Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Τoshiba έγραψες το ψάχνεις ,και για Daikin σου λένε διαφορα .Αν δεν μπορεις να τα βρείς να τα δεις κάπου να κρίνεις ,να δουν και τον χώρο σου τι χρειάζεσαι ,δεν προτείνεται τίποτε.Οι διαφορές αναφέρθηκαν παραπάνω από άλλες περιτπώσεις, δεν σημαίνει κάνουν για ότι χρειάζεσαι. Μην ξοδευτείς άσκοπα.

Καλημέρα. Με αφορμή το email του el-greco, θα ξαναρωτήσω κ εγώ. Γιατί να μην πάρει κάποιος ξεχωριστά, καθαριστή αέρα. Λιγότερα θα πληρώσει από το ftxm (24αρι) που έχει 2000€! Επίσης θα ξαναρωτήσω αν το nanoplatinum φίλτρο του mitsubishi είναι καλύτερο από το φίλτρο τιτανίου με απατίτη (ftxp-k3).   

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Καθένας κρίνει τι  συμφέρει καλύτερα ,ανάλογα τον χώρο και τα χρήματα που διαθέτει ,και με κάποια μελέτη από τεχνικό .Αλλος δεν έχει χώρο για ξεχωριστό καθαριστή αέρα , θέλει και συντήριση  όπως το κλιματιστικό ,οπότε υπολογίζει κάποιος το συνολικο  κόστος . Οπως ανεφερα πριν,σε συνεχές βρώμικο περιβάλλον, κανένα φίλτρο και ιονιστής,δεν βελτιώνει πολλά πράγματα από ατμόσφαιρα .Μονο ο συχνός αντιμικροβιακός καθαρισμός του μηχανήματος από σωστό ψυκτικό, και η γενική καθαριότητα του χώρου .Μην ψάχνεστε άσκοπα με τι διαφημίζει καθένας.

Περιττά έξοδα ,εκτός αν θες να λές πήρα ότι καλύτερο και ας μην το χρειάζομαι ή για μόστρα όπως σε ακριβά ιδιωτικά ιατρεία που βλέπεις ακριβά μηχανήματα  να υπολειτουργούν ..

Το φίλτρο του Mitsubishi είναι καλύτερο από του  Daikin,αλλα διαρκεί 1 ετος Το θέμα είναι ότι γενικά σε πολλά φίλτρα τελευταία ,δεν γράφουν και πολλά στην συσκευασία όταν το πάρεις σαν ανταλλακτικό,ούτε και φίρμα .Οπότε μπορεί να παίζουν και μαιμουδιες  για κέρδος ,αφού υπολογίζουν θα το ξαναλλάξεις σύντομα .Οπου οικονομική κρίση και απάτη ....

• Like 1

Update:

Πέρασε το συνεργείο και είπε ότι το πρόβλημα είναι πλακέτα.  Λένε ότι ο συμπιεστής ξεκινάει για μερικά δευτερόλεπτα και μετά κλείνει.

Έχουν τα inverter πυκνωτή εκκίνησης;  Εκεί πήγε το μυαλό μου αρχικά αλλά αυτό είναι inverter.

Δίνει τιμή €160,- για την πλακέτα μόνο.

Πλακέτα λοιπόν στο Toytomi A28VR4.

Κόστος συνολικό πήγε στα €150 με την εγκατάσταση.

Το περίεργο είναι ότι έβαλε την καινούργια και έκανε το ίδιο πράγμα - δηλαδή ξεκίναγε για μερικά δευτερόλεπτα και μετά σταμάταγε ο συμπιεστής.

Αφού πέρασαν 2 λεπτά αμηχανίας και απογοήτευσης θεωρώντας ότι το πρόβλημα είναι ο συμπιεστής, ο τεχνικός είπε ότι ξέχασε να κάνει συγχρονισμό της εσωτερικής με την εξωτερική μονάδα.  Έκανε κάτι που δεν μπόρεσα να δω τι και τελικά ξεκίνησε.

