δωρεαν απο ενα site. Ειναι lite εκδοση. Επειδη μου εβγαλε απειρα πραγματα... Που παω να σας πω τι??? Γιατι χανομαι.. Αλλα νομιζω PCI-e.......
blacksuede Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 pci-e ειναι δεν χρειαζεται να το ψαξεις αυτο... το τροφοδοτικο σου κοιτα ποσα watt ειναι... επισης τι καρτα γραφικων χρησιμοποιεις τωρα???? (δεξι κλικ επιφανεια εργασιας - ιδιοτητες - ρυθμισεις) ή (δεξι κλικ my comp - idιοτητες - υλικο - διαχειριση συσκευωνε - προσαρμογεις οθονης)
Tenshi Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 CoRe)sHamE επίσης μπορείς να δοκιμάσεις και το cpu-zπου είναι μικρό και λιτό σάν πρόγραμμα και στην καρτέλα mainboard θα να δείς τι μητρική έχεις. @blacksuede,κράτα μια πισινή γιατι παίζουν και υβριδικές asrock... ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 14:20 ---------- Τροποποιηση:Εβαλα και ετρεξα το SiSoftware Sandra που κατεβασα δωρεαν απο ενα site. Ειναι lite εκδοση. Επειδη μου εβγαλε απειρα πραγματα... Που παω να σας πω τι??? Γιατι χανομαι.. Αλλα νομιζω PCI-e....... Παράδειγμα:
CoRe)sHamE Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Λοιπον, κατι εκανα και το εφτιαξα λιγο στο word αυτα που μου εβγαλε. Υπογραμμισα τα σημαντικα και εσβησα σε ενα σημειο το ονομα μου για ευνοητους λογους. αυτο που μου εβγαλε ειναι το εξης: SiSoftware Sandra System Workgroup : MSHOME Host Name : alexandr-b2f68d User : Alexandros ****** Processor Model : Intel® Core2 CPU 6600 @ 2.40GHz Speed : 2.41GHz Cores per Processor : 2 Unit(s) Threads per Core : 1 Unit(s) Type : Dual-Core Integrated Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size L2 On-board Cache : 4MB, ECC, Synchronous, ATC, 16-way, 64 byte line size, 2 threads sharing System Mainboard : Gigabyte Technology Co., Ltd. 945P-S3 BIOS : Award Software International, Inc. F2 (08/04/2006) Bus(es) : X-Bus PCI PCIe IMB USB i2c/SMBus Multi-Processor (MP) Support : No Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes Total Memory : 2GB DIMM DDR2 Chipset Model : Giga-Byte 82945G Processor to I/O Controller Front Side Bus Speed : 4x 268MHz (1GHz) Total Memory : 2GB DIMM DDR2 Memory Bus Speed : 2x 268MHz (536MHz) Memory Module(s) Memory Module : 8DP22KB5KTCTP 1GB DIMM DDR2 PC2-4300U DDR2-534 (4-4-4-12 2-16-4-2) Memory Module : 8DP22KB5KTCTP 1GB DIMM DDR2 PC2-4300U DDR2-534 (4-4-4-12 2-16-4-2) Video System Adapter : NVIDIA GeForce 8400 GS (16 SP 848MHz, 256MB DDR2 2x400MHz, PCIe 1.00 x16) Storage Devices WDC WD3200JS-55PDB0 (320GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 8MB Cache) : 298GB (C:) Generic USB SD Reader (USB) : N/A (D:) Generic USB CF Reader (USB) : N/A (E:) Generic USB SM Reader (USB) : N/A (F:) Generic USB MS Reader (USB) : N/A (G:) Maxtor 6Y080L0 (82GB, USB, 3.5", 7200rpm, 2MB Cache) : 76GB SONY DVD RW AW-G170A (ATA66, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : 697MB (H:) Logical Storage Devices Alekos (C:) : 298GB (NTFS) @ WDC WD3200JS-55PDB0 (320GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 8MB Cache) Audio CD (H:) : 0bytes (CDFS) @ SONY DVD RW AW-G170A (ATA66, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) Removable Drive (D:) : N/A @ Generic USB SD Reader (USB) Removable Drive (E:) : N/A @ Generic USB CF Reader (USB) Removable Drive (F:) : N/A @ Generic USB SM Reader (USB) Removable Drive (G:) : N/A @ Generic USB MS Reader (USB) Peripherals LPC Hub Controller 1 : Giga-Byte 82801GB/GR (ICH7) LPC Interface Controller LPC Legacy Controller 1 : ITE IT8718F Audio Device : Giga-Byte 82801G (ICH7) High Definition Audio Serial Port(s) : 1 Parallel Port(s) : 1 Disk Controller : Giga-Byte 82801GB/GR/GH (ICH7) Serial ATA Storage Controller USB Controller 1 : Giga-Byte 82801G (ICH7) USB Universal Host Controller USB Controller 2 : Giga-Byte 82801G (ICH7) USB Universal Host Controller USB Controller 3 : Giga-Byte 82801G (ICH7) USB Universal Host Controller USB Controller 