Προς το περιεχόμενο

Χαπι για διακοπη καπνισματος...

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με ...εκραξε παλι ο γιατρος ξαδερφος μου που βρεθηκαμε μαι μερα μαζι οταν ειδε ποσο καπνιζω....Βεβαια η ειδικοτητα του δεν ειναι σχετικη , ορθοπαιδικος ειναι αλλα δεν παυει να ειναι γιατρος.

Μου ειπε για το χαπι Champix .....Εχει καποιος δικη του εμπειρια ή γνωστου του για την απτελεσματικοτητα του ?

Ευχαριστω.

• Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Επιδρά στον εγκέφαλο ? Χμμμμ καλύτερα να βάλεις στόχο να το κόψεις χωρίς να πάρεις κάτι τέτοιο. Δεν μας λένε τις παρενέργειες αν έχει να ξέρουμε.

Δημοσ.
Επιδρά στον εγκέφαλο ? Χμμμμ καλύτερα να βάλεις στόχο να το κόψεις χωρίς να πάρεις κάτι τέτοιο. Δεν μας λένε τις παρενέργειες αν έχει να ξέρουμε.

Δεν υπάρχει καλύτερο χάπι από την θέληση σου να το κόψεις!

Αυτα τα ξερω και εχουν ξαναγραφει πολλες φορες .Με καθε σεβασμο ομως το ερωτημα μου ειναι αλλο.

Δημοσ.

Βοηθούν αρκετά. Έχω αρκετούς συναδέλφους που έκοψαν το κάπνισμα μετά την αγωγή τους.

Προσοχή όμως:

1. Δεν συνταγογραφούνται (τα πληρώνεις) και κοστίζουν μηνιαίως όσο κάνει ένα πακέτο τσιγάρα κάθε μέρα για τριάντα ημέρες..

2. Έχουν ήπιες παρενέργειες όπως ζάλη ή ναυτία την πρώτη ώρα μετά τη λήψη του σκευάσματος (όχι σε όλους).

3. Και το πιο σημαντικό... Πάντα το παίρνεις με ιατρική παρακολούθηση για το χρονικό διάστημα που όρισε ο γιατρός σου.

4. Η οδηγία του γιατρού είναι να αποφεύγεις τους καφέδες κατά τη φάση λήψης της αγωγής λόγω ταύτισης της συνήθειας με το τσιγάρο, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.

Υπάρχουν αρκετά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος σε δημόσια νοσοκομεία, μπορείς να κλείσεις ραντεβού.

Προσωπικά το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ξεκινήσω μια τέτοια θεραπεία. Έχω ακούσει και έχω δει πολλούς να τα έχουν καταφέρει. Πρόσφατα μία συνάδελφος που κάπνιζε 25 χρόνια, περίπου 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα, έχει να αγγίξει τσιγάρο 20 ημέρες. Από τα λεγόμενά της δεν το επιθυμεί (τουλάχιστον τώρα που παίρνει την αγωγή).

Νομίζω ότι η φάση της άδειας ή των διακοπών είναι η καλύτερη για την έναρξη της θεραπείας, κυρίως από πλευράς των ήπιων παρενεργειών του φαρμάκου.

Δημοσ.
Βοηθούν αρκετά. Έχω αρκετούς συναδέλφους που έκοψαν το κάπνισμα μετά την αγωγή τους.

Προσοχή όμως:

1. Δεν συνταγογραφούνται (τα πληρώνεις) και κοστίζουν μηνιαίως όσο κάνει ένα πακέτο τσιγάρα κάθε μέρα για τριάντα ημέρες..

2. Έχουν ήπιες παρενέργειες όπως ζάλη ή ναυτία την πρώτη ώρα μετά τη λήψη του σκευάσματος (όχι σε όλους).

3. Και το πιο σημαντικό... Πάντα το παίρνεις με ιατρική παρακολούθηση για το χρονικό διάστημα που όρισε ο γιατρός σου.

4. Η οδηγία του γιατρού είναι να αποφεύγεις τους καφέδες κατά τη φάση λήψης της αγωγής λόγω ταύτισης της συνήθειας με το τσιγάρο.

Υπάρχουν αρκετά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος σε δημόσια νοσοκομεία, μπορείς να κλείσεις ραντεβού.

