Προς το περιεχόμενο

Συμβατότητα PC με Linux

griper

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα! :-)

Σκέφτομαι να πάρω ένα desktop και έχω μπερδευτεί γιατί θέλω να είναι ΑΠΟΛΥΤΑ συμβατό με το Ubuntu 9.04 :shifty:

Έχω μία πολύ σημαντική απορία: Οι drivers για τα (πολύ)καινούρια PC πόσο καιρό κάνουν να βγουν;Γενικότερα, ένα PC το οποίο είναι το πιο "φρέσκο" αυτή τη στιγμή στην αγορά πόσο συμβατό είναι με το Ubuntu; και κυρίως με τις κάρτες γραφικών(Nvidia)

Πιο συγκερκριμένα, το pc που θέλω προορίζεται για:

- dual boot(Ubuntu 9.04+Window$)

-ατελείωτο σερφάρισμα

-Pro Evolution Soccer(2009 αλλά κυρίως θέλω μια κάρτα που να μπορεί να σηκώσει και το 2010, ξέρω ότι δεν μπορεί κάποιος να μαντέψει επ'ακριβώς τι απαιτήσεις που μπορεί να έχει, αλλά κάποιος φίλος που έχει κάποια εμπειρία στα Pro θα μπορούσε να βοηθήσει αν έχει παρακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων χρόνων)

-τιμή;;; ανάλογα με τις απαιτήσεις που χρειάζεται με τα παραπάνω

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι drivers για τα (πολύ)καινούρια PC πόσο καιρό κάνουν να βγουν;

Εννοείς για Linux μάλλον... Για πολύ καινούριο hardware βγαίνουν από αμέσως έως λίγους μήνες.

(Εξαιρούνται κάποια win-only-soft-hardware όπως μερικές wi-fi κάρτες.

Εδώ θα βρεις μια πρόχειρη λίστα για συμβατό hardware : https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport

Γενικότερα, ένα PC το οποίο είναι το πιο "φρέσκο" αυτή τη στιγμή στην αγορά πόσο συμβατό είναι με το Ubuntu;

Ανάλογα τα υποσυστήματα. Κατά 95% θα παίζει σίγουρα. Αν όχι, (π.χ. πολύ καινούρια motherboard) σε 1-2 μήνες στη χειρότερη θα είσαι ok.

και κυρίως με τις κάρτες γραφικών(Nvidia)

Με nvidia δε θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Πες μας σύνθεση που σκέφτεσαι και θα σου πούμε αν υπάρχει πρόβλημα. ;)

Υ.Γ. Αν και δεν πρέπει να είσαι έμπειρος στο linux, κάνεις κάτι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, το οποίο δείχνει ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ : Ελέγχεις από πριν το hardware που αγοράζεις ώστε να τρέχει linux. Άλλοι αγοράζουν και μετά γκρινιάζουν για το linux επειδή δεν τους παίζει το τάδε ή το δείνα hardware λες και είναι ευθύνη του linux και όχι των κατασκευαστών hardware... Ένα μπράβο από μένα.

Δε θα έχεις κανένα πρόβλημα με τo linux και το hardware σου..μόνο αν είχες ati κάρτα θα σε παίδευε λίγο..ή κάποιες κάρτες wi-fi.

Όσο για το pro, δεν χρειάζεται και high-end κάρτα γραφικών..Δεν ξέρω και πολλά από nvidia αλλά φαντάζομαι με μια 9800 θα είσαι κομπλέ και για το 2010

Επειδη πριν εναμιση χρονο ειχα την ιδια αντιληψη με σενα και πηγα και πηρα ati για να παιζω pes2008 και cod4, σου λεω απο τωρα οτι δεν αξιζει η επιπλεον αποδοση της ati στα windows γιατι εχεις τον μονιμο πονοκεφαλο της συμβατοτητας του κλειστου driver της ati στο linux...

Και επειδη ο κανενας driver ανοιχτου κωδικα δεν ειναι ακομα αρκετα καλος σαν τον κλειστο...

Και επειδη εχεις ηδη επιλεξει μια διανομη που δινει περισσοτερη εμφαση στο bleeding edge απο οτι στο stable...