4 : Giga-Byte 82801G (ICH7) USB Universal Host Controller USB Controller 5 : Giga-Byte 82801G (ICH7) USB 2.0 Enhanced Host Controller SMBus/i2c Controller 1 : Intel 801xx/63xx SMBus Printers and Faxes Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour) Printer : Microsoft Office Document Image Writer Driver (200x200) Printer : HP Deskjet D1400 series (1200x1200, USB, Colour) Peripherals PDA/SmartPhone Device : WM_Alexandros_2 (PocketPC, WCE 5.02, 421MB, ARM M4 R2, 480x800 16bpp) Network Services Network Adapter : Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC - Πακέτο χρονοδιαγράμματος Miniport (Ethernet, 100Mbps) Network Adapter : Windows Mobile-based Device - Πακέτο χρονοδιαγράμματος Miniport (Ethernet, 10Mbps) Power Management Mains (AC) Line Status : On-Line Operating System Windows System : Microsoft Windows XP Home 5.01.2600 (Service Pack 3) Platform Compliance : x86
Tenshi Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Άρα έχεις: Intel Core 2 CPU E6600 @ 2,4GHz~2GB RAM~Gigabyte 945P-S3~Nvidia 8400 GS (αρκετά αδύναμη btw). Σίγουρα υπάρχει pci-e οπότε κάνουμε και τις πιο σημαντικές ερωτήσεις:Τι τροφοδοτικό έχεις και πόσα χρήματα διαθέτεις;
CoRe)sHamE Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Για να το λες και συ αυτα εχω! Το τροφοδοτικο τωρα...: 400W ειναι.. Αδυναμη απλα ειναι??! Αισχος ειναι... Τον υπολογιστη τον ειχα παρει πακετο απο Mutlirama. Μετα απο 1 χρονο ειχε καει η προηγουμενη καρτα γραφικων που ειχε πανω(8400) και μου εβαλαν αυτη με μολις 3€(βλ.εγγυηση). Τωρα, δεν σκοπευω να ξαναπαρω καινουριο. Και επειδη θα πανε ταξιδι οι γονεις μου στην Αμερικη και εκει εχει CompUSA που μου ειχαν πει εδω κατι παιδια περυσι οτι εναι πολυ καλο καταστημα σκοπευω να αγορασω μια καρτα γραφικων και αντε κανα GB ραμ και μια οθονη μεγαλυτερη(αυτη την οθονη θελω να παρω.. Καλη δεν ειναι?). Για να εχω την μεγιστη δυνατη αποδοση απο την οθονη και την καλυτερη ποιοτητα ειναι θεμα της καρτας γραφικων? Και για να μπορεσω να χρησιμοποιησω την HDMI??? Να κανω μια μικρη αναβαθμιση δηλαδη στον υπολογιστη σε σημαντικα σημεια γιατι κατα τα αλλα δεν εχω προβληματα και αλλα θεματα. Διαθετω για καρτα γραφικων 150-200€. Οχι παραπανω.... Και νομιζω οτι υπαρχουν καλες σε αυτα τα λεφτα.. Και μιας και το ανεφερα, για να βαλω αλλο ενα GB ραμ τι προσεχω.. Επειδη σας εχω παρει τωρα μονοτερμα, ας τα ρωτησω ολα μονομιας!!! :-D
Tenshi Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Τα 400watt είναι λίγα,ειδικά αν μιλάμε για τροφοδοτικό "του κιλού" (no-name). Σίγουρα θα μπορέσει να δουλέψει με μια κάρτα στύλ 4670,άλλα για κάτι παραπάνω θα χρειαστείς οπωσδήποτε μεγαλύτερο τροφοδοτικό. Αν παρελπίδα θέλεις να χρησιμοποιήσεις ολο το budget σου,θα πρότεινα την παρακάτω λύση: Για Ram,η μητρική σου υποστηρίζει μέχρι 4Gb ddr2 667mhz (αυτή τη στιγμή έχεις 2Gb 533mhz).Αν σκέφτεσαι να μείνεις σε Xp32 bit είσαι ok.Αν μελλοντικά σκέφτεσαι να περάσεις σε 64bit λειτουργικό (καλύτερα Vista/Win7),μπορείς να δείς μια τέτοια λύση. Αν θές να προσθέσεις 1Gb,καλύτερα αυτό να είναι της μορφής 512+512 έτσι ώστε να μήν χάσεις το Dual-channel.To μόνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι οι χρονισμοί παλιών και νέων μνημών να είναι οι ίδιοι για καλύτερη συμβατότητα (αν και αυτό δέν είναι ο κανόνας). Memory Module(s) Memory Module : 8DP22KB5KTCTP 1GB DIMM DDR2 PC2-4300U DDR2-534 (4-4-4-12 2-16-4-2) Memory Module : 8DP22KB5KTCTP 1GB DIMM DDR2 PC2-4300U DDR2-534 (4-4-4-12 2-16-4-2)
CoRe)sHamE Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Σε βιστα δεν παω. δεν μου αρεσουν. Τα εχω σε ενα λαπτοπ και αργει παααρα πολυ και μου σπανε τα νευρα... :mad: Θα κοιταξω και αυτο που λες για τις μνημες. Αν ειναι καλυτερα ετσι θα το δω... Ειναι πολλα τελικα που πρεπει να κοιταξεις.. Για την οθονη που αναφερω παραπανω θα μπορω να την συνδεσω με HDMI?? Και τι κοιταζω και εκει? μπορείς να δείς μια τέτοια λύση. το λινκ που δινεις δεν δουλευει.