Προσωπικά το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ξεκινήσω μια τέτοια θεραπεία. Έχω ακούσει και έχω δει πολλούς να τα έχουν καταφέρει. Πρόσφατα μία συνάδελφος που κάπνιζε 25 χρόνια, περίπου 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα, έχει να αγγίξει τσιγάρο 20 ημέρες. Από τα λεγόμενά της δεν το επιθυμεί (τουλάχιστον τώρα που παίρνει την αγωγή).

Νομίζω ότι η φάση της άδειας ή των διακοπών είναι η καλύτερη για την έναρξη της θεραπείας, κυρίως από πλευράς των ήπιων παρενεργειών του φαρμάκου.

Μου ειπε ο ξαδρφος μου οτι με ενδειξη Χρονια αναπνευστικη ανεπαρκεια (αν θυαμαμαι καλα) συνταγογραφουντε. Σοβαρο μειον ειναι ο κινδυνος υποτροπης (ξανα τσιγαρο) ειναι αυξημενος τον πρωτο χρονο.

Ακομα και να τα πληρωσω ομως ...παλι οικονομια θα εχω χωρις βεβαια αυτος να ειναι ο σκοπος αν και δεν ειναι αμελητεος.

Δημοσ.
Μου ειπε ο ξαδρφος μου οτι με ενδειξη Χρονια αναπνευστικη ανεπαρκεια (αν θυαμαμαι καλα) συνταγογραφουντε. Σοβαρο μειον ειναι ο κινδυνος υποτροπης (ξανα τσιγαρο) ειναι αυξημενος τον πρωτο χρονο.

Ακομα και να τα πληρωσω ομως ...παλι οικονομια θα εχω χωρις βεβαια αυτος να ειναι ο σκοπος αν και δεν ειναι αμελητεος.

Η υποτροπή είναι μια σημαντική περίπτωση. Εκεί είναι λίγο θέμα χαρακτήρα και κατά πόσο το έχεις πάρει απόφαση. (Θα χαπακώνεσαι για 6 μήνες και θα σε παρασύρει η κακιά στιγμή;;;;)

Αλλά δεν έχεις να χάσεις και τίποτα να δοκιμάσεις. Πιο πολλές πιθανότητες έχεις να το κόψεις και δεν πληρώνεις εξτρά (αφού όσο παίρνεις την αγωγή δεν θες και δεν μπορείς να καπνίσεις)

Δημοσ.

Εγώ θα σου πρότεινα να πάς σε κάποιο αντικαπνιστικό κέντρο και σε μία μέρα αν θυμάμαι θα βγείς και δεν θα καπνίζεις. Ένας θείος μου το έκοψε έτσι χωρίς προβλήματα.

Ένας άλλος μου θείος, είχε πάρει κάτι χάπια όχι αυτά που αναφέρεις, αλλα για τον ίδιο σκοπό και κατέλειξε με διάτρηση στομάχου.

Δημοσ.

Γιαννη μου, οπως ξαναπα και σε αλλο θεμα, ολα ειναι στο μυαλο μας.

Ξεκινησα 4 φορες τα αυτοκολλητα νικορετ, και τις 3 κατεληξα να καπνιζω πιο πολυ απο πριν.

Την τεταρτη φορα, ειχα κατι βραδυα που δεν μπορουσα να αναπνευσω, και μονο σε καθιστη θεση μπορουσα να κοιμηθω. Οποτε ενα πρωι μου την καρφωνει, παρατησα το τσιγαρο, και τα αυτοκολητα τα αρχισα 3-4 μερες μετα απλα και μονο γιατι εβλεπα οτι τα νευρα μου λογω χαρμανιασματος ανεβαιναν στα υψη.

Παραλληλα εδωσα και σε 5-6 φιλους την ιδεα, μπας και το κοψουν κι αυτοι. Υποτιθεται οτι ηθελαν να το κοψουν. Ε οσο το ο εκοψες εσυ, αλλο τοσο κι αυτοι. Μονο στριφτο με αυτοκολλητα που δεν εκαναν.

Που θελω να καταληξω. Μιας και ειμαι ανθρωπος που τα μονα χαπια που παιρνω ειναι depon μετα απο μεθυσι πριν πεσω για υπνο, αυτο που θελω να πω ειναι, μην ψαχνεις δικαιολογιες, και φρουδες βοηθειες σε σκευασματα, αν δεν το παρεις στα σοβαρα αποφαση οτι θελεις να το κοψεις, οτι και να ξεκινησεις θα καταληξει απατη, κι εσενα στεναχωρημενο, που η συνταγη δεν πετυχε.

