Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, hispanos είπε

Καλησπέρα σε όλους.

Μπήκα σήμερα σε κατάστημα ψυκτικού στη γειτονιά μου, ψάχνοντας ένα 12άρι για το σαλόνι μου, και τα παιδιά εκεί μου πρότειναν ή Inventor, που έτσι και αλλιώς για κάτι τέτοιο κοίταζα, ή το παρακάτω Sendo:

https://www.skroutz.gr/s/8961421/Sendo-Cronus-SND-12-CH2.html

Μου είπαν ότι είναι η ίδια αντιπροσωπεία με την inventor, έχουν την  ίδια εγγύηση, φτιάχνονται στο ίδιο εργοστάσιο και είναι ουσιαστικά τα ίδια μηχανήματα, απλά δεν προωθούνται τόσο και τα δουλεύουν κυρίως ψυκτικοί και όχι μαγαζιά με ηλεκτρικές συσκευές γενικώς. Να σημειώσω ότι η τιμή που μου έδωσε είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτή του σκρούντζ, μαζί με εγκατάσταση. Το inventor βγαίνει κανένα 50άρικο πιο πάνω.

Εγώ πρώτη φορά την άκουσα την Sendo, και δεν μπορώ να βρω feedback στο ίντερνετ. Έχει κανείς εμπειρία με αυτή τη μάρκα; Τι λέτε να παίζει;

To έχω το Sendo Cronus το 9000 όμως γύρω στον χρόνο σ' ένα υπνοδωμάτιο διαμερίσματος.  Πολύ ποιοτικό και γρήγορο. Δεν θα το μετανιώσεις. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Klausx είπε

Και το R410A που αντικατέστησε το R22-R407C το πλασαραν σαν οικολογικό τότε όποτε τον τροχό τον ανακαλύπτουνε καθημερινά.

Επίσης κλιματιστικό με την σήμανση5aee06f501ccf_.png.98f62e0ee3145ba9712219a8c9eb7799.png   στο εσωτερικό και εξωτερικό του μηχανήματος θα το έβαζες π.χ. σε παιδικό δωμάτιο;

Το R22 ήταν καταστροφικό για το όζον του πλανήτη παρόλο που έχει ελαφρώς χαμηλότερο GWP απο τον αντικαταστάτη του το R410A αλλά το R410A έχει ODP =0. Τώρα βγήκε το R32 με μακράν μικρότερο GWP απο το R410A και με ODP=0 φυσικά.  Τί σου φαίνεται παράξενο ; Τα ψυκτικά μέσα βρίσκονται σε μια καλπάζουσα εξέλιξη λόγω των πιέσεων της Ε.Ε για μείωση του GWP . 

Βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας απο την στιγμή που ένα ψυκτικό μέσο είναι έστω και ελαφρώς έφλεκτό πρέπει να μπαίνει αυτή η σήμανση . 
Τώρα υπο ποιές συνθήκες πίεσης θερμοκρασίας πυκνότητας ένα ψυκτικό μέσο μπορει να αναφλεκτεί είναι ένα άλλο κομμάτι που αυτο εξετάζετε σε πραγματικές συνθήκες . Σε πραγματικές συνθήκες λοιπόν και συγκεκριμένα σε οικιακές εγκαταστάσεις δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα .

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ημιμάθεια γύρω μας σχετικά με το R32 που φυσικά είναι χειρότερη της αμάθειας . Ένα παρεξηγημένο ψυκτικό μέσο απο μερικούς και όπως έχω γράψει αναλυτικά εδώ μέσα πριν λίγο καιρό σχετικά με το φρέον αυτό σου παραθέτω το κείμενο μου :

Η κλάσεις αναφλεξιμότητας για τα ψυκτικά έχουν ώς εξής:

1   non flammable

2L   lower flammability

2  lower flammability 

3  higher flammability

Οι  κλάσεις 1  και 2L είναι χαμηλής τοξικότητας.  Α

Οι κλάσεις 2 και 3 είναι υψηλής τοξικότητας .  Β

To R32 ανήκει στην κλάση Α 2L . Στην κλαση χαμηλής τοξικότητας ανήκει και το R410A  αλλά και το R32

Θα τα απλοποιήσω λίγο γιατί είναι ολόκληρη επιστήμη εξισώσεων και όρων:

Είναι ελαφρώς εύφλεκτο μικρή διασποράς φλόγας και όχι εκρηκτικό . Για να γίνει ανάφλεξη του R32 είναι γενικά πολύ δύσκολο και πρακτικά απίθανο σε εγκαταστάσεις κλιματιστικών μονάδων αν υποθέσουμε ότι ένα κλιματιστικό έχει εσωτερική διαρροή φρέον στην οικία μας . 
Για να πετύχουμε ανάφλεξη του μίγματος θα πρέπει η συγκέντρωση του R32 σε έναν εσωτερικό χώρο λόγο διαρροής να ξεπεράσει τα 0.306 kg /m3 LFL(Low flammability limit) και κάτω απο 0.62 kg/m3, το λεγόμενο UFL (upper flammability limit) . Ακόμη και αν ξεπεράστει αυτή η συγκέντρωση LFLτο R32 δεν μπορεί να δημιουργήσει έκρηξη και εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει διασπορά φλόγας .

Ενδεικτικά σας λέω ότι σε ένα χώρο 50  τ.μ   ύψους 2.5 μ ακόμα και αν όλο το ψυκτικό μέσο χαθεί απο την εσωτερική μονάδα δύσκολα θα ξεπεράσει η συγκέντρωση τα 0.014 kg/m3  που σημαίνει αδύνατο να εχουμε ανάφλεξη και φυσικά κάτω απο το LFL αναφλεξης των 0.306 kg/m3  (πείραμα προσομοίωσης της Daikin σε συνεργασία με πανεπιστήμιο). Δεν επαρκεί η ποσότητα φρεον ενός οικιακού κλιματιστικού για να δημιουργηθούν συνθήκες ανάφλεξης μέσα σε μια οικία.

To R32 όσον αφορά την ευκολία ανάφλεξής του σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το προπάνιο ή με την βενζίνη . Είμαι μία αστεία σύγκριση !Το R32 είναι μακράν δύσκολο να αναφλεκτεί και η ενεργεια που απελευθερώνει η ανάφλεξη σε μορφή θερμότητας (heat of combustion) του προπανίου ή της βενζίνης είναι μακράν ισχυρότερη . 

Aπο κει και πέρα πρέπει να τηρούνται απλά μέτρα ασφαλείας όταν διαχειρίζεται τεχνικός τα διάφορα ψυκτικά μέσα όπως το R32 .Δεν είναι επιστήμη η διαχείριση του R32 σε εγκαταστάσεις κλιματιστικών. Αν τηρούνται στοιχειώδης κανόνες ασφαλείας όταν ο τεχνικός εργάζεται με το ψυκτικό κύκλωμα δεν τίθεται κανένα θέμα .   Είναι σαν να σας λέω ότι δεν καπνίζουμε στο βενζινάδικο και δεν χρησιμοποιούμε κινητά....just in case ...

4 ώρες πριν, hispanos είπε

Καλησπέρα σε όλους.

Μπήκα σήμερα σε κατάστημα ψυκτικού στη γειτονιά μου, ψάχνοντας ένα 12άρι για το σαλόνι μου, και τα παιδιά εκεί μου πρότειναν ή Inventor, που έτσι και αλλιώς για κάτι τέτοιο κοίταζα, ή το παρακάτω Sendo:

Μου είπαν ότι είναι η ίδια αντιπροσωπεία με την inventor, έχουν την  ίδια εγγύηση, φτιάχνονται στο ίδιο εργοστάσιο και είναι ουσιαστικά τα ίδια μηχανήματα, απλά δεν προωθούνται τόσο και τα δουλεύουν κυρίως ψυκτικοί και όχι μαγαζιά με ηλεκτρικές συσκευές γενικώς. Να σημειώσω ότι η τιμή που μου έδωσε είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτή του σκρούντζ, μαζί με εγκατάσταση. Το inventor βγαίνει κανένα 50άρικο πιο πάνω.

Εγώ πρώτη φορά την άκουσα την Sendo, και δεν μπορώ να βρω feedback στο ίντερνετ. Έχει κανείς εμπειρία με αυτή τη μάρκα; Τι λέτε να παίζει;

Δεν είναι η ίδια αντιπροσωπεία. Τα SENDO τα εκπροσωπεί η INTERCOOL HELLAS LTD

Επεξ/σία από Dare-Devil
  • Like 3
  • Thanks 4

6 λεπτά πριν, iakoboss7 είπε

dare-devil σαν μαστερ μαλλον της κατηγοριας μπορεις να εκφρασεις μια αποψη και σχετικα με τα κλιματιστικα? :P

To omnia eco έχει εύρος λειτουργίας στη ψύξη μέχρι τους 50 βαθμούς κελσίου .Εντάξει... λίγο δύσκολο να έχουμε καύσωνες πάνω απο 40 βαθμούς αλλά η μονάδα αν δεν είναι υπο σκία . Αν έχεις 39 υπο σκιά η μονάδα που αν είναι στον ήλιο μπορεί να διαβάζει και 45 βαθμούς και να κόψει την λειτουργία το κλιματιστικό . Αλλά οκ τόσο το lomo r32 όσο και το Omnia eco έχουν μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας με το Omnia eco να είναι ακόμα καλύτερο σε αυτό.

Tώρα όσον αφορά το θόρυβο για υπνοδωμάτιο το Lomo δεν είναι ότι καλύτερο . Εντάξει δεν θα κάνει και σαματά αλλά απόλυτη ησυχία για άνετο ύπνο έχεις με ενα κλιματιστικό που μπορεί να δουλέψει κάτω απο 22-23 db . Το omnia eco σε αυτό το κομμάτι είναι ιδανικό θα έλεγα .

Όσον αφορά τις μέγιστες αποδόσεις σε BTU/h αν μιλάμε για τυπικό υπνοδωμάτιο δε χρειάζεται να δόσεις καμία σημασία . Όλα τα 9άρια είναι υπεραρκετά για να σε καλύψουν . 

Οι 2 μάρκες έχουν καλά προϊόντα αλλά εκτιμώ περισσότερο την Inventor με όσα διαβάζω κατα καιρούς γιατί φαίνεται ότι έχουν πολύ καλό after sales . 

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Κάπου γύρω στα 150ευρώ αλλά εξαρτάται και από το αν θα είναι καινούργια ή τα ίδια υλικά, σωληνώσεις κτλ.

150€?! αν αφαιρεσεις τα μεταφορικα? Αφου θα κανει μετακομιση θα το μεταφερει μαζι με τα υπολοιπα. Εγω που ειχα κανει το ιδιο καποτε, μου το ειχε απεγκαταστησει ενας συγγενης, ο οποιος βεβαια δεν ηταν ψυκτικος, οποτε μετα που καλεσα να μου το βαλουν στο νέο σπιτι ο μαστορας απορουσε για το πως ειχε αποσυναρμολογηθει ετσι περιεργα:) 

Τον τελευταιο χρονο περασα 2 καινουργια ερκοντισια στη θεση παλιων, 70ε το ένα κοστος, μαυρα φυσικα. Η πλακα είναι οτι πολλοι μαστορες ζητανε πιο πολλα όταν προκειται να γινει ταυτόχρονα απεγκατασταση προϋπαρχοντος, ενώ στη πραγματικοτητα η υπαρξη του κανει τα πραγματα πιο ευκολα  γι αυτους. 

Επεξ/σία από rus
  • Like 3

7 ώρες πριν, rus είπε

150€?! αν αφαιρεσεις τα μεταφορικα? Αφου θα κανει μετακομιση θα το μεταφερει μαζι με τα υπολοιπα. Εγω που ειχα κανει το ιδιο καποτε, μου το ειχε απεγκαταστησει ενας συγγενης, ο οποιος βεβαια δεν ηταν ψυκτικος, οποτε μετα που καλεσα να μου το βαλουν στο νέο σπιτι ο μαστορας απορουσε για το πως ειχε αποσυναρμολογηθει ετσι περιεργα:) 

Τον τελευταιο χρονο περασα 2 καινουργια ερκοντισια στη θεση παλιων, 70ε το ένα κοστος, μαυρα φυσικα. Η πλακα είναι οτι πολλοι μαστορες ζητανε πιο πολλα όταν προκειται να γινει ταυτόχρονα απεγκατασταση προϋπαρχοντος, ενώ στη πραγματικοτητα η υπαρξη του κανει τα πραγματα πιο ευκολα  γι αυτους. 

To θέμα είναι ότι το σπίτι που αφήνω είναι δικό μου, αλλά είναι σχετικά απίθανο να ξαναμείνω σε αυτό. Γι'αυτό το σκέφτομαι. Αλλά τείνω προς το να το αφήσω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άσχετο αλλά χάζευα στον skroutz για κλιματιστικά.
Η PANASONIC δεν ασχολείτε πλέον με το αντικείμενο ;;;

Επεξ/σία από dpolal

15 ώρες πριν, hispanos είπε

Καλησπέρα σε όλους.

Τα Sendo ειναι κατασκευησ Chigo , αντιπροσωπευονται στην ελλαδα απο την Intercool στην Πατρα 

Δεν θα τα προτιμουσα γιατι η Chigo ειναι χαμηλησ ποιοτητασ κινεζικο εργοστασιο και η Intercool δεν εχει ιστορια στην ελληινκη αγορα για κλιματιστικα

48 λεπτά πριν, dpolal είπε

Άσχετο αλλά χάζευα στον skroutz για κλιματιστικά.
Η PANASONIC δεν ασχολείτε πλέον με το αντικείμενο ;;;

Ασχολειτε με τα κλιματιστικα , αλλα στην ελλαδα δεν εχει πια αντιπροσωπεια

Πριν απο 3 χρονια χρεοκοπησε ο αντιπροσωπος γρισιν παππασ, στη συνεχεια τα εφερνε ο κοτσωβολοσ, αλλα απο φετοσ σταματησε και αυτος να τα εισαγει  

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα πήγαινα σε μια μάρκα που δεν γνωρίζω καθόλου για να γλυτώσω 50 ευρώ αλλά είπα να ρωτήσω γιατί μου φάνηκε παράξενο που δεν υπήρχε πουθενά στο ίντερνετ feedback για τα Sendo.

Επισκέπτης

Πάντως να προσθέσω ότι το app για τα inventor ( wifi λειτουργία) είναι πολύ κακό.

Η νέα έκδοση δεν αναγνωρίζει καν το μηχάνημα.

17 ώρες πριν, rus είπε

100-150ευρώ μαζί με τα μεταφορικά, το ανέφεραν αρκετοί στο thread που είχε ανοίξει ο vairas για απεγκατάσταση κλιματιστικών. Τα 70ευρώ είναι μια normal τιμή για εγκατάσταση, στην απεγκατάσταση θα ζητήσουν κάτι παραπάνω, τα μεταφορικά παίζουν τον ρόλο τους όπως και το αν θα είναι καινούργια τα υλικά, η τιμή παίζει μεταξύ 100-150ευρώ. 

• Like 1

αν ενα νεο αντιστοιχο κλιματιστικο ομως κοστιζει ~300κατι δεν εχει νοημα να δωσεις 150 για να μεταφερεις το παλιο φανταζομαι.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

100-150ευρώ μαζί με τα μεταφορικά, ..........

Πόσο παει αν αφαιρεσεις τα μεταφορικα από αυτό το νουμερο, ρωτησα. Αφου θα κανει γενικη μετακομιση το ερκοντίσιον μπορει να το μεταφερθει με τα υπολοιπα ειδη.

3 ώρες πριν, iakoboss7 είπε

αν ενα νεο αντιστοιχο κλιματιστικο ομως κοστιζει ~300κατι δεν εχει νοημα να δωσεις 150 για να μεταφερεις το παλιο φανταζομαι.

Αν ειναι 9ρι ναι, ενα αξιοπρεπες 9ρι κανει τουλαχιστον 350 συν τα εξοδα εγκαταστασης.

Επεξ/σία από rus

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, lexusr450 είπε

Πριν απο 3 χρονια χρεοκοπησε ο αντιπροσωπος γρισιν παππασ, στη συνεχεια τα εφερνε ο κοτσωβολοσ, αλλα απο φετοσ σταματησε και αυτος να τα εισαγει  

ΠΑντως χθες μου ηλθε newsletter απο Κωτσοβολο και ειχε προσφορα ενα PAnasonic. Δεν ξερω κατα ποσο αξιζουν αφου τα φερνει μονο ο Κωτσος. Απο την αλλη παλιοτερα τουλαχιστον θεωρουνταν πολυ καλα.

Εχω δυο  9aria 10ετιας και ειμαι αρκετα ευχαριστημενος (τουλαχιστον απο το ενα),

Επεξ/σία από louben
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, louben είπε

ΠΑντως χθες μου ηλθε newsletter απο Κωτσοβολο και ειχε προσφορα ενα PAnasonic. Δεν ξερω κατα ποσο αξιζουν αφου τα φερνει μονο ο Κωτσος. Απο την αλλη παλιοτερα τουλαχιστον θεωρουνταν πολυ καλα.

Εχω δυο  9aria 10ετιας και ειμαι αρκετα ευχαριστημενος (τουλαχιστον απο το ενα),

Ειναι απο τις τοπ φιρμες .Πουλα ο κωτσοβολος και αλλα προιοντα σαν αποκλειστικα . Δινει και εχτρα εγγυηση με χρεωση .Πριν λιγο καιρο εγραφε αλλαζαν το μηχανημα αν δεν φτιαχνεται.Κανεις δεν ξερει τι συμφωνιες κανει καθε μαγαζι .

Kαι αλλοι πουλανε πανασονικ .Ρωτα ολους τι παιζει http://www.papagiannis.gr/panasonic-cs-cu-ke25-tke-inverter-toixoy-9.000-btu-h.html

https://vimax.gr/panasonic.html#/btu-9-000-a95-v9 000/sort=p.price/order=ASC/limit=32

Στις 5/6/2018 στις 1:19 ΜΜ, lexusr450 είπε

Τα Sendo ειναι κατασκευησ Chigo , αντιπροσωπευονται στην ελλαδα απο την Intercool στην Πατρα 

Δεν θα τα προτιμουσα γιατι η Chigo ειναι χαμηλησ ποιοτητασ κινεζικο εργοστασιο και η Intercool δεν εχει ιστορια στην ελληινκη αγορα για κλιματιστικαΑ

Εδω γραφει 15 χρονια στην αγορα και μελος ξενου ομιλου  http://www.intercool.com.gr/el/3552-2/

Εδω γραφει  ...παράγεται σε ένα από τα μεγαλυτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια κλιματισμού παγκοσμίως...https://kalomirisenergy.gr/sendo-cronus-dc-inverter-a-ion-6

Στις 5/5/2018 στις 10:35 ΜΜ, Klausx είπε

Και το R410A που αντικατέστησε το R22-R407C το πλασαραν σαν οικολογικό τότε όποτε τον τροχό τον ανακαλύπτουνε καθημερινά.

Επίσης κλιματιστικό με την σήμανση   στο εσωτερικό και εξωτερικό του μηχανήματος θα το έβαζες π.χ. σε παιδικό δωμάτιο;

Εχουν βγει φυλλαδια απο διαφορους για το θεμα  https://blog.kotsovolos.gr/r32-gnorise-to-psiktiko-pou-kani-pio-ikologika-ta-klimatistika/  Να τσεκαρεις αποριες ρωτα διαφορους τεχνικους .Παντα παιζει και η ποιοτητα στα μηχανηματα.Και να ξερουν να τα φτιαξουν.

Επεξ/σία από Diskimpex
  • Like 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...