Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συγγνώμη φίλε μου χωρίς παρεξήγηση αλλά αυτά νομίζω ότι δεν πρέπει να έχει γνώμη ούτε αυτός που τα έφτιαξε

Βάλε κατι ψιλά ακόμα και πήγαινε σε αυτό

https://www.alphaclimagr.gr/product/1409112/tcl-elite-tac-12chsa-xa51-klimatistiko-r32-inverter.html?ref=bestprice.gr

Επεξ/σία από mplevris
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

1 ώρα πριν, teo kap είπε

Καλησπέρα, θέλω να αγοράσω ένα κλιματιστικό για το σπίτι μου. Θα μπει στο υπνοδωμάτιο αλλά θέλω να πιάνει και το σαλόνι, συνολικός όγκος χώρου ~30τ.μ. 

Παρήγγειλα το παρακάτω κλιματιστικό https://www.skroutz.gr/s/8612976/Crown-CDCI-12FO38.html#sku-info

και με πήρανε τηλέφωνο και μου ειπαν ότι επειδή είχανε πολλές βλάβες με το συγκεκριμένο μοντέλο τα στείλανε όλα πίσω (παρόλο που στο skroutz ολοι λένε τα καλύτερα)

Επίσης βρήκα αυτό : https://www.e-shop.gr/air-condition-heinner-hac-co12wfn-sl-12000btu-inverter-wifi-p-HAP.002191

Ξέρει κανείς να μου πει κατά πόσο είναι αξιόπιστο? Απ ότι βλέπω δεν υπάρχει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα που είναι επίφοβο..

ή να μου προτείνεται κάτι αξιόπιστο μέχρι 300 ευρώ?

Γιατί ψάχνεις 12άρι? Για 30τμ είναι πολύ οριακό. Σε ποια περιοχή είσαι? Μονώσεις? Το θες για ψύξη, θέρμανση ή και τα 2?

Μάλλον θα πρέπει να ανέβεις λίγο σε μπάτζετ. 

Στις 28/4/2019 στις 2:21 ΜΜ, Dare-Devil είπε

Σε αυτά τα χρήματα και ανάμεσα στα δύο το izuru έχει καλύτερο SEER  αλλά φτωχή εγγύηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό . Στο site τους λένε 2 χρόνια εγγύηση σε όλα τα μέρη και 5 στον συμπιεστή αλλά δεν λένε ξεκάθαρα (ή δεν το βρήκα τους όρους) αν χρειάζεται ή όχι ετήσια συντήρηση για να ισχύει η εγγύηση . 
Προσωπικά θα απέφευγα την αγορά κλιματιστικού με μικρή εγγύηση γνωρίζοντας ότι τα κόστη επισκευής των κλιματιστικών είναι αυξημένα . Οι πλακέτες στα κλιματιστικά μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν ανάλογα των κατασκευαστή ακόμα και τα μισά χρήματα που έδωσες για την αγορά ενός κλιματιστικού .  Δεδομένου αυτού και των εγγυήσεων (Χρονικά) που δίνουν άλλοι κατασκευαστές δεν θεωρώ την toyotomi σωστή επιλογή .

Αντί του Gree θα σου πρότεινα σε προσφορά στα 409 ευρώ το https://www.apothema.gr/inventor-omnia-eco-o3mvi-12wifir-o3mvo-12-inverter-12000-btu-127527p
Ίδιο SEER, διάρκεια εγγύησης με το Bora αλλά δυνατότερο ανεμιστήρα   (550 m3h το Bora και 600 m3h παροχή το Inventor), Κατά πολύ πιο αθόρυβη εσωτερική μονάδα το Inventor ( 28 db το Bora και 22 db το inventor) και  περισσότερα ονομαστικά btu/h στη ψύξη ( 10918 btu/h το Bora , 12000 btu/h το inventor).