Για μενα, καλυτερα μην το επιχειρησεις καθολου, αν δεν το αποφασισεις αληθινα. Αστο και εχε το καθε μερα στο μυαλο σου μεχρι να σου γινει εμμονη ιδεα, και μετα πετα τα απο το παραθυρο.

Δημοσ.

Έγω έκανα πάντα το λάθος να πετάω οτιδήποτε είχε σχέση με το τσιγάρο στα σκουπίδια όποτε ήθελα να το σταματήσω(πακέτο,αναπτήρα,τασάκι) για να μη τα βλέπω και μου έρχεται η επιθυμία.Την τελευταία πετυχημένη προσπάθεια (2 χρόνια μέχρι σήμερα χωρίς τον καρκινοσωλήνα) είχα αφήσει το πακέτο με τα τσιγάρα μισογεμάτο,και το τασάκι με τον αναπτήρα ακριβώς δίπλα από την οθόνη του υπολογιστή για να τα βλέπω.Κάθε μέρα.Ε λοιπόν δε τα άγγιξα καθόλου,και το πακέτο τελείωσε μετά από κανα μήνα από τις τράκες των μουσαφίριδων.Χωρίς αυτοκόλλητα,σπόιλερ ή αναρτήσεις...Βέβαια με βοήθησε αρκετά ένα βιβλίο που έγραψε ένας συγγραφέας έλληνας.Πολύ πειστικό κ εμπεριστατωμένο μπορώ να πώ.

Δημοσ.

Εμείς έχουμε μιλήσει και κατ' ιδίαν,οπότε ξέρεις την άποψή μου για τις προσπάθειες απεξάρτησης απ' τον καπνό.Τα δίνω όμως και δημόσια,μπας και τσιμπήσουμε και κανα πελάτη.

Πρώτον:Μην κάνεις κανα αστείο και πάρεις απόφαση να κόψεις το τσιγάρο..Ο καπνός ξέρει ζίου-ζίτσου και θα γυρίσει την ατσαλωμένη σου αυτή βούληση εναντίον σου.Στο στυλ,"μπράβο ρε λεβέντη,είσαι πολύ μάγκας,τα κατάφερες τρεις μέρες τώρα να βάλεις τσιγάρο στο στόμα σου,άξιος,επιβραβεύσου τώρα,κάνε ένα τσιγάρο,έτσι κι αλλοιώς δεν μπορείς να κυλήσεις ξανά,αφού ...τόκοψες"..

Ο οργανισμός έχει συνηθίσει τη διευκόλυνση της ανταπόδοσης των συναισθήσεων μέσω της πρέζας (ναι,για τον καπνό μιλάω) και θα του είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα,αν αποφασίσεις να σταματήσεις την διευκόλυνσή του.Είναι σαν ξαφνικά κάποιος να σούδεσε μια σιδερόμπαλλα και να είσαι αναγκασμένος να κυκλοφορείς συνεχώς μ' αυτή.Το μόνο εύκολο που μπορείς να κάνεις για να απαλλλαγείς,είναι να ανάψεις ένα τσιγάρο.Πάν-απλο.

Δεύτερον:Πλακώσου στις συνεδρίες με επιστήμονες ψυχιάτρους..Σοβαρά μιλάω,δεν λέω να πας σε κοινότητες (και ο Γιάννης είναι καλά),αλλά θα ξέρεις (υποθέτω...) ότι αυτή η πρέζα σε σκοτώνει όπως η ηρωΐνη,απλώς λίγο αργότερα.Ο ψυχίατρος με απλά λόγια θα προσπαθήσει να σε επαναπρογραμμματίσει να συνεχίσεις να ζεις όπως πριν,χωρίς τον καπνό.Μπορεί και να αποτύχει...

Τρίτον:Να πας σε επιστήμονα διαιτολόγο,να σου συνταγογραφήσει βιταμίνες..Είναι ένας εύσχημος τρόπος να boostάρεις τον οργανισμό σου,εν όψει του πολέμου που θ' αρχίσεις με τον εαυτό σου,που έχει (ο ...εαυτός σου) έναν ισχυρότατο σύμμαχο:Τον καπνό!Αν φαίνεται σχιζοφρένεια αυτό που γράφω εδώ,έχεις δίκιο,schizo είναι...