Tenshi Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 το λινκ που δινεις δεν δουλευει. My bad...είναι οκ τώρα μπορείς να δείς μια τέτοια λύση. Την κάρτα γραφικών μπορείς να την συνδέσεις και στην HDMI θύρα την οθόνης,κάνοντας χρήση του αντάπτορα (περιέχεται στην συσκευασία της 4870).
CoRe)sHamE Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Και μιας το ανεφερες, καλυτερα δεν ειναι να βγαλω την ηδη υπαρχουσα ραμ να την «πεταξω» και να βαλω νεα ε??? Η οχι? Θα κοιταξω αυτα που ειπαμε για τις καρτες γραφικων και τις ραμ αφου απαντηθει το ερωτημα και θα επαελθω. Αλλα πριν φυγω μια συνοψη: Για την καρτα γραφικων κοιταζω τις PCIe μονο. Και επισης απο την στιγμη που αλλαζω τροφοδοτικο με μεγαλυτερο καλυπτομαι(αφου φυσικα το τροφοδοτικο καλυπτει τις αναγκες της καρτας γραφικων). Για ραμ αναμενω απαντηση.
accipio Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Να σου δώσω κι εγώ μια πρακτική συμβουλή: Πρόσεξε αν χωράει η κάρτα γραφικών στο κουτί σου. Για να το δεις αυτό, πρέπει να ανοίξεις το πλαϊνό και να μετρήσεις με έναν χάρακα τη μέγιστη διαθέσιμη απόσταση... Εγώ π.χ. ήθελα να πάρω μια GeForce 275GTX, αλλά τα 27 εκατοστά της δε χωράνε στο κουτί μου. Και νομίζω πως ούτε μια 4870 χωράει (που έχει μήκος κάπου 24 εκατοστά).
Tenshi Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2009 Σωστή η παρατήρηση του φίλου accipio.Δέν έχω ιδέα πώς είναι τα κουτιά του Multirama εσωτερικά και ενδέχεται να μείνεις με την κάρτα στο χέρι!24 πόντοι η 4870 και θα πρέπει να έχεις "αέρα" ακόμα 3~4 cm για τα βύσματα τροφοδοσίας που συνδέονται στο τέλος-πίσω μέρος της κάρτας. Το τροφοδοτικό θα σε καλύψει και σε μελλοντικές αναβαθμίσεις που μπορεί να κάνεις.Ενδεχομένως να είναι και ένα απο τα κομμάτια που θα κρατήσεις όταν πάς σε ένα εξ ολοκλήρου νέο σύστημα,οπότε πιστεύω οτι αξίζει η αγορά του. Οσο για τις μνήμες,εξαρτάται τι θές να κάνεις και πόσα χρήματα μπορείς να δαπανήσεις. 1-Μπορείς με σχετικά μικρό κόστος να βάλεις 2x512MB για να έχεις συνολικά 3Gb ram dual-channel,απλά θα πρέπει να έχουν τoυς ίδιους χρονισμούς πρός αποφυγή προβλημάτων (αν υπάρχουν) 2-Μπορείς να βάλεις καινούριες 2x1Gb+2x512MB της ίδιας εταιρίας έτσι ώστε να είσαι "καλυμμένος",τουλάχιστον απο άποψη τύπου και χρονισμών. 3-Μπορείς να βάλεις καινούριες 2χ2Gb@667mhz (το μέγιστο που υποστηρίζει η μητρική σου δλδ) και να είσαι 64bit ready.Αν μείνεις με XP,απλά θα αναγνωρίζονται ~3,25Gb και θα έχεις dual channel. Προσωπικά, βρίσκω την 3η (και πιο ακριβή) επιλογή καλύτερη και πιο futureproof...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.