Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, snakething είπε

Ναι το edge εβλεπα, χρειαζομαι 2 μοναδες μονο για ψυξη ενα 20 με 24 και ενα 12αρι. Μαρουσι ειμαι.

Και ελεγα μπας και το 18αρι μου εκανε την δουλεια

Σε ευχαριστω για την λεπτομερη απαντηση.

Η επιβεβαίωση της κάλυψης δεν είναι τόσο εύκολο πρόβλημα.

Κανονικά θα πρέπει να μελετηθεί ο χώρος σου με μελέτη απωλειών σε ψύξη/θέρμανση και να βγει ένα νούμερο .

Μετά μπαίνεις με τους πίνακες του υποψήφιου κλιματιστικού και βλέπεις ποιο μοντέλο υπερκαλύπτει την απαίτηση αυτή στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος που στατιστικά θα συναντήσει το μηχάνημα. Τα κλιματιστικά χάνουν απόδοση με την αύξηση της θερμοκρασίας σε ψύξη και το αντίστροφο σε θέρμανση.

Επειδή όμως λίγοι το κάνουν, πάμε στα τυφλά και συνήθως με υπερδιαστασιολόγηση για πέσουμε στην ασφαλή περιοχή  = υπέρογκο κόστος αγοράς και μειωμένους δείκτες απόδοσης.

Επίσης να ξέρεις ότι όλα τα κλιματιστικά δεν είναι ίδια, μπορεί πχ κάποιο 18άρι της Χ εταιρείας να καλύπτει την απαίτηση του χώρου ενώ με την Υ εταιρεία θέλει πχ 22άρι.

Παράδειγμα , αν ο χώρος σου θέλει 6KW για να καλύψει τις απώλειες

τότε το 24άρι edge δεν θα μπορούσε να καλύψει τον χώρο στους 40C μιας και δίνει 5.39KW

Screenshot-84.png.14ade17096246f6b605aa0fe01cedf28.png

όμως το AP71 mitsubishi που δίνει 6.39KW θα μπορούσε

Screenshot-83.png.0bd4f81c510f3c140477482a47d8f352.png

όπως θα μπορούσε και το asyg24klca με τα 6.59KW

Screenshot-85.png.e22114ba76609e7eeb6e2629906c560e.png

Αν η θερμοκρασία έμενε μέχρι 39C, τότε με τα 7.3KW το edge θα ήταν οκ/

Το manual του edge έχει ανέβει από μέλος σε προηγούμενες σελίδες.

ΥΓ

Οι πίνακες του 22Κ edge είναι ετσι :

Screenshot-86.png.ba196f103b511aa954d547c87b08507b.png

Επεξ/σία από liakjim
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, liakjim είπε

Κανονικά θα πρέπει να μελετηθεί ο χώρος σου με μελέτη απωλειών σε ψύξη/θέρμανση και να βγει ένα νούμερο .

Μετά μπαίνεις με τους πίνακες του υποψήφιου κλιματιστικού και βλέπεις ποιο μοντέλο υπερκαλύπτει την απαίτηση αυτή στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος που στατιστικά θα συναντήσει το μηχάνημα. Τα κλιματιστικά χάνουν απόδοση με την αύξηση της θερμοκρασίας σε ψύξη και το αντίστροφο σε θέρμανση.

Επειδή όμως λίγοι το κάνουν, πάμε στα τυφλά και συνήθως με υπερδιαστασιολόγηση για πέσουμε στην ασφαλή περιοχή  = υπέρογκο κόστος αγοράς και μειωμένους δείκτες απόδοσης.

Επίσης να ξέρεις ότι όλα τα κλιματιστικά δεν είναι ίδια, μπορεί πχ κάποιο 18άρι της Χ εταιρείας να καλύπτει την απαίτηση του χώρου ενώ με την Υ εταιρεία θέλει πχ 22άρι.