Αυτές είναι τρεις απλές κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν σταματήσεις να καπνίζεις.Προσοχή εδώ,δεν είπα να "αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα",έχει διαφορά.Χαρακτηρίζω την επίδραση του καπνού μόνιμη πάνω στον οργανισμό,κάτι σαν τη σύφιλη,μπαίνει δηλ σαν καταγραφή στο DNA σου και κληροδοτείται στους απογόνους σαν "ενισχυτικό σεροτονίνης",η διευκόλυνση του συναισθησιακού feedback που λέγαμε προηγουμένως.="κουράστηκα ρε γαμώτο σήμερα,είχε πολύ δουλειά,να κάνω ένα τσιγαράκι,να φτιάξω και μια φραπεδιά να γουστάρω""ωραίο γκομενάκι μούκατσε απόψε και τα πολλά και τρελλά κόλπα που μου επιφύλαξε μ'έστειλαν,ας κάνω ένα τσιγαράκι να στανιάρω και συνεχίζω το παιχνίδι μαζί της ύστερα""πω-πω μια δύση βρ' αδερφάκι μου κι αυτή η αντανάκλαση στη θάλασσα,την ώρα που η νύχτα σαν πεταλούδα σκίζει τη μέρα απλώνοντας τα πέπλα της,τώρα χρειάζεται ένα τσιγαράκι...".

Με λίγα λόγια...

Το κόλπο είναι να συνεχίσεις τη ζωή σου όπως και πριν,να μην αλλάξεις δηλαδή τίποτε απ' τις συνήθειές σου.Να συνεχίσεις να έχεις τα τσιγάρα μαζί σου,απλά την ώρα που θα νομίσεις ότι σου χρειάζεται να ανάψεις ένα τσιγάρο,εσύ δεν θα.

Κάθε στιγμή που περνάει χωρίς αυτό,είναι μια μικρή νίκη και όλες μαζί (οι στιγμές...) συναθροίζουν την αποδέσμευση.

Θα συνεχίσω αργότερα,μη φάτε ακόμη,πλάκωσε πελατεία...

Edit,το αργότερα ήρθε:

Πρέπει να είμαι ο μόνος μαγαζάτορας που είχε πελάτη σήμερα,btw.Τον έκανα μάγκα.Τον κράτησα δύο ώρες κι αν δεν έπαιρνε τηλ η γυναίκα του να ελέγξει,ακόμα εδώ θάτανε.Ήρθε για ένα comic και έφυγε και με την ταινία και με το cbr και με το audio book,αλλά και με το motion...

Έκατσε κάτω απ' τη μπάρα.

Που είχαμε μείνει,α,

στις κβαντικές νίκες.Έλεγα λοιπόν ότι δεν υπάρχει έκφραση "κόβω το τσιγάρο",υπάρχει όμως "σταματάω το κάπνισμα".Κι αυτό το λέει κάποιος που έχει καπνίσει ο,τιδήποποτε μπορεί να καπνιστεί.Μέχρι και σολωμό καπνιστό.

Εκεί που πρέπει να επικεντρώσεις την προσοχή σου (δυστυχώς μόνος σου θα αγωνιστείς...) είναι στο να μείνεις συγκροτημένος και να μην ενδώσεις στα μικροτσιμπήματα της εξάρτησησης.Να παραμείνεις ένα είδος φελλού που θα σε πάει η διάθεσή σου όπου θέλει αυτή,αλλά να μην τσαμπουκαλευτείς με τη πάρτη σου,έναν σε έχεις.

Σειρήνες θα είναι παντού,άκουσέ τες,είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να πνιγείς στις επιθυμίες σου.Κράτα μπροστά σου τα τσιγάρα και τον αναφτήρα,καθάρισε όμως το τασάκι,δεν χρειάζεται ακόμη να συχαθείς την πίσσα,θάρθει μόνο του αυτό μετά από καμια τριετία αποχής.Θα μυρίζεις καπνό και θα σε παίρνει μια αναγούλα,σαν να καταπίνεις μασώντας κοπριά ένα πράμα.Έχουν δίκιο (καμια φορά) τα Αμερικλανάκια,που όταν καπνίζεις μέσα στο σπίτι σου,κοντά στο παράθυρο,σου κάνουν καταγγελία.

Η σωματική εξάρτηση τελειώνει στο 48ωρο πάνω.Μετά έρχεται η συνήθεια.Συνήθεια είναι το πως θα χειριστείς τα χέρια σου,οι κινήσεις που έκανες να φέρεις το πακέτο δίπλα σου,η ιεροτελεστία του ανάματος,η ανακούφιση της κύλισης του καπνού στο λαρύγγι σου...,ξέροντας ήδη ότι μόλις εξόντωσες κατ' επιλογήν σου καμια 100αριάmk κύτταρα,που δεν πρόλαβαν να οξυγονωθούν.Φαντάσου λοιπόν να συνδυάζεις αργιλέ με παπά τίγκα στο γλυκόπιοτο Αιγυπτιακό τουμπεκί,ή το χειρότερο,η σημειολογία στο έπακρο,να στρίβεις.