Αυτό το τελευταίο με προβλημάτισε γιατί η αρχική πλακέτα (που μου άφησε) μπορεί να ήθελε και αυτή "συντονισμό" - όμως ο χρόνος να βγάλει την παλαιά ήταν σχεδόν 1 ώρα και έτσι δεν ήταν εφικτό να τον πιέσω να την ξαναβάλει για να την δοκιμάσουμε ...

Καλημερα, θα ηθελα τα φωτα και την αποψη σας για ενα χωροταξικο και τεχνικο προβληματισμο μου.

Σημερα αγορασα το inventor passion pro ii και αυριο κιολας θα το παραλαβω. Δεν εχω κλεισει κάποιον τεχνικο ακομη. Απο δευτερα θα το κοιταξω θελω πριν κλεισω να αποφασισω για καποια θεματακια ωστε να εχω καποια αποψη για μην μου λεει οτι να 'ναι για την ευκολία του.

1)Σκεφτομαι την εσωτερικη μοναδα να την εγκαταστησω στον κεντρο του πλαινου τοιχου και οχι στου εξωτερικόυ. Ο λογος ειναι οτι απεναντι απο το σημειο αυτο ειναι το χωλ που οδηγει στα υπνοδωματια. Πιστευω οτι καθως ειναι η πλευρα με το μεγαλυτερο μηκος και στο κεντρο θα επιτυχω πιο ισοροπημενη θερμοκρασια στον χωρο (σαλοκουζινα 30-35τμ) και παραλληλα θα μπορει να στελνει και αερα προς τους υπολοιπους χωρους του σπιτιου. Μεχρι εδω καλά (νομιζω). Το θεμα ομως ειναι οτι κατω απο το σημειο που θα τοποθετηθει υπαρχει το συνθετο με την τιβι το οποιο εχει υψος 2μετρα και φαρδος 40εκ, το υπολοιπο ως το ταβανι ειναι 70-80εκ. Το ερωτημα ειναι αν η υπαρξη του συνθετου κατω απο το κλιματιστικο θα εμποδιζει την ελευθερη ροη,ειτε εισαγωγη ειτε εξαγωγη, του αερα. Γιατι σε μανιουλ που ειδα με τις αποστασεις που πρεπει να τηρουνται αναφερει οτι απο την κατω πλευρα θελει τουλαχιστον 2,3 μετρα. Αν μετακινησω την μοναδα κανα μετρο πιο δεξια για να ελευθερωθει δεν θα ειναι στο κεντρο αλλα γυρω στα 2/3 του μηκους του πλαινου τοιχου.

Αν αντι αυτης τη θεσης, η τοποθετηση γινει στον κεντρο του εξωτερικου τειχου δεν θα "βλεπει" το χωλ και τα υπνοδωμάτια και επισης η ροη αερα θα περνα κατα μηκος ολου του καναπε που καθόμαστε.

Η αλλη εναλλακτικη δυνατη θεση ειναι να μπει στην γωνια του πλαινου με τον εξωτερικο τοιχο αλλα επειδη ακριβως απο πισω θα μπει η εξωτερικη μοναδα μειωνεται κατα πολυ το μηκος των σωληνώσεων.Επισης λογω οτι θα ειναι σε γωνια υποθετω οτι η ροη δεν θα ειναι και καλυτερη δυνατη και η ροη του αερα αν βαλω να ριχνει αερα διαγωνια προς το κεντρο του δωματιου περνα παλι απο τον καναπε που καθομαστε.

Να προσθεσω οτι αν μπει στο κέντρο του πλαινου τειχου (που αναφερω και στην αρχη) η οδευση των σωληνων θα πω να γινει μεσα απο καναλια για κλιματιστικα ωστε να φαινεται οσο το δυνατο λιγότερο ασχημα.

Δυστυχως και οι 3 λυσεις εχουν θεματα η μια κυριως εμφανισιακό και αλλες 2 με τη βελτιστη απόδοση.