τότε το 24άρι edge δεν θα μπορούσε να καλύψει τον χώρο στους 40C μιας και δίνει 5.39KW

ΥΓ

Εντάξει πάνω από 40 απλά θα ρίξει την απόδοση του, λογικό, πόσες φορές ωστόσο θα δει πάνω από 40 και για πόσες ωρες; Αν ζητήσει 18 με εξωτερική 40 εννοείτε ότι δε θα τα καταφέρει.

Καλά κάνεις και το αναφέρεις btw

Επεξ/σία από guzel

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, guzel είπε

Εντάξει πάνω από 40 απλά θα ρίξει την απόδοση του, λογικό, πόσες φορές ωστόσο θα δει πάνω από 40 και για πόσες ωρες; Αν ζητήσει 18 με εξωτερική 40 εννοείτε ότι δε θα τα καταφέρει.

Καλά κάνεις και το αναφέρεις btw

Λογικά Μαρούσι δεν θα δει.

Από ότι βλέπω πέρυσι έφτασε 36.7

http://penteli.meteo.gr/stations/maroussi/NOAAPRYR.TXT

Απλά είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα ξέρει ο κόσμος μιας και απάντησα σε δημόσιο διάλογο και όχι σε pm .

Η συνταγή είναι η ίδια. Πρέπει απώλειες < απόδοση* , όπου απόδοση* = απόδοση για τις συνθήκες του περιβάλλοντος 

ΥΓ Πέρυσι Ωρωπό έφτασε 39.4C , άουτς .

https://penteli.meteo.gr/stations/oropos/NOAAPRYR.TXT

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 1

Παιδιά τελικά προχώρησα σε αγορά του Tesla 12.000 btu. Κατάστημα στη Θεσσαλονίκη με διαβεβαίωσε πως το συνεργειο τους αναλαμβάνει τα της εργασίας σε περίπτωση βλάβης και η αντιπροσωπεία αποστέλλει τα ανταλλακτικά που θα χρειαστούν εφόσον δεν οφείλεται σε καλή χρήση. 10 χρόνια από την αντιπροσωπεία σε όλα τα μέρη με ετήσιο service που θα πρεπει να γίνεται είτε από αυτούς είτε από πιστοποιημένους τεχνικούς.

Τι να τους πω να προσέξουν στην εγκατασταση; 

Το μοντέλο είναι το εξής:

TA36FFML-1232IA

Ευχαριστώ πολύ 

1 ώρα πριν, liakjim είπε

ΥΓ

Παντως ειναι περιεργο που εχει τοση διαφορα απο 39 σε 40..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, vins είπε

Παιδιά τελικά προχώρησα σε αγορά του Tesla 12.000 btu. Κατάστημα στη Θεσσαλονίκη με διαβεβαίωσε πως το συνεργειο τους αναλαμβάνει τα της εργασίας σε περίπτωση βλάβης και η αντιπροσωπεία αποστέλλει τα ανταλλακτικά που θα χρειαστούν εφόσον δεν οφείλεται σε καλή χρήση. 10 χρόνια από την αντιπροσωπεία σε όλα τα μέρη με ετήσιο service που θα πρεπει να γίνεται είτε από αυτούς είτε από πιστοποιημένους τεχνικούς.

Τι να τους πω να προσέξουν στην εγκατασταση; 

Το μοντέλο είναι το εξής:

TA36FFML-1232IA

Ευχαριστώ πολύ 

Μελετάς τις οδηγίες εγκατάστασης https://tesla.info/wp-content/uploads/2019/03/Tesla_AC_User_Manual-min.pdf

1. Θα δεις ότι υπάρχουν επιτρεπτές αποστάσεις από εμπόδια, τοίχους, ταβάνια κτλ, τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας.

2. Επίσης περιγράφουν τη διαδικασία εκκένωσης του αέρα από τις σωληνώσεις με χρήση αντλίας κενού.