Θα περάσει κανα εξάμηνο και θα λές,τόκοψα.Θα λες εσύ...

...όμως κάτι νύχτες θάναι σε μια γωνίτσα του μυαλού σου φωλιασμένος (ο πούστης ο καπνός),κάτι ώρες που το βλαστάρι σηκώνει μπαϊράκι και το ρημαδοtorrent έχει ξεμείνει από seeders...

Τι κάνεις σ' αυτή περίπτωση;Εφόσον έχεις συμβουλευτεί επιστήμονες,θάχεις μάθει τον τρόπο,αλλοιώς ένα τσιπουράκι στο στυλ "πόν-τσι",δηλ κανέλλα,μέλι,λίγο υπέρικο,τσίπουρο φυσικό και όλα μαζί ζεσταμένα μέχρι να βγει το σπίρτο εν είδει μπλε φλόγας στην επιφάνεια,τότε κατέβαστο άσπρο πάτο,βοηθάει,με κίνδυνο να συνηθίσεις στην καινούργια πρέζα (αλκοόλ).Βλέπεις το δρομάκι που οδηγεί στο βουνό έφραξε,κάτι κατσικάκια που βοσκάγανε ρίξανε πετρούλες,οι πετρούλες κοτρωνίτσες κι οι κοτρωνίτσες βράχια,τα οποία πρέπει να φέρουμε το γκρέϊντερ της μόμας να τα καθαρίσει,είναι το feedback που σου δίνει το τσιγάρο και η απεργία του τεμπέλη οργανισμού στο να δεχτεί το αντίστοιχο ερέθισμα μετουσιώνοντάς το σε ανάλογη νευροδιαβίβαση (κατάλληλο ανάγνωσμα :Νευρομάντης του Γκίμπσον,βοηθάει το διάβασμα,καλή εναλλακτική λύση χρήσης των χεριών,btw).

Ηθικό δίδαγμα,αν λοιπόν έχεις στουπώσει στις βιταμίνες,δεν θα ανέβεις απ' αυτό το γολγοθά.

Επίσης υπάρχει περίπτωση να το ρίξεις στη μάσα.Ο διαιτολόγος που λέγαμε.Δεν είπαμε,λέμε τώρα.Εγώ (π.χ.) πήρα πάνω από 8 κιλά.Στην τετραετία απάνω και εφ΄όσον φάνηκε (δεν φάνηκε και αυτό ήταν το πρόβλημα,δηλ για να δω το καβλί μου ήθελα καθρεφτάκι...),άνοιξα ένα άλλο μέτωπο,τον πόλεμο με τα κιλά.Μεγάλο θεριό ο άνθρωπας φιλαράκι,πολύ μεγάλο...

Λέω κάπου εδώ να κόψω λάσπη,στα είπαν και τα παιδιά παραπάνω και ο πατριώτζμ και ο θάνατος που τον έκοψε η λόρδα,όλα μέσα στο μυαλό είναι και μην αλλάζεις τίποτε απ' τις συνήθειές σου.

Θα νικήσεις~!B)

Δημοσ.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω κάτι. Πείτε με χαζό αλλά...

Ξέρετε ότι το τσιγάρο βλάπτει.

Ξέρετε ότι το τσιγάρο κοστίζει.

Ξέρετε ότι το τσιγάρο ενοχλεί.

Ξέρετε ότι το τσιγάρο σας κάνει να βρωμάτε.

Ξέρετε ότι σε μερικά χρόνια θα προσπαθείτε με νύχια και με δόντια να το κόψετε αλλά δεν θα το καταφέρετε εύκολα.

Αλλά επιμένετε να το ξεκινάτε. Ε, τι να πω; Υπάρχει κανένας λογικός καπνιστής;

Δημοσ.

Ρε παλικάρια, ο topic starter είναι μισό αιώνα στη γύρα, λέτε να μη τα 'χει υπ' όψιν του αυτά; Και ΄γω ας πούμε όταν είδα για χάπια ξύπνησε ο Nietzsche μέσα μου, αλλά ο άνθρωπος ρωτάει κάτι συγκεκριμένο. Ας μείνουμε σε αυτό.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...