Προς το περιεχόμενο

UML - Χαμος

ΠάρηςΓ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αλεξανδρε του Netbeans το ειχα χρησιμοποιήσει αλλα ειναι ημιτελές και δεν υποστηρίζει ολη τη γλώσσα οπως τη θέλω, επισης καταργήθηκε πλέον..

Θα κοιταξω για το Enterprise Architect αν και βολευτικα με το Visual Paradigm. Το Rational μου τη σπαει που δε κυκλοφορεί στο νετ η τελευταια του εκδοση.

Για το Visual Paradigm βρηκα την εκδοση suite 3.4 τωρα εχει βγει η 4 πριν ενα μηνα αλλα δεν εχει κυκλοφορήσει.. Αν καποιος ξερει να μου πει που να ψαξω να τη βρώ παρακαλώ να με ενημερώσει. (Εννοείται με PM)

Δημοσ.
το Rational Rose το εχω ακουστα αλλα απο οτι ειδα εχει κατι χρονια να ανανεωθεί.Τελικά κατέληξα σε visual paradigm.

Σε netbeans Java δουλεύω

Στο netbeans μπορείς να φτιάξεις UML διαγράμματα. Αν θες πάντως απλά να σχεδιάσεις και το Smart Draw είναι καλό.

Δημοσ.

Μια ερώτηση σε οσους γνωριζουν UML.

Εχω μια κλάση που κρατάει τις τιμές καποιων εξετάσεων. Δηλαδή περιέχει το χαρακτηριστικό και την τιμή.(Εξέταση)

Επισης υπάρχει και μια αλλη κλαση που εχει τις κανονικές τιμές των διαφορων κατηγοριών εξετάσεων.(Προτυπο Εξετασης)

Πως μπορώ να συνδέσω την κλάση Εξέταση με την κλάση Προτυπο Εξέτασης;Γιατι για παραδειγμα εαν εχω 100 εξετάσεις και 3 τυπους εξετάσεων τοτε μπορει πχ οι 30 να εχουν το 1 , οι 60 το 2 κ οι 10 υπολοιπες το 3.

Association εχω βαλει 1 προς 1 αλλα δεν με ικανοποιεί απολυτα...Καμια ιδέα;

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 23:52 ----------

Υ.Γ Τελικα ειχα κολησει.

Εβαλα * προς 1. Γιατι καθε εξεταση εχει ενα προτυπο και ενα προτυπο πολλες εξετάσεις.

Απλα δεν ξερω εαν πρεπει να βαλω καμια αλλη σχεση εξαρτησης αφου τα χαρακτηριστικα που θα εχει η εξεταση ειναι αυτα που βρισκονται στο προτυπο.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Και από εμένα άλλη μια ψήφος στο enterprise architect. Να σου πω λίγο τη γνώμη μου για το θέμα σου; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχει διαφορετικές κλάσεις. Αφού είναι ίδια τα αντικείμενα που θέλεις να συγκρίνεις. Απλά το ένα έχει τις default τιμές (πρότυπες) και όλα τα άλλα τις τρέχουσες.

Για να φανεί η σύγκριση σε διάγραμμα κλάσης πρέπει να συνδέσεις την κλάση που παράγει τα αντικείμενα που θέλεις με μία κλάση ελέγχου (control class). Αυτή θα έχει μια μέθοδο που θα κάνει τη σύγκριση. Η σύνδεση είναι απλό assosiation 1-1.

Δημοσ.

Μπορεις να μου εξηγησεις πως γινεται περίπου αυτό;

Απλα οι default δεν ειναι ιδιες για ολους τους τυπους

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 20:08 ----------

Για να σου εξηγησω τι εννοώ..

Πρεπει να υπάρχει διαφορετικο προτυπο διότι

Η εξεταση θα ειναι του τυπου

χαρακτηριστικο = τιμή

ενω το αλλο με τις κανονικες τιμες θα ειναι..

χαρακτηριστικο{τυπος,μιν ,μαξ, θετικο-αρνητικο,για φυλο ταδε κτλ ,ονομα}

αρα δεν γινεται να ειναι το ιδιο αντικειμενο..

Απλα δεν ξερω πως να τα οργανώσω σωστά.αν θες εξηγησε μου για την κοντρολ κλασ

Δημοσ.

Μερικές ερωτήσεις...

Απο οσο εχω καταλάβει η UML είναι για να μοντελοποιούμε το λογισμικό που θέλουμε να κατασκευάσουμε.

Δε νομίζω ομως οτι μπορει να εχει νοημα η UML σε καποιο προγραμμα που ειναι ανεπτυγμένο με αλλο τροπο οπως διαδικασιοστρεφες η γεγονοστρεφές διχως χρήση αντικειμένων. Σωστά;

Επομένως η σωστή χρηση της UML προυποθέτει να γνωρίζει σε παρα πολυ καλο βαθμο τεχνικές κ πατερνς αντικειμενοστρεφή προγραμματισμού καθώς και αλλα πραγματα σε βάθος..

Επειδη βρισκομαι σε συγχυση για καποια πραγματα τι πρεπει να μοντελοποιήσω και τι όχι και εαν ειναι με σωστο τρόπο γραμμένα θα ηθελα μερικές οδηγίες για το πως μπορώ να μάθω.

Ολα τα βιβλια λενε τι ειναι η UML αλλα δεν λενε πως να την εφαρμόσω σε καποιο συγκεκριμένο προβλημα.

Οποιος εχει εμπειρία θα ηθελα να μου δειξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί καποιος να μάθει αυτα τα πραγματα καλά.

Δημοσ.

Η UML είναι για σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής μιας εφαρμογής. Στην Ελλάδα ουσιαστικός σχεδιασμός εφαρμογών δεν γίνεται ούτε στο 10% των περιπτώσεων. Επικρατεί η λογική πάμε και βλέπουμε μετά...

Δημοσ.

Η UML είναι γλώσσα μοντελοποίησης συστημάτων. Το σύστημα σου μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ακριβώς για αυτόν το λόγο υπάρχουν τόσα διαγράμματα, για να μπορεί να χρησιμοποιήσεις όλες τις οπτικές που θες.

Εγώ χρησιμοποιούσα το ARIS πάντως.

Δημοσ.

Απλα εμας μας ζητησε να κανουμε ολα τα 9 διαγραματα εξωφρενικός αριθμος που απο οτι διαβασα στη βιβλιογραφία κανεις δε τα κάνει ολα.

Εγω παλαιοτερα ημουν φανατικά κατα του σχεδιασμού αλλα πλεον ειμαι περισσότερο υπέρ αλλα σε βαθμό που εχει νοημα να ξερουμε που πάμε

Δημοσ.
Μερικές ερωτήσεις...

Απο οσο εχω καταλάβει η UML είναι για να μοντελοποιούμε το λογισμικό που θέλουμε να κατασκευάσουμε.

η αξια της μοντελοποιησης κατανοηθηκε πριν υπαρξει η uml, ειναι απαραιτητη για να γινουν τα μεγαλα (αλλα και μικρα προτζεκτ) "βιωσιμα". Απλα η uml μας δινει μια κοινη βαση πανω στην οποια μπορουμε να μιλησουμε και να συνεργαστουμε.

Δε νομίζω ομως οτι μπορει να εχει νοημα η UML σε καποιο προγραμμα που ειναι ανεπτυγμένο με αλλο τροπο οπως διαδικασιοστρεφες η γεγονοστρεφές διχως χρήση αντικειμένων. Σωστά;

οχι απαραιτητα. Σιγουρα δινει μεγαλη βαση στην αντικειμενοστραφη μοντελοποιηση αλλα εχει πληθωρα τυπων σχεδιαγραμματων. Βασικα η ολη φαση βασιζεται στην ιδεα οτι "μια εικονα=1000 λεξεις". Δηλ και στη πραγματικη ζωη, οταν προσπαθεις να περιγραψεις κατι σε καποιον αλλο θα κατσεις να κανεις καποιο σχεδιο στο χαρτι, ή στην αμμο με το δαχτυλο. Οσο ομως πιο περιπλοκες ειναι οι εννοιες που θες να περιγραψεις, τοσο πιο "ανεβασμενα" πρεπει να ειναι τα σχεδια σου ή να εχετε συμφωνησει με το συνομιλητη σου την ερμηνεια των συμβολων απο πριν. Το τελευταιο επιτυγχανεται με τη Uml

Επομένως η σωστή χρηση της UML προυποθέτει να γνωρίζει σε παρα πολυ καλο βαθμο τεχνικές κ πατερνς αντικειμενοστρεφή προγραμματισμού καθώς και αλλα πραγματα σε βάθος..

Επειδη βρισκομαι σε συγχυση για καποια πραγματα τι πρεπει να μοντελοποιήσω και τι όχι και εαν ειναι με σωστο τρόπο γραμμένα θα ηθελα μερικές οδηγίες για το πως μπορώ να μάθω.

Ολα τα βιβλια λενε τι ειναι η UML αλλα δεν λενε πως να την εφαρμόσω σε καποιο συγκεκριμένο προβλημα.

Οποιος εχει εμπειρία θα ηθελα να μου δειξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί καποιος να μάθει αυτα τα πραγματα καλά.

κλασσικο προβλημα, ΟΛΟΙ το εχουμε.

Οι λυσεις που μπορει να δωσει κανεις ειναι τριβη/εξασκηση/εμπειρια.

Καταρχην, σε πραγματικες συνθηκες, ουτε χρειαζεται να χρησιμοποιησεις καθε τεχνικη/εργαλειο που παρεχει η uml, ουτε χρειαζεται να κναεις ολα τα δυνατα διαγραμματα για ενα προτζεκτ. Ουτε κανεις διαγραμμα ΟΛΟ το προτζεκτ (με εξαιρεση ισως καποια πιο abstract σχεδιαγραμματα που δειχνουν αλληλοσυνδεση των διαφορων τεχνολογιων/framworks που πρεπει να χρησιμοποιηθουν κτλ).

Καποια πραγματα ας πουμε ειναι τετριμμενα και γνωστα στην ομαδα σου και δε χρειαζεται να τους φτιαξεις διαγραμμα για να καταλαβουν τι παιζει εκει.

Ομως, ενα use case diagram θα ειναι απαραιτητο πριν αρχισει να σχεδιαζεται το gui. Τι περιμενουμε απο το χρηστη να κανει; Ποιες ειναι ΟΛΕΣ οι πιθανες ενεργειες που μπορει να κανει με την εφαρμογη μας;

Αρα, το νοημα ειναι πως ξεκινας κανοντας απλα πραγματα, απλοικα σχεδιαγραμματα. Η ιδια η χρηση θα σε κανει στη πορεια να προσθετεις ολο και περισσοτερα πραγματα στα σχεδια σου γιατι πολυ απλα η εμπειρια σου θα σου υποδεικνυει πως χρειαζονται. Και τοτε, εχοντας το manual της uml διπλα, θα βρισκεις ολο και πιο σοφιστικε τεχνικες για να τις προσαρμοζεις στις αναγκες σου.

Το ιδιο και με τα design patterns, δεν εχει νοημα να τα μαθεις ολα απ εξω και να προσπαθεις να "ζορισεις" την εφαρμογη σου να ακολουθησει ενα συγκεκιμενο μοντελο. Ειναι χρησιμα (πολυ) αλλα ειναι guidelines. Η λεξη κλειδι εδω ειναι εμπειρια. Εμπειρια που αποκταται με τη χρηση. Μονο. Ξεκινας με απλα και σιγα-σιγα ουτε εσυ ο ιδιος δε θα πιστευεις ποσο πολυ εξελιχθηκαν οι σχεδιαστικες ικανοτητες σου.

Αυτα απο μενα :-)

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολυ για την απαντηση.. Διαβάζω και σου απαντώ.!

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 04:16 ----------

Λοιπόν, πέρα απο το προσωπικό ενδιαφερον μου για αυτα τα θέματα μου ζητήθηκε να κάνω τα 9 διαγραμματα της UML για ενα προτζεκτ που ηδη ειναι ετιμο(το ειχα φτιάξει πιο παλαια). Κατι τετοιο ειναι δυσκολο γιατι για την φυση του προβληματος δεν νομιζω πως εχουν νοημα ολα και παροτι εχω κανει αρκετά δεν μπορώ όλα διοτι δεν μπορω να βρω το νοημα να γινουν και δεν ξερω τι ακριβως να σχεδιάσω..

Class diagram ενοειται οτι εχει νοημα.

Use Case επίσης.

Πάκέτων πες κάτι βαζεις..

Αντικειμένων παίζει

Μετα τα υπολοιπα τα βρισκω εξιδεικευμένα πολυ εξαιρώ βεβαια τα ακολουθίας εαν το λεω σωστά.

Εξάλλου παίζει σε JSP και ως γνωστών γινεται χαμος απο κλάσεις αντε βρω τι πρεπει να μπει κ οτι οχι .

Δηλαδή σε ενα διαγραμα ακολουθίας απο που να ξεκινήσω; Δοκιμασα με το servlet και δεξια του τα αλλα αντικειμενα που αλληλεπιδρα για μια λειτουργία αλλα δεν ξερω κατα ποσο εντάξει ειναι αυτο

Επισκέπτης
Δημοσ.

Από μία Use Case θα βγάλεις ένα interraction diagram (communication ή sequence). Από μια σύνθετη κλάση θα βγάλεις state diagram και από μια σύνθετη μέθοδο της ένα activity diagram. Για physical είναι εύκολο. Σου ζήτησε διαγράμματα της UML 2 ή μόνο 1;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...