3. Δεν λένε κάπου το ελάχιστο μήκος σωληνώσεων , συνήθως το θέλουμε πάνω από 1.5, 2 ή και 3 μέτρα. Οπότε πρέπει να πάρεις τηλ την αντιπροσωπία.

Ειδικά τα 2 και 3 είναι μη διαπραγματεύσιμα για την ορθή λειτουργία και απόδοση , οπότε τα αναφέρεις από πριν ότι τα απαιτείς ενώ αν ξεκινήσουν τα μα-μου. γελάκια, "ξέρω εγώ που σου μιλάω κτλ", τους διώχνεις. 

Επεξ/σία από liakjim
  • Thanks 1

7 λεπτά πριν, liakjim είπε

Μελετάς τις οδηγίες εγκατάστασης https://tesla.info/wp-content/uploads/2019/03/Tesla_AC_User_Manual-min.pdf

1. Θα δεις ότι υπάρχουν επιτρεπτές αποστάσεις από εμπόδια, τοίχους, ταβάνια κτλ, τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας.

2. Επίσης περιγράφουν τη διαδικασία εκκένωσης του αέρα από τις σωληνώσεις με χρήση αντλίας κενού.

3. Δεν λένε κάπου το ελάχιστο μήκος σωληνώσεων , συνήθως το θέλουμε πάνω από 1.5, 2 ή και 3 μέτρα. Οπότε πρέπει να πάρεις τηλ την αντιπροσωπία.

Ειδικά τα 2 και 3 είναι μη διαπραγματεύσιμα για την ορθή λειτουργία και απόδοση , οπότε τα αναφέρεις από πριν ότι τα απαιτείς ενώ αν ξεκινήσουν τα μα-μου. γελάκια, "ξέρω εγώ που σου μιλάω κτλ", τους διώχνεις. 

Είναι θέμα προγραμματισμού και μάλλον προστασίας μέγιστων ρευμάτων ανάλογα τη θερμοκρασία.

Αν δεις ρίχνει 700W unput power

Screenshot-87.png.b47e85dcc552356eb91122cb52e0ddf9.png

Από 2.7 -> 2.01

Δεν έχω δει κάπου τα στοιχεία αυτά της προστασίας για το edge , αλλά στο asyg24klca που το έχω, πάει κάπως έτσι :

Screenshot-88.png.192995a86cdad21b81a4d742dfc1b6a4.png

Θελει καταλληλη συμπεριφορά για να πετύχει σωστο αποτέλεσμα. Πολλοί θα τρέχουν να προλάβουν επειδη θα εχουν και αλλους πελατες μετα σιγά μην κάτσουν να ακούσουν τι θέλει. Επισης θεωρείτε μεγάλη προσβολη απο μερικους μαστορες να τους πεις πως να κανουν τη δουλειά τους και γενικά υπάρχει η νοοτροπία οτι δε χρειάζεται κενο κτλ ακομα και απο μηχανολογους σε εταιρίες κλιματισμου για split οπως στα δικα μας. Βεβαια σε fora του εξωτερικού θεωρείτε must το κενο μαζι με κενομετρα κτλ.

• Like 1

33 λεπτά πριν, ΠάρηςΓ είπε

Παντως ειναι περιεργο που εχει τοση διαφορα απο 39 σε 40..

Είναι θέμα προγραμματισμού και μάλλον προστασίας μέγιστων ρευμάτων ανάλογα τη θερμοκρασία.

Από 2.7 -> 2.01

Δεν έχω δει κάπου τα στοιχεία αυτά της προστασίας για το edge , αλλά στο asyg24klca που το έχω, πάει κάπως έτσι :

edit Το βρήκα

Screenshot-89.png.3ca787c501c0175fd5358784a9c9b634.png

Μέσα σε έναν βαθμό, 40->39 από 12Α πάει στα 8.4Α !!!

@Rnd1978, είδες; Μου έδωσες ιδέα προχθές.