...Η συμβουλη μου ειναι nvidia.

Μπορει να χρειαστει να δωσεις κατι παραπανω για να παρεις μια nvidia με αποδοση ιδια με αυτη που θα ειχες με μικροτερη ati, αλλα δεν θα εχεις την αβεβαιοτητα καθε εξαμηνο με καθε νεο release του ubuntu.

Απλά σερφάρισμα και pro θέλεις;

1. Καλύτερα κάρτα nvidia.

2. Κάποιον cpu amd με λίγα watt.

3. Πόσα λεφτά δίνεις για όλα μαζί; (θέλεις και οθόνη μέσα σ'αυτά τα λεφτά;)

Πρώτα απ'όλα σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας!

Υ.Γ. Αν και δεν πρέπει να είσαι έμπειρος στο linux, κάνεις κάτι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, το οποίο δείχνει ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ : Ελέγχεις από πριν το hardware που αγοράζεις ώστε να τρέχει linux. Άλλοι αγοράζουν και μετά γκρινιάζουν για το linux επειδή δεν τους παίζει το τάδε ή το δείνα hardware λες και είναι ευθύνη του linux και όχι των κατασκευαστών hardware... Ένα μπράβο από μένα.

Η αλήθεια είναι ότι σε θέματα hardware και στο θέμα συμβατότητας με το linux είμαι αρχάριος γιατί μόλις πρώτη φορά ασχολούμε για αγορά pc που θα είναι συμβατό με linux.

Γενικά, ασχολούμε 1χρόνο με το linux αλλά κυρίως με το software. Στο laptop μου επειδή έχει καρτα γραφικών on-board δεν ασχολούμαι με παιχνίδια και μέχρι τώρα δεν είχα ψαχτεί ποτέ με κάρτες γραφικών και παιχνίδια. Απλά τώρα που σκέφτομαι να πάρω pc θα ήθελα να τα συνδυάσω.

Πες μας σύνθεση που σκέφτεσαι και θα σου πούμε αν υπάρχει πρόβλημα.

Θέλω να μαζέψω γνώμες αρχικά και στη συνέχεια θα ψάξω για κάποια σύνθεση. Φυσικά όταν θα καταλήξω σε ορισμένες θα ζητήσω τη γνώμη σας.

Όσο για το pro, δεν χρειάζεται και high-end κάρτα γραφικών

Το θέμα είναι ότι δεν έχω ιδέα από κάρτες γραφικών και δεν ξέρω με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξω. Καμία πρόταση για το που και πως να ψάξω; Πως μπορώ να μάθω τι κάρτα γραφικών θα χρειάζεται το PRO 2010;Είναι δυσκολο να είναι μάγος κάποιος αλλά ξαναρωτάω μήπως ξέρει κανένας από εμπειρία.

Απλά σερφάρισμα και pro θέλεις;

Βασικά αυτά, όλη τη διαφορά στη τιμή την κάνει η κάρτα γραφικών. Το πόσα δίνω ακόμα είναι μετέωρο αλλά σίγουρα κάτω από 1000Ευρώ. Δεν θέλω κάτι κορυφαίο.

Τα κολλήματα μου είναι δύο, όπως θα διαπιστώσατε:

1)Hardware συμβατό με linux!

2)Κάρτα γραφικών που θα σηκώνει σίγουρα το PRO 2010 και δεν θα χρειαστεί να πετάξω μια καινούρια κάρτα για να πάρω μία καλύτερη που θα το σηκώνει

Αυτά :-)

Αν σκέφτεσαι απλά για κάτω από 1.000 ευρώ, εγώ πχ θα έπαιρνα κάτι τέτοιο:

35by32r.png

Από 'κει και πέρα, το ακριβαίνουμε ή το φθηναίνουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις σου :mrgreen:

Από πλευράς συμβατότητας μόνο η μητρική παίζει ρόλο. Μην δώσεις ιδιαίτερη βάση σε αυτή που έβαλα, στην τύχη την διάλεξα, δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι λειτουργεί σωστά σε linux. Απλά μετά ψάχνουμε άλλους που να έχουν παρόμοιο hardware.

cool και με 400 παιρνεις μηχανηματαρα...και παιζεις pro και θα ναι συμβατο...εγω το 09 το επαιζα περσυ με geforce 6600

δεν χρειαζεται να δινεις πολλα λεφτα χωρις λογο

• 3 μήνες μετά...

