Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές κι απορίες για κλιματιστικά

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Άλλα ντ' άλλων σου είπε. Ο SCOP/SEER είναι συντελεστές χαρακτηριστικοί για το κάθε μηχάνημα, δεν αλλάζουν επειδή θα βάλεις 2χ12 αντι για 1χ24αρι στον χώρο. Τώρα για την ενεργειακή κατανάλωση, αυτό διαπιστώνεται μόνο με μετρητές, εγώ πιστεύω πως έχει δίκιο ο συμφορουμήτης που σου είπε να μην βάλεις 2χ12 γιατί θα υπάρχει ανεπαρκής συγχρονισμός στις θερμοκρασίες που θα λαμβάνουν οι αισθητήρες, οπότε και μη βέλτιστη λειτουργία των κλιματιστικών άρα χαμηλότερη ενεργειακή εξοικονόμηση από αυτό που θα πετύχαινες με 1χ24.

Το COP δεν είναι σταθερό . Η καμπύλη του συντελεστή απόδοσης (cop) μεταβάλλεται ανάλογα με το φορτίο του συμπιεστή. Οπότε ένα μηχάνημα που δουλεύει στο τέρμα θεωρητικά έχουμε πτώση του cop συγκριτικά με το αν δούλευε σε φορτίο 40 % . Έχει λογική αλλά πρακτικά μόνο αν έχουμε αυτά τα διαγράμματα και ξέρουμε τις ανάγκες σε btu του χώρου και άλλα δεδομένα μπορούμε να βγάλουμε μια άκρη .

Μάλλον ήθελε να του πεί ότι συγκριτικά με ένα μηχάνημα που δουλεύει στο τέρμα γιατί είναι οριακό για το χώρο ίσως συμφέρει 2 μηχανήματα όπου θα δουλεύουν σε μικρότερο load %  . Αλλά αυτά δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε έτσι αυθαίρετα τι συμφέρει .

εαν βαλω δυο ιδια 12αρια ενα σε καθε γωνια θα ειναι καλυτερα λες,ευχαριστω για τον χρονο σου

Αν η ροή του αέρα του ενός χτυπάει το άλλο θα μουρλαθούν τα μηχανήματα. Θα διαβάζουν ότι θέλουν σε θερμοκρασίες . 

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

οποτε ολοι εχουμε ενα δικιο .παντως της αδερφης μου στον απο κατω οροφο εχει βαλει ενα τογιοτομι 24αρι εδω και μια πενταετια και δεν χρειαστηκε να το βαλει ποτε στο μαξ,σαιζον χειμωνα το ρευμα ερχεται γυρω στα 500 ευρω αυξημενο,ο  ενιαιος χωρος της ειναι καπου στα 50 τετραγωνικα ειναι σα γωνια σαλοκουζινα μαζι.εμενα η κουζινα εχει τοιχο και παω γυρω στα 35 αλλα εγω εχω τη πλακα απο πανω και χωρις τεντες.θελει λιγο ψαξιμο παραπανω θα ζητησω τη γνωμη μηχανικου φιλου μηπως γνωριζει κατι παραπανω

Αν υπάρχει αρχιτεκτονικά δυνατότητα τοποθέτησης 2 μηχανημάτων σε ένα χώρο αντί για ένα (π.χ. 2x9 αντί 1x18) είναι σαφώς καλύτερη λύση

Εξάλλου συνήθως όσο πιο μικρό το μηχάνημα τόσο πιο καλά COP / EER έχει 

Αυτο πιστευα και εγω εξαρχης για αυτο εκανα και αυτη τη σκεψη (πιστευω το καλυτερο θα ηταν να μπουν δυο με τη τεχνολογια που εχουν κ τον αισθητηρα θερμοκρασιας στο τηλεχειριστηριο εαν θες να απομονωσεις της μοναδας .ακομα καλυτερα εαν με το ενα κονττολ χειριζεσαι και τα δυο)

• Like 1

Καλησπέρα σε ολους ,

Θα ηθελα μια γνωμη για τα κλιματιστικα aquathermal του leroy merlin η τα coolstar .Εχει κάποιος εμπειρία με αυτες τις δυο μαρκες ?

Καλησπερα χρειαζομαι 9αρι κλιματιστικο για το υπνοδωματιο. Μαρκας mitsubishi βρηκα αυτα :

https://www.kokotas.gr/el/eshop/klimatismos/oikiaka-klimatistika/toixou/mitsubishi-electric-msz-muz-sf25ve.html

https://www.kokotas.gr/el/eshop/klimatismos/oikiaka-klimatistika/toixou/mitsubishi-heavy-srk-src-25-zs-s-premium.html

Εσεις τι λετε ποιο απο τα δυο; Αλλη προταση;  Τι διαφορα εχουν τα heavy mitsubishi απο τα αλλα;

Καλησπερα χρειαζομαι 9αρι κλιματιστικο για το υπνοδωματιο. Μαρκας mitsubishi βρηκα αυτα :

https://www.kokotas.gr/el/eshop/klimatismos/oikiaka-klimatistika/toixou/mitsubishi-electric-msz-muz-sf25ve.html

https://www.kokotas.gr/el/eshop/klimatismos/oikiaka-klimatistika/toixou/mitsubishi-heavy-srk-src-25-zs-s-premium.html

Εσεις τι λετε ποιο απο τα δυο; Αλλη προταση;  Τι διαφορα εχουν τα heavy mitsubishi απο τα αλλα;

Άλλο brand name  απλά . Καμία άλλη διαφορά .  Kαλά μηχανήματα μικρή μέν εγγύηση ακριβά ανταλλακτικά. Ζύγισε τα όλα !

Tα heavy αφορούν επαγγελματικές καταστάσεις .Συνήθως εχουν άλλη κατασκευή ,καλύτερη απο τα electric και σε αίσθηση ψύξης θέρμανσης.Μπαίνουν ψηλότερα σε χώρους,καθώς τα περισσότερα έχουν δυνατότερο ανεμιστήρα και ρυθμίσεις.Το συγκεκριμένο ειναι νέο μοντέλο αδοκίμαστο,σε σχέση με το πρώτο που έχει αναφερθεί και εδώ μέσα.Μπορεις να πας σε κατάστημα κλιματισμου να στα δείξουν κάπου,να δουν τον χώρο σου τι ταιριαζει,και αποφασίζεις .

Για άλλη αντίστοιχη πρόταση ,πρέπει να κοιτάξεις τι σε συμφέρει, απο τις τις μεγάλες φίρμες του κλαδου .Η Μitsubishi είναι στις πιο επώνυμες εταιρίες μαζι με Daikin, Toshiba, Panasonic, Hitachi .Εχουν αναφερθεί σε προηγούμενα αρκετά μοντέλα τους,κατα επανάληψη .Σε αυτές τις φίρμες πρώτα πληρώνεις ότι το μηχάνημα δεν θα χαλάσει εύκολα ,και μετά ευκολίες και όλα τα υπόλοιπα .Γι'αυτό έχουν ακριβότερα ανταλλακτικά ,γιατί τα πουλάνε σπάνια και δεν βγάζουν εύκολα κέρδος .

Σε τυχόν υπόλοιπες απορίες ,ισχύει πάντα οτι συμφέρει τους εισαγωγείς κάθε φορά σε ενα προιόν ,διάφορες παρτίδες για πιο φθηνά, αλλά και διάφορες υπηρεσίες όπως είναι η εγγύηση. Πάντα υπάρχουν και όροι να επικαλεστούν αν δεν θέλουν να σε εξυπηρετήσουν.Οι εγγυήσεις δεν σημαίνουν καλύτερο προιόν ,το ίδιο και ότι διαφημίζει καθένας να πουλήσει .

• Like 2

Παντως επειδή προσφατα προχώρησα και γω σε αγορά, θεωρώ τα mitshubishi top. Βλέποντας το διάγραμμά τους αποδοση-εξωτερική θερμοκρασία μπαίνουν σε διαδικασία αποψυξης (δηλαδή μειωμένης αποδοσης) 3 βαθμους χαμηλότερα  σε σχέση με άλλα που κατάφερα να ελέγξω. Πχ το toshiba που αγορασα μπαινει σε αυτη τη διαδικασια στους 7 C ενω το mitshubishi στου 4 C. Και μιλάω για τα απλα μοντελα τους. Τοσο η toshiba όσο και η mitshubishi έχουν ακόμα καλύτερα μοντέλα που αποδίδουν καλύτερα στη θερμανση απλά δεν ήθελα να πληρώσω χαρακτηρηστικά που δεν αφορουν το μερος που μένω (νησι παραθαλασσια). Αν όμως εμενα σε πιο κρυα περιοχή νομίζω ότι αξίζει το κόστος η αγορά κλιματιστικού κατάλληλου για θέρμανση (οι περισσοτερεες μάκρες δεν βγαζουν τέτοια). Η διαφορά των καλών μοντέλων δεν είναι μονο στο οτι δε χαλανε ευκολα. Εχουν σοβαρες λειτουργικες διαφορες και αλλα όρια λειτουργίας απο τα φασον αλλά και απο τα φτηνα κατασκευαστών. Αν καποιος τα θελει μονο για ψυξη τοτε μπορει να μειώσει τις απαιτήσεις του και να αγορασει καποιο φτηνο. Μαλλον θα είναι ικανοποιημενος για την αγορά του. Αν το θελει για θερμανση δεν νομιζω οτι υπαρχει περιπτωση να καλυφθει απο τα φτηνα μοντελα.

• Like 4

Tα heavy αφορούν επαγγελματικές καταστάσεις .Συνήθως εχουν άλλη κατασκευή ,καλύτερη απο τα electric και σε αίσθηση ψύξης θέρμανσης.Μπαίνουν ψηλότερα σε χώρους,καθώς τα περισσότερα έχουν δυνατότερο ανεμιστήρα και ρυθμίσεις

Η mhi και η me είναι δύο διαφορετικές εταιρείες και ανταγωνίστριες στους κλάδους που έχουν κοινούς όπως στο hvac
  • Like 2

Παντως επειδή προσφατα προχώρησα και γω σε αγορά, θεωρώ τα mitshubishi top. Βλέποντας το διάγραμμά τους αποδοση-εξωτερική θερμοκρασία μπαίνουν σε διαδικασία αποψυξης (δηλαδή μειωμένης αποδοσης) 3 βαθμους χαμηλότερα  σε σχέση με άλλα που κατάφερα να ελέγξω. Πχ το toshiba που αγορασα μπαινει σε αυτη τη διαδικασια στους 7 C ενω το mitshubishi στου 4 C. Και μιλάω για τα απλα μοντελα τους. Τοσο η toshiba όσο και η mitshubishi έχουν ακόμα καλύτερα μοντέλα που αποδίδουν καλύτερα στη θερμανση απλά δεν ήθελα να πληρώσω χαρακτηρηστικά που δεν αφορουν το μερος που μένω (νησι παραθαλασσια). Αν όμως εμενα σε πιο κρυα περιοχή νομίζω ότι αξίζει το κόστος η αγορά κλιματιστικού κατάλληλου για θέρμανση (οι περισσοτερεες μάκρες δεν βγαζουν τέτοια). Η διαφορά των καλών μοντέλων δεν είναι μονο στο οτι δε χαλανε ευκολα. Εχουν σοβαρες λειτουργικες διαφορες και αλλα όρια λειτουργίας απο τα φασον αλλά και απο τα φτηνα κατασκευαστών. Αν καποιος τα θελει μονο για ψυξη τοτε μπορει να μειώσει τις απαιτήσεις του και να αγορασει καποιο φτηνο. Μαλλον θα είναι ικανοποιημενος για την αγορά του. Αν το θελει για θερμανση δεν νομιζω οτι υπαρχει περιπτωση να καλυφθει απο τα φτηνα μοντελα.

Φθηνό ακριβό δεν είναι παράγοντας επιλογής κλιματιστικού για θέρμανση ή ψύξη . 

Παράγοντας επιλογής είναι οι θερμικές και ψυκτικές ανάγκες του χώρου σου καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες όπου το μηχάνημα που θα επιλέξεις πρέπει να καλύπτει αυτές τις ανάγκες σου . 

Τουμπανο ειναι και τα δυο , εγω εχω 2 12αρια σειρα kirigamine ειναι λιγο πιο ακριβη αλλα ειναι Α+++ ψυξη/θερμανση και ειμαι υπερευχαριστημενος και απο θεμα αποδοσης και απο θεμα θορυβου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φθηνό ακριβό δεν είναι παράγοντας επιλογής κλιματιστικού για θέρμανση ή ψύξη . 

Παράγοντας επιλογής είναι οι θερμικές και ψυκτικές ανάγκες του χώρου σου καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες όπου το μηχάνημα που θα επιλέξεις πρέπει να καλύπτει αυτές τις ανάγκες σου . 

Σωστό είναι αυτό που λες απλά σε αυτά που γράφω βαζω εναν ακομα παραγοντα που είναι η αποδοση του μηχανηματος. Στα βασικά χαρακτηριστικά των ac διαβάζουμε τις μεγιστες αποδοσεις και οχι τις αποδοσεις του καθε μηχανηματος σε σχεση με την εξωτερική θερμοκρασία. Είδα λοιπον ότι εκει τα mitshubishi υπερτερουν, και απλα δεν είχα τοσα € ώστε να το αγορασω. Θα προσθεσω ακομα μια πληροφορια. Για τον χωρο μου λοιπον κατέληξα μετα απο μελετη μηχανολογου ότι θελω γυρω στις 25000 btu.. Για εξωτερική 5 κελσιου το 22αρι που αγορασα εχει 5,5 KW το 18αρι 4,5 KW και το 24αρι 6,2 KW αποδοση. Δηλαδή η διαφορά τους είναι πολυ μικρή όσο πέφτει η θερμοκρασία και αυτό που βγάζουν δεν έχει σχέση με τις αναγκες του χώρου. Μιλαμε για διαφορες ενος αερόθερμου. Δηλαδή αγοράζει ένα κλιματιστικό 9KW στη θερμανση και όταν έχει κρύο αυτο τελικά ειναι 5KW γιατί η επιλογη του 9KW αναφερεται για εξωτερική θερμοκρασια 19 κελσίου. Αν λοιπον μενεις σε μερος που σπανια η θερμοκρασια πεφτει κατω απο 5 αγοραζεις φτηνοτερα κλιματιστικα (σε τετοιο μενω εγω) αν μενεις σε κρυες περιοχες τοτε αγοραζεις ακριβα καλα μοντελα που δουλευουν ικανοποιητικά σε τετοιες θερμοκρασιες. Αν μπορει καποιος να μου πει πως βαζω συνημμενα μια εικονα θα βοήθαγε στη συζήτηση. Εβαλα ενα λινκ με διαγραμμα αποδοσης. Κοιταμε τις κοκκινες γραμμες που ειναι για ταχυτητα high normal και low. Τη low την ξενχαμε γιατι σερνεται. Βλεπουμε ότι στους 6-7 βαθμους η αποδοση πεφτει κατακορυφα. Ε στα mitshubisi αυτο γινεται στους 3-4 κελσιου. Και μιλαμε παντα για τα απλα μοντελα, στα ακριβα που ειναι καταλληλα για θερμανση υποθετω οτι αυτο είναι ακομα πιο κατω. (1kw = 3400 btu)

Τώρα αν ο χώρος απαιτεί 8kw στη θερμανση ποιο απο τα δυο παρακατω θα επελεγε καποιος και γιατι?

Και αν υπαρχει και καποιος μηχανολογος μηχανικος να μας το αναλυσει ακομα περισσοτερο θα ήταν καλο. Εγω είμαι ηλεκτρολογος μηχανικος σαφως καταλαβαινω αρκετα απο το διαγραμμα αλλά υπαρχουν πιο καταλληλα ατομα να μας πουν περισσοτερα.

Τελος μη ξεχναμε ότι μιλαμε για inverter κλιματιστικα τα οποια τα αγοραζουμε για να αυξομειωνουν την αποδοσή τους και όχι να δουλευουν σαν on-off στο μεγιστο, οποτε σαφως και πρεπει να κοιταμε πως λειτουργουν στις χαμηλες θερμοκρασιες.

Ευχομαι να βοήθησα, γραφω βιαστικα γιατι σε λιγο παω στη δουλεια. Οταν γυρισω θα δω απαντήσεις

1.    https://i.imgur.com/jqrg1J2.jpg   (22000 btu)

2.    https://i.imgur.com/ODzKrCZ.jpg (24000 btu)

Επεξ/σία από Curtis76
  • Like 2

Καλησπερα σας.  Θέλω  ένα απο τα δυο παρακάτω Hitachi

https://www.skroutz.gr/s/12665529/Hitachi-RAS-X10EAG-RAC-X10EAG.html#specs

https://www.skroutz.gr/s/12577024/Hitachi-RAS-X14EAG-RAC-X14EAG.html#specs

*Για γκαρσoνιέρα 22m2 με συγχρονη μόνωση και κουφώματα αλουμινίου+διπλά πράθυρα.

*Για θέρμανση  Β.Ελλάδα θερμοκρασίες εξω ως και -10 C  (OK ας λέει η Hitachi και  για -15C , εγώ δεν θα το χρησιμοποιω σε τετοιες θερμοκρασίες) .

Το ερώτημα μου είναι, θα επαρκεί το μικρό Χ10  ή θα ζορίζεται στα υπό του μηδεν , και πρέπει να προβλέψω για το μεγαλύτερο Χ14?

Το ρωτώ και γιατί θα μπεί μεθαυριο Παρασκευή 370€  (χωρίς τοποθέτηση).

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...