Προς το περιεχόμενο

Αφαιρώντας ένα σκληρό δίσκο...

guagg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρώτον, ευχαριστώ για τις απαντήσεις και δεύτερον, συγγνώμη για την καθυστέρηση. (Έτυχαν διάφορα.)

Δεν έχω κάνει τίποτα ακόμα, εκτός από να γκουγκλάρω από δω κι από κει, και ψιλοτρόμαξα με τις πιθανές παρενέργειες του να μπλέκεις μ' αυτά τα πράγματα, οπότε αυτή τη στιγμή κάνω backup (σε εξωτερικό). :fear:

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Σίγουρα χρειάζομαι fixboot (θέλω Volume Boot Record) ή μήπως fixmbr (θέλω Master boot record); Ενδεχομένως και τα δύο; Τελικός στόχος, υπενθυμίζω, είναι να έχω μόνο έναν σκληρό πάνω, με δύο partitions.

Σχετικό: αν θέλω (και) Master boot record τελικά, μιλάμε για boot sector (εε, δηλαδή record - κάτσε, το ίδιο δεν είναι; ) του σκληρού γενικώς, όχι του partition τάδε, σωστά; Και η σύνταξη είναι, λέει, fixmbr [device_name], όπου device_name είναι πχ \Device\HardDisk0. Στη δική μου περίπτωση, όταν κάνω αυτή τη διαδικασία, θα εχω δύο σκληρούς πάνω όμως, ο παλιός με γράμματα C και D (αν έχει σχέση αυτό), και ο καινούργιος με γράμματα E και G και boot priority απ' το Bios. Πώς θα γράψω την εντολή ακριβώς; Μήπως το ποιος δίσκος είναι HardDisk0 και ποιος HardDisk1 φαίνεται απ' το bios;

EDIT- Ή μήπως αυτό είναι λάθος, και πρέπει να βγάλω οπωσδήποτε τον παλιό σκληρό πριν τα κάνω όλα αυτά, τώρα που το σκέφτομαι; Να μπω στο bios, να βεβαιωθώ ότι βλέπει ένα σκληρό (τον καινούργιο) ως HardDisk0, να μπουτάρω απ' το cd, να μπω στο Recovery Console και να γράψω κανονικά fixmbr\Device\HardDisk0;;

Ξαναμανα-ευχαριστώ, να 'στε καλά.

ΥΓ- Ο Quantum μου χαίρει άκρας υγείας, και όντως είναι δέκα χρόνων δίσκος. Το πρόβλημα είναι ότι αργεί ο καημένος. Αργεί θεαματικά.

Δημοσ.

Έχω μπερδευτεί λίγο. Θέλεις να κρατήσεις μόνον το seagate με λειτουργικό μόνον σε αυτόν; Αν ναι, αποσύνδεσε τον quantum και βάλε το cd με τα win και επέλεξε το repair. Μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα μπορεί και όχι. Αν δεν το διορθώσει για να μπλέκεις με εντολές, κάνεις φορμάτ στο partition που έχεις το λειτουργικό σου (c ή d) στον seagate πάντα. Μετά το φορμάτ, πας στη διαχείριση δίσκων και αν θες αλλάζεις τα γράμματα των partitions και του οπτικού. Μετά συνδέεις τον quantum και από τα win (από τον Υπολογιστή μου ή από την Εξερεύνηση των Win) θα δεις τον quantum με τα περιεχόμενά του (προφανώς θα έχει τα αρχεία του δεύτερου λειτουργικού).

Σχετικά με το MBR. Το mbr το δημιουργούν τα win στον πρώτο sector του σκληρού. Το λειτουργικό όταν φορτώνει ψάχνει να βρει το master boot record που του λέει από ποιο partition, ή σκληρό (αν έχεις δύο λειτουργικά σε ένα σκληρό, ή δύο λειτουργικά σε δύο σκληρούς) να φορτώσει. Εσένα έχει πληροφορίες για δύο λειτουργικά από δύο σκληρούς. Όταν βγάζεις τον ένα σκληρό, το mbr δεν είναι ενημερωμένο με αποτέλεσμα τα win να ψάχνουν και για το δεύτερο λειτουργικό και να μην το βρίσκουν. Για αυτό με το repair ή με τις σχετικές εντολές, διορθώνεις το mbr για να ενημερώσεις τα win για τις αλλαγές που γίνανε.

Σχετικά με το bios. Όταν έχεις δύο σκληρούς και ο ένας είναι ide και ο άλλος sata τον ide τον βάζεις master. Toν sata τo bios τον βλέπει σαν master πάντα. Οπότε, όταν θα ξεκινήσει ο υπολογιστής, θα βλέπει στο bios δύο master συσκευές. Για αυτό μπαίνει στο bios και λες ποιος θα είναι master και ποιος slave για να μπορέσει να κάνει boot το pc.

Αν κάνω κάπου λάθος ας με διορθώσουν οι φίλοι από το φόρουμ :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...