Καλησπέρα!Ειμαι νεος στα Linux(Ubuntu) Και θα θελα να ρωτήσω αν θα υπαρχει συμβατοτητα με το καινουργιο pc που θέλω να φτιαξω

θα περιεχει επεξεργαστη AMD και καρτα γραφικων ATI.

Eπειδη στο τωρινο lap top που εχω τα Ubuntu εχει intel CPU και Nvidia GeForce παιζουν ολα ρολοι!Εχω ακουσει και για προβληματα με τις ATI σε Ubuntu και εχω τρομάξει αν ξέρει καποιος να με βοηθήσει!

Ευχαριστω εκ των προτέρων...:fear:

Επίσης, γίνεται να βάλω Ubuntu 32 bit ή μόνο 64 bit λογισμικό;Εχω ακούσει οτι υπάρχoυν προβληματα με 64bit σε λινυξ.Επίσης θα βάλω και καρτα γραφικών ATI και εκει εχω ακουσει οτι μπλέκεις με drivers και κονσόλες!Ειναι αληθεία;Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Το ποστ αυτο του συμφορουμιτη μας μαλλον τα λεει ολα http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2907283&postcount=9

Καλως ηρθες φιλε μου υπαρχουν στο φορουμ πολλα θεματα με ατι δυστυχως βασανιζεται πολυς κοσμος.

Οτιδηποτε και να βαλεις, απο hardware και software, καποια στιγμη θα χρειαστεις την κονσολα. Ειναι αναγκαιο κομματι του linux, οποτε μην σε φοβηζει.

Προβληματα στα 64bit εχουν μονο οι εφαρμογες που ειναι μονο 32bitες, πχ skype, και οι εφαρμογες που ειναι γενικα αθλιες απο τη φυση τους, πχ flash.

Αν εισαι διατεθημενος να βαλεις linux, μεινε μακρια απο ati. Η επιπλεον αποδοση που εχουν στα παιχνιδια των windows δεν αξιζει τον μονιμο πονοκεφαλο που θα εχεις στο linux. Κανε και μια αναζητηση να δεις τα δεκαδες posts μου περι αυτου.

Σ'ευχαριστω φιλε μου με προλαβες πριν κανω κανα κακο και τρεχω με τις χαζοATI!Με τους amd κανενα προβημα τα linuxakia ε?Χρησιμοποιω Linux ενα 8 μηνο και δεν μπορω να με φανταστω χωρις αυτα!Μαλιστα μολις παρω το pc κατευθείαν partition για Ubuntu:-D

Και κατι τελευταίο.Να βαλω 64 bit ή 32bit!O amd υποστηρίζει 64.

Cheers!

Γίνεται να βάλω Ubuntu 32 bit ή μόνο 64 bit λογισμικό;

Βάζεις ό,τι θέλεις. Αν έχεις 4GB RAM και πάνω, θα πρέπει να βάλεις 64 bit για να βλέπει όλη τη μνήμη σου.

Εχω ακούσει οτι υπάρχoυν προβληματα με 64bit σε λινυξ.

Κανένα πρόβλημα. Εξάλλου το linux είχε 64bit support πριν άλλα λειτουργικά βγάλουν 64 bit εκδόσεις. ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ υπήρχαν προβλήματα με κάποιες 64 bit εφαρμογές. ΌΧΙ με το λειτουργικό. Πλέον δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.

Επίσης θα βάλω και καρτα γραφικών ATI και εκει εχω ακουσει οτι μπλέκεις με drivers και κονσόλες

Υπάρχουν διάφορα θεματάκια με το linux support της ATI. Προτείνεται ανεπιφύλακτα η Nvidia.

Επίσης καλύτερα να γράφεις "το ubuntu", "το linux".

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...