Οπότε το δίλημμα σου είναι ή μεγαλύτερο SEER και μικρή εγγύηση  ή μεγάλη εγγύηση και μικρότερο SEER στα ίδια χρήματα . Αν το κλιματιστικό δεν θα δουλεύει κάθε μέρα ή δουλεύει μόνο στους καύσωνες (1-2 βδομάδες το καλοκαίρι) δεν θεωρώ ότι είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στα SEER και παρατηρήσιμη στο λογαριασμό της ΔΕΗ. 

Ζύγισέ τα !

Για τα φίλτρα: Τα βασικά τα μεγάλα που έχουν όλα τα κλιματιστικά τα πλένεις . Όλα τα άλλα τα έξτρα φίλτρα που έχουν δεν πλένονται και αλλάζονται συνήθως και τυπικά μια φορά το χρόνο (ανάλογα την χρήση)

Δύσκολο να απαντηθεί . Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Mitshubishi εκτός εγγύηση σε γδύνει με το κόστος ανταλλακτικών .

Το χειμώνα στην θέρμανση θα δουλεύουν  κάθε μερα όλο το βράδυ που θα κοιμάστε ; 

Χάλια κρητικές βλέπω για το inventor στο σκρουτζ 3.8 και το φοβάμαι λίγο :(

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ExTaCy1337 είπε

Διάβασα αναλυτικά τις κριτικές . Aπο τις 32 κριτικές οι 22 δηλώνουν ευχαριστημένοι . 
Απο τις άλλες 10, οι 5 κριτικές αφορούν τα κλασσικά χαζά παράπονα περι μή απόδοσης που γράφουν αρκετοί σε οποιοδήποτε μοντέλο οποιασδήποτε εταιρίας  διότι το μόνο που φταίει σε μια τέτοια περίπτωση είναι η λάθος επιλογή btu/h για τον χώρο τους ή λανθασμένη εγκατάσταση απο τον εγκαταστάτη  (απώλεια φρέον απο τα ρακόρ ή κατά την εγκατάσταση, λάθος ή καθόλου πλήρωση ανάλογα το μήκος των σωληνώσεων κ.α)

Δεν είναι legit αρνητική κριτική το να αναφέρεις ότι δεν αποδίδει γιατί δεν είναι θέμα του μηχανήματος . Είναι θέμα λάθος επιλογής για τον χώρο σου ή λάθους που έχει γίνει κατά την εγκατάσταση . Οπότε κριτικές αυτού του στυλ σε οποιοδήποτε μοντέλο και εταιρεία απλά να τις προσπερνάτε για μένα . 
Εξαιρετικά σπάνια η μειωμένη απόδοση είναι αποτέλεσμα βλάβης στον συμπιεστή όπου ο συμπιεστής είναι το τελευταίο πράγμα που περιμένεις να βγάλει βλάβη σε ένα κλιματιστικό και συνήθως αυτός που πεθαίνει τελευταίος. Αν αναφέρεται ότι ο τεχνικός που το είδε διαπίστωσε βλάβη στο μηχάνημα τότε είναι legit . 

Αυτό που παρατηρώ σε  κάποιες κριτικές είναι η τάση να αξιολογούν ένα προιόν αρνητικά ενώ το πρόβλημα που δηλώνουν είναι κατα 90% άλλος παράγοντας που δεν εχει να κάνει με το μηχάνημα. Αποτέλεσμα της έλλειψης γνώσεων .Το ίδιο και με τα θερμαντικά σώματα  "Δεν αποδίδει είναι μάπα...... " .

4 ώρες πριν, teo kap είπε

Καλησπέρα, θέλω να αγοράσω ένα κλιματιστικό για το σπίτι μου. Θα μπει στο υπνοδωμάτιο αλλά θέλω να πιάνει και το σαλόνι, συνολικός όγκος χώρου ~30τ.μ. 