2)στο αλλο θεμα που θελω την αποψη σας ειναι τεχνικο. Στον τειχο οπου θα κρεμαστει η εξωτερικη μοναδα εχει γινει εξωτερικη θερμομονωση με διογκωμενη πολυεστερινη (μοιαζει σαν φελιζολ) και εχει σοβαντιστει με ειδικο σοβα παχους 0,5-1εκ. Αναρωτιεμαι αν θα υπαρχει προβλημα με τη μόνωση και το σοβα λογω της πιεσης που θα ασκει επανω της η βαση. Εχει κανει κανεις τοποθετηση σε τετοια θερμονωση? Ειχε κανενα θεμα να σπασει πχ ο σοβας ή τιποτα άλλο?

Να προσθέσω οτι το κλιματιστικο προοριζεται αποκλειστικα για ψυξη λογω υπαρξης φυσικου αεριου. Η χρηση του θα ειναι μαλλον κυριως για οταν θα υπαρχουν μεγαλες ζεστες και καυσωνες γιατι φετος ζοριστικαμε αρκετουτσικα. Δεν ειμαι και πολυ φαν των κλιματιστικων επειδη την εχω πατησει μερικες φορες με ψυξη, κρυολόγημα.

Συγνωμη για το μακροσκελες μυνημα, προσπαθησα να δωσω οσο το δυνατο περισσοτερες πληροφοριες και σκεψεις για το θεμα μου. Θα ηθελα αν μπορειτε να μου απαντουσατε στους προβληματισμους μου και να ακουσω τυχον αλλες ιδεες και ιδιαιτερα να ακουσω την αποψη σας με το αν θα υπαρχει θεμα αν εγκατασταθει η εσωτ. μοναδα πανω απο το 2μετρο επιπλο που αναφέρω.

Θα συζητήσω βεβαια και με τον εγκαταστατη που θα ερθει, αλλα η επιλογη του ειναι περίπου σαν να επιλεγεις καρπουζι, δεν ξερεις τι θα σου βγει μεσα και ηθελα τις γνωμες σας προηγουμενως μη τυχων μου λεει "λυσεις" οι οποιες θα ειναι μονο για να τελειώσει οσο πιο γρηγορα την εργασια του και οχι οι βελτιστες επειδη ειναι μπελαλιδικες.

Ευχαριστω!!!!

Πλακέτα λοιπόν στο Toytomi A28VR4.

Κόστος συνολικό πήγε στα €150 με την εγκατάσταση.

Το περίεργο είναι ότι έβαλε την καινούργια και έκανε το ίδιο πράγμα - δηλαδή ξεκίναγε για μερικά δευτερόλεπτα και μετά σταμάταγε ο συμπιεστής.

Αφού πέρασαν 2 λεπτά αμηχανίας και απογοήτευσης θεωρώντας ότι το πρόβλημα είναι ο συμπιεστής, ο τεχνικός είπε ότι ξέχασε να κάνει συγχρονισμό της εσωτερικής με την εξωτερική μονάδα.  Έκανε κάτι που δεν μπόρεσα να δω τι και τελικά ξεκίνησε.

Αυτό το τελευταίο με προβλημάτισε γιατί η αρχική πλακέτα (που μου άφησε) μπορεί να ήθελε και αυτή "συντονισμό" - όμως ο χρόνος να βγάλει την παλαιά ήταν σχεδόν 1 ώρα και έτσι δεν ήταν εφικτό να τον πιέσω να την ξαναβάλει για να την δοκιμάσουμε ...

Μυριζει απατη...!

Μυριζει απατη...!

Ποιό απάτη; 

Update:

Πέρασε το συνεργείο και είπε ότι το πρόβλημα είναι πλακέτα.  Λένε ότι ο συμπιεστής ξεκινάει για μερικά δευτερόλεπτα και μετά κλείνει.

Έχουν τα inverter πυκνωτή εκκίνησης;  Εκεί πήγε το μυαλό μου αρχικά αλλά αυτό είναι inverter.

