Street-Fighter Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του klainmaingr Υπάρχουν δύο άνεργοι. Ο Α και ο Β. Α: δεν τον νοιάζει η συλλογική σύμβαση και δέχεται να εργαστεί με 500€ Β: δέχεται να εργαστεί μόνο με 800€ όσα λέει ο νόμος. Θεωρούμε ότι έχουν και οι δύο ίδιες γνώσεις και ίδια εμπειρία. Ο Γ είναι ο εργοδότης, ο οποίος έχει μια μικρή επιχείρηση και έχει άμεση ανάγκη από περιστολή εξόδων, αλλιώς θα κλείσει ή θα δουλέυει για τους εργαζομένους του. Θα κλείσει η οικογένεια του δηλαδή. Ο Γ εφόσον είναι ορθολογικός άνθρωπος θα προτιμήσει τον Α με τα 500€ και όχι τον Β που ζητάει 800€. Ο Α προσλαμβάνεται άμεσα. Ο Β θα παραμείνει άνεργος εις το διηνεκές... Μετά από 20 μήνες, ο Α θυμάται ότι τα 500€ που λαμβάνει είναι λιγότερα του νομίμου. Διεκδικεί αναδρομικά 800 - 500 = 300€ για κάθε ένα από τους 20 μήνες που πέρασαν. Σύνολο 6000€ Ο Γ υποχρεούται να τα δώσει βάσει νόμου. ---------------------------------------------------------------------------------------- Αποτέλεσμα: Ο Β ζητούσε 800€, ήταν από την αρχή συνεπής και σύμφωνα με το νόμο. Παραμένει άνεργος. Ο Α παρέκαμψε τον νόμο, αρχικά ζητούσε 500€, πήρε τη δουλειά και θυμήθηκε μετά από 20 μήνες να διεκδικήσει τη διαφορά. Συνεπώς και ο Α έλαβε 800€ ανά μήνα. Ο Γ κλείνει την επιχείρηση του, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των έκτακτων (απρόσμενων) οφειλών. Ενώ Α και Β τελικά θα λάμβαναν το ίδιο ποσό, ο κουτοπόνηρος Α έφαγε τη θέση του Β διότι ήταν ασυνεπής και δεν τήρησε την άτυπη - μεταξύ δύο αντρών συμφωνία (εργοδότη-εργαζομένου) ώστε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας<<να έχει δηλαδή ο Α δουλειά και να συνεχίσει ο Γ να λειτουργεί την επιχείρηση του. Ηθικό δίδαγμα: Να μην κάνουμε πουστιές και να τιμούμε τα παντελόνια που φοράμε. Σορρυ και ολας εχεις δει κάποιον που να πηγαίνει για δουλεία και να λεει δώσε μου λιγότερα?
Timour21 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Teaser καλό το παράδειγμά σου, αλλά έχω μια ένσταση. Αν ο Γ (εργοδότης) θέλει να κάνει περικοπή εξόδων, απλά δεν προσλαμβάνει. Το οτι θα κλείσει η εταιρεία του (ή η οικογένειά του) δεν είναι πρόβλημα του εργαζόμενου είναι πρόβλημα του ιδιοκτήτη. Εάν λοιπόν μια εταιρεία πάει για φούντο, δεν θα λύσει το πρόβλημά της κάνοντας προσλήψεις με όρους δουλείας. Κάτσε στρώσε πρώτα την επιχείρησή σου και όταν χρειαστείς κόσμο (γιατί η δουλειά δεν βγαίνει με τον υπάρχοντα κόσμο - άρα πάει καλά) προσλαμβάνεις τηρώντας το γράμμα του νόμου. Αν το παίξεις "πονηρός" και πατήσεις πάνω στην "κρίση" και την ανεργία που υπάρχει, τότε μην κατηγορείς για πουστιά τον εργαζόμενο που θα "ξυπνήσει" μια μέρα και θα διεκδικήσει τα νόμιμα... όσα παντελόνια φοράει ο ένας...φοράει και ο άλλος.
aledjo Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 @Teaser μου εδωσες ιδεα! θα παω και θα ζηταω 100ευρω το μηνα! τη συνεχεια τη ξερεις..... Τυπικά έχετε όλοι δίκιο... Ηθικά θεωρώ πως όχι... εδω ηθελα να φτασω και γω! ας το αφησουμε το τυπικα και ας πιασουμε το ηθικα λεω στο αφεντικο του φιλου μας "καλα ρα μακακα, δεχτηκε το παιδι να δουλευει με λιγα λεφτα για παρτυ σου, για να σε βοηθησει να βγαλεις κανενα φραγκο επειδη εσυ εισαι αχρηστος και ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ θυμηθηκες να εχεις περισσοτερες απαιτησεις? αλλο συμφωνησατε και αλλο μας λες τωρα. αφου αλλαζεις εσυ τη σταση σου απεναντι στο παιδι, ετσι αλλαζουμε και μεις και απαιτουμε αυτο που ΔΕ συμφωνησαμε οπως κανεις και συ.... σκασε χ ευρω μη σου κανω καταγγελια" ποιος εκανε πρωτος τη πουστια? αρα και ηθικα παλι δικιο εχει το παιδι Σορρυ και ολας εχεις δει κάποιον που να πηγαίνει για δουλεία και να λεει δώσε μου λιγότερα? παρα πολλους! (μη πω οι περισσοτεροι)
Street-Fighter Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 παρα πολλους! (μη πω οι περισσοτεροι) Βλέπουν δηλαδή στην χρυσή ευκαιρία πανε για συνέντευξη και λενε α εσείς δίνεται πάρα πολλά 700 ευρω εγω θέλω 500 και χωρίς ένσημα... Μάλιστα πάλι καλά που δεν εχω δει τέτοιους τύπους αλλιώς θα τους άρχιζα στις καρπαζιες.
aledjo Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Βλέπουν δηλαδή στην χρυσή ευκαιρία πανε για συνέντευξη και λενε α εσείς δίνεται πάρα πολλά 700 ευρω εγω θέλω 500 και χωρίς ένσημα...Μάλιστα πάλι καλά που δεν εχω δει τέτοιους τύπους αλλιώς θα τους άρχιζα στις καρπαζιες. οχι ακριβως ετσι. λεει το αφεντικο "ναι ξερω οτι πρεπει να σου δωσω 700 ΑΛΛΑ αυτη τη περιοδο δε παει καλα η επιχειρηση και δε μπορω να δωσω παραπανω. το ξερω οτι εχεις δικιο και η δουλεια σου αξιζει για 700 ευρω αλλα εγω πανω απο 500 δε μπορω να δωσω. αλλοστε απ'εξω περιμενουν κι'αλλοι για τη θεση αυτη. λοιπον δεχεσαι?" λεει ναι ο καθε μακακας ελπιζοντας να παει καλα η επιχειρηση και τοτε υπαρχουν 2 περιπτωσεις 1) παει πολυ καλα η επιχειρηση και παει ο εργαζομενος να ζητησει αυξηση και λεει το αφεντικο "χμμ κοιτα να δεις, οπως βλεπεις η επιχειρηση παει καλα. το θεμα ειναι οτι εχουμε περισσοτερη δουλεια. ΕΣΥ ΔΕ βγαζεις τοση πολυ δουλεια γι'αυτο θα αναγκαστω να παρω και αλλον εργαζομενο... και οπως καταλαβενεις θα δινω περισσοτερα λεφτα και μετα δε βγαινω να δινω 700 και στους 2. αρα εσυ περαμενεις στα 500 ή αν θες φυγε" (αλλοστε οπως ειπαμε υπαρχουν και αλλοι στη σειρα) 2) δε παει καλα η επιχειρηση και λεει το αφεντικο "χμμμ δε κανεις καλη δουλεια, δε μου φερνεις λεφτα, με εχεις βαλει μεσα. αυτη τη περιοδο δεν εχω καθολου λεφτα και δε ξερω αν μπορω να σε πληρωσω κι'ολας αλλα επειδη ειμαι ΚΑΛΟΣ ανθρωπος θα σε πληρωσω αλλα απο δω και περα θα σου δινω 400 γιατι οπως σου ειπα δε βγαινω... ή αν θες φυγε" (και παλι χαρη σου κανω που σου δινω 400 θελει να πει) αφου παντα υπαρχουν μαλακες που θα δουλευουν με 500 ευρω! γιατι να μη τους προτιμησει?
klainmaingr Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Άλλα αντί άλλων... (γενικότερα, όχι στο παραπάνω πόστ του aledjου). Η κατάσταση είναι δεδομένη και δηλωμένη στο αρχικό πόστ και παρόλα αυτά φανταζόμαστε διάφορα..
klainmaingr Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δεν έχει κάτι στο οποίο μπορώ να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω. Είναι πιθανά real life παραδείγματα τα οποία όμως είναι στο ένα άκρο. Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα και απο την άλλη μεριά αλλα δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν αφορούν όμως σε καμία περίπτωση αυτόν που άνοιξε το θέμα.
ikaruga24 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 εδω ηθελα να φτασω και γω! ας το αφησουμε το τυπικα και ας πιασουμε το ηθικα λεω στο αφεντικο του φιλου μας "καλα ρα μακακα, δεχτηκε το παιδι να δουλευει με λιγα λεφτα για παρτυ σου, για να σε βοηθησει να βγαλεις κανενα φραγκο επειδη εσυ εισαι αχρηστος και ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ θυμηθηκες να εχεις περισσοτερες απαιτησεις? αλλο συμφωνησατε και αλλο μας λες τωρα. αφου αλλαζεις εσυ τη σταση σου απεναντι στο παιδι, ετσι αλλαζουμε και μεις και απαιτουμε αυτο που ΔΕ συμφωνησαμε οπως κανεις και συ.... σκασε χ ευρω μη σου κανω καταγγελια" ποιος εκανε πρωτος τη πουστια? αρα και ηθικα παλι δικιο εχει το παιδι Εδω φιλε μου θελω να μεινω και θα πω και εγω οτι ετσι ακριβω συμβαινει και σε εμενα. Τι θελω να πω? Ξεκινησα και εγω δουλεια ως "υπαλληλος γραφειου" (ασχετα αν ειχα χρεη και θεση τεχνικου Η/Υ) και πληρωνομουν και εγω με βαση τα Α, Β, Γ καθηκοντα μου. 667 Ευρω καθαρα στα χερια μου καθε μηνα. Αυτο γινοταν τους πρωτους 2 μηνες. Μετα απο αυτους τους 2 μηνες αρχισαμε τρελη δουλεια με απιστευτα ταξιδια με επαγγελματικο αυτοκινητο σε ολοκληρη την Ελλαδα με δινυκτερευσεις σε ξενοδοχεια και παντα φυσικα μακρια απο το σπιτι απο 1 ως 2 βδομαδες το ταξιδι. Οι δουλεις οι οποιες αναλαμβαναμε με τους συναδελφους ηταν 10 ακομα μαζι με την δουλεια για την οποια εγινε η προσληψη (και η συμφωνια πληρωμης) με 1000 αλλες ευθυνες και κινδυνους. Οπως καταλαβαινεις η συμφωνια μας ειχε "σπασει". Σαν "νεος" ομως στην εταιρια δεν ηθελα να φανω "κακος" και το καταπινα. Υπηρχε παντα και ο φοβος του "μηπως δεν κανουμε καλη δουλεια?" μιας και απο τα αντικειμενα τα οποια πιαναμε μονο στους Η/Υ ειχαμε εμπειρια και δεν μπορουσαμε να "μετρησουμε" το μεγεθος και την ποιοτητα της συνολικης δουλειας μας (μιας και η δουλεια εδειχνε παντα ολοκληρομενη). Τελος παντων αφου καναμε ολα αυτα για σχεδον 2 χρονια τωρα καταληξαμε να απολυθουμε πανω απο τα μισα ατομα της εταιριας στο ονομα της "οικονομικης κρισης" χωρις να παρω ουτε εγω ουτε οι συναδελφοι μου ουτε 10% μπονους απο τα ταξιδια, διανυκτερευσεις, υπερωριες, εξτρα εργασιες και οτι αλλο μπορεις να φανταστεις. Πηραμε βεβαια στο ακεραιο την αποζημειωση αλλα μαλλον δεν καλυπτει με τιποτα αυτα τα οποια πραγματικα δικαιουμασταν. Θελω να πω οτι πολλες φορες οι "συμφωνιες" δεν γινονται μονο για τον εργατη αλλα και για τον εργοδοτη. Δεν ξερω τι εχει κανει ο τοπικ σταρτερ αλλα αν ειναι περιπτωση οπως η δικη μου τοτε εχει 100% την υποστηριξη μου και να παει να του παρει οτι μπορει νομιμως. Ετσι απλα.
aledjo Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Ξεκινησα και εγω δουλεια ως "υπαλληλος γραφειου" (ασχετα αν ειχα χρεη και θεση τεχνικου Η/Υ) και πληρωνομουν και εγω με βαση τα Α, Β, Γ καθηκοντα μου. εκει πονταρουν τα αφεντικα.... να πληρωνουν 1 ατομο για 3 θεσεις εργασιας. λιγο offtopic, εδω θα πω οτι οι δημοσιοι υπαλληλοι δουλευουν πολυ τυπικα και σωστα. πληρωνονται για τη δουλεια που κανουν. ασχετα αν τους βριζουν οι ιδιωτικοι. το προβλημα ΔΕΝ ειναι οτι οι δημοσιοι κανουν λιγοτερη δουλεια και περνουν περισσοτερα λεφτα, το προβλημα ειναι οτι οι ιδιωτικοι κανουν περισσοτερη δουλεια και περνουν λιγοτερα λεφτα!
Street-Fighter Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 οχι ακριβως ετσι. λεει το αφεντικο "ναι ξερω οτι πρεπει να σου δωσω 700 ΑΛΛΑ αυτη τη περιοδο δε παει καλα η επιχειρηση και δε μπορω να δωσω παραπανω. το ξερω οτι εχεις δικιο και η δουλεια σου αξιζει για 700 ευρω αλλα εγω πανω απο 500 δε μπορω να δωσω. αλλοστε απ'εξω περιμενουν κι'αλλοι για τη θεση αυτη. λοιπον δεχεσαι?" λεει ναι ο καθε μακακας ελπιζοντας να παει καλα η επιχειρηση και τοτε υπαρχουν 2 περιπτωσεις 1) παει πολυ καλα η επιχειρηση και παει ο εργαζομενος να ζητησει αυξηση και λεει το αφεντικο "χμμ κοιτα να δεις, οπως βλεπεις η επιχειρηση παει καλα. το θεμα ειναι οτι εχουμε περισσοτερη δουλεια. ΕΣΥ ΔΕ βγαζεις τοση πολυ δουλεια γι'αυτο θα αναγκαστω να παρω και αλλον εργαζομενο... και οπως καταλαβενεις θα δινω περισσοτερα λεφτα και μετα δε βγαινω να δινω 700 και στους 2. αρα εσυ περαμενεις στα 500 ή αν θες φυγε" (αλλοστε οπως ειπαμε υπαρχουν και αλλοι στη σειρα) 2) δε παει καλα η επιχειρηση και λεει το αφεντικο "χμμμ δε κανεις καλη δουλεια, δε μου φερνεις λεφτα, με εχεις βαλει μεσα. αυτη τη περιοδο δεν εχω καθολου λεφτα και δε ξερω αν μπορω να σε πληρωσω κι'ολας αλλα επειδη ειμαι ΚΑΛΟΣ ανθρωπος θα σε πληρωσω αλλα απο δω και περα θα σου δινω 400 γιατι οπως σου ειπα δε βγαινω... ή αν θες φυγε" (και παλι χαρη σου κανω που σου δινω 400 θελει να πει) αφου παντα υπαρχουν μαλακες που θα δουλευουν με 500 ευρω! γιατι να μη τους προτιμησει? Στην περίπτωση που το κανεις καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας κατευθείαν υπάρχει αποτέλεσμα? εννοώ αν δεν δουλέψεις καθόλου. Υ.Γ. Αυτο ειναι καθαρά απειλή. Πάντως στα λογια μου έρχεσαι κανείς δεν θελει να δουλέψει με χαμηλό εισόδημα αλλα το δέχονται γιατι τους πιάνουν πάνω στην ανάγκη.
Praetorianos Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δεν ξερω τι εχει κανει ο τοπικ σταρτερ αλλα αν ειναι περιπτωση οπως η δικη μου τοτε εχει 100% την υποστηριξη μου και να παει να του παρει οτι μπορει νομιμως. Ετσι απλα. Αν είναι περίπτωση όπως η δική σου κανείς νοήμων άνθρωπος δεν θα πάρει το μέρος του εργοδότη. Δεν προκύπτει όμως κάτι τέτοιο από αυτά που είπε μέχρι τώρα το παιδί κι όμως όλοι άρχισαν να φέρνουν ακράια παραδείγματα για να υποστηρίξουν την θέση του.
ikaruga24 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Αν είναι περίπτωση όπως η δική σου κανείς νοήμων άνθρωπος δεν θα πάρει το μέρος του εργοδότη. Δεν προκύπτει όμως κάτι τέτοιο από αυτά που είπε μέχρι τώρα το παιδί κι όμως όλοι άρχισαν να φέρνουν ακράια παραδείγματα για να υποστηρίξουν την θέση του. Παρα ολα αυτα ομως ειμαι σιγουρος οτι και ο εργοδοτης του "κοτσαρε" εξτρα εργασιες και ευθυνες που δεν ειχαν συμφωνια στην αρχη οπως και στο 95% των ιδιοτικων επιχειρησεων οσον αφορα το επαγγελμα αυτο. Κακα τα ψεματα υπαρχει καποια στιγμη που η δουλεια τρωει τον αφεντη (στην περιπτωση αυτη τον υπαλληλο) και αρχιζει γυρναει το μυαλο του οταν βλεπει οτι αλλιως και για αλλα ξεκινησε και αλλου η "ζωη" τον βγαζει. Αδυνατω να πιστεψω οτι ενας εργοδοτης θα παρει καποιον εργατη για συγκεκριμενη θεση και θα τον εχει μονο και αποκλειστικα γι αυτο το οποιο του εκανε προσληψη απο την αρχη. Εκει πιστευω οτι αρχιζει "σκοτεινιαζει" καπως το μυαλο του εκαστοτε υπαλληλου.
aledjo Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Παρα ολα αυτα ομως ειμαι σιγουρος οτι και ο εργοδοτης του "κοτσαρε" εξτρα εργασιες και ευθυνες που δεν ειχαν συμφωνια στην αρχη οπως και στο 95% των ιδιοτικων επιχειρησεων οσον αφορα το επαγγελμα αυτο. Κακα τα ψεματα υπαρχει καποια στιγμη που η δουλεια τρωει τον αφεντη (στην περιπτωση αυτη τον υπαλληλο) και αρχιζει γυρναει το μυαλο του οταν βλεπει οτι αλλιως και για αλλα ξεκινησε και αλλου η "ζωη" τον βγαζει. Αδυνατω να πιστεψω οτι ενας εργοδοτης θα παρει καποιον εργατη για συγκεκριμενη θεση και θα τον εχει μονο και αποκλειστικα γι αυτο το οποιο του εκανε προσληψη απο την αρχη. Εκει πιστευω οτι αρχιζει "σκοτεινιαζει" καπως το μυαλο του εκαστοτε υπαλληλου. +1 εγω ομως εχω ενα αλλο προβλημα. ακομα και 700 ευρω να δωσει καποιος, ΓΙΑΤΙ να δωσει μονο 700? υποτιθεται οτι ειμαστε επιστημονες, εχουμε σπουδασει κτλ? γιατι λοιπον 700? 700 ειναι ο βασικος μισθος για τους ανειδίκευτους! ακομα και ο deliveras περισσοτερα περνει! γιατι λοιπον να μη γινω deliveras?
ikaruga24 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 +1 εγω ομως εχω ενα αλλο προβλημα. ακομα και 700 ευρω να δωσει καποιος, ΓΙΑΤΙ να δωσει μονο 700? υποτιθεται οτι ειμαστε επιστημονες, εχουμε σπουδασει κτλ? γιατι λοιπον 700? 700 ειναι ο βασικος μισθος για τους ανειδίκευτους! ακομα και ο deliveras περισσοτερα περνει! γιατι λοιπον να μη γινω deliveras? Δεν ξερω για σενα αλλα στην περιπτωση μου δεν εχω διπλωμα για μηχανακι Για αμαξι ομως δοξα!! Η πλακα ειναι οτι ο "ντιλιβερας" και ο οποιοσδηποτε "ντιλιβερας" δεν κινδυνευει να απολυθει την επομενη μερα αν βρεθει καποιος "καλυτερος". Εχω μια φιλεναδα στη Σουηδια που εχει για δουλεια 25 ωρες την εβδομαδα ΚΟΥΡΕΜΑ (πρωινες ωρες φυσικα) και ΚΑΛΟΠΙΣΜΟ θαμνων σε νεκροταφειο με το ψαλιδι. Παιρνει γι αυτο 1400 ευρω το μηνα. Μονη της παει, χτυπαει την ηλεκτρονικη καρτουλα, και μονη της φευγει χωρις κανεναν πανω απο το κεφαλι της. Μου ειπε αν ποτε δεν την παλεψω εδω στην Ελλαδα εκει στη Σουηδια με τα "προσωντα μου" σου βρισκουν δουλεια σχεδον αμεσα με πολυ μεγαλυτερες απολαβες (καθοτι τεχνικος κλαδος) απο οτιδηποτε μπορεις να φανταστεις εδω στο Ελλαντα. Και μην μου πειτε "εεεεεε Σουηδια εκει", συμφωνω αλλα εκει τους δινουν σημασια του "τεχνικους" ΚΑΙ τους πληρωνουν και αναλογα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.