Προς το περιεχόμενο

Έχει διαφορά το L απο το R ;;


dhmak

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά χαρά παιδιά, να κάνω μία <χαζη> ερώτηση που έχω απορία πολύ καιρό.

Ας πούμε για τα στερεοφωνικά ακουστικά/ηχεία,

Νομίζω οτι καί τα δύο ηχεία ενώς 2.1 συστήματος έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστηκά, γιατί λοιπον στο subwoofer υπάρχουν οι υποδοχές τους, με την ένδειξη - του χρώματος του καλωδίου - και απο πάνω αναγράφονται τα L και R για τα αντίστοιχα χρώματα,

Δηλαδή άν συνδέσω τα ηχεία αντίθετα, τί θα γίνει ;;

Το ίδιο ερώτημα έχω και για τα ακουστικά, δηλαδή άν βάλω το ακουστικό με την ένδειξη L, στο δεξί αυτί, υπάρχει διαφορά ;;

 

Ευχαριστώ που διαβάσατε την απορία μου και παρακαλώ όποια/όποιος, έχει εμπεριστατωμένη γνώμη για το θέμα, ας την καταθέσει εδώ, ωστε να μου λυθεί η απορία.

Δημοσ.

Πολύ μπακαλίστικα, σ' ένα μουσικό κομμάτι ο ήχος σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων του, δεν είναι ηχογραφημένος με τον ίδιο τρόπο και στα δύο κανάλια.

Για παράδειγμα η εισαγωγή ενός κομματιού (ένα μικρό drum solo π.χ.) μπορεί να είναι ηχογραφημένο αποκλειστικά στο αριστερό κανάλι. Τώρα αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα να το(α) ακούει ανάποδα, έχει καλώς. Εγώ προσωπικά θέλω να τα ακούω as they were meant to be written and recorded.

Δημοσ.

αφενός και αφετέρου στα 2.1 μπορεί στην ταινία για παράδειγμα να έρχεται ένα ελικόπτερο από δεξιά προς αριστερά ,αν τα βάλεις ανάποδα θα δεις το ελικόπτερο να έρχεται από δεξιά στα αριστερά και να ακούς τον ήχο από αριστερά στα δεξιά,δηλαδή ανάποδα .ok τώρα?

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ παίδες για την λύση της απορίας μου, εν συνεχεία, αφου έλυσα την μεγάλη μου απορία, μία δέυτερη είναι ότι:

Άν και τα δύο ηχεία L,R είναι ακριβώς τα ίδια, νομίζω οτι το ηχείο του L είναι ελαφρώς πιό δυνατο (καπελώνει) του R. Είναι σωστό αυτο που λέω ή όχι ;;

Δημοσ.

Μπορει να ειναι και ηγ ιδεα σου αλλα για ριξε και μια ματια στα settings μηπως εχει ρυθμιστι να παιζει πιο πολυ απο καποιο καναλι.

Αν δεν ειναι τπτ απο τα δυο τοτε προκειται για προβλημα.

Και συγκεκριμενα τα logitech z2300 (αν δε κανω λαθος) ειχε αναφερθει το συγκεκριμενο προβλημα με αυτα τα ηχεια.

Δημοσ.

Ναι ρε,αλλα λεει οτι το L καπελωνει το R.

Aυτο που λες και εγω πρωτη φορα το ακουω αλλα δε μου φαινεται πολυ λογικο να καπελωνει το ενα ηχειο το αλλο.

Δημοσ.

να καπελώνει ναι δεν είναι λογικό αλλά οτι το ένα κανάλι από τα 2 παίζει λίγο πιο δυνατά πάντα ισχύει κατασκευαστικό είναι το θέμα τώρα αν καπελώνει μπορεί να είναι από τα μέτρα του καλωδίου που έχει στα ηχεία μέχρι κάποια χαζορύθμιση

Δημοσ.

μήπο ειναι της logitech ? γιατί σε εμένα το ένα παίζει πολύ καλύτερα απο το άλλο (δεν εχουν παθει ουτε γρατζουνια )

Δημοσ.

Ρε σεις μηπως το παιδι εχει τα z2300;

Γτ ενας φιλος με Ζ2300 ειχε το συγκεκριμενο προβλημα,και αλλη μια φορα που χαζευα στο stock house του e-shop ειχε τα z2300 και στην περιγραφη ελεγε οτι το ενα ηχειο επαιζε δυνατοτερα απο το αλλο.

Δημοσ.

Μπορείς να παίξεις με το balance για να τα φέρεις σε ισορροπία, αλλά το ότι το αριστερό παίζει πιο δυνατά από το δεξί, αυτό είναι κάτι normal.

Προσωπικά αφήνω το αριστερό να παίζει πιο δυνατά.

 

Στις καλές μουσικές παραγωγές, αυτή η διαφορά έντασης είναι "προβλεπόμενη".

Δημοσ.
Πολύ μπακαλίστικα, σ' ένα μουσικό κομμάτι ο ήχος σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων του, δεν είναι ηχογραφημένος με τον ίδιο τρόπο και στα δύο κανάλια.

Για παράδειγμα η εισαγωγή ενός κομματιού (ένα μικρό drum solo π.χ.) μπορεί να είναι ηχογραφημένο αποκλειστικά στο αριστερό κανάλι. Τώρα αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα να το(α) ακούει ανάποδα, έχει καλώς. Εγώ προσωπικά θέλω να τα ακούω as they were meant to be written and recorded.

 

Μπράβο phanispa

 

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 00:47 ----------

 

@pantelisgeor &

@Tigran

 

Όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος phanispal, κάποιος ασχολήθηκε να μιξάρει το

το ηχογράφημα που ακούτε και επέλεξε να βάλει κάποια πράγματα αριστερά και κάποια δεξιά (εντελώς χοντρικά), όπως και την ψευδαίσθηση ότι κινούνται προς την αντίθετη πλευρά.

 

Συμπέρασμα: Άν δεν το ακούτε όπως μιξαρίστηκε, δεν ακούτε το αποτέλεσμα που ήθελε να σας παρουσιάσει ο δημιουργός.

 

Καμία πλευρά από τις 2 δεν είναι πιο "δυνατή" σε ένταση, απλώς σύμφωνα με τον τρόπο που έχουμε μάθει να γράφουμε, ξεκινάμε να τοποθετούμε τον ήχο μας και να τον κινούμε προς τα δεξιά.

(Haas effect & psychoacoustics)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...