Δίνει τιμή €160,- για την πλακέτα μόνο.

Ότι σου είπε . Το πρόβλημα είναι κάπου επάνω στην πλακέτα του εξωτερικου μηχανήματος . Σε αυτές τις περιτπώσεις αλλάζεται η πλακέτα εκτός αν υπάρχει κάποιος γάτος ηλεκτρονικός και συμφέρει η επισκευή της . 

Επίσης θα ξαναρωτήσω αν το nanoplatinum φίλτρο του mitsubishi είναι καλύτερο από το φίλτρο τιτανίου με απατίτη (ftxp-k3).   

Δεν θα το μάθεις ποτέ αυτό. Η κάθε εταιρεία πλασσάρει τα φίλτρα όπως θέλει, π.χ σε αυτό που ονομάζεται "nanoplatinum" δεν μας λέει τι είδους διήθηση και φίλτρανση προσφέρει, είναι HEPA ή ULPA filter; Στο τινάτιο και εκεί δεν αναφέρονται λεπτομερώς πληροφορίες, υπάρχει γενικώς μια τεχνολογία που εξολοθρεύει παθογόνα αξιοποιώντας το φαινόμενο της φωτοκατάλυσης, χρησιμοποιείται διοξείδιο του τιτανίου. Τώρα μέσα στο κλιματιστικού δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει το τιτάνιο, μάλλον είναι ένα απλό φίλτρο μικροσωματιδίων που χρησιμοποιεί τον μηχανισμό της διήθησης και το τιτάνιο του προσφέρει επιπλέον αντοχή.

Ποιό απάτη;

Ποιό απάτη; 

Ότι σου είπε . Το πρόβλημα είναι κάπου επάνω στην πλακέτα του εξωτερικου μηχανήματος . Σε αυτές τις περιτπώσεις αλλάζεται η πλακέτα εκτός αν υπάρχει κάποιος γάτος ηλεκτρονικός και συμφέρει η επισκευή της . 

Στο ενδιάμεσο από τον έλεγχο μέχρι την αντικατάσταση της πλακέτας από τους ίδιους (εξουσιοδοτημένοι της toyotomi, που έτυχε να τους ξέρω και από άλλη δουλειά στο παρελθόν) λύθηκε η εξωτερική μονάδα για να ρίξει μια ματιά ένας πολύ φίλος ηλεκτρονικός.  2 ώρες - ίσως και παραπάνω για το λύσε δέσε.

Η πλακέτα έχει επάνω μία σειρά LED που δίνουν πληροφορίες για την λειτουργία.  Έχει επίσης και μία θύρα diagnostic.  Ανάλογα με το τι ξεσυνδέαμε άλλαζε και η ακολουθία των LED.  π.χ. δοκιμάσαμε να ξεσυνδέσουμε τα θερμικά, τους αισθητήρες θερμοκρασίες, των ανεμιστήρα, τον συμπιεστή.  Κάθε φορά έδινε και διαφορετική σήμανση.

Ο συμπιεστής ξεκίναγε να γυρνάει για περίπου 10 δευτερόλεπτα, τον άκουγες που ανέβαζε στροφές.  Πριν όμως τη τελική ταχύτητα πέταγε κάποιο σφάλμα στα LED και έκλεινε.  Ο φίλος υπέθεσε ότι ο συμπιεστής τράβηξε ρεύμα (αμπέρ) πέρα από το όριο που είναι εργοστασιακά ρυθμισμένο πάνω στην πλακέτα με αποτέλεσμα να το θεωρεί βλάβη.  Αν ήταν καμένο το Inverter δεν θα ξεκίναγε καθόλου - υποθέτω.

Χωρίς ειδικά εργαλεία (που να αφορούν την συγκεκριμένη πλακέτα) και περισσότερες πληροφορίες για τα LED δεν είναι εφικτή περαιτέρω αποσφαλμάτωση.

