Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα μικρό εσωτερικό χώρο που η εγκατάσταση είναι δύσκολη. Αξίζουν τα φορητά κλιματιστικά;

Κανουν θορυβο αλλο το πιο σημαντικο μειονεκτημα ειναι οτι πρεπει να φτιαξεις τρυπα για τον σωληνα..
  • Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Θα εκτιμουσα τις προτασεις σας πανω στο εξης σεναριο :

Λογω των οικονομικων καταστασεων θελω να "ξεμπλεξω" μια και καλη με το πετρελαιο(και οχι μονο) τον χειμωνα.
Μενω στην Αθηνα οποτε μιλαμε για σχετικα "ηπιους" χειμωνες.

Το διαμερισμα που μενω ειναι συνολικα 60-65τμ με τον ενιαιο χωρο να ειναι στα 45-50τμ περιπου.
Οποτε αυτο που θελω ειναι να κανω μια και καλη μια "δυνατη" αγορα, ενος inverter που να ειναι οσο το δυνατον αποδοτικο και οικονομικο(Α+++ ισως?).

Δεν ειμαι καθολου γνωστης του θεματος γι'αυτο και θα με βοηθουσαν αποψεις ανθρωπων που ξερουν.
Υποθετω οτι 60-65τμ δεν γινεται να ζεσταθουν με μια μονο μοναδα, ομως ισως στο υπνοδωματιο θα μπορουσε να μπει βοηθητικα καποιες λιγες ωρες μια σομπα/θερμοπομπος κλπ για καποιες βραδυνες ωρες.

Ειμαι διατεθειμενος να ξεπερασουμε τα 1000€ στο budget αρκει να γινει μια καλη αγορα για αρκετα χρονια γιατι υποθετω οτι ηδη στους 2-3 χειμωνες θα υπαρχει "αποσβεση" σε σχεση με αλλες πηγες θερμανσης.

Ευχαριστω πολυ.

Δημοσ.

Περί του θέματος μπορεί κάποιος να μου πει πως ακριβώς υπολογίζονται τα SCOP και SEER από τις εταιρείες κλιματισμού;

Επίσης η ενδεικτική κατανάλωση στα ταμπελάκια (kWh/περίοδο) πόσο ρεαλιστικές είναι/πως υπολογίζονται και αυτές;

Δημοσ.

@gis Παρόμοια περίπτωση με τη δική σου. Μένω σε επαρχία με ήπιο χειμώνα. Έβαλα inverter 12000 που αποδίδει μέχρι 17000 στη ζέστη. Έχω και ένα κατώτερο inverter πάλι των 9000. Ανοιχτά όλο το 24 στους 21 με 22 βαθμούς. Κόστος θέρμανσης (και τα δύο ανοιχτά) εκτιμώ 60€-70€ το μήνα. Δηλαδή στο δίμηνο πληρώνω λίγο πάνω από 200€ σύνολο. Όσοι έρχονταν στο σπίτι είχαν πάθει πλάκα που ήταν συνέχεια ζεστό. Φυσικά πολλοί που άκουγαν για θερμοπομπούς και κάτι σόμπες που διαφημίζει η τηλεόραση ως οικονομικές με τεχνολογίες ανήκουστες τους ήρθε λογαριασμός 400,500 και παραπάνω ευρώ καθώς αδυνατούν να πιστέψουν ότι το κλιματιστικό καίει λιγότερο από την αντίσταση.

Δημοσ.

Άλλο ερώτημα. Η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας στην ταράτσα, είναι λύση της προκοπής ή να το αποφύγω;

Προσπάθησε να την αποφύγεις καθώς η μονάδα είναι εκτεθειμένη από όλες τις πλευρές, το καλύτερο είναι σε μπαλκόνι και ειδικά σε σημείο που να μην πέφτουν επάνω της πολλά νερά με τις βροχές ή ήλιος το καλοκαίρι. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση βέβαια μπορείς να την βάλεις ταράτσα δεν υπάρχει θέμα, οι εξωτερικές μονάδες είναι κατασκευασμένες για να τοποθετούνται και εκεί.

Θα εκτιμουσα τις προτασεις σας πανω στο εξης σεναριο :

Λογω των οικονομικων καταστασεων θελω να "ξεμπλεξω" μια και καλη με το πετρελαιο(και οχι μονο) τον χειμωνα.

Μενω στην Αθηνα οποτε μιλαμε για σχετικα "ηπιους" χειμωνες.

Το διαμερισμα που μενω ειναι συνολικα 60-65τμ με τον ενιαιο χωρο να ειναι στα 45-50τμ περιπου.

Οποτε αυτο που θελω ειναι να κανω μια και καλη μια "δυνατη" αγορα, ενος inverter που να ειναι οσο το δυνατον αποδοτικο και οικονομικο(Α+++ ισως?).

Δεν ειμαι καθολου γνωστης του θεματος γι'αυτο και θα με βοηθουσαν αποψεις ανθρωπων που ξερουν.

Υποθετω οτι 60-65τμ δεν γινεται να ζεσταθουν με μια μονο μοναδα, ομως ισως στο υπνοδωματιο θα μπορουσε να μπει βοηθητικα καποιες λιγες ωρες μια σομπα/θερμοπομπος κλπ για καποιες βραδυνες ωρες.

Ειμαι διατεθειμενος να ξεπερασουμε τα 1000€ στο budget αρκει να γινει μια καλη αγορα για αρκετα χρονια γιατι υποθετω οτι ηδη στους 2-3 χειμωνες θα υπαρχει "αποσβεση" σε σχεση με αλλες πηγες θερμανσης.

Ευχαριστω πολυ.

Και εγώ θα σου έλεγα δύο μονάδες, όσο για την επιλογή τους το σημαντικότερο είναι να γνωρίζεις τις θερμικές απώλειες του χώρου σου. Μιας που θες τα κλιματιστικά ως κύριο είδος θέρμανσης και να κάνεις μια καλή επένδυση, ρώτα τεχνικό ή μηχανολόγο να σου πει τι απώλειες έχεις για να είσαι σε θέση να κοιτάξεις τα επόμενα βήματα. Οι απώλειες του χώρου σου εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους, προσανατολισμό εξωτερικών τοίχων, πιλοτή ή ταράτσα από πάνω, εμβαδό υαλοπινάκων, παλαιότητα και μόνωση, όλα αυτά διαμορφώνουν το νούμερο. Την κατηγορία Α+++ την επιλέγεις εφόσον θα λειτουργεί το μηχάνημα αρκετές ώρες ώστε να έχει και νόημα η απόσβεση με την αγορά μηχανήματος με τέτοια τιμή, διαφορετικά καλύτερα Α++.

Περί του θέματος μπορεί κάποιος να μου πει πως ακριβώς υπολογίζονται τα SCOP και SEER από τις εταιρείες κλιματισμού;

Επίσης η ενδεικτική κατανάλωση στα ταμπελάκια (kWh/περίοδο) πόσο ρεαλιστικές είναι/πως υπολογίζονται και αυτές;

Για τον υπολογισμό SCOP/SEER βάζουν το κλιματιστικό να λειτουργήσει για ψύξη/θέρμανση μέσα σε έναν εργαστηριακό χώρο υπό δεδομένες θερμοκρασιακές συνθήκες και μετράνε την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε όσο και την θερμική ενέργεια που αποδίδει ο συμπιεστής/συμπυκνωτής, από την διαίρεση προκύπτουν οι συντελεστές. Οι θερμοκρασίες των ζωνών ορίζονται με πρότυπα και εννοείται δεν ειναι 100% ρεαλιστικές, η Ελλάδα π.χ είναι στην θερμή ζώνη μαζί με κάποιες άλλες χώρες, από χώρα σε χώρα το κλίμα είναι διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση με τις ζώνες είναι καλύτερη και πλησιάζει περισσότερο σε σύγκριση με τους παλαιούς COP/EER που υπήρχαν μόνο κάποιες πρότυπες συνθήκες για το enthalpy test και μετά ο καθένας έκρινε μόνο με βάση αυτούς. Οι καταναλώσεις πάλι είναι ενδεικτικές, λαμβάνουν υπόψη τους κάποιο προφιλ για ημέρες/ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού τον χειμώνα και το καλοκαίρι, εσύ μπορεί να έχεις διαφορετικό τρόπο χρήσης σε σχέση με αυτά. Περισσότερες πληροφορίες για τα πρότυπα εδώ http://www.eup-network.de/fileadmin/user_upload/Produktgruppen/Lots/Working_Documents/Lot10/WD_transitional_methods_ISC.pdf

• Like 1
Δημοσ.

Ather + Βασίλης_29 ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!

Μενω σε ενοικιο, οποτε σκεφτομαι οτι οτι αν παρω μια καλη μοναδα που να καλυπτει ανετα εναν ενιαιο χωρο περιπου 35-40τμ (ειναι ψιλο-de facto για ενα διαμερισμα που μενει ζευγαρι χωρις παιδια) θα μπορεσω να την χρησιμοποιησω και στο μελλον αν μετακομισω. Και τελος ολη αυτη η ιστορια με το αν η πολ/κια θα βαλει πετρελαιο, τις τιμες, τις σομπες, τα ξυλα κοκ.

Οποτε με βαση αυτο το δεδομενο...δεν μπορω να κινηθω αποκλειστικα με βαση τις απωλειες του διαμερισματος που μενω αυτη τη στιγμη οσο ορθο απο τεχνικης πλευρας και αν ειναι αυτο.

Σκεφτομαι περισσοτερο με την προχειρη λογικη "ας παρω κατι καλο που να μπορει να καλυψει οσο το δυνατον οικονομικοτερα εναν μεγαλο ενιαιο χωρο και ΙΣΩΣ ενα υ/δ". Αλλα επειδη οπως ειπα ειμαι ασχετος δεν ξερω ποσα BTU να κοιταξω και ποιο brand ή μοντελο. Φανταζομαι οτι στη περιπτωση μου χρειαζομαι κατι πανω απο 20.000BTU.

Αυτο με το Α+++ ισχυει ναι, τον χειμωνα θα λειτουργει πολλες ωρες ισως σε μερικες παγωνιες και ολο το 24ωρο. Παρ'ολα αυτα βλεπω οτι πανω απο 20.000BTU δεν υπαρχει επιλογη για Α+++

Μπορει να κανω και λαθος εδω βεβαια.

Δημοσ.

Ather + Βασίλης_29 ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!

Μενω σε ενοικιο, οποτε σκεφτομαι οτι οτι αν παρω μια καλη μοναδα που να καλυπτει ανετα εναν ενιαιο χωρο περιπου 35-40τμ (ειναι ψιλο-de facto για ενα διαμερισμα που μενει ζευγαρι χωρις παιδια) θα μπορεσω να την χρησιμοποιησω και στο μελλον αν μετακομισω. Και τελος ολη αυτη η ιστορια με το αν η πολ/κια θα βαλει πετρελαιο, τις τιμες, τις σομπες, τα ξυλα κοκ.

Οποτε με βαση αυτο το δεδομενο...δεν μπορω να κινηθω αποκλειστικα με βαση τις απωλειες του διαμερισματος που μενω αυτη τη στιγμη οσο ορθο απο τεχνικης πλευρας και αν ειναι αυτο.

Σκεφτομαι περισσοτερο με την προχειρη λογικη "ας παρω κατι καλο που να μπορει να καλυψει οσο το δυνατον οικονομικοτερα εναν μεγαλο ενιαιο χωρο και ΙΣΩΣ ενα υ/δ". Αλλα επειδη οπως ειπα ειμαι ασχετος δεν ξερω ποσα BTU να κοιταξω και ποιο brand ή μοντελο. Φανταζομαι οτι στη περιπτωση μου χρειαζομαι κατι πανω απο 20.000BTU.

Αυτο με το Α+++ ισχυει ναι, τον χειμωνα θα λειτουργει πολλες ωρες ισως σε μερικες παγωνιες και ολο το 24ωρο. Παρ'ολα αυτα βλεπω οτι πανω απο 20.000BTU δεν υπαρχει επιλογη για Α+++

Μπορει να κανω και λαθος εδω βεβαια.

Επειδή υπάρχει πρόβλημα που μένεις στο ενοίκιο και πιθανές μελλοντικές μετακομίσεις, γιατί μπορεί μεν να είναι ίδιο το εμβαδό του χώρου μελλοντικά αλλά διαφορετικές οι υπόλοιπες παράμετροι, η γνώμη μου είναι για αυτόν τον ενιαίο χώρο βάλε ένα 9αρι και ένα 12αρι ή εναλλακτικά δύο 12αρια, όλα inverter, θα σε υπερκαλύψουν σε κάθε περίπτωση και μελλοντικά αν μετακομίσεις και υπάρχουν άλλες συνθήκες είτε επιφάνειας είτε εξωτερικών τοίχων είτε μόνωσης κτλ, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κλιματιστικά είτε σε σαλόνι είτε σε Υ/Δ και να βρούνε τόπο. Αν και με βάση τις ανάγκες σου το κόβω για 18αρι ή πιθανότατα 24αρι καλύτερα να το αποφύγεις γιατί στο μέλλον μπορεί να μετακομίσεις σε σπίτι που να μην σε καλύπτει το 1 κλιματιστικό και να πρέπει είτε να πάρεις δεύτερο.

Αν θέλεις πες μου μερικές πληροφορίες για τον χώρο που θες να καλύψεις, είπες 35-40τμ. Πόσους εξωτερικούς τοίχους έχει; Γνωρίζεις τον προσανατολισμό των εξωτερικών τοίχων; Υπάρχει ταράτσα από πάνω; Τα κουφώματα είναι παλιά ξύλινα: Πόσο παλιό είναι το κτίριο;

Δημοσ.

Εγώ το έσβησα με τα ενοίκια. Τα πλήρωσα όλα μπροστά και μου έκανε μία έκπτωση στο ενοίκιο έτσι:

1) Ο ιδιοκτήτης αναβάθμισε το διαμέρισμα χωρίς να πληρώσει κάτι.

2) Εγώ τα γλίτωσα από τα ενοίκια.

3) Επειδή περίμενα να βγάλω τα χρήματα από το κλιματιστικό δεσμεύτηκα για ένα χρόνο (πχ 60€ έκπτωση από το ενοίκιο για 600€ σημαίνει ότι θα κάτσω 10 μήνες για να μην μπω μέσα), οπότε ο ιδιοκτήτης με είχε σίγουρο για τους επόμενους 10 μήνες.

Το έχω κάνει σε δύο σπίτια που νοικιάζω ως τώρα. Θα σου πρότεινα να το πεις στον ιδιοκτήτη.

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα. 

Ψάχνω για 2 inverter 9.000 btu. Σίγουρα ψύξη το καλοκαίρι και αρκετές φορές συμπλήρωμα της θέρμανσης το χειμώνα (κεντρική θέρμανση σε "σφιχτή" πολυκατοικία). Τα οικονομικά είναι πιεσμένα οπότε ψάχνω vfm λύση (και όχι πχ να βάλω 2 πανάκριβα τοπ επώνυμα με 600€ το καθένα), που να είναι όμως και αξιόπιστη.

Τι γνώμη έχετε για αυτό; Έχετε κάτι άλλο να προτείνετε;

Δημοσ.

Καλησπέρα. 

Ψάχνω για 2 inverter 9.000 btu. Σίγουρα ψύξη το καλοκαίρι και αρκετές φορές συμπλήρωμα της θέρμανσης το χειμώνα (κεντρική θέρμανση σε "σφιχτή" πολυκατοικία). Τα οικονομικά είναι πιεσμένα οπότε ψάχνω vfm λύση (και όχι πχ να βάλω 2 πανάκριβα τοπ επώνυμα με 600€ το καθένα), που να είναι όμως και αξιόπιστη.

κοιτα γι αυτο Toyotomi Hiro Eco HTN/HTG-09IV απο σκρουτζ.. το ριχνουν αρκετα συχνα στα 330ε
  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα. 

Inverter EQUATION ?

Πρώτη φορά ακούω αυτή την μάρκα. Μην επιλέξεις τέτοιο προϊόν με μάρκα που δεν την ξέρει ούτε η μάνα της.

Αν το κλιματιστικό είναι πράγματι Inverter η τιμή είναι τραγικά χαμηλή.

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ κ τους 2. Τι θα θεωρούσατε αξιόπιστο. Οκ Daikin, Toyotomi, LG, Samsung, Sanyo (?). Κάτι Crown, F&U κλπ τι λένε; Midea έχει ένας φίλος για παρόμοια χρήση. Είναι πολύ ευχαριστημένος για πάνω από 5 χρόνια, αλλά διαβάζω για θέματα αντιπροσωπείας;

Δημοσ.

Ευχαριστώ κ τους 2. Τι θα θεωρούσατε αξιόπιστο. Οκ Daikin, Toyotomi, LG, Samsung, Sanyo (?). Κάτι Crown, F&U κλπ τι λένε; Midea έχει ένας φίλος για παρόμοια χρήση. Είναι πολύ ευχαριστημένος για πάνω από 5 χρόνια, αλλά διαβάζω για θέματα αντιπροσωπείας;

Αν και στην συζήτηση περι αξιοπιστίας δεν βγάζεις άκρη, καθώς παλιά επικρατούσε η λογική πως οτι made in Japan είναι αξιόπιστο, αλλά πλέον αρκετές εταιρείες ιαπωνικές και μη κατασκευάζουν τις μονάδες τους σε Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες. Για μένα αξιόπιστες μάρκες είναι Mitsubishi, Daikin και Toshiba. H Midea είναι μεσσαίας κατηγορίας μάρκα. LG, Samsung, Crown, F&U χαμηλής αξιοπιστίας.

• Like 1
Δημοσ.

Φίλε Βασίλη LG δε θα έβαζα την LG στην ίδια κατηγορία με Crown και F&U, είναι μεν ένα κλικ κάτω από τις τρεις που ανέφερες αλλά όχι και εταιρία χαμηλής αξιοπιστίας

Η Midea κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλό vfm...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...