Προς το περιεχόμενο

Richard Dawkins - Γνώμες, Απόψεις Και Προτάσεις.

Sellers

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Είχα ακούσει για τον συγκεκριμένο βιολόγο - φιλόσοφο (?) αλλά δεν είχα δώσει και πολύ μεγάλη σημασία. Χτές τυχαία βρήκα έναν ντοκυμαντέρ του (Root of all Evil) και με άρεσε πολύ... (Το με είναι μπηχτή για τον μοδεράτορα)

Σχετικά με το ντοκυμαντέρ. Μου άρεσε κυρίως το ότι ενώ εκπροσωπεί ότι εκπροσωπεί, μιλάει με έξυπνους ανθρώπους της ''αντίπαλης'' μεριάς, οι οποίοι ενίοτε στριμώχνονται απο τον Dawkins αλλά κάποιες φορές τον στριμώχνουν και αυτόν, χωρίς ο ίδιος να κόψει τις σκηνές απο τον ντοκυμαντέρ. Μου άρεσε επίσης η ''Σωκρατική'' μέθοδος του Dakwins με τον στριμώχνει μέσω ερωτήσεων, και γενικά ο τρόπος που μιλούσε και ο τρόπος που προσπαθούσε να επιχειρηματολογήσει τις απόψεις του.

Θέλω να αγοράσω κανένα βιβλίο του αλλά οι μαμημένες οι τιμές είναι στα ύψη. Γενικά το γράψιμο του είναι καλό? Σκέφτομαι να αρχίσω απο τα γνωστά (Η περί Θεού αυταπάτη και το Εγωιστικό γονίδιο). Βρήκα πάμφθηνα τα βιβλία του στο play αλλά δεν ξέρω κατα πόσο διαβάζονται στα αγγλικά. Μην είμαι μόνιμα και με ένα λεξικό στο χέρι δηλαδή.

Δημοσ.

Δίνουμε τόσα και τόσα πεταμένα λεφτά σε αηδίες και θα λυπηθείς απο ενα βιβλίο που στο κάτω κάτω είναι και επένδυση στον εαυτό σου? Πάρτο και δεν θα μετανιώσεις είναι πολύ καλά βιβλια και τα 2.

Δημοσ.

Ναι ρε συ δεν λέω, αλλά έτσι κάνω πάντα και στο τέλος μένω χωρίς λεφτά. 50 ευρώ κάνουν και τα δύο μαζί. Δεν είναι και λίγα ε?

Δημοσ.

Εξαρτάται από το πόσο καλά είναι τα αγγλικά σου. Το God delusion το διάβασα στα αγγλικά και δεν θυμάμαι να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Τώρα, για το εγωιστικό γονίδιο, επειδή περιέχει και κάποιους όρους από βιολογία και γενετική, ίσως είναι καλύτερο να το διαβάσεις στα ελληνικά. Θα έλεγα να ξεκινήσεις από το εγωιστικό γονίδιο. Είναι από τα βιβλία που πρέπει να έχει διαβάσει κανείς.

Δημοσ.

και welcome to the club επίσης. :P

Πλέον είσαι ένας από εμάς.

You're gonna love it! :-D

"There is no god and Richard Dawkins is his prophet".

:devil:

Δημοσ.

Είναι ένας τύπος που δύσκολα τον βάζεις κάτω σε ζητήματα λόγου.Αν και χειρίζεται τα θέματα άκομψα κ επιθετικά κάποιες φορές και αυτό δε μου αρέσει,αλλά από τη στιγμή που οι θρησκόληπτοι είναι οι πλέον άκομψοι και επιθετικοί πιστεύω τους αρμόζουν τέτοιες συμπεριφορές.Να τελειώνουμε πλέον με το παραμύθι της "προσβολής των πιστεύω".

Δημοσ.

Μολις αγόρασα το Εγωιστικό γονίδιο και λέω να το αρχίσω. Να δω βέβαια τι θα γράψω μετά στην εξεταστική.

Δημοσ.

Αγόρασα και εγώ πρόσφατα το God Delusion στα Ελληνικά (ο ηλίθιος, το βρήκα μπροστά μου και απλώς το πήρα) και οι σκέψεις μου ως τώρα (μεσολάβησαν άλλα 2 βιβλία και η παράλληλη ανάγνωση του Κορανίου και δεν το έχω τελειώσει) είναι πάνω κάτω οι εξής:

-Δεν ξέρω αν φταίει η μετάφραση, που μάλλον φταίει γιατί είναι από 3 διαφορετικά άτομα -και τώρα καταλαβαίνω το σνουμπ που μου έκραζε αυτό το σκηνικό- αλλά γενικά υπάρχουν διακυμάνσεις ύφους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν γουστάρεις τον τρόπο που γράφει ο ένας μεταφραστής, πέφτεις στον δεύτερο (το αντιλαμβάνεσαι) και ξενερώνεις γιατί δεν είναι το στυλ που σου αρέσει. Αν ήταν όλο γραμμένο έτσι, θα το συνήθιζες, αλλά υπάρχει και ο τρίτος που παραμονεύει! Οπότε μιας και ο άνθρωπος είναι Άγγλος και έτσι αποφεύγονται a priori φρικωδίες της αμερικανικής υπογλώσσας, αν τα αγγλικά σου είναι κομπλέ, θα πρότεινα πρωτότυπο. Έχει ούτως ή άλλως λίγες αναφορές σε βιολογικές διαδικασίες από τις οποίες οι περισσότερες, αν όχι όλες, είναι εύκολες και κατανοητές.

-Ο τρόπος γραφής του, δεν είναι συγγραφικός. Δεν εννοώ πως το βιβλίο δεν είναι καλό, απλώς αντιλαμβάνεσαι πως ο τύπος είναι πρώτα βιολόγος και μετά συγγραφέας. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει μετάδοση ή απλότητα ή όλα τα καλά του Θεού (χαχα) απλώς μην περιμένεις "στυλ".

-Είναι γεμάτο αναφορές σε άλλα βιβλία. Πάντα σου αναφέρει τι λέει το τάδε βιβλίο και γιατί το αναφέρει, αλλά εγώ κάπου τα ένοιωσα να σπάνε. Ασήμαντο πόηντ, αλλά για να το θυμάμαι, το αναφέρω -και αντίστροφα!

-Σημαντικότερο όλων: αν είσαι ήδη άθεος, δε θα σου προσφέρει τίποτα σε προσωπικό επίπεδο. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις όλα τα επιχειρήματα που χρειάζεσαι για να είσαι πεπεισμένος πως ο λορντ δεν υπάρχει, αν όχι, εδώ θα τα βρεις. Γενικά, δε λέει κάτι καινούριο το βιβλίο, είναι απλώς μια συγκεντρωτική μάζα αποδείξεων της 99% ανυπαρξίας του θεού. Αν θες να τα έχεις μαζεμένα, αν αισθάνεσαι πως δεν ξέρεις αρκετά για να αποφασίσεις, ή αν (σαν και μένα) θες απλώς να διαβάσεις τη λογική και τους συνειρμούς και των 2 πλευρών, είναι μια χαρά. Απλώς δε θα σε "αλλάξει" αν με πιάνεις.

Κατά τα άλλα, έχει πολύ ωραίες κοινωνιολογικές αντιστοιχίες με βιολογικά δρώμενα και πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες που χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα.

Δημοσ.
ή αν (σαν και μένα) θες απλώς να διαβάσεις τη λογική και τους συνειρμούς και των 2 πλευρών, είναι μια χαρά. Απλώς δε θα σε "αλλάξει" αν με πιάνεις.

Κατά τα άλλα, έχει πολύ ωραίες κοινωνιολογικές αντιστοιχίες με βιολογικά δρώμενα και πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες που χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα.

θα είμαι offtopic αν ρωτήσω πώς σου φάνηκε το κοράνι;

Γιατί με των αμερικάνοι την κουλτούρα έχει αποκτήσει την εικόνα του ημερολόγιου του Σάουρον, που το αποκλείω ασφαλώς

Δημοσ.

Καλό είναι ως τώρα. Σίγουρα συντηρητικό και ζηλιάρικο όπως όλα τα θρησκευτικά συγγράμματα αλλά ως τώρα δεν έχω πετύχει κανένα άρρωστο σκηνικό όπως της Βίβλου πχ. Έχει και αυτό 43423423 αντιφάσεις, ειδικά στο γυναικείο ζήτημα, τη μία πρέπει να τη σφάξεις αν κλάσει απότομα, την άλλη πρέπει να της σερβίρεις την καρδιά σου με σαντιγύ, αλλά οκ, και αυτό το περιμένεις.

Κατά τα άλλα, μιλάμε για τσουβάλια χόρτο, όχι αστεία.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...