15 λεπτά πριν, ΠάρηςΓ είπε

Θελει καταλληλη συμπεριφορά για να πετύχει σωστο αποτέλεσμα. Πολλοί θα τρέχουν να προλάβουν επειδη θα εχουν και αλλους πελατες μετα σιγά μην κάτσουν να ακούσουν τι θέλει. Επισης θεωρείτε μεγάλη προσβολη απο μερικους μαστορες να τους πεις πως να κανουν τη δουλειά τους και γενικά υπάρχει η νοοτροπία οτι δε χρειάζεται κενο κτλ ακομα και απο μηχανολογους σε εταιρίες κλιματισμου για split οπως στα δικα μας. Βεβαια σε fora του εξωτερικού θεωρείτε must το κενο μαζι με κενομετρα κτλ.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα.

Προσωπικά θα έπαιρνα τηλ πριν έρθουν ή όταν σκάσουν σπίτι :

- Κύριε, από την αντιπροσωπία μου είπαν ότι για την εγγύηση θέλουν κενό με αντλία και Χ μήκος σωλήνων. Είστε σύμφωνος με αυτό;

- Ναι = περάστε

-Όχι = μεταβολή.

2 λεπτά πριν, liakjim είπε

- Κύριε, από την αντιπροσωπία μου είπαν ότι για την εγγύηση θέλουν κενό με αντλία και Χ μήκος σωλήνων. Είστε σύμφωνος με αυτό;

- Ναι = περάστε

-Όχι = μεταβολή.

Εντάξει και αυτο δε σε καλύπτει. Εγω που ειχα βαλει ενα πριν βρω σωστο ψυκτικο ειχα ζητήσει αυτα που λες. Μου ειπε θα φερω και αντλία κτλ.
Δε ξέρεις αν δουλεύει η αντλία σωστα και αν εχει γινει κενο αφου δεν έχει κενομετρο. Αν σου κανει κενο 2 λετπα οπως εμενα σε σωληνα 5 μετρων τι νοημα εχει δε ξερεις αν δουλεψε και άλλα πολλα.

15 λεπτά πριν, ΠάρηςΓ είπε

Εντάξει και αυτο δε σε καλύπτει. Εγω που ειχα βαλει ενα πριν βρω σωστο ψυκτικο ειχα ζητήσει αυτα που λες. Μου ειπε θα φερω και αντλία κτλ.
Δε ξέρεις αν δουλεύει η αντλία σωστα και αν εχει γινει κενο αφου δεν έχει κενομετρο. Αν σου κανει κενο 2 λετπα οπως εμενα σε σωληνα 5 μετρων τι νοημα εχει δε ξερεις αν δουλεψε και άλλα πολλα.

Δεν παίζει να μην έχει κενόμετρο μαζί του.

Είναι απλά πράγματα, δεν πιστεύω να υπάρχει ψυκτικός που να μην τα έχει αυτά στο βανάκι του

Screenshot-90.png.1655800c107466134cb165ebf686a539.png

@vins, τηλέφωνα https://tesla.info/el/service/

210-5197500

• Thanks 1

2 λεπτά πριν, liakjim είπε

Δεν παίζει να μην έχει κενόμετρο μαζί του.

Είναι απλά πράγματα, δεν πιστεύω να υπάρχει ψυκτικός που να μην τα έχει αυτά στο βανάκι του

Screenshot-90.png.1655800c107466134cb165ebf686a539.png

Εγω λεω για ειδικο ψηφιακο κενομετρο https://voultherm.gr/el/view/testo-552 επειδη δε μπορεις με το απλο να δεις τοσο μικρες διαφορες. Εχω δει να μπαινουν 20 κλιματιστικα κανεις δεν είχε και μου λεγαν πολυ δυσκολα θα βρεις καποιον να το εχει μονο εταιρίες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, ΠάρηςΓ είπε

Εγω λεω για ειδικο ψηφιακο κενομετρο https://voultherm.gr/el/view/testo-552 επειδη δε μπορεις με το απλο να δεις τοσο μικρες διαφορες. Εχω δει να μπαινουν 20 κλιματιστικα κανεις δεν είχε και μου λεγαν πολυ δυσκολα θα βρεις καποιον να το εχει μονο εταιρίες. 

