Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην πρώτη εγκατάσταση με τη κοντή σωλήνωση είχε πάρει ρεύμα πρώτα η εσωτερική μονάδα αλλά στη δεύτερη εγκατάσταση πήρε ρεύμα η έξω...

Επεξ/σία από argitt
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

1 ώρα πριν, ForeignOffice είπε

Είχες προτείνει μηχανάκι με μεγάλη εξωτερική λόγω κρύου.

https://imgur.com/a/rkmJIaV

Οκ, επειδή ήμουν με κινητό, δεν τα έβλεπα τα προηγούμενα μηνύματα. 

Είσαι Έδεσσα, σε παλιό σπίτι είναι δεκαετίας του 80 και θα προτιμούσες να έπαιρνες κάτι που θα ζέσταινε και το υπόλοιπο σπίτι περίπου 100 τετραγωνικά.

Με το σπίτι όπως είναι το θεωρώ απίθανο να ζεσταθεί με το κλιματιστικό εκεί στη μέση:

Μάλλον θα χρειαστείς 2 κλιματιστικά, ένα πχ 18άρι να μπει στο σαλόνι ώστε να πιάσει καθιστικό και δωμάτιο ή ή 2Χ12άρια σε καθιστικό και δωμάτιο ώστε να πιάσει σαλόνι και ένα 12άρι ώστε να πιάσει κουζίνα και το άλλο δωμάτιο. 

Επειδή όμως είσαι Έδεσσα και το ρεύμα όπως έχει πεις είναι προβληματικό για σένα λόγω κόστους, θα πρέπει να έρθει ένας μηχανικός στο σπίτι να σου δώσει και άλλες λύσεις πχ μια σόμπες ξύλου αν έχετε πρόσβαση σε φθηνά ξύλα ή σε συνδυασμό . 

Πάντως 3 Χ 12 άρια δεν είναι πολύ ακριβά : https://www.skroutz.gr/s/14652710/AUX-AAS-121EI-JFZ1-N3.html#reviews

0NcgmqV.jpg.e2eaf5ccff6eb4cc9bb849c2568279ee.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Rnd1978 είπε

Και έρχεται μια στιγμή που η ΔΕΗ αρχίζει να κάνει κόλπα? (έρχεται και φεύγει οπως εγινε προχθες εδω). Το αφήνεις να ανοιγοκλείνει το κλιματιστικο? 😕

Στη περίπτωσή του ή μετακινεί πιο πέρα το κλιματιστικό για να έχει πρόσβαση στη πρίζα (αν δεν έχει ξεχωριστές γραμμές για τα κλιματιστικά) ή δίνει 100 ευρω να βάλει επιτηρητή τάσης στον κεντρικό πίνακα όπου είναι και η πιο αξιόπιστη λύση προστασίας όλων των συσκευών του χώρου απο αιχμές και βυθίσεις της τάσης του δικτύου . 

Επεξ/σία από Dare-Devil

25 λεπτά πριν, liakjim είπε

Οκ, επειδή ήμουν με κινητό, δεν τα έβλεπα τα προηγούμενα μηνύματα. 

Είσαι Έδεσσα, σε παλιό σπίτι είναι δεκαετίας του 80 και θα προτιμούσες να έπαιρνες κάτι που θα ζέσταινε και το υπόλοιπο σπίτι περίπου 100 τετραγωνικά.

Με το σπίτι όπως είναι το θεωρώ απίθανο να ζεσταθεί με το κλιματιστικό εκεί στη μέση:

Μάλλον θα χρειαστείς 2 κλιματιστικά, ένα πχ 18άρι να μπει στο σαλόνι ώστε να πιάσει καθιστικό και δωμάτιο ή ή 2Χ12άρια σε καθιστικό και δωμάτιο ώστε να πιάσει σαλόνι και ένα 12άρι ώστε να πιάσει κουζίνα και το άλλο δωμάτιο. 

Επειδή όμως είσαι Έδεσσα και το ρεύμα όπως έχει πεις είναι προβληματικό για σένα λόγω κόστους, θα πρέπει να έρθει ένας μηχανικός στο σπίτι να σου δώσει και άλλες λύσεις πχ μια σόμπες ξύλου αν έχετε πρόσβαση σε φθηνά ξύλα ή σε συνδυασμό . 

Πάντως 3 Χ 12 άρια δεν είναι πολύ ακριβά : https://www.skroutz.gr/s/14652710/AUX-AAS-121EI-JFZ1-N3.html#reviews

0NcgmqV.jpg.e2eaf5ccff6eb4cc9bb849c2568279ee.jpg

@Rnd1978 εσύ τι λες;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, ForeignOffice είπε

Εννοώ από τα σχόλια σας εκτός και αν έχω καταλάβει λάθος, ποιο θα κλείνει λόγω κόφτη με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η κατανάλωση  και ποιο θα συνεχίζει σε συντήρηση ανεξαρτήτως καταστάσεων.

Δεν κατάλαβες . Όλα έχουν περιορισμό στο πόσο χαμηλά θα πέσουν . Δεν υπάρχει κλιματιστικό όπου ανεξαρτήτως καταστάσεων δεν θα κλείνει . Δεν γίνεται αυτό με την παρούσα τεχνολογία . 
Αυτό που συζητάμε εδώ μέσα έχει να κάνει με το πιο κλιματιστικό ρίχνει πιο χαμηλά τα ρευματά του (υπο συνθήκες πάλι) σε σχέση με κάποιο άλλο . 

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται και θα σου εξηγήσω τι θέλω να πω . 

Έχω ένα 24άρι Α μοντέλο σε χώρο Α (συγκεκριμένων ψυκτικών απαιτήσεων  btu/h ) . Aυτό το Α μοντέλο σε γενικές γραμμές συμπεριφέρεται σαν ON/OFF στον χώρο Α για δεδομένες εξωτερικές θερμοκρασίες και εσωτερική θερμοκρασία χώρου . 

Εχω ένα 24άρι Β μοντέλο όπου ρίχνει πιο χαμηλά τα ρεύματα απο το Α και για τον ίδιο χώρο Α και τις ίδιες δεδομένες εξωτερικές θερμοκρασίες και εσωτερική θερμοκρασία χώρου δεν συμπεριφέρεται γενικα σαν ON/OFF . 

Όμως αν πάρω το Α μοντέλο που έχει συμπεριφορά ON/OFF στο χώρο Α και το βάλω σε ένα χώρο Β όπου έχει μεγαλύτερες ψυκτικές απαιτήσεις ο χώρος δεν θα συμπεριφερθεί σαν ON/OFF  ,δεν θα κλίνει . Όπως και το Β κλιματιστικό σαφώς ειδικά στο Β χώρο που έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις . 

Το πα όσο πιο απλά γίνεται .  Όλα είναι σχετικά και οι μεταβλητές είναι πολλές.

Όσον αφορά την κατανάλωση μεταξύ δύο κλιματιστικών όπου το ένα σε συγκεκριμένο χώρο συμπεριφέρεται σαν ON/OFF και το άλλο στον ίδιο πάλι χώρο (ίδιες απαιτήσεις) δεν κλίνει ποτέ  πάλι είναι δύσκολο να απαντηθεί το πόσο περισσότερο ή και λιγότερο (!!!!!) θα καίει το κλιματιστικό που συμπεριφέρεται σαν ON/OFF απο αυτό που δεν συμπεριφέρεται και θα σου πώ το σκεπτικό μου.

Α μοντέλο: Συμπεριφέρεται σαν ON/OFF.
B μοντέλο: Δεν κλίνει ποτέ.

1. Το Β (δεν κλείνει) για παράδειγμα έχει SCOP 5.1 και το Α (κλείνει) SCOP 6.0  .  Περιμένω (εμπειρικά) αυτό που κλείνει να γράφει μικρότερη κατανάλωση  overall . 

2. Τα δύο κλιματιστικά έχουν ίδιο SCOP (ή παρόμοιες καμπύλες COP). Πολλοί εδώ μέσα αναφέρουν ότι το ON/OFF θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση απο το Inverter άλλοι μιλάνε για πολύ μεγαλύτερη . Δεκτό ότι θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση ΑΛΛΑ πόσο μεγαλύτερη ; 3%; 5%; 15%;  (δεν το ξέρω και δεν μπορώ να το απαντήσω αν δεν μετρήσω έστω δύο τέτοια μοντέλα σε πραγματικές συνθήκες στον ίδιο χώρο και με τις ίδιες συνθήκες . )
 Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξέρεις πόσο μεγαλύτερη (ποσοτικά) θα είναι αυτή η ωριαία κατανάλωση , να υπολογίσεις πόσες ώρες το μήνα θα το δουλεύεις  και σύμφωνα με την τιμή της kwh να βρεις το έξτρα κόστος λειτουργίας  .   Ξέροντας το κόστος μετά πρέπει να υπολογίσεις την απόσβεση της επένδυσης σου . Δηλαδή . Ας υποθέσουμε ότι είμαστε σε δίλημμα μεταξύ του Α και Β μοντέλου και το Β μοντέλο είναι κατά 200 ευρώ ακριβότερο μοντέλο .  Σε πόσο χρονικό διάστημα θα αποσβέσουμε αυτά τα 200 ευρώ απο την εξοικονόμηση στην κατανάλωση όπου υπολογίσαμε  νωρίτερα ;  . Σε ένα χρόνο ; Σε 2 χρόνια ; Σε 10 χρόνια ;   . Με άλλα λόγια μας συμφέρει ή δεν μας συμφέρει ; 

Όσον αφορά την απόσβεση του κόστους το ίδιο ισχύει όταν σκεφτόμαστε ένα μοντέλο με scop 5.1 και ένα μοντέλο με scop 6.2 και διαφορά τιμής  X ευρώ . 
Πόσο θα το δουλεύουμε ; Θα το δουλεύουμε όλο το χειμώνα ως βοηθητικό κλιματιστικό στα τρελά κρύα για μερικές ώρες το βράδυ για μια-δυο βδομάδες ;
Θα το δουλεύουμε μόνο το καλοκαίρι και μόνο όταν θα έχει καύσωνες για 1-2 βδομάδες στην περιοχή μας ; 

Σε δικιά μου περίπτωση που έκανα έναν αντίστοιχο υπολογισμό  (όσο πιο κοντά μπορούσα να φτάσω στην πραγματικότητα )  είδα ότι μεταξύ δύο μοντέλων με διαφορά τιμής 200 ευρώ και με μεγάλη διαφορά στο SEER τους δεν με συνέφερε να πάω στο ακριβό και οικονομικότερο σε λειτουργία διότι το συγκεκριμένο κλιματιστικό για τις ελάχιστες ώρες που θα δούλευε το καλοκαίρι θα έκανε απόσβεση τα παραπάνω λεφτά σε... περίπου 8+ χρόνια και μετά θα ερχόταν το όποιο κέρδος  (αστείο κέρδος κάθε χρόνο στην περίπτωση μου ). Bάλε και τον παράγοντα, την πιθανότητα να κάψει πλακετα μέχρι την 8ετία, να ναι εκτός εγγύησης και να το ρίξεις στα σκουπίδια λόγω υψηλού κόστους της πλακέτας .  Όλα παίζουν ρόλο . 

Βέβαια σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ σε server rooms όπου τα κλιματιστικά δουλεύουν 24/24ωρο δεν χρειάζεται πολύ σκέψη. Πας στο πιο οικονομικό σε λειτουργία .

Αυτό είναι το σκεπτικό μου / οι προβληματισμοί μου και ήθελα κάποια στιγμή να τις αποτυπώσω αναλυτικά αν και πολύ συμπυκνωμένα είχα πει ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα σε πολυ παλαιότερο post  (μου χρωστάτε 1 ώρα απο την ζωή μου 😛 )

Δεν περιμένω να καταλάβουν όλοι ούτε απαραίτητα να είμαι 100 % σωστός σε ότι γράφω, αλλά σίγουρα θα προβληματιστείτε μερικοί (και ακόμα περισσότερο όσοι έχουν ένα μηχανολογικό υπόβαθρο) και θα καταλάβετε ότι τα πράγματα στο τεχνικό κομμάτι είναι πολύπλοκα και κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά, με διαφορετικά αποτελέσματα  και δεν είναι όλα τα σενάρια : πηραμε 2 μετρήσεις για μια περίπτωση και βγάλαμε πόρισμα για όλες τις άλλες τις περιπτώσεις . Ποιό είναι το μετρητικό σου σφάλμα ; Μήπως σου διαφεύγει κάποια μεταβλητή που δεν έλαβες υπόψιν , που δεν την μέτρησες ; 

Τροφή για σκέψη !

Υ.Γ Σας κούρασα ! Το ξέρω! 🤣

Επεξ/σία από Dare-Devil
  • Like 6
  • Thanks 1

3 ώρες πριν, liakjim είπε

Είναι λίγο μπερδεμένα τα μοντέλα. Προσωπικά δεν έβγαλα άκρη.

Επειδή τα μοντέλα τα παρακολουθώ από τον Δεκέμβριο έχω βγάλει άκρη και πάνω κάτω είναι όπως τα γράφω πριν

Το 51 είναι WiFi ready το άλλο το έχει στάνταρ, το φιλτρο ιονισμού το έχει μόνο το 412 καθώς επίσης νέο μοτέρ εσωτερικής μονάδας που υπόσχεται ακόμα πιο ήσυχη λειτουργία και αυτό με το 4d air flow σύστημα που και καλά κινούνται οι περσίδες και αριστερά δεξιά και όχι μόνο πάνω κάτω

Το σίγουρο είναι ότι το 412 είναι μοντέλο που βγήκε στην αγορά πριν 6 ημέρες ενώ το x51 υπάρχει εδώ και καιρό

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Dare-Devil έτσι είναι.  Και επειδή είναι τόσο περίπλοκο, πρότεινα στον φίλο @ForeignOffice να ρωτήσει μηχανικό . Στο μπλα μπλα του Insomnia τί περιμένει να βρει; Απόψεις που είναι κατά 90% εσφαλμένες, ένα 5% που από τύχη έπεσαν μέσα και ένα 5% που ξέρει τι λέει. Και το 5% αυτό που ξέρει, ξέρει επίσης ότι από απόσταση δεν μπορείς να δώσεις απάντηση αλλά μια χοντρική εκτίμηση. Και αν η εκτίμηση αυτή λόγω σφάλματος οδηγήσει σε κακή επένδυση , ειδικά σε μια ευαίσθητη περίπτωση όπως του φίλου που το οικονομικό είναι δύσκολο, ποιός θα πάρει την ευθύνη;

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, ForeignOffice είπε

@Rnd1978 εσύ τι λες;

Δεν μπορώ να προτείνω κάτι το οποίο δεν το ξέρω (ο χώρος σου χρειάζεται μηχανολογική μελέτη,ειδικά  από την στιγμη  που θέλεις να ζεστάνεις όλο το σπίτι) ,απλα σου παρέθεσα οπως και  ο  daredevil τι εννοούμε με τον κόφτη που λέμε και ξαναλέμε τώρα τελευταία.. 

Αν γίνει κάποιο λάθος θα έχει ως αποτέλεσμα είτε να πληρώσεις παραπάνω για ένα ή παραπάνω μηχανήματα,είτε να μην ζεσταίνεται κατάλληλα το σπίτι,είτε να πληρώνεις στην ΔΕΗ μία περιουσία συνέχεια,ειτε και όλα αυτά μαζί.

3 ώρες πριν, liakjim είπε

Το ρεύμα πάει πάντα από την έξω μονάδα στην εσωτερική (έχω δει βέβαια και μερικά που λένε ότι έχουν τη δυνατότητα και τροφοδότησης μέσω της εσωτερικής). 

Μόλις είδα το installation manual του Shorai, η παροχή ρεύματος μπορεί να γίνει είτε από την εξωτερική η από την εσωτερική μονάδα ,διαλέγεις και παίρνεις :)

Επεξ/σία από Rnd1978
  • Like 1

23 λεπτά πριν, Rnd1978 είπε

Μόλις είδα το installation manual του Shorai, η παροχή ρεύματος μπορεί να γίνει είτε από την εξωτερική η από την εσωτερική μονάδα ,διαλέγεις και παίρνεις :)

Μάλλον εκεί θα το είδα! 

Το να έχεις καλύτερο κόφτη έχει νόημα όταν έχεις κάνει ακριβή διαστασιολογηση των θερμικών /ψυκτικών απαιτήσεων. 

Επειδή όμως το 95% αγοράζει κλιματιστικά εμπειρικά, είναι πολύ πιθανή η υπερδιαστασιολογηση οπότε και ακόμα και ένα twin rotary κλιματιστικό να λειτουργεί σαν on-off μιας και οι απαιτήσεις συντηρήσεως του χώρου θα είναι αρκετά κάτω από την ελάχιστη κατανάλωση/ελάχιστες στροφές συμπιεστή. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, dimitris_st13 είπε

Το να έχεις καλύτερο κόφτη έχει νόημα όταν έχεις κάνει ακριβή διαστασιολογηση των θερμικών /ψυκτικών απαιτήσεων. 

Επειδή όμως το 95% αγοράζει κλιματιστικά εμπειρικά, είναι πολύ πιθανή η υπερδιαστασιολογηση οπότε και ακόμα και ένα twin rotary κλιματιστικό να λειτουργεί σαν on-off μιας και οι απαιτήσεις συντηρήσεως του χώρου θα είναι αρκετά κάτω από την ελάχιστη κατανάλωση/ελάχιστες στροφές συμπιεστή. 

Χωρίς να είμαι γνώστης,δεν νομίζω να υπάρχει η έννοια υπερδιαστασιολογησης στα twin rotary αφού μπορούν να ρίξουν όσο πάει την κατανάλωση..(π.χ.190W το 18) Απλά δίνεις παραπάνω χρήματα,με μοναδικό μειονέκτημα αυτό(θα μπορούσες να πάρεις ένα πιο μικρό άρα πιο φτηνό). Αντιθέτως νιώθεις και παραπάνω σίγουρος ότι δεν θα σε κρεμάσει στα πολλά κρύα/ζεστές. Αυτό με την υπερδιαστασιολογηση ισχύει μεγαλα μηχανήματα που έχουν ψηλά τον κόφτη όπως π.χ. gree,toyo,inventor κτλ (αν το θέμα κοφτη αλλάζει λογο τεχνολογίας single/ twin rotary)

Και όσο το σκέφτομαι,εκεί πάνω πάτησε η toshiba και έβαλε την λειτουργία power select.. στην ψύξη αν κρυώσει πολύ γρήγορα ο χώρος δεν θα προλάβει να αφαιρέσει την υγρασία..Εκεί,πατάς το power select 75% η 50% (περιόριζεις την μέγιστη ισχύ του μηχανήματος) και λύνεται και αυτό το πρόβλημα! (Ενώ στην θέρμανση είναι άχρηστο,αφού δεν αφαιρείται υγρασία από τον χώρο,αρα όσο πιο γρήγορα το ζεστάνει τόσο πιο καλα)

Αν κάνω κάπου λάθος στην σκεψη διορθωστε με.. :)

Επεξ/σία από Rnd1978
  • Like 1

Καλησπέρα. Θέλω να "ντύσω" δύο χώρους με κλιματιστικά και σκεφτόμουν τη σειρά KL της φουτζίτσου.

Για το δωμάτιο των 10 τετραγωνικών σκεφτόμουν το 9άρι ενώ για το σαλόνι των 25 τμ σκεφτόμουν το 18άρι.

Το σπίτι είναι με αλουμίνια, διπλά τζάμια, μόνωση ενδιάμεσος όροφος κτλ.

Καλή σειρά είναι αυτή? Καλή η διαστασιολόγηση ή μπορώ να παίξω και με 12 ή 16 btu στο σαλόνι?

6 ώρες πριν, teachertza είπε

Καλησπέρα. Θέλω να "ντύσω" δύο χώρους με κλιματιστικά και σκεφτόμουν τη σειρά KL της φουτζίτσου.

Για το δωμάτιο των 10 τετραγωνικών σκεφτόμουν το 9άρι ενώ για το σαλόνι των 25 τμ σκεφτόμουν το 18άρι.

Το σπίτι είναι με αλουμίνια, διπλά τζάμια, μόνωση ενδιάμεσος όροφος κτλ.

Καλή σειρά είναι αυτή? Καλή η διαστασιολόγηση ή μπορώ να παίξω και με 12 ή 16 btu στο σαλόνι?

Περιοχή;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...