Παρήγγειλα το παρακάτω κλιματιστικό https://www.skroutz.gr/s/8612976/Crown-CDCI-12FO38.html#sku-info

και με πήρανε τηλέφωνο και μου ειπαν ότι επειδή είχανε πολλές βλάβες με το συγκεκριμένο μοντέλο τα στείλανε όλα πίσω (παρόλο που στο skroutz ολοι λένε τα καλύτερα)

Επίσης βρήκα αυτό : https://www.e-shop.gr/air-condition-heinner-hac-co12wfn-sl-12000btu-inverter-wifi-p-HAP.002191

Ξέρει κανείς να μου πει κατά πόσο είναι αξιόπιστο? Απ ότι βλέπω δεν υπάρχει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα που είναι επίφοβο..

ή να μου προτείνεται κάτι αξιόπιστο μέχρι 300 ευρώ?

12 άρι για τόσο πολλά τετραγωνικά λίγο δύσκολο να σε καλύπτει . 
Δώσε μας μερικές πληροφορίες για μια χοντρική εκτίμηση .

-Περιοχή.
-Ο χώρος είναι ενιαίος;
Ο χώρος έχει ενιαία κουζίνα ;
Έχεις μονώσεις στους τοίχους;
Έχεις σύγχρονα αλουμίνια με διπλά τζάμια;
Τον χώρο τον βλέπει ήλιος και πόσες ώρες περίπου την ημέρα;

Για τα crown δεν έχω ιδέα τί παίζει αλλά αν ισχύει αυτό που σού παν μάλλον αυτά που είχαν σε stock στην αγορά ή κάποια απο αυτά θα ανήκουν σε παρτίδα με κάποιο αναγνωρισμένο ελάττωμα . Κοινώς τα κάναν π...να στον ποιοτικό έλεγχο και τα αποσύρουν . 

Ούτε crown ούτε Heinner για μένα . Δες σε κάτι πιο επώνυμο με καλή αντιπροσωπεία απο πίσω και γενικότερα aftersales αλλά πριν πάμε σε αυτό, απάντα μου λίγο στις ερωτήσεις μου για να δούμε πόσα περίπου btu/h θέλει ο χώρος σου γιατί για 12άρι πολύ χλωμό εκτός και αν έχει πολύ καλή ενεργειακή αποδοτικότητα το κτίριο . 

Επεξ/σία από Dare-Devil

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μετά από επικοινωνία με toshiba, μου ανέφεραν ότι το COP/EER δεν αλλάζει όταν ενεργοποιηθεί το Power Select.. Π.χ. όταν ο χώρος χρειάζεται 3000btu θέρμανσης/ψύξης είτε έχουμε 100% είτε 75% η 50% το cop/eer κατανάλωση θα είναι ίδια.

Ωστόσο να προσθέσω ότι ο μηχανικός υπεύθυνος δεν ήξερε να απαντήσει στην παραπάνω ερώτηση και θα έπρεπε να δει τα engineering manuals (για να δει καμπύλες κτλ) που δεν τα είχε για να δώσει σωστή /τεκμηριωμένη απάντηση (πολύ λογικό μου ακούγεται) και μου έδωσε τηλέφωνο ενός πωλητή που θα μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα και να το ψάξει..

Αυτος  ο πωλητής μου έδωσε την παραπάνω απάντηση χωρίς να το ψάξει, λέγοντας ότι το μόνο που κάνει το power Select είναι ότι περιορίζει την μέγιστη ισχύ του μηχανήματος και τα υπόλοιπα όλα είναι ίδια.. (εγώ τουλάχιστον, κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για την απάντηση του..)

Να προσθέσω ότι σε μια παλιότερη επικοινωνία που είχα με έναν πωλητή, πιθανότατα άλλον.. (ήταν μόλις είχα παραγγείλει το shorai) ρώτησα τι είναι αυτό το power select, που διαφημίζει ότι έχει (στην επίσημη σελίδα toshiba gr αλλά στην αγγλική γλώσσα),μου απάντησε δεν υπάρχει τέτοια λειτουργία στο κλιματιστικό.., και πρέπει να διαβάζω στην ελληνική γλωσσα την σελιδα..(δεν το είχαν βάλει ακόμα) και ίσως εννοεί την λειτουργία ECO

Επεξ/σία από Rnd1978

19 ώρες πριν, ExTaCy1337 είπε

Καθενας μπορει να γραφει οτι θελει .Γραφουν και για αποδοση,,κατασκευη και μετρια υποστηριξη .Αναλογα τι θες για τα λεφτα σου

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, ExTaCy1337 είπε

Διάβασα και εγώ τα σχόλια τα οποία η αλήθεια είναι ότι εμένα θα με μπερδεύαν.. δεν μιλάω για σχόλια τύπου δεν ζεσταίνει/ψύχει... Αλλά για σχόλια  για τον θόρυβο της εξωτερικής μονάδας,(αεροπλάνο/τρένο/τρακτέρ κτλ) Ειδικά ένα σχόλιο, που κατέβασαν και την μονάδα κάτω στο μπαλκόνι και ο θόρυβος όπως αναφέρει είναι ανυπόφορος.. 

Το προηγούμενο μηχάνημα που ειχα(καινούργιο) η εξωτερική μονάδα ήταν μάλλον τέτοιου τύπου αεροπλανοφόρο (άλλης μάρκας) όταν δούλευε σε χαμηλές στροφές ο συμπιεστής, χοροπηδούσε η εξωτερική μοναδα,ακουγόταν σε όλη την γειτονιά..και βέβαια και μέσα στο σπίτι... Φοβόμουν να το ανοίξω το βράδυ ,μην με πάρουν στο κυνήγι οι γείτονες.. Τελικά (με επιπλέον χρήματα) πήρα αλλο κλιματιστικό στην ίδια ακριβώς θέση.. περνάς έξω από την εξωτερική μονάδα(και μιλάμε για θέρμανση που κάνουν παραπάνω θόρυβο) για να καταλάβεις ότι δουλεύει βλέπεις μόνο τον ανεμιστήρα..(δεν κάνει κιχ).. Ο λόγος που το αναφέρω είναι ότι ο θόρυβος ειδικά το καλοκαίρι με ανοιχτα παράθυρα μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός..Και αν μπλέξεις άντε να τους πείσεις με decibeloμετρα...

Δεν απαιτώ το κλιματιστικό να είναι όσο αθόρυβο είναι το πιο ακριβό που πήρα.. Αλλά όχι και να το ανοίγω και να ακούγεται σε όλο το τετράγωνο..

Επεξ/σία από Rnd1978

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

21 ώρες πριν, mplevris είπε

Συγγνώμη φίλε μου χωρίς παρεξήγηση αλλά αυτά νομίζω ότι δεν πρέπει να έχει γνώμη ούτε αυτός που τα έφτιαξε

Βάλε κατι ψιλά ακόμα και πήγαινε σε αυτό

https://www.alphaclimagr.gr/product/1409112/tcl-elite-tac-12chsa-xa51-klimatistiko-r32-inverter.html?ref=bestprice.gr

Ευχαριστώ!

21 ώρες πριν, liakjim είπε

Γιατί ψάχνεις 12άρι? Για 30τμ είναι πολύ οριακό. Σε ποια περιοχή είσαι? Μονώσεις? Το θες για ψύξη, θέρμανση ή και τα 2?

Μάλλον θα πρέπει να ανέβεις λίγο σε μπάτζετ. 

18 ώρες πριν, Dare-Devil είπε

12 άρι για τόσο πολλά τετραγωνικά λίγο δύσκολο να σε καλύπτει . 
Δώσε μας μερικές πληροφορίες για μια χοντρική εκτίμηση .

-Περιοχή.
-Ο χώρος είναι ενιαίος;
Ο χώρος έχει ενιαία κουζίνα ;
Έχεις μονώσεις στους τοίχους;
Έχεις σύγχρονα αλουμίνια με διπλά τζάμια;
Τον χώρο τον βλέπει ήλιος και πόσες ώρες περίπου την ημέρα;

Για τα crown δεν έχω ιδέα τί παίζει αλλά αν ισχύει αυτό που σού παν μάλλον αυτά που είχαν σε stock στην αγορά ή κάποια απο αυτά θα ανήκουν σε παρτίδα με κάποιο αναγνωρισμένο ελάττωμα . Κοινώς τα κάναν π...να στον ποιοτικό έλεγχο και τα αποσύρουν . 

Ούτε crown ούτε Heinner για μένα . Δες σε κάτι πιο επώνυμο με καλή αντιπροσωπεία απο πίσω και γενικότερα aftersales αλλά πριν πάμε σε αυτό, απάντα μου λίγο στις ερωτήσεις μου για να δούμε πόσα περίπου btu/h θέλει ο χώρος σου γιατί για 12άρι πολύ χλωμό εκτός και αν έχει πολύ καλή ενεργειακή αποδοτικότητα το κτίριο . 

Το σπίτι είναι στο Μοσχάτο, υπνοδωμάτιο με σαλόνι που χωρίζετε με συρόμενη πόρτα.Οι τοίχοι έχουν μόνωση και διπλά τζάμια υπάρχουν. Ήλιος το βλέπει ελάχιστα. Το κλιματιστικό το θέλω κυρίως για ψύξη στο δωμάτιο και να δροσίζει το σαλόνι.

Επεξ/σία από teo kap

2 ώρες πριν, Rnd1978 είπε

Μετά από επικοινωνία με toshiba, μου ανέφεραν ότι το COP/EER δεν αλλάζει όταν ενεργοποιηθεί το Power Select.. Π.χ. όταν ο χώρος χρειάζεται 3000btu θέρμανσης/ψύξης είτε έχουμε 100% είτε 75% η 50% το cop/eer κατανάλωση θα είναι ίδια.

Ωστόσο να προσθέσω ότι ο μηχανικός υπεύθυνος δεν ήξερε να απαντήσει στην παραπάνω ερώτηση και θα έπρεπε να δει τα engineering manuals (για να δει καμπύλες κτλ) που δεν τα είχε για να δώσει σωστή /τεκμηριωμένη απάντηση (πολύ λογικό μου ακούγεται) και μου έδωσε τηλέφωνο ενός πωλητή που θα μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα και να το ψάξει..

Αυτος  ο πωλητής μου έδωσε την παραπάνω απάντηση χωρίς να το ψάξει, λέγοντας ότι το μόνο που κάνει το power Select είναι ότι περιορίζει την μέγιστη ισχύ του μηχανήματος και τα υπόλοιπα όλα είναι ίδια.. (εγώ τουλάχιστον, κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για την απάντηση του..)

Να προσθέσω ότι σε μια παλιότερη επικοινωνία που είχα με έναν πωλητή, πιθανότατα άλλον.. (ήταν μόλις είχα παραγγείλει το shorai) ρώτησα τι είναι αυτό το power select, που διαφημίζει ότι έχει (στην επίσημη σελίδα toshiba gr αλλά στην αγγλική γλώσσα),μου απάντησε δεν υπάρχει τέτοια λειτουργία στο κλιματιστικό.., και πρέπει να διαβάζω στην ελληνική γλωσσα την σελιδα..(δεν το είχαν βάλει ακόμα) και ίσως εννοεί την λειτουργία ECO

Θα περίμενα το ανάποδο, δλδ ο πωλητής να παραπέμψει στον μηχανικό και όχι το ανάποδο. 

Προσωπικά εκτιμώ ότι τα COP/EER θα μεγαλώνουν με τη μείωση του power. 

Ίσως απλά να μην έχει μελετηθεί , μιας και στο service manual έχει τις καμπύλες του 100%.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, liakjim είπε

Θα περίμενα το ανάποδο, δλδ ο πωλητής να παραπέμψει στον μηχανικό και όχι το ανάποδο. 

Προσωπικά εκτιμώ ότι τα COP/EER θα μεγαλώνουν με τη μείωση του power. 

Ίσως απλά να μην έχει μελετηθεί , μιας και στο service manual έχει τις καμπύλες του 100%.

Και εγώ αν με ρωτουσες το ίδιο θα έλεγα,και η toshiba το διαφημίζει ότι μειώνει την κατανάλωση (έχει ένα video σχετικά με αυτό στο YouTube),και δεν νομίζω να παραπληροφόρουν τόσο πολύ.. τέλος,μια ακόμα ένδειξη είναι ότι αφαίρεσαν την λειτουργία ECO (αυξομειωνει την θερμοκρασία για να κάνει οικονομια) και το αντικαταστήσαν με το power select... 

Και εμένα μου φάνηκε κάπως όταν ο μηχανικός μου έδωσε το τηλ πωλητή γιατί δεν μπορούσε να το ψάξει το θέμα..

Τον ρώτησα τον μηχανικο που υπάρχουν αυτές οι καμπύλες και με παρέπεμψε σε engineering manuals ( οχι service manuals) που δεν κυκλοφορουν ευρέως στο διαδίκτυο..

Επεξ/σία από Rnd1978

ο σκοπός του power select είναι η μείωση της μέγιστης κατανάλωσης (και όχι γενικά της κατανάλωσης) όταν η παροχή του κλιματιστικού δεν είναι σωστά δικαιολογημένη και όχι η αύξηση του cop που αν υπάρχει είναι παράπλευρη ωφέλεια. Στα εγχειρίδια των μηχανικών δεν χρειάζεται να υπάρχει γιατί κανένας μηχανικός δεν κάνει μελέτες υπολογίζοντας τις παροχές λάθος. Όποιος έχει περιέργεια μπορεί να διαβάσει τους πίνακες μερικών φορτίων και να καταλάβει πως αλλάζει το  cop. Τα εγχειρίδια πάντως υπάρχουν στο internet.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, nvel είπε

Τα εγχειρίδια πάντως υπάρχουν στο internet.

Όχι πάντα. Έχω ψάξει πχ για το Toshiba και βρήκα μόνο το service manual https://www.manualslib.com/manual/1081676/Toshiba-Ras-18-22skv-E.html

Το ίδιο και για το δικό μου ASYG24KLCA που βρήκα αυτό https://www.manualslib.com/products/Fujitsu-Asyg24klca-9063140.html

Αλλά από το fgservice μου έστειλαν μια σελίδα με το defrost operation control που προφανώς θα είναι σε κάποιο πιο εξειδικευμένο εγχειρίδιο που δεν το βρίσκω κάπου. 

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο Κωτσόβολος, έβαλε σε σημαντική έκπτωση το 18άρι morris https://www.kotsovolos.gr/site/air-condition-heaters/air-condition/7.000-to-15.000-btu/187833-morris-wfin50132

Είναι καλή ευκαιρία, ειδικότερα αν σκεφτούμε την σωστή συμπεριφορά του 24ριού που έβαλε ο @danaos7

Με ανακύκλωση αν υπάρχει, πάει στα 499€

Γιάννη χτύπα το   @yiannis_1

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 2

10 ώρες πριν, liakjim είπε

Όχι πάντα. Έχω ψάξει πχ για το Toshiba και βρήκα μόνο το service manual https://www.manualslib.com/manual/1081676/Toshiba-Ras-18-22skv-E.html

Το ίδιο και για το δικό μου ASYG24KLCA που βρήκα αυτό https://www.manualslib.com/products/Fujitsu-Asyg24klca-9063140.html

για όλα δεν υπάρχουν ελεύθερα ειδικά για τα παλιά, υπάρχουν και σε site που δεν τα βρίσκεις με απλή αναζήτηση αλλά προορίζονται μόνο για μηχανικούς και όχι για ιδιώτες  οπότε χρειάζονται εγγραφή και κωδικοί σύνδεσης. Αυτό που δεν βρήκες είναι εδώ

Για το δικό σου αυτό είναι το εγχειρίδιο του μηχανικού, αν δεν έχει τις πληροφορίες που δίνουν άλλες εταιρίες δεν γίνεται κάτι

• Thanks 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...