Οκ δεν το συζητάω ότι καλύτερο το ψηφιακό αλλά και το αναλογικό αν πάει -1bar μια χαρά το βλέπεις.

Επεξ/σία από liakjim

27 λεπτά πριν, liakjim είπε

Από 2.7 -> 2.01

edit Το βρήκα

Screenshot-89.png.3ca787c501c0175fd5358784a9c9b634.png

Μέσα σε έναν βαθμό, 40->39 από 12Α πάει στα 8.4Α !!!

@Rnd1978, είδες; Μου έδωσες ιδέα προχθές.

- Ναι = περάστε

-Όχι = μεταβολή.

Ναι ! Αυτό ήθελα να ελέγξω και στο Fujitsu και έψαχνα το manual :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

17 λεπτά πριν, liakjim είπε

Οκ, το αναλογικό αν πάει -1bar μια χαρά το βλέπεις.

https://www.engineeringtoolbox.com/vacuum-converter-d_460.html 

Αν δεις "Inches Mercury Gauge" που αντιστοιχει  στο μανομετρο , στο συγκεκριμενο εχει για 10 ολοκληρα -20 -30 ενα μικρο κενο το οποιο ειναι σε micron περιπου 200,000 -> 0

spacer.png

Τωρα αν καταλαβεις απο τη βελόνα ποτε πετυχες πχ 500micron οκ! Ακομα και να πεις οτι οταν ειναι στο τελος δεν ειναι 100% σιγουρο και άλλα manual λενε πχ 500micron κενο.

Αν πιστευεις οτι ειναι περιττό οκ καλύτερα για σενα εχεις και το κεφάλι σου ήσυχο οταν θα βαλεις αλλο κλιματιστικο.

Επεξ/σία από ΠάρηςΓ

16 λεπτά πριν, Rnd1978 είπε

Ναι ! Αυτό ήθελα να ελέγξω και στο Fujitsu και έψαχνα το manual :)

Ναι , εξηγεί ξεκάθαρα την πολύ απότομη μείωση στο capacity. Απλά ρίχνει απότομα τα ρεύματα για προστασία (από υπερθέρμανση;;;; μάλλον)

Και το fujitsu το κάνει προφανώς, αλλά πάνω από τους 40 (από 2.18 -> 1.66)

Screenshot-91.png.2131934f835cf23048d4d14bd37dd5b6.png

18 λεπτά πριν, ΠάρηςΓ είπε

https://www.engineeringtoolbox.com/vacuum-converter-d_460.html 

Αν δεις "Inches Mercury Gauge" που αντιστοιχει  στο μανομετρο , στο συγκεκριμενο εχει για 10 ολοκληρα -20 -30 ενα μικρο κενο το οποιο ειναι σε micron περιπου 200,000 -> 0

spacer.png

Τωρα αν καταλαβεις απο τη βελόνα ποτε πετυχες πχ 500micron οκ! Ακομα και να πεις οτι οταν ειναι στο τελος δεν ειναι 100% σιγουρο και άλλα manual λενε πχ 500micron κενο.

Αν πιστευεις οτι ειναι περιττό οκ καλύτερα για σενα εχεις και το κεφάλι σου ήσυχο οταν θα βαλεις αλλο κλιματιστικο.

Δεν μπορείς να δεις το -1;

Κοίτα δεν πάω να κάνω τον έξυπνο, εννοείται ότι είναι απείρως καλύτερο το ψηφιακό, αλλά προσωπικά θα μου αρκούσε να έβλεπα τη βελόνα στο -1 (πράσινη περιοχή).

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...