Η καινούργια πλακέτα περιλάμβανε και τον μετασχηματιστή και το κόστος ήταν λογικό (€150) για το μέγεθος της πλακέτας. Βάλτε με το νου σας, μετασχηματιστή, τρανζίστορ ισχύος, ψύχτρες, πλακέτα περίπου 30x30 εκ., εργασία, ΦΠΑ.  Και δεν πήρε την παλαιά πίσω και έκοψε και απόδειξη.  Η νέα ήταν σε κουτί σφραγισμένη.

Με το που μπήκε η νέα πλακέτα η συμπεριφορά ήταν ακριβώς η ίδια. Ακριβώς!  Το δοκιμάσαμε τουλάχιστον 10 φορές με το ίδιο αποτέλεσμα, ξεκίναγε και σταμάταγε.  Δυστυχώς όμως έχασα το κόλπο του συντονισμού που έκανε στο τέλος ο τεχνικός και δούλεψε.  Τι έκανε, πως το έκανε δεν το είδα.

Η περιπέτεια αυτή με έκανε να αναζητήσω τις αποδείξεις αγοράς και την εγγύηση.  2 χρόνια για όλα και 5 για τον συμπιεστή - Αγορά από Κοτσώβολο μέσα του 2015 με λίγες ώρες λειτουργίας αυτά τα χρόνια. Για να ισχύει η εγγύηση έπρεπε να έχω αποδείξεις συντήρησης από συνεργείο της toyotomi κάθε χρόνο. Θα έπρεπε να δώσω δηλαδή αυτά τα χρόνια τουλάχιστον €100 για να ισχύει αυτή.

Η συμβουλή του τεχνικού είναι να το βγάζω από την πρίζα στις καταιγίδες - το γεγονός που κάηκε κατακαλόκαιρο δεν παίζει ρόλο ...

Και αναρωτιέμαι στο εξωτερικό τα ίδια κάνουν με τις εγγυήσεις; Πρέπει κάθε φορά που αγοράζεις κάτι να βάζεις πάγια εντολή συντήρησης;

Στο σπίτι έχω ένα fujitsu general από το 1998 (μην πω για το πατρικό μου κάτι mitsubishi από την δεκαετία του 80).  Ούτε πυκνωτή εκκίνησης δεν έχω αλλάξει.  Το fujitsu το αλλάζω τώρα γιατί άρχισαν τα πλαστικά του να τρίβονται, σε λίγο θα πέσει από τον τοίχο ...

Κοιτώντας την αγορά για νέο κλιματιστικό είδα ένα samsung που προτείνετε προσφορά μερικές σελίδες πίσω.  Το toyotomi είχε χαμηλότερο θόρυβο εξωτερικής και εσωτερικής μονάδας. Χαμηλότερη κατανάλωση στην ψύξη παρόλο που το samsung είναι Α++ και το toyotomi Α+.  Το samsung κερδίζει στην θέρμανση με καλύτερα νούμερα.

Αν θέλετε ανεβάζω και τα ενεργειακά ταμπελάκια.

• Like 1

Χωρίς ειδικά εργαλεία (που να αφορούν την συγκεκριμένη πλακέτα) και περισσότερες πληροφορίες για τα LED δεν είναι εφικτή περαιτέρω αποσφαλμάτωση.

οι κανονικοί τεχνικοί γνωρίζουν να διαβάζουν τα ενδεικτικα led και διαθέτουν τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία ώστε να μην αντικαθιστούν πάντα τις πλακέτες που είναι το γρηγορότερο αλλά όχι το φθηνότερο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

οι κανονικοί τεχνικοί γνωρίζουν να διαβάζουν τα ενδεικτικα led και διαθέτουν τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία ώστε να μην αντικαθιστούν πάντα τις πλακέτες που είναι το γρηγορότερο αλλά όχι το φθηνότερο

Well, τον συγκεκριμένο τεχνικό τον έστειλε η ίδια η toyotomi (και σε άλλες περιπτώσεις) και δεν είδα να έχει κάτι σχετικό (βοήθημα ή άλλο διαγνωστικό).

edit: με λίγο ψάξιμο βρήκα ότι η πλακέτα (και ίσως όλο το μηχάνημα) είναι Gree.

Επεξ/σία από papars

Οι ψυκτικοί και οι μηχανολογοι μηχανικοί δεν είναι ηλεκτρονικοί να επισκευάζουν πλακέτες . Αν μια πλακέτα έχει κάποιο πρόβλημα ίσως μπορεί να επισκευαστεί απο γάτο ηλεκτρονικό και ίσως να σε συμφέρει απο το να την αλλάξεις αλλά όχι πάντοτε . 

δεν μίλησα για επισκευή πλακέτας αλλά για την στοιχειώδη ικανότητα αναγνώρισης της βλάβης σε ένα μηχάνημα που υποτίθεται υποστηρίζει άρα έχει εκπαιδευτεί γιαυτό, αν δεν γνωρίζει ούτε καν τους κωδικούς βλάβης τότε πως θα κάνει άρση; όχι στο κομμάτι της πλακέτας άλλα στο υπόλοιπο μηχάνημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι έγινε κάτι λάθος ή κάτι που να υποδεικνύει ότι το τεχνικός ήταν άσχετος.

Ήρθε την πρώτη φορά, άνοιξε την εξωτερική μονάδα και είπε ότι το πρόβλημα είναι πλακέτα, με μικρή επιφύλαξη συμπιεστής.  Μπορεί να διάβασε τα LED, να τα ήξερε απ'έξω ή λόγω πείρας.  Να αναφέρω εδώ ότι μέτρησε και την πίεση στο αέριο (μανόμετρα, φιάλες και τα σχετικά).  Πήρε τηλέφωνο μπροστά μου στην ανοιχτή ακρόαση την εταιρία και ζήτησε τιμή και διαθεσιμότητα και του είπαν €160,0 με το ΦΠΑ μόνο η πλακέτα.  

Μου λέει θα πάω να την πάρω και θα έρθω να την δοκιμάσω.  Αν είναι αυτή καλώς, αν όχι, δεν υπάρχει χρέωση.

Δυό μέρες μετά έγινε η αλλαγή.  Με χρέωσε €150,00 όλα μέσα - και απόδειξη και άφησε την παλαιά πλακέτα.  Μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι αλλάχτηκε όλο το ηλεκτρονικό κομμάτι - βλέπω έξω πουλάνε μόνο την πλακέτα χωρίς π.χ. τον μετασχηματιστή. Στο aliexpress η πλακέτα ξεκινάει από 160-170 ευρώ και δεν είναι καινούργια.

Ενδιάμεσα φώναξα έναν πολύ φίλο ηλεκτρονικό που κάνει δουλειές HVAC κυρίως με carrier.  Στη δουλειά του έχει ειδικό λογισμικό που κάνει διάγνωση αξίας χιλιάδων ευρώ και αυτό μου είπε:  Στη φίσα diagnostic του toyotomi βάζεις κάποιο "display" (handheld ή laptop) και βλέπεις άμεσα τι τρέχει -πιθανόν να έχει και δυνατότητα παραμετροποίησης.  Σε οικιακές εφαρμογές δεν υπάρχει λόγος να επενδύσει το συνεργείο για κάτι τέτοιο.  Το κόστος εξοπλισμού και του τεχνικού να κάνει την επισκευή (+αποξήλωση και επανατοποθέτηση) είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πλακέτας.

Αυτο που εκανε με την καινουργια πλακετα γιατι δεν το εκανε και με την παλια..? Εσυ επρεπε να τον ρωτησεις..

Τωρα πρεπει να πας για ελεγχο τη παλια πλακετα να δεις τι παιζει..

Αμφισβητεις το ενδεχομενο να εχεις αλλαξει τσαμπα πλακετα..?

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...