Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, malmsteen1984 είπε

Περιεργο μου φαινεται το 10αρι να δουλευει ασταματητα για 4 ωρες σε ενα δωματιο και να μην μπορει να πιασει 25 βαθμους!

Ενα μικρο αεροθερμο απο τα vicko που εχω 1 ωρα αν το βαλω στο δωματιο φουρνο θα το κανει. 2kwh

Για να καταλάβω .. Ένα αερόθερμο 2kw  σε μία ώρα πιάνει στον χώρο σου 25 βαθμούς ; Το χεις μετρήσει  με θερμόμετρο αυτό που αναφέρεις ;

Επίσης αν μέτρησες τόσο το κλιματιστικό όσο και το αερόθερμό , Μέτρησες χρόνο που θέλουν να πιάσουν τους 25 βαθμούς με σημείο αναφοράς την ίδια εσωτερική θερμοκρασία όταν ξεκίνησες να χρονομετράς;  

25 βαθμοι στον χώρο σου είναι υπερβολικά μεγάλη θερμοκρασία .  Θερμική άνεση έχουμε μεταξύ 19-22 βαθμούς . Αντε να δεχτώ και 23 . 

Επεξ/σία από Dare-Devil
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Αυριο θα βαλω θερμομετρο. Απλα το aircondition δεν πιανει ποτε το 25 που ζητησα. Και δε νομιζω να το πιασει ποτε με χλιαρο αερα. Θα δοκιμασω ξανα αυριο στους 23 να δω αν θα τους πιασει ποτε και σε ποσο χρονο. Με το θερμομετρο οπως ειπες. Ισως να ειμαι παραλογος αλλα εδωσα με τιμες blackfriday 1430€ και απογοητευτηκα...

4 λεπτά πριν, malmsteen1984 είπε

Αυριο θα βαλω θερμομετρο. Απλα το aircondition δεν πιανει ποτε το 25 που ζητησα. Και δε νομιζω να το πιασει ποτε με χλιαρο αερα. Θα δοκιμασω ξανα αυριο στους 23 να δω αν θα τους πιασει ποτε και σε ποσο χρονο. Με το θερμομετρο οπως ειπες. Ισως να ειμαι παραλογος αλλα εδωσα με τιμες blackfriday 1430€ και απογοητευτηκα...

Είναι παράλογη θερμοκρασία χώρου οι 25 βαθμοί .  Σου εξήγησα σε ποιο εύρος τιμών υπάρχει θερμική άνεση για τον ανθρώπινο οργανισμό . 
Γιατί θες το κλιματιστικό να σου πιάσει 25 βαθμούς στο χώρο σου ; Απλά για να δεις αν μπορεί να την πιάσει ή γιατί σε αυτή την θερμοκρασία νιώθεις άνετος ;

Όταν λες ότι δεν την πιάνει , είδες με θερμόμετρο ότι μετά απο Χ ώρα που λειτουργεί ότι δεν έχει φτάσει το χώρο σου στους 25 βαθμούς ή απλώς το υποθέτεις επειδή το κλιματιστικό δουλεύει μονίμως;  Γιατί αν ισχύει το δεύτερο, τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι inverter η φιλοσοφία τους είναι να μην κόβουν ποτέ την λειτουργία τους (εφόσον και οι συνθήκες το επιτρέπουν) έτσι ώστε να κρατάνε σταθερά την θερμοκρασία σε έναν χώρο με μικρές διακυμάνσεις . Τα inverter μηχανήματα μεταβάλλουν το φορτίο τους  (btu/h ) ανάλογα με τις ανάγκες ενώς χώρου . Αυτό σημαίνει ότι μεταβάλλουν και την στιγμιαία κατανάλωση αλλά και την θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο τους . 

• Like 2

5 λεπτά πριν, malmsteen1984 είπε

Προσοχή , τα κλιματιστικά βλέπουν ως θερμοκρασία τον αέρα που είναι ψηλά στο ταβάνι . Στο σπίτι μου όταν έχω στο επίπεδο του σαλονιού που κάθομαι 22, στο ταβάνι μετράω 25. Μπορεί και παραπάνω. Οπότε τα κλιματιστικά ναι μεν ζητάς 25, αλλά στην πράξη θα έχεις χαμηλότερα.

Λοιπόν, βαλε και τα 2 στους 23C, στην αυτόματη λειτουργία και ξανά κλειστα τον Απρίλη. Ξέχασε ότι υπάρχουν. Αυτά σιγά σιγά θα ισορροπήσουν τον χώρο σου με τις απώλειες.

Στο τέλος της σεζόν θα πρέπει να δεις πόσα χρήματα ζήτησαν. Θα πρέπει να είναι 3-4 φορές κάτω από ωμικες συσκευές τύπου ηλεκτρικής σόμπας.

4 λεπτά πριν, Dare-Devil είπε

Είναι παράλογη θερμοκρασία χώρου οι 25 βαθμοί .  Σου εξήγησα σε ποιο εύρος τιμών υπάρχει θερμική άνεση για τον ανθρώπινο οργανισμό . 
Γιατί θες το κλιματιστικό να σου πιάσει 25 βαθμούς στο χώρο σου ; Απλά για να δεις αν μπορεί να την πιάσει ή γιατί σε αυτή την θερμοκρασία νιώθεις άνετος ;

Όταν λες ότι δεν την πιάνει , είδες με θερμόμετρο ότι μετά απο Χ ώρα που λειτουργεί ότι δεν έχει φτάσει το χώρο σου στους 25 βαθμούς ή απλώς το υποθέτεις επειδή το κλιματιστικό δουλεύει μονίμως;  Γιατί αν ισχύει το δεύτερο, τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι inverter η φιλοσοφία τους είναι να μην κόβουν ποτέ την λειτουργία τους (εφόσον και οι συνθήκες το επιτρέπουν) έτσι ώστε να κρατάνε σταθερά την θερμοκρασία σε έναν χώρο με μικρές διακυμάνσεις . Τα inverter μηχανήματα μεταβάλλουν το φορτίο τους  (btu/h ) ανάλογα με τις ανάγκες ενώς χώρου . Αυτό σημαίνει ότι μεταβάλλουν και την στιγμιαία κατανάλωση αλλά και την θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο τους . 

Νομιζα οτι επειδη ειναι inverter θα ανοιγοκλεινει. Με αυτο το σκεπτικο θεωρησα οτι δεν πιανει θερμοκρασια. Αρα εκανα λαθος σε αυτο... Αλλα σιγουρα δεν πιανει την σιγουρα υψηλη θερμοκρασια που ζητησα. Αυριο θα δοκιμασω με 23 βαθμους και θερμομετρο

6 λεπτά πριν, liakjim είπε

Προσοχή , τα κλιματιστικά βλέπουν ως θερμοκρασία τον αέρα που είναι ψηλά στο ταβάνι . Στο σπίτι μου όταν έχω στο επίπεδο του σαλονιού που κάθομαι 22, στο ταβάνι μετράω 25. Μπορεί και παραπάνω. Οπότε τα κλιματιστικά ναι μεν ζητάς 25, αλλά στην πράξη θα έχεις χαμηλότερα.

Λοιπόν, βαλε και τα 2 στους 23C, στην αυτόματη λειτουργία και ξανά κλειστα τον Απρίλη. Ξέχασε ότι υπάρχουν. Αυτά σιγά σιγά θα ισορροπήσουν τον χώρο σου με τις απώλειες.

Στο τέλος της σεζόν θα πρέπει να δεις πόσα χρήματα ζήτησαν. Θα πρέπει να είναι 3-4 φορές κάτω από ωμικες συσκευές τύπου ηλεκτρικής σόμπας.

Προφανως καιει λιγοτερο απο ενα αεροθερμο. Αλλα με το αλλο ζεσταινοταν ενα δωματιο ανετα και σε λιγοτερο απο μια ωρα εσκαγες. Θα πειραματιστω αυριο με χαμηλοτερη φυσιολογικη θερμοκρασια και θερμομετρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ήρθε η ΔΕΗ :

Πέρυσι :

Screenshot-5.png.94564af159241dbce0017a0b98927ebe.png

Screenshot-6.png.74619284670e44dbd233e5080c4040f1.png

Φέτος :

Screenshot-7.png.ee678bd96f4a67928549983f964a1a3e.png

Screenshot-8.png.e38cc9f63b32612870b40a24e141ac1e.png

Το κλιματιστικό εγκαταστάθηκε στις 9 Δεκεμβρίου. Συνεπώς μετρήθηκε για 35 ημέρες.

Το διάστημα αυτό ζήτημα να έκλεισε για 5 ημέρες.

Τις υπόλοιπες 30 ημέρες, δούλευε non stop , ήτοι 24 ώρες την ημέρα.

Οι συνήθειές μου δεν άλλαξαν σημαντικά, οπότε θεωρώ ότι η επιβάρυνση ανήκει στο κλιματιστικό.

1277-665= 612kwh. Δλδ μέσος όρος 0.85kw την ώρα κατανάλωση ή 850w την ώρα που επιβεβαιώνεται και από  τον μετρητή μου.

Δλδ με 850W κατά μέσο όρο ζεσταίνω 60τμ . Καθόλου άσχημα.

Πάμε τώρα στην χρηματική επιβάρυνση.

Οι περισσότερες κιλοβατώρες, συμπαρασύρουν και άλλα πράγματα μαζί.

Χρεώσεις δήμου και ερτ δεν άλλαξαν.

Άρα προσθέτω ρεύμα+ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ+ΥΚΩ+ΕΤΜΕΑΡ+λοιπές+διάφορα+ΦΠΑ

και έχουμε

Πέρυσι  = 123,5€

Φέτος = 229€.

Συνεπώς , πραγματική τιμή κιλοβατώρας:

Πέρυσι = 123,5/665= 0,186€/kwh

Φέτος = 229/1277= 0,179€/kwh

Οπότε είναι ασφαλές να βάζουμε στους υπολογισμούς μας περίπου 0.182€/kwh κατά μέσο όρο την πραγματική χρέωση ή περίπου την διπλάσια από την πραγματική της ΔΕΗ (0,09460€/kWh)

Με λίγα λόγια, το κλιματιστικό μου έφερε επιβάρυνση = 229-123,5 = 105.5€ για 30 ημέρες λειτουργίας ή  3.5€/ημέρα ή 0.146€/ώρα , που νομίζω είναι πολύ καλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 5
  • Confused 1

3 λεπτά πριν, liakjim είπε

Ήρθε η ΔΕΗ :

Πέρυσι :

Screenshot-5.png.94564af159241dbce0017a0b98927ebe.png

Screenshot-6.png.74619284670e44dbd233e5080c4040f1.png

Φέτος :

Screenshot-7.png.ee678bd96f4a67928549983f964a1a3e.png

Screenshot-8.png.e38cc9f63b32612870b40a24e141ac1e.png

Το κλιματιστικό εγκαταστάθηκε στις 9 Δεκεμβρίου. Συνεπώς μετρήθηκε για 35 ημέρες.

Το διάστημα αυτό ζήτημα να έκλεισε για 5 ημέρες.

Οι συνήθειές μου δεν άλλαξαν σημαντικά, οπότε θεωρώ ότι η επιβάρυνση ανήκει στο κλιματιστικό.

1277-665= 612kwh. Δλδ μέσος όρος 0.85kw την ώρα κατανάλωση ή 850w την ώρα που επιβεβαιώνεται και από  τον μετρητή μου.

Δλδ με 850W κατά μέσο όρο ζεσταίνω 60τμ . Καθόλου άσχημα.

Πάμε τώρα στην χρηματική επιβάρυνση.

Οι περισσότερες κιλοβατώρες, συμπαρασύρουν και άλλα πράγματα μαζί.

Χρεώσεις δήμου και ερτ δεν άλλαξαν.

Άρα προσθέτω ρεύμα+ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ+ΥΚΩ+ΕΤΜΕΑΡ+λοιπές+διάφορα+ΦΠΑ

και έχουμε

Πέρυσι  = 123,5€

Φέτος = 229€.

Συνεπώς , πραγματική τιμή κιλοβατώρας:

Πέρυσι = 123,5/665= 0,186€/kwh

Φέτος = 229/1277= 0,179€/kwh

Οπότε είναι ασφαλές να βάζουμε στους υπολογισμούς μας περίπου 0.182€/kwh κατά μέσο όρο την πραγματική χρέωση ή περίπου την διπλάσια από την πραγματική της ΔΕΗ (0,09460€/kWh)

Με λίγα λόγια, το κλιματιστικό μου έφερε επιβάρυνση = 229-123,5 = 105.5€ για 30 ημέρες λειτουργίας ή  3.5€/ημέρα ή 0.146€/ώρα , που νομίζω είναι πολύ καλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Με πόσες ώρες λειτουργείας την ημέρα?

8 λεπτά πριν, argitt είπε

Με πόσες ώρες λειτουργείας την ημέρα?

Τις 30 ημέρες που ήμουν σπίτι και δούλευε, δεν το έκλεινα , άρα 24.

περιοχη αλεξανδρας, το σπιτι ειναι 70 τμ και το κλιματιστικο ειναι σαλονι χωλ 40 τμ - αλλα το σπιτι γενικα  εχει ελαχιστες απωλειες

10 ώρες πριν, Dare-Devil είπε

Ποια μεγάλη κατανάλωση ; Το χει ρυθμίσει στους 26 κάτι που είναι τελείως λάθος  στην θέρμανση . Υψηλή θερμοκρασία . 19-23 max είναι το σωστό set up . Όταν ζητάς απο ένα κλιματιστικό 26 βαθμούς του πετάς τα μάτια έξω !

Κάτι άλλο που δεν μας ανέφερε (τουλάχιστον εγώ δεν το κατάλαβα ξεκάθαρα) είναι αν αυτή η κατανάλωση αφορά   1 ώρα διατήρησης της θερμοκρασίας του χώρου στους 26 βαθμούς ή όχι . 
Δηλαδή ο χώρος είχε 26 βαθμούς μηδένισε μετρητή και μέτρησε για 1 ώρα διατήρησης αυτής της θερμοκρασία αυτές τις kwh ?

βασικα ηθελα να τεσταρω το μετρητη οχι το κλιματιστικο.

Το σπιτι ηταν στους 21 βαθμους και εβαλα το μετρητη πανω, μετα ανοιξα το κλιματιστικο στους 26 και το αφησα μια ωρα και9 τσεκαρα να δω ποσο εκαψε.

Βασικα θα πρεπει να κανω και αλλες μετρησεις, σαφως σε πιο χαμηλη τιμη για να εχω πιο σωστη εικονα.

@liakjim

πολυ ωραιο review φιλε ευχαριστουμε. 

Το μηχανημα ειναι πολυυυυ οικονομικο, μην το πειραξεις που ελεγες να το δωσεις.

850 watt για 60 τμ δεν ειναι τιποτα, αμφιβαλω αν το 12αρι toyo μου κατεβει κατω απο 650 watt αν ανοιξω το σπιτι ολο (30 τμ συνολο).

24 λεπτά πριν, liakjim είπε

Συγκρίνοντάς το με τι όμως;

Αν έκαιγες πετρέλαιο με το θερμοστάτη μόνιμα στους 19-20°C, πόσο περισσότερο πιστεύεις ότι θα πλήρωνες για 30 μέρες;

Επίσης, στην εξίσωση μπαίνει και η ποιότητα θέρμανσης, όπου το κλιματιστικό χάνει ξεκάθαρα.

• Like 1

21 λεπτά πριν, liakjim είπε

Τις 30 ημέρες που ήμουν σπίτι και δούλευε, δεν το έκλεινα , άρα 24.

Ερώτηση άσχετου.

το κλιματιστικό το δούλευες non stop επειδή ήσουν σπίτι και ίσως υπάρχει κάποιο μωρό ή το έκανες για θέμα οικονομίας; 

Οταν είχαμε πετρέλαιο το καίγαμε 24/7 σε σταθερή θερμοκρασία σαν πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο και έβλεπα μια λογική γιατί το σπίτι αργούσε να ζεσταθεί οταν το κλείναμε, είχαμε ζεστό νερό και τα ζεστα σώματα και σωλήνες διατηρούν περισσότερη ώρα τη θερμοκρασία. Φέτος που αποφάσισαν να μην βάλουν πετρέλαιο και είμαστε μόνο με τα κλιματιστικά έχει νόημα να κάνουμε ίδια χρήση με τα κλιματιστικά μιας και το σπίτι είναι άδειο από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα που επιστρέφουμε απ τις δουλειές μας; Δυστυχως δεν έχω πάρει ακόμα ένα μηχάνημα να μετρήσω κατανάλωση στιγμιαία και ωριαία για να ξέρω ποσό οφελεί να δουλεύει συνέχεια από τη στιγμή που σε λιγότερη ώρα από το καλοριφέρ έχει πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και δεν υπάρχει όφελος του ζεστού νερού.

Στην περίπτωση μας ερχόμαστε σπίτι γύρω στις 7-8 καθόμαστε στο σαλόνι μέχρι τις 11 και μετά πάμε στο δωμάτιο που υπάρχει το άλλο κλιματιστικό και δουλεύει όλο το βράδυ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

21 λεπτά πριν, phanispal είπε

Αν έκαιγες πετρέλαιο με το θερμοστάτη μόνιμα στους 19-20°C, πόσο περισσότερο πιστεύεις ότι θα πλήρωνες για 30 μέρες;

Επίσης, στην εξίσωση μπαίνει και η ποιότητα θέρμανσης, όπου το κλιματιστικό χάνει ξεκάθαρα.

Ενταξει το καλοριφερ εχει ανωτερη θερμανση δεν υπαρχει αμφιβολια αλλα απο την αλλη 3.5 ευρω τη μερα ειναι πολυ λιγα για σπιτι 60τμ, ειναι οσο 2.5 λιτρα πετρελαιο περιπου! 

19 λεπτά πριν, Mansora είπε

Ερώτηση άσχετου.

το κλιματιστικό το δούλευες non stop επειδή ήσουν σπίτι και ίσως υπάρχει κάποιο μωρό ή το έκανες για θέμα οικονομίας; 

Οταν είχαμε πετρέλαιο το καίγαμε 24/7 σε σταθερή θερμοκρασία σαν πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο και έβλεπα μια λογική γιατί το σπίτι αργούσε να ζεσταθεί οταν το κλείναμε, είχαμε ζεστό νερό και τα ζεστα σώματα και σωλήνες διατηρούν περισσότερη ώρα τη θερμοκρασία. Φέτος που αποφάσισαν να μην βάλουν πετρέλαιο και είμαστε μόνο με τα κλιματιστικά έχει νόημα να κάνουμε ίδια χρήση με τα κλιματιστικά μιας και το σπίτι είναι άδειο από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα που επιστρέφουμε απ τις δουλειές μας; Δυστυχως δεν έχω πάρει ακόμα ένα μηχάνημα να μετρήσω κατανάλωση στιγμιαία και ωριαία για να ξέρω ποσό οφελεί να δουλεύει συνέχεια από τη στιγμή που σε λιγότερη ώρα από το καλοριφέρ έχει πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και δεν υπάρχει όφελος του ζεστού νερού.

Στην περίπτωση μας ερχόμαστε σπίτι γύρω στις 7-8 καθόμαστε στο σαλόνι μέχρι τις 11 και μετά πάμε στο δωμάτιο που υπάρχει το άλλο κλιματιστικό και δουλεύει όλο το βράδυ.

Φιλη μου δεν σβηνει ποτε το καλοριφερ στο σπιτι της γιατι δεν συμφερει να το ανοιγοκλεινει, καιει πολυ λιγοτερο πετρελαιο με τη σταθερη θερμοκρασια παρα να το εβαζε καποιες ωρες το πρωι και καποιες το βραδυ. 

Αποδειξη η περιπτωση του liakjim με το κλιματιστικο.

Επεξ/σία από buuren

15 λεπτά πριν, buuren είπε

Φιλη μου δεν σβηνει ποτε το καλοριφερ στο σπιτι της γιατι δεν συμφερει να το ανοιγοκλεινει, καιει πολυ λιγοτερο πετρελαιο με τη σταθερη θερμοκρασια παρα να το εβαζε καποιες ωρες το πρωι και καποιες το βραδυ. 

Αποδειξη η περιπτωση του liakjim με το κλιματιστικο.

Με το καλοριφέρ το ξέρω ότι ισχύει το ίδιο και το κάναμε και εμείς αλλά μην ξεχνας ότι το καλοριφέρ ζεσταίνεις όλο το σπίτι ενώ τα κλιματιστικα μόνο τους χωρους που είναι εγκατεστημένα συν ότι γλιτώνεις το ρεύμα του θερμοσίφωνα. 

Αυτό που ρωτάω είναι αν έκαιγε 24/7 για κάποιο λόγο πχ μωρό ή αν ήταν κάποιος στο σπίτι ή για θέμα οικονομιας και αν κάποιος όπως στη δίκη μου περίπτωση που θέλει ένα ζεστό χώρο 3 4 ώρες τις καθημερινές συμφέρει να το έχει μόνιμα ανοιχτό ή να το ανοίγει την ώρα που πηγαίνει σπίτι γιατί σε 10 15 λεπτά έχει πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.

10 λεπτά πριν, phanispal είπε

Έχεις δίκιο, χρειάζεται σύγκριση.

Πέρυσι έκαψα 1600λίτρα πετρέλαιο για 120τμ. Ας πούμε 800λίτρα ο όροφος.

Με τιμή ας πούμε 1,05 που έχει εδώ θα ήθελα 840€.

Το δουλεύω περίπου 4 μήνες οπότε φαίνεται ότι το κλιματιστικό έχει το μισό κόστος. 

Η ποιότητα θέρμανσης δεν είναι πολύ διαφορετική όταν αφήνεις το κλιματιστικό συνέχεια ανοιχτό.

Αλλά ναι, είναι ανώτερη σαν ποιότητα.

8 λεπτά πριν, Mansora είπε

Ερώτηση άσχετου.

Τα inventer πρέπει να δουλέψουν non stop για να έχεις ποιότητα θέρμανσης και οικονομία. 

• Like 2

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...