aledjo Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Χμμμ, να το δουμε λοιπον λιγο αναποδα;Ας κανω λοιπον ενα σεναριο. Εστω οτι εχω μια επιχειρηση. Ο γιος μου λοιπον που ειναι κοντα στα 20 και τον εχω βαλει στη δουλεια, εχει ενα κολλητο, που τον φερνει για δουλεια. Επειδη πρεπει να δωσω εμπιστοσυνη στο γιο μου (ωστε να μπορεσει να λειτουργησει καποια στιγμη αυτονομα), δε ρωταω τι και πως και τον αφηνω να κανει τις συμφωνιες. Ο γιος μου λοιπον δεν τηρει το νομο, και δινει πολυ παραπανω μισθο μιας και ειναι κολλητος του. ΜΑθαινω εγω λοιπον μετα απο ενα χρονο τι εγινε, και αφου ξεχεζω τον γιο μου, παω και ζηταω τα παραπανησιο απο τον υπαλληλο. Ποσοι πιστευεις οτι θα με υποστηριξουν λεγοντας οτι μια εγκυρη συμφωνια πρεπει να ειναι νομιμη, και οτι πρεπει να παρω τα παραπανησια πισω; Εντιτ: Να το χειροτερεψω και λιγο; Ξερω για τη συμφωνια, αλλα το αφηνω φλου (φιλαρακια με το γιο μου ειναι, φτωχο παιδι ειναι ας παρει λιγα παραπανω και τετοια), αλλα οταν αρχιζει να σφιγγει η κατασταση λογω κρισης, παω και τα χωνω στον υπαλληλο, που παιρνει πιο πανω απο το νομο. (PS. Ουτε γιο, ουτε επιχειρηση εχω.) καταλαβα πως το λες αλλα εγω μπορω να στο πω αλλιως. αν ειχαμε συμφωνησει και υπογραψει οτι εγω ειμαι τεχνικος η/υ και μου ελεγε μετα απο λιγο καιρο να πιασω τη σφουγγαριστρα και να καθαρισω το μαγαζι επειδη υπαρχει κριση και δε μπορει να δωσει λεφτα στη καθαριστρια τοτε τι γινεται? αφου ειχαμε συμφωνησει μονο τεχνικος η/υ, αν του πω οχι για τη "καθαριστρια" τοτε τι γινεται? in real world αυτο γινεται! δηλαδη υπογραφουν για καποια θεση αλλα στη πορεια του φορτωνουν κι'αλλες δουλειες... και φυσικα κανεις δε λεει οχι επειδη εχει αναγκη τα λιγα λεφτα. ΑΡΑ παιδια ας αφησουμε τα ΑΝ κτλ ΑΝ ΑΝ ΑΝ και γω μπορω να πω οτι με εδιωξε το αφεντικο επειδη ηθελε να του κατσω και του ειπα οχι. ξερεις τι μπορεις να του κανεις? το θυμα εχει μεγαλυτερη δυναμη απο το θυτη
dreamer- Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Για κάποιον που ρώτησε.Όχι δέν έχω τελειώσει τίποτα απλά ασχολούμαι αρκετά χρόνια. pournaraς:Ρε μεγάλε, μπας κ έχεις κανα μαγαζάκι και πίνεις το αίμα κάποιου; Δέ βαρέθηκα τη δουλειά εκεί,η συμπεριφορά του αφεντικού άλλαξε απέναντί μου(δέν έχει πολύ δουλεια τώρα κ πρέπει να αρχίσουμε περικοπές). Όπως και να έχει πάντως, πρώτα θα μιλήσω με εργατουπαλληλικό κέντρο,μετά με το αφεντικό, μήπως κ τα βρούμε κ πάρω κανονικά το μισθό και αν δε γίνει τίποτα,θα κάνω καταγγελεία.
Pablo_Hasan Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Χμμμ, να το δουμε λοιπον λιγο αναποδα;Ας κανω λοιπον ενα σεναριο. Εστω οτι εχω μια επιχειρηση. Ο γιος μου λοιπον που ειναι κοντα στα 20 και τον εχω βαλει στη δουλεια, εχει ενα κολλητο, που τον φερνει για δουλεια. Επειδη πρεπει να δωσω εμπιστοσυνη στο γιο μου (ωστε να μπορεσει να λειτουργησει καποια στιγμη αυτονομα), δε ρωταω τι και πως και τον αφηνω να κανει τις συμφωνιες. Ο γιος μου λοιπον δεν τηρει το νομο, και δινει πολυ παραπανω μισθο μιας και ειναι κολλητος του. ΜΑθαινω εγω λοιπον μετα απο ενα χρονο τι εγινε, και αφου ξεχεζω τον γιο μου, παω και ζηταω τα παραπανησιο απο τον υπαλληλο. Ποσοι πιστευεις οτι θα με υποστηριξουν λεγοντας οτι μια εγκυρη συμφωνια πρεπει να ειναι νομιμη, και οτι πρεπει να παρω τα παραπανησια πισω; Εντιτ: Να το χειροτερεψω και λιγο; Ξερω για τη συμφωνια, αλλα το αφηνω φλου (φιλαρακια με το γιο μου ειναι, φτωχο παιδι ειναι ας παρει λιγα παραπανω και τετοια), αλλα οταν αρχιζει να σφιγγει η κατασταση λογω κρισης, παω και τα χωνω στον υπαλληλο, που παιρνει πιο πανω απο το νομο. (PS. Ουτε γιο, ουτε επιχειρηση εχω.) αν δεν κανω λαθος η συλλογικη συμβαση μιλαει για το κατωτερο οριο οχι για το ανωτερο οριο... Τεσπα, γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να κανει αυτο που προβλεπει ο νομος
orck Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 pournara ο νομος αναφειρεται σε κατωτατω μισθο δηλαδη για να στο πω αλλιως ειναι τα ΕΛΑΧΙΣΤΑ που μπορεις να δωσεις (ακομη και ο υπαλληλος να δεχθει και λιγοτερα, κανεις παρανομια) εαν εισαι λεφτας και δεν σε νοιαζει δωστου και παραπανω δεν τρεχει τιποτα, δεν θα εισαι παρανομος εδω δεν συζηταμε μια περιπτωση που το παιδι επερνε τα νομιμα και ξαφτνικα του την εδωσε και ζηταει τα διπλασια αλλιως θα του κανει μηνυση, απλα ξυπνησε απο την εκμεταλευση και ζηταει τα νομιμα ποσους εκμεταλευσαι στην επιχειριση σου;
Teaser Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 εδω δεν συζηταμε μια περιπτωση που το παιδι επερνε τα νομιμα και ξαφτνικα του την εδωσε και ζηταει τα διπλασια αλλιως θα του κανει μηνυση, απλα ξυπνησε απο την εκμεταλευση και ζηταει τα νομιμα Θα έχει άδικο αν τον απολύσει ο ιδιοκτήτης? Δεν μου κάνεις, εγώ συμφώνησα μαζί σου για 600€, αν ήξερα ότι θα έπρεπε να σου δώσω 800€ θα έπερνα κάποιον άλλο καλύτερο ή θα είχα αρκεστεί με λιγότερους υπαλλήλους. Άρα, αν θέλει να το πάει βάσει νόμου, θα πρέπει να υποστεί και την ανεργία που επιβάλουν οι συλλογικές συμβάσεις. http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=48141 Και κάποιοι ζητούν αύξηση...
pournaras Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Για κάποιον που ρώτησε.Όχι δέν έχω τελειώσει τίποτα απλά ασχολούμαι αρκετά χρόνια. pournaraς:Ρε μεγάλε, μπας κ έχεις κανα μαγαζάκι και πίνεις το αίμα κάποιου; Δέ βαρέθηκα τη δουλειά εκεί,η συμπεριφορά του αφεντικού άλλαξε απέναντί μου(δέν έχει πολύ δουλεια τώρα κ πρέπει να αρχίσουμε περικοπές). Όπως και να έχει πάντως, πρώτα θα μιλήσω με εργατουπαλληλικό κέντρο,μετά με το αφεντικό, μήπως κ τα βρούμε κ πάρω κανονικά το μισθό και αν δε γίνει τίποτα,θα κάνω καταγγελεία. pournara ο νομος αναφειρεται σε κατωτατω μισθοδηλαδη για να στο πω αλλιως ειναι τα ΕΛΑΧΙΣΤΑ που μπορεις να δωσεις (ακομη και ο υπαλληλος να δεχθει και λιγοτερα, κανεις παρανομια) εαν εισαι λεφτας και δεν σε νοιαζει δωστου και παραπανω δεν τρεχει τιποτα, δεν θα εισαι παρανομος εδω δεν συζηταμε μια περιπτωση που το παιδι επερνε τα νομιμα και ξαφτνικα του την εδωσε και ζηταει τα διπλασια αλλιως θα του κανει μηνυση, απλα ξυπνησε απο την εκμεταλευση και ζηταει τα νομιμα ποσους εκμεταλευσαι στην επιχειριση σου; Χαιρομαι για τις αποστομωτικες σας απαντησεις. Το να ψαχνει καποιος με βαση τη λογικη καποιες απαντησεις σε μια κουβεντα, αυτοματα τον κανει κακο επιχειρηματια που πινει το αιμα των υπαλληλων του. Δυστυχως δεν εχω επιχειρηση οποτε ξεμεινα απο αιμα. dreamer-: 7 σελιδες μετα θυμηθηκες να μας πεις οτι ο εργοδοτης σου αλλαξε σταση απεναντι σου. Μεχρι τωρα ημασταν υποχρεωμενοι να μυρισουμε τα νυχια μας. orck: Δε ζηταει απλα τα νομιμα, αυτο το ειπαμε κι εγω τουλαχιστον και σε αλλο μηνυμα, ειναι θεμιτο. Στο πρωτο του μηνυμα, ζηταει και τα αναδρομικα των 14 μηνων, που του "εφαγε" ο επιχειρηματιας.
klainmaingr Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Ναι αλλά παίρνω το μέρος του υπαλλήλου,γιατί όπως είπε ¨έκανε τη καύλα του" και δεν τον πολυένοιαζε τι υπέγραφε (λάθος το αναγνωρίζω) αλλά αλλίως τα βλέπεις όντας ελεύθερος και χωρίς οικονομικές δυσκολίες και αλλιώς όταν ζοριστείς,ή προπάντων όταν λες στους γύρω σου τις συνθήκες εργασίας σου,και σε λένε κορόιδο... Ε όχι... Εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ σήμερα τα 3-4 χρόνια που δούλευα σε καφετέριες και να αρχίσω να κάνω καταγγελίες όπου δούλευα για ένσημα κτλ.. Και αν με λένε κορόιδο οι γύρω μου αλλάζω δουλειά ή απαιτώ κανονικές συνθήκες και αν δεν μου κάτσουν φεύγω.. Τραγικός θα είμαι αν κάνω οτιδήποτε άλλο.. Όπως και τραγικός ήμουν (θεωρητικά) τότε που δεν με ένοιαζε και έκανα την κα*λα μου και έβγαζα και κάνα φράγκο. Όταν ο άλλος σου λέει οτι "έλα μωρε δεν με ένοιαζε και έκανα τον χαβά μου" και καταλήγει οτι τον "έκλεβε" δείχνει αν μη τι άλλο τυχάρπαστο άνθρωπο... Είμαι ΤΡΟΜΕΡΑ υπέρ των σωστών εργασιακών σχέσεων.. Συμφωνία για εμένα είναι η αποδοχή (οποιονδήποτε) όρων απο δύο πλευρές. Όταν η συμφωνία αυτή σπάει απο οποιαδήποτε πλευρά τότε σηκώνει ψάξιμο/βρίσιμο και καταγγελία... Όταν όχι...
afentiko7 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Είμαι ΤΡΟΜΕΡΑ υπέρ των σωστών εργασιακών σχέσεων.. Συμφωνία για εμένα είναι η αποδοχή (οποιονδήποτε) όρων απο δύο πλευρές. Όταν η συμφωνία αυτή σπάει απο οποιαδήποτε πλευρά τότε σηκώνει ψάξιμο/βρίσιμο και καταγγελία... Όταν όχι... εσύ κάνεις την πλάκα σου. Υπάρχουν κάποιοι όμως που επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, δουλεύουν και χωρίς ένσημα και με μειωμένες αποδοχές.
aledjo Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 εσύ κάνεις την πλάκα σου. Υπάρχουν κάποιοι όμως που επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, δουλεύουν και χωρίς ένσημα και με μειωμένες αποδοχές. ετσι.... αν δεν αλλαξει τιποτα σε αυτο το θεμα, εγω θα ανοιξω επιχειρηση και θα το γεμισω με τετοιους! και αν ζητησει κανεις 1 ευρω παραπανω θα τον διωξω. καταντησαμε ΖΟΥΓΚΛΑ. ή σε φανε ή θα τους φας εσυ επιβιωση
klainmaingr Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 εσύ κάνεις την πλάκα σου. Υπάρχουν κάποιοι όμως που επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, δουλεύουν και χωρίς ένσημα και με μειωμένες αποδοχές. Να μήν αποδέχονται κάτι τέτοιο... Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι (δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω) που θα δέχονται να δουλέψουν υπο αυτές τις συνθήκες τόσο θα διατηρείται αυτό το καθεστώς και ουδένα δικαίωμα γκρίνιας δεν έχουμε. Είναι σκ@τ@ που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε με την εργασία υπο τέτοιους όρους. Όσον αφορά τα ένσημα. Εκεί είναι άλλη πικραμένη ιστορία. Άπειροι υπάλληλοι ζητάνε να τα παίρνουν στο χέρι με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους να είναι αυξημένες αλλα να μήν είναι καλλυμένος και ο εργοδότης που τον "εξυπηρετεί" μιας και δεν φαίνονται τα ένσημα πουθενά και στο τέλος ο καλοκάγαθος υπάλληλος να πατάει και μια καταγγελία. Τσατίζομαι με τη θυσία της λογικής και του ρεαλισμού στο βωμό του "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Γι αυτό και επιμένω οτι πολλοί απο όσους έγραψαν στο θέμα αυτό δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην (σάπια) αγορά εργασίας και γι αυτό θεωρητικολογούν. Όπως και να'χει στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές οτι το "δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς" δεν ισχύει... So.. Δεν είναι ο γιαλός στραβά.
Critter Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Το θέμα είναι αλλού και δεν μπορω να καταλαβω γιατι οι υπερμαχοι των εργοδοτων δεν μπορουν να το καταλαβουν.. Πολύ απλα λοιπον : Όπως λεει και ο Klein "Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι (δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω) που θα δέχονται να δουλέψουν υπο αυτές τις συνθήκες τόσο θα διατηρείται αυτό το καθεστώς...." Λέει όμως στη συνεχεια "και ουδένα δικαίωμα γκρίνιας δεν έχουμε"...Και εδω ειναι φυσικα που ειναι και το μεγαλο του λαθος. Και εξηγουμαι : Πραγματι υπαρχουν ανθρωποι που θα δουλευψουν και για 50€ την εβδομαδα και προφανως ετσι θα "χαλασουν" την αγορά ειτε γιατι το εχουν αναγκη ειτε γιατι θελουν να κανουν τη κ@υλα τους. Το ζητημα ειναι οτι ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ ο εργοδοτης να ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ κατω απο τη συλλογικη συμβαση εργασιας με γνώστες ή μη γνώστες αυτής. Αυτο ειναι και το νοημα της συλλογικης συμβασης, να μην μπορει ο εργοδοτης να εκμεταλευτει τον "κακομοιρη" και να του δωσει πολυ λιγα λεφτα. Επομένως, ΝΑΙ ο topic starter ακομα και μετα απο 100 μήνες μπορει να ξυπνησε και να θελει να διεκδηκησει αυτα που διακαιουται βάση νομου. Καλα θα κανει λοιπον να κανει όλες τις νομιμες ενεργειες για να πάρει αυτα που δικαιουται. Και υποθετω οτι οταν ο φίλος λέει οτι ο εργοδοτης τελευταια δεν τους τα λεει καλα, θα εννοει οτι τους συμπεριφερεται με λαθος τροπο ή δεν δεχεται κουβεντα για αυξησεις κτλ. Επομενως και κλεμενος και δαρμενος? Οχι φυσικα... Για την αξιοπρεπεια σου λοιπον προχωρα μεχρι τελους...
klainmaingr Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε critter. Αντίστοιχα όμως ΠΡΕΠΕΙ να είναι παράνομος και όποιος ΔΕΧΕΤΑΙ τους όρους αυτούς. Εξηγούμαι λοιπόν για να μην παρεξηγούμαι: Έχω π.χ όλα τα προσόντα γνώσεις κτλ να γίνω χμμμ Φανοποιός. Ο στάνταρ μισθός μου είναι π.χ 10 rupees και πάω να συμφωνήσω σε μία δουλειά.. Έρχεται λοιπόν ο critter που δεν τον πολυνοιάζει και λέει γμσε το.. εγώ έχω πάνω κάτω τα ίδια προσόντα με σένα.. Αλλα βολεύομαι και με 8rupees. Ο εργοδότης είναι χαζός να μην τον πάρει; Εσύ δεν θα συμφωνούσες; Μου παίρνει Ή δεν μου παίρνει με άνομα μέσα την δουλειά παρόλες τις ικανότητες μου; Αυτη η χαμηλόμισθη προσφορά δεν κάνει κακό σε μένα και στο σωματείο μου σαν φανοποιός; Αν ο critter που μου τσίμπησε τη δουλειά με 8 rupees θυμηθεί να ζητήσει τα υπόλοιπα σε κάνα χρόνο θα έχει δίκιο; Εμείς οι ίδιοι κάνουμε σκατά το σύστημα. Κανένας εργοδότης/άνθρωπος/ταμ ταμ δεν είναι χαζός να πληρώνει περισσότερα όταν μπορεί να κάνει τη δουλειά του με λιγότερα. Μπορεί μέν να εργάζομαι για κάποιον άλλο σήμερα και ουσιαστικά εμμέσως να είμαι στη θέση του δημιουργού του θέματος, αυτό όμως δεν με κάνει λιγότερο λογικό άνθρωπο.. Η κατόπιν εορτής έκλαμψη δεν μου άρεσε ποτέ. Να είχα/είχες/είχαμε μυαλό να κάναμε συνεννοήσεις της προκοπής. Anyway... Τυπικά έχετε όλοι δίκιο... Ηθικά θεωρώ πως όχι...
Street-Fighter Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε critter. Αντίστοιχα όμως ΠΡΕΠΕΙ να είναι παράνομος και όποιος ΔΕΧΕΤΑΙ τους όρους αυτούς.Εξηγούμαι λοιπόν για να μην παρεξηγούμαι: Έχω π.χ όλα τα προσόντα γνώσεις κτλ να γίνω χμμμ Φανοποιός. Ο στάνταρ μισθός μου είναι π.χ 10 rupees και πάω να συμφωνήσω σε μία δουλειά.. Έρχεται λοιπόν ο critter που δεν τον πολυνοιάζει και λέει γμσε το.. εγώ έχω πάνω κάτω τα ίδια προσόντα με σένα.. Αλλα βολεύομαι και με 8rupees. Ο εργοδότης είναι χαζός να μην τον πάρει; Εσύ δεν θα συμφωνούσες; Μου παίρνει Ή δεν μου παίρνει με άνομα μέσα την δουλειά παρόλες τις ικανότητες μου; Αυτη η χαμηλόμισθη προσφορά δεν κάνει κακό σε μένα και στο σωματείο μου σαν φανοποιός; Αν ο critter που μου τσίμπησε τη δουλειά με 8 rupees θυμηθεί να ζητήσει τα υπόλοιπα σε κάνα χρόνο θα έχει δίκιο; Εμείς οι ίδιοι κάνουμε σκατά το σύστημα. Κανένας εργοδότης/άνθρωπος/ταμ ταμ δεν είναι χαζός να πληρώνει περισσότερα όταν μπορεί να κάνει τη δουλειά του με λιγότερα. Μπορεί μέν να εργάζομαι για κάποιον άλλο σήμερα και ουσιαστικά εμμέσως να είμαι στη θέση του δημιουργού του θέματος, αυτό όμως δεν με κάνει λιγότερο λογικό άνθρωπο.. Η κατόπιν εορτής έκλαμψη δεν μου άρεσε ποτέ. Να είχα/είχες/είχαμε μυαλό να κάναμε συνεννοήσεις της προκοπής. Anyway... Τυπικά έχετε όλοι δίκιο... Ηθικά θεωρώ πως όχι... είναι παράνομος και πάλι η οχι ο εργοδότης? Γιαυτο υπάρχει και ο νόμος φίλε μου. Αν εσυ ανοίξεις μαγαζάκι και σου πει ο αλλος αντι για 700 δώσε μου 500 παλι παράνομος θα είσαι. Το 30% δεν ειναι τυχαιