Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

4 λεπτά πριν, liakjim είπε

Εγώ προσωπικά έχω μπερδευτεί. 

Μία λες για 50, μία για 45, μία να καλύψεις και 2 υπνοδωμάτια άρα 75. 

Γιατί δεν κατασταλάζεις κάπου, να δώσεις μπάτζετ και κανά σχεδιάγραμμα του σπιτιού ώστε να σου δοθούν κατευθύνσεις ? 

Δεν το έχω μετρήσει ακριβώς ,ο χώρος που περιγράφω είναι γύρω στα 45 τετραγωνικά,σαλονοτραπεζαρια,κουζίνα ενιαίος χώρος.Υπαρχουν 2υπνοδωματια τα οποία έχουν κλιματιστικά,οπότε κατά βάση το shorai αφορά τα 45  τετραγωνικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, 26ska είπε

Δεν το έχω μετρήσει ακριβώς ,ο χώρος που περιγράφω είναι γύρω στα 45 τετραγωνικά,σαλονοτραπεζαρια,κουζίνα ενιαίος χώρος.Υπαρχουν 2υπνοδωματια τα οποία έχουν κλιματιστικά,οπότε κατά βάση το shorai αφορά τα 45  τετραγωνικά.

Αν βάλεις σε αυτά τα μπακάλικα calculators πχ https://www.inventoraircondition.gr/btu-calculator ,  θα δεις ότι τα 45-50 είναι ανάλογα με μονώσεις που θα επιλέξεις από 18 - 24000.  

Για αυτό λέει ο @Dare-Devil ότι μπορεί να σου πούμε πχ 18άρι και στην πράξη σε καύσωνες που το κλιματιστικό θα έχει πτώση απόδοσης 20% στους 40 που τότε είναι που θα το χρειαστείς 

44df0fbbbafdb4be32cfe4f52747983c.png

και μπορεί να είναι και η κουζίνα ανοιχτή και δεν ξέρω τι άλλο και τα 4KW που θα έχουν μείνει ως capacity , να μην σε καλύψουν. 

Οκ, θα μου πεις , για το 5-10% του έτους ας μη με καλύψει τελείως αλλά να σπάσει τη ζέστη αλλά αυτό είναι μια απόφαση που θα την πάρεις εσύ και όχι μέσα από ένα forum. 

Δεν είμαι στο σπίτι σου να ξέρω, πχ ένα σπίτι το βλέπει ο ήλιος και είναι πάντα ζεστό, ένα άλλο το σαλόνι είναι στον βοριά και είναι δροσερά, το άλλο έχει 3άρι dow το άλλο μονό τούβλο, το ένα μεγάλα παράθυρα κτλ , είναι τόσοι οι παράγοντες που δεν παίζει να πάρεις εμπεριστατωμένη απάντηση από εδώ παρά μόνο μια εκτίμηση με μεγάλο περιθώριο σφάλματος όπου αν πέσεις σε αυτό , την έκατσες. 

Αν δεν θες να δόσεις χρήματα σε άνθρωπο (κατανοητό), κάνε μια βόλτα σε μαγαζιά με στοιχεία του χώρου σου παραμάσχαλα και ρώτα 5-6 ανθρώπους και εν συνεχεία πάρτο πάνω σου. 

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 2
  • Thanks 1

3 λεπτά πριν, liakjim είπε

Αν βάλεις σε αυτά τα μπακάλικα calculators πχ https://www.inventoraircondition.gr/btu-calculator ,  θα δεις ότι τα 45-50 είναι ανάλογα με μονώσεις που θα επιλέξεις από 18 - 24000.  

Για αυτό λέει ο @Dare-Devil ότι μπορεί να σου πούμε πχ 18άρι και στην πράξη σε καύσωνες που το κλιματιστικό θα έχει πτώση απόδοσης 20% στους 40 που τότε είναι που θα το χρειαστείς 

44df0fbbbafdb4be32cfe4f52747983c.png

και μπορεί να είναι και η κουζίνα ανοιχτή και δεν ξέρω τι άλλο και τα 4KW που θα έχουν μείνει ως capacity , να μην σε καλύψουν. 

Οκ, θα μου πεις , για το 5-10% του έτους ας μη με καλύψει τελείως αλλά να σπάσει τη ζέστη αλλά αυτό είναι μια απόφαση που θα την πάρεις εσύ και όχι μέσα από ένα forum. 

Δεν είμαι στο σπίτι σου να ξέρω, πχ ένα σπίτι το βλέπει ο ήλιος και είναι πάντα ζεστό, ένα άλλο το σαλόνι είναι στον βοριά και είναι δροσερά, το άλλο έχει 3άρι dow το άλλο μονό τούβλο, το ένα μεγάλα παράθυρα κτλ , είναι τόσοι οι παράγοντες που δεν παίζει να πάρεις εμπεριστατωμένη απάντηση από εδώ παρά μόνο μια εκτίμηση με μεγάλο περιθώριο σφάλματος όπου αν πέσεις σε αυτό , την έκατσες. 

Αν δεν θες να δόσεις χρήματα σε άνθρωπο (κατανοητό), κάνε μια βόλτα σε μαγαζιά με στοιχεία του χώρου σου παραμάσχαλα και ρώτα 5-6 ανθρώπους και εν συνεχεία πάρτο πάνω σου. 

Αν πάω στο 24αρι και είναι μεγάλο για το χώρο μου τελικά,τι πρόβλημα μπορεί να έχω;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, 26ska είπε

Αν πάω στο 24αρι και είναι μεγάλο για το χώρο μου τελικά,τι πρόβλημα μπορεί να έχω;

Με το 24άρι Shorai δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα (με άλλα 24άρια ναι). 

Απλά θα έχεις δώσει παραπάνω χρήματα τσάμπα. 90€ δλδ. 

Λογικά το 24άρι είναι υπερβολή νομίζω. Αλλά δεν το υπογράφω. 

Μπορεί να καλύπτει και το 18άρι και τότε θα έχεις δώσει πάνω από 220€ τσάμπα. 

Άσε που αλλάζουν και αρκετά οι βαθμοί απόδοσης SEER και SCOP

39567b76755192281b63dfa096a60677.png

Επεξ/σία από liakjim

2 λεπτά πριν, liakjim είπε

Με το 24άρι Shorai δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα (με άλλα 24άρια ναι). 

Απλά θα έχεις δώσει παραπάνω χρήματα τσάμπα. 90€ δλδ. 

Λογικά το 24άρι είναι υπερβολή νομίζω. Αλλά δεν το υπογράφω. 

ΔΕν υπάρχει θέμα δηλαδή αν πάρεις κλιματιστικό με περισσότερα BTU,από ότι χρειάζεται ο χώρος;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

3 λεπτά πριν, 26ska είπε

ΔΕν υπάρχει θέμα δηλαδή αν πάρεις κλιματιστικό με περισσότερα BTU,από ότι χρειάζεται ο χώρος;

Τα συγκεκριμένα κλιματιστικά που είναι καλή σειρά inverter , δεν έχουν κόφτη (βλέπε υψηλή ελάχιστη κατανάωση) οπότε δεν θα τιμωρηθείς με on off συμπεριφορές. 

Απλά θα δώσεις τσάμπα παραπάνω λεφτά και χαμηλότερους βαθμούς απόδοσης (βλ πιο πάνω που έκανα edit)

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 1
  • Thanks 1

5 λεπτά πριν, 26ska είπε

Το Shorai έχει power select επιλογή οποτε μπορείς να το κανείς θεωρητικά 12αρι 

αλλα σε γενικές γραμμές αν πάρεις πολύ μεγάλο κλιματιστικό για μικρό χώρο απλά θα σβήνει συνεχώς και τότε έρχεται η γκρίνια ότι το κλιματιστικό δε δουλεύει όπως πρέπει 

• Thanks 1

8 λεπτά πριν, liakjim είπε

Τα συγκεκριμένα κλιματιστικά που είναι καλή σειρά inverter , δεν έχουν κόφτη (βλέπε υψηλή ελάχιστη κατανάωση) οπότε δεν θα τιμωρηθείς με on off συμπεριφορές. 

Απλά θα δώσεις τσάμπα παραπάνω λεφτά και χαμηλότερους βαθμούς απόδοσης (βλ πιο πάνω που έκανα edit)

Το χαμηλότερους βαθμούς απόδοση τι ακριβώς σημαίνει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, dimostr είπε

Το Shorai έχει power select επιλογή οποτε μπορείς να το κανείς θεωρητικά 12αρι 

αλλα σε γενικές γραμμές αν πάρεις πολύ μεγάλο κλιματιστικό με υψηλή ελάχιστη κατανάλωση (β διαλογής inverter )για μικρό χώρο απλά θα σβήνει συνεχώς και τότε έρχεται η γκρίνια ότι το κλιματιστικό δε δουλεύει όπως πρέπει 

FTFY

5 λεπτά πριν, 26ska είπε

Το χαμηλότερους βαθμούς απόδοση τι ακριβώς σημαίνει;

Το 24άρι έχει χαμηλότερα SCOP και SEER από το 22 και το 18άρι ακόμα περισσότερο.

39567b76755192281b63dfa096a60677_LI.jpg.23c31551232fa9ec2862c7d41d48f772.jpg

Επεξ/σία από liakjim

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, liakjim είπε

Sorry αλλά ως άσχετος,πάλι δεν καταλαβαίνω.Τι είναι το scop και το seer και τι σημαίνουν αυτές ς οι τιμές;Googlara και είδα...Οι τιμές όσο μεγαλύτερες τόσο καλύτερα ή το ανάποδο;

Επεξ/σία από 26ska

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, liakjim είπε

Το shorai το 18ari έχει ελάχιστη απορροφούμενης ισχύ 0,16 και το 24αρι 0,30 άρα το ότι έχει διπλάσια τιμή μπορεί να καταστεί ακατάλληλο σε μικρό χώρο που μπορεί να καλυφθεί από 18 btu για παράδειγμα 

Επεξ/σία από dimostr
  • Confused 2

4 λεπτά πριν, 26ska είπε

Sorry αλλά ως άσχετος,πάλι δεν καταλαβαίνω.Τι είναι το scop και το seer και τι σημαίνουν αυτές ς οι τιμές;Googlara και είδα...Οι τιμές όσο μεγαλύτερες τόσο καλύτερα ή το ανάποδο;

Θες να είναι όσο μεγαλύτερες γίνεται. 

8 λεπτά πριν, dimostr είπε

Το shorai το 18ari έχει ελάχιστη απορροφούμενης ισχύ 0,16 και το 24αρι 0,30 άρα το ότι έχει διπλάσια τιμή μπορεί να καταστεί ακατάλληλο σε μικρό χώρο που μπορεί να καλυφθεί από 18 btu για παράδειγμα 

Ελάχιστη κατανάλωση εννοεις; 160W το ένα και 300W το άλλο;

6 λεπτά πριν, 26ska είπε

SCOP, SEER είναι εποχικοί συντελεστές απόδοσης. Καθαρός αριθμός που σου περιγράφει το εξής : Απόδοση κλιματιστικού σε kw (άλλη μονάδα μέτρησης για τα btu)   και το διαιρείς με το ρεύμα που τραβάει απο το δίκτυο για αυτή την απόδοση .

Ο αριθμός που βγαίνει είναι ο συντελεστής απόδοσης . 

SCOP αφορά την θέρμανση . 

SEER την ψύξη . 

'Οσο πιο μεγάλοι οι συντελεστές τόσο μεγαλύτερη οικονομία περιμένεις .Αυτό κράτα μόνο !

Οι SCOP συντελεστές συνήθως είναι τρεις  όσες και οι ζώνες της Ευρώπης . 
1. Ψυχρή ζώνη
2. Μέση ζώνη
3. Θερμή ζώνη . 

Εμείς κοιτάζουμε την θερμή ζώνη όπου ανήκει η Ελλάδα  (με σημείο αναφοράς την Αθήνα)

Όταν συγκρίνεις SCOP δύο κλιματιστικών  (ίδιων ή παρόμοιων ονομαστικών btu πάντα) θα συγκρίνεις πάντα τα scop στην θερμή ζώνη ή αν δεν είναι διαθέσιμα θα συγκρίνεις στην μέση ζώνη . 

• Thanks 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...