el02154 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 Πρόσφατα είχα μία συζήτηση με έναν έμπειρο web developer σχετικά με το αν κάποιος πρέπει να μάθει Dreamweaver ή να στραφεί σε λύσεις τύπου Joomla. Εγώ για παρ'αδειγμα εδώ και κανα 8 μηνο έχω επικεντρωθεί στο Dreamweaver και δεν έχω ιδέα από Joomla ( και CMS γενικότερα). Θα ήθελα να μάθω ποια είναι η γνώμη των άλλων forum-ιτών. Κάποιος αξίζει να μάθει το ένα, το άλλο ή και τα δύο? Και σε ποιες περιπτώσεις εκδείκνυται και χρησιμοποιείται το Dreamweaver και σε ποιες το Joomla? Μπορεί η ερώτηση να φαίνεται χαζή σε πολλούς αλλά εγώ εχω προβληματιστεί σχετικά με το τι να διαλέξω...
fabio Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 Συγκρινεις πατατες με lcd τηλεορασεις Μπορεις να διαχειριστεις το site χωρις να ξερεις τιποτα απο html-php και συνεπως απο τους σχετικους editors. Φυσικα αυτο σε περιοριζει σε ετοιμες λυσεις και συμβιβασμους. Το joomla και καθε αλλο cms απλα σου κανουν την ζωη πιο ευκολη στη διαχειριση του site. Θα μπορουσες να κανεις και μονος σου μια πλατφορμα με βαση τις αναγκες σου αν ξερεις καλα απο php(ή ο,τι αλλο) Αργα ή γρηγορα θα ασχοληθεις με τα δυο
ΠάρηςΓ Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 Εγώ απεχθάνομαι τα Joomloειδή κτλ. Στο λεω για να ξερεις οτι ειμαι αρνητικα προδιαθετιμένος για το θέμα. Λοιπον για να σου πω τι γνώμη μου για το θέμα... Πρώτα απο ολα το Joomla απο οτι εχω καταλάβει πρέπει να ακολουθησεις καποια διαδικασία συγκεκριμένη.Εξάλλου ενα site με joomla κάνει μπαμ οτι ειναι με joomla.Επισης θεωρειτε CMS σύστημα..Ομως δεν ειναι ολα τα συστηματα που θελουμε να αναπτύξουμε αυτού του τύπου ,επομένως δεν ειναι πανάκεια το Joomla. Χωρίς να ξέρω λεπτομέριες πιστεύω οτι εαν θες να κανεις καποια εξιδεικευμένα πραγματα στο Joomla οτι θα ειναι πολυ δυσκολο απο οτι αν ειχες κανει καποιο custom site. Επισης το joomla σημερα ειναι αυριο δεν ειναι..Δηλαδή θα βγει κατι αλλο σε λιγο καιρό και αντε ψάξε τι πρεπει να χρησιμοποιήσεις. Θα μου πεις πιο ειναι το νοημα και γιατι κανουν ετσι ολοι ... Κατα τη γνώμη μου ειναι οικονομικό το θέμα... Ποιο ευκολα παιρνεις ενα ετιμο συστημα joomla Και το παραμετροποιείς παρα να κάθεσε να τα κανεις ολα απο την αρχη κατα μια εννοια. Η δουλεια γινεται θεωριτικά ποιο γρηγορα και ετσι εχει λιγοτερο κοστος.Δηλαδή αξιοποιεί τη θεωρία του reusability.
-Mike Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 Πιστεύω πως η έκφραση "να μάθεις DreamWeaver" δεν έχει τόση λογική. Το DreamWeaver είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε της διάφορες γλώσσες(HTML, PHP, CSS..) ευκολότερα. Υπάρχουν πολλοί Web Developers που δουλεύουν μονάχα με NotePad. Οπότε νομίζω πως θα ήταν ποιό σωστό να πούμε αν είναι καλύτερο να μάθει κάποιος να χειρίζεται το Joomla ή να μάθει καλά τις διάφορες γλώσσες. Πάνω σε αυτό η γνώμη μου είναι πως εξαρτάται πραγματικά από τις ανάγκες σου και τις δυνατότητες σου. Αν θες ένα δυναμικό site και υστερείς σε πείρα και γνώσεις στο Web Developing το Joomla ή κάποιο άλλο CMS είναι δυστυχώς μονόδρομος. Αλλά αν μπορεί κάποιος να σχεδιάσει μόνος του ένα τέτοιο site δεν πιστεύω πως θα του πέρναγε από το μυαλλό να κάνει κάτι άλλο.
elisto Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2009 για μένα καλά εκανες και ξεκίνησες το dream...λογικά εχεις μάθει τα βασικά,μετα επιβάλεται το joomla,σαν σειρα προτεραιότητας............
sotirakis.net Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Εγώ απεχθάνομαι τα Joomloειδή κτλ.Στο λεω για να ξερεις οτι ειμαι αρνητικα προδιαθετιμένος για το θέμα. Λοιπον για να σου πω τι γνώμη μου για το θέμα... Πρώτα απο ολα το Joomla απο οτι εχω καταλάβει πρέπει να ακολουθησεις καποια διαδικασία συγκεκριμένη.Εξάλλου ενα site με joomla κάνει μπαμ οτι ειναι με joomla.Επισης θεωρειτε CMS σύστημα..Ομως δεν ειναι ολα τα συστηματα που θελουμε να αναπτύξουμε αυτού του τύπου ,επομένως δεν ειναι πανάκεια το Joomla. Χωρίς να ξέρω λεπτομέριες πιστεύω οτι εαν θες να κανεις καποια εξιδεικευμένα πραγματα στο Joomla οτι θα ειναι πολυ δυσκολο απο οτι αν ειχες κανει καποιο custom site. Επισης το joomla σημερα ειναι αυριο δεν ειναι..Δηλαδή θα βγει κατι αλλο σε λιγο καιρό και αντε ψάξε τι πρεπει να χρησιμοποιήσεις. Θα μου πεις πιο ειναι το νοημα και γιατι κανουν ετσι ολοι ... Κατα τη γνώμη μου ειναι οικονομικό το θέμα... Ποιο ευκολα παιρνεις ενα ετιμο συστημα joomla Και το παραμετροποιείς παρα να κάθεσε να τα κανεις ολα απο την αρχη κατα μια εννοια. Η δουλεια γινεται θεωριτικά ποιο γρηγορα και ετσι εχει λιγοτερο κοστος.Δηλαδή αξιοποιεί τη θεωρία του reusability. Ασάφειες και ανακρίβειες... 1ον, με το Joomla δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις καμία "συγκεκριμένη" διαδικασία. Όπως σε κάθε development, θα έχεις τη βάση σου από πίσω, θα έχεις κωδικούς του διαχειριστή και τα αρχεία του site. Απλά το Joomla οργανώνει και απλοποιεί όλη τη διαδικασία. 2ον, αν κάποιο πρόγραμμα/σύστημα ενδέχεται να μην υπάρχει είναι το Dreamweaver και όχι το Joomla γιατί πολύ απλά το Joomla δεν στηρίζεται στις ορέξεις/προωθητικές πολιτικές/τιμές στο χρηματιστήριο της κάθε adobe, αλλά στην κοινότητα των χρηστών της. Αυτό διασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την συνέχεια της ύπαρξης του ακόμα και αν περάσει η "μόδα" των CMS και εμφανιστεί μια άλλη καλυτερη υλοποίηση στο μέλλον. 3ον, πλέον, το Joomla με τις χιλιάδες επεκτάσεις του, μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Και αν κάποιος κατέχει PHP, HTML, CSS και λίγη γνώση από MVC, τότε μπορεί να φτιάξει οτιδήποτε θέλει με το ΑΡΙ που παρέχει το Joomla. Και στη συνέχεια να δώσει τον κώδικα στην κοινότητα 4ον, ΔΕΝ μοιάζουν όλα τα joomla based sites. Αν ένας designer κάνει καλή δουλειά, τότε μπορεί να κάνει το site αγνώριστο ακόμα και για όσους ξέρουν το joomla. 5ον, η χρηστικότητα είναι το βασικό γνώρισμα του Joomla και άλλων CMS λύσεων. Είναι προτιμότερο για το χρήστη να μπορεί να γράψει ένα άρθρο και να του βάλει και 2 φωτογραφίες χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει μέσα <div>, <?php ?>, <a>, <th> και λοιπά ακαταλαβίστικα για αυτόν ή να παλεύει με custom WYSIWYG editors...
invictus Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Φίλε ... επειδή είναι η δουλειά μου αυτή ... το Dreamweaver είναι μια εφαρμογή για να φτιάχνεις html, asp, php σελίδες και το Joomla είναι ένα έτοιμο περιβάλλον διαχείρισης με πολλές δυνατότητες και πολλά extras. Αν δεν ξέρεις τίποτα και θέλεις να φτιάξεις έαν δυναμικό site τότε το Joomla είναι μονόδρομος. Εάν θες όμως να μάθεις σιγά - σιγά μόνος σου τότε θα προτιμήσεις Dreamweaver μαζί με έναν καλό editor like Notepad++ or Editplus. Πρόσφατα είχα μία συζήτηση με έναν έμπειρο web developer σχετικά με το αν κάποιος πρέπει να μάθει Dreamweaver ή να στραφεί σε λύσεις τύπου Joomla. Εγώ για παρ'αδειγμα εδώ και κανα 8 μηνο έχω επικεντρωθεί στο Dreamweaver και δεν έχω ιδέα από Joomla ( και CMS γενικότερα). Θα ήθελα να μάθω ποια είναι η γνώμη των άλλων forum-ιτών. Κάποιος αξίζει να μάθει το ένα, το άλλο ή και τα δύο? Και σε ποιες περιπτώσεις εκδείκνυται και χρησιμοποιείται το Dreamweaver και σε ποιες το Joomla? Μπορεί η ερώτηση να φαίνεται χαζή σε πολλούς αλλά εγώ εχω προβληματιστεί σχετικά με το τι να διαλέξω...
ΠάρηςΓ Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Ασάφειες και ανακρίβειες...1ον, με το Joomla δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις καμία "συγκεκριμένη" διαδικασία. Όπως σε κάθε development, θα έχεις τη βάση σου από πίσω, θα έχεις κωδικούς του διαχειριστή και τα αρχεία του site. Απλά το Joomla οργανώνει και απλοποιεί όλη τη διαδικασία. 2ον, αν κάποιο πρόγραμμα/σύστημα ενδέχεται να μην υπάρχει είναι το Dreamweaver και όχι το Joomla γιατί πολύ απλά το Joomla δεν στηρίζεται στις ορέξεις/προωθητικές πολιτικές/τιμές στο χρηματιστήριο της κάθε adobe, αλλά στην κοινότητα των χρηστών της. Αυτό διασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την συνέχεια της ύπαρξης του ακόμα και αν περάσει η "μόδα" των CMS και εμφανιστεί μια άλλη καλυτερη υλοποίηση στο μέλλον. 3ον, πλέον, το Joomla με τις χιλιάδες επεκτάσεις του, μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Και αν κάποιος κατέχει PHP, HTML, CSS και λίγη γνώση από MVC, τότε μπορεί να φτιάξει οτιδήποτε θέλει με το ΑΡΙ που παρέχει το Joomla. Και στη συνέχεια να δώσει τον κώδικα στην κοινότητα 4ον, ΔΕΝ μοιάζουν όλα τα joomla based sites. Αν ένας designer κάνει καλή δουλειά, τότε μπορεί να κάνει το site αγνώριστο ακόμα και για όσους ξέρουν το joomla. 5ον, η χρηστικότητα είναι το βασικό γνώρισμα του Joomla και άλλων CMS λύσεων. Είναι προτιμότερο για το χρήστη να μπορεί να γράψει ένα άρθρο και να του βάλει και 2 φωτογραφίες χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει μέσα <div>, <?php ?>, <a>, <th> και λοιπά ακαταλαβίστικα για αυτόν ή να παλεύει με custom WYSIWYG editors... 1.Οπως ειπες μιλησες για API.Και υπάρχει και καποιο framework. Οποιος ακολουθει καποιο framework ειναι υποχρεωμένος να ακολουθει καποιες συμβάσεις ασχετα εαν δε το καταλαβαίνει.Αντε ψαξε εαν υπαρχει ετιμο αυτο που θες αντε γιατι δε δουλευει αυτο κ το αλλο. Πιστευω για πολυπλοκα πραγματα χρειαζεται παραπανω δουλεια και ισως προκληθει συγχυση αργότερα.Και οταν τα μαθεις καλα αυτα θα εχει βγει μια αλλη τεχνολογια. 2.Αλλο το ενα αλλο το αλλο. Τωρα το οτι θα υπάρχει υποστηριξη δεν ξερω για ποσο καιρό θα υπάρχει joomla. Οι τεχνολογίες αλλαζουν και δε νομιζω να συνεχίζουν ολοι να παραμενουν στο Joomla. 3.Κανει καποια συγκεκριμενα πραγματα που καλυπτουν πολλες ανάγκες. Παρολη ομως την απλοποίηση που παρέχει μπορει να μπερδεψει τα πραγματα σε περιπτώσεις που θες να κανεις κατι πιο εξιδικευμενο και μπορει να γινει πιο δυσκολα γιατι πρεπει να ακολουθησεις καποιους κανονες. 4.Τουλαχιστον το σταθερο width ειναι must πιστεύω και ολα οσα εχω δει ετσι ειναι. Και τα δομικα στοιχεία μοιάζουν αρκετά. Αλλα ενταξει αυτο δεκτό..Επίσης δεκτο οτι μπορει να γινει αγνώριστο αλλα δε ξερω πολλούς να το κάνουν. 5.Υπάρχουν και εκει ετιμα πραγματα που μπορουν να χρησιμοποιηθούν οπου πρέπει και να γινει ευκολα η δουλειά. Οποιος ψαχνετε στα div απλα δεν το εχει κανει σωστά η το εχει κανει προχειρα. Τελος διαφωνω με το Joomla σε καποια πραγματα. Ομως εαν ειχα εταιρία θα ημουν πολυ υπερ του.Ετιμο πραγμα τσαμπα - λιγοτερη δουλεια -δοκιμασμενα στα bugs-ετιμα πραγματα που δε θα τα ψαχνω εγώ - πουλάω αερα - λιγες γνωσεις και θα ημουν μια χαρα.Ομως το θεωρω πολυ ελεινο καποιος να θεωρειτε webdesigner και να ξερει μονο να χρησιμοποιεί ετιμα συστηματα χωρις καποια γνωση για τη λειτουργία απο πισω. Εκτος αν στο μελλον γινουν 2 κατηγοριες..Οι δημιουργοί αυτών των πραγμάτων και οι αλλοι που τα χρησιμοποιούν και τα εφαρμόζουν και υπάρχουν ολα ετιμα
fromaz Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Η γνώμη μου είναι ότι προγράμματα τύπου dreamweaver, frontpage, netobjects fusion κλπ, είναι passe. Κάποτε, πριν την έλευση των CMS και frameworks είχαν νόημα ύπαρξης. Μην ξεχνάμε πως δεν είναι τίποτε άλλο από html editors on steroids. Αντί να γράφεις τα πάντα από το μηδέν, ξεκινάς με ένα template και συνεχίζεις με point & shoot. Με αποτέλεσμα, βεβαίως, την παραγωγή εμετικού markup στο οποίο - εγώ προσωπικά - είμαι αλλεργικός. Τη σήμερον ημέρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν. Η μάλλον μπορώ - λόγω άγνοιας και κατεστημένου. Αν θες τυπικό δυναμικό site, αναγκαστικά πας σε CMS. Αν θες κάτι περίεργο ή στατικό, πας σε framework ή σηκώνεις τα μανίκια, φορτώνεις τον αγαπημένο σου code editor και κόβεις-ράβεις. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος νοιώσει την ανάγκη να καταφύγει σε dreamweaver, sorry αλλά είναι άσχετος και δεν μπορεί να λέγεται επαγγελματίας. Ασχολούμαι 32 χρόνια με το system programming και 16 με το web development. Ξεκίνησα (επαγγελματικά) στα 15 μου, γράφοντας firmware. Έχω χρησιμοποιήσει τα ΠΑΝΤΑ, και το εννοώ. Το πρώτο μου site ήταν σε Win 3.11 Notepad. Μετά, βγήκαν οι html editors και χρησιμοποιούσα αυτούς. Μετά, βγήκε το frontpage. Το έπαιξα για λίγο αλλά μου φάνηκε ηλίθιο και το παράτησα. Στη συνέχεια NetObjects και DreamWeaver. Όλα αγορασμένα, φυσικά. E, σήμερα, δουλεύω πάλι με code editor ή CMS όπως εξήγησα πιο πάνω.
ΠάρηςΓ Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Η γνώμη μου είναι ότι προγράμματα τύπου dreamweaver, frontpage, netobjects fusion κλπ, είναι passe. Κάποτε, πριν την έλευση των CMS και frameworks είχαν νόημα ύπαρξης. Μην ξεχνάμε πως δεν είναι τίποτε άλλο από html editors on steroids. Αντί να γράφεις τα πάντα από το μηδέν, ξεκινάς με ένα template και συνεχίζεις με point & shoot. Με αποτέλεσμα, βεβαίως, την παραγωγή εμετικού markup στο οποίο - εγώ προσωπικά - είμαι αλλεργικός. Εκτος του οτι αλλη δουλεια ειναι του dream και αλλη του Joomla δεν νομίζω πως αυτα τα προγραμματα που ανεφερες δεν εχουν καμια χρηστικη αξια σημερα. Μερικά πραγματα μπορουν να σχεδιαστούν εκεί ακόμα και αν προορίζονται για καποιο συστημα ετιμο mambo,joomla ντρουπαλ και τα συναφή. Βεβαια απο την αλλη με τοσα framework που υπάρχουν χανεται η μπαλα.Δεν μπορεις να τα ξερεις ολα.Και αυτο στην τελικη ειναι εξτρα κοπος για developer να μαθαινουν συνεχώς καινουργια framework Τη σήμερον ημέρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν. Η μάλλον μπορώ - λόγω άγνοιας και κατεστημένου. Μαλλον εχεις επηρεαστεί απο τα διεθνη περιοδικα η απο τις αναγκες των επιχειρήσεων που προβάλλουν τις νεες τεχνολογίες και λενε ολο για το καθε framework και joomla κτλ. Αν θες τυπικό δυναμικό site, αναγκαστικά πας σε CMS. Αν θες κάτι περίεργο ή στατικό, πας σε framework ή σηκώνεις τα μανίκια, φορτώνεις τον αγαπημένο σου code editor και κόβεις-ράβεις. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος νοιώσει την ανάγκη να καταφύγει σε dreamweaver, sorry αλλά είναι άσχετος και δεν μπορεί να λέγεται επαγγελματίας. Σαφως και θα χρησιμοποιήσει καποιο framework της αρεσκιας του αλλα δεν ειναι απαραιτητο να βαλει και ολοκληρωτικα ετιμo CMS εκτος αν εχει πολλα πραγματα ηδη ετιμα πανω σε αυτο το CMS Ασχολούμαι 32 χρόνια με το system programming και 16 με το web development. Ξεκίνησα (επαγγελματικά) στα 15 μου, γράφοντας firmware. Έχω χρησιμοποιήσει τα ΠΑΝΤΑ, και το εννοώ. Το πρώτο μου site ήταν σε Win 3.11 Notepad. Μετά, βγήκαν οι html editors και χρησιμοποιούσα αυτούς. Μετά, βγήκε το frontpage. Το έπαιξα για λίγο αλλά μου φάνηκε ηλίθιο και το παράτησα. Στη συνέχεια NetObjects και DreamWeaver. Όλα αγορασμένα, φυσικά. Ο dreamweaver δεν μπορει να θεωρηθεί και codeeditor; E, σήμερα, δουλεύω πάλι με code editor ή CMS όπως εξήγησα πιο πάνω. γδφδφγδφγφδσγ
Dj Jacob Z Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Συγκρίνεις 2 διαφορετικά πράγματα. Το joomla είναι μια έτοιμη εφαρμογή.Το Dreamweaver είναι ένα πρόγραμμα για να κάνεις κάτι από την αρχή ή να βάλεις κάτι έτοιμο και να το επεξεργαστείς(και joomla). Ελπίζω να σου έλυσα την απορία !
el02154 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 ευχαριστώ πολυ όλους για τις απαντήσεις σας. Θα συνεχίσω με dream καλά, λιγο php και μετά βλέπουμε. Με dream μπορούμε να φτιάξουμε δυναμικό site, έτσι?
fabio Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2009 Διαβασες αλλα δεν καταλαβες. Οπως εγραψε κι αλλος το DW ειναι ενας editor on steroids. Για να κανεις ενα site (ο,τι site) αρκει και το notepad. Αρκει οποιδηποτε προγραμμα επεξεργασιας κειμενου. Εφ οσων θες δυναμικο site τοτε το "λιγο php" δεν αρκει αν θες να κανεις customιες.
elisto Δημοσ. 11 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2009 ευχαριστώ πολυ όλους για τις απαντήσεις σας. Θα συνεχίσω με dream καλά, λιγο php και μετά βλέπουμε. Με dream μπορούμε να φτιάξουμε δυναμικό site, έτσι? κοίτα για μένα συνεχισε με drea...αλλα δεν ξέρω μεχρι που θέλεις να φτάσεις??? άν θέλεις κάτι επαγγελματικό μάθε joomla,αν θες να φτίαξεις ένα site μην πεδευεσαι με το joomla
ΠάρηςΓ Δημοσ. 11 Ιουνίου 2009 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2009 Κοιτα dreamweaver εννοεις να μαθεις Html css κτλ; Το θεωρω σημαντικο να ξερεις αυτα παρα να πας κατευθειαν σε joomla. Γιατι αν δε ξερεις αυτα πως στο #$@# θα κανεις σωστο και ομορφο customization(σε οποιοδηποτε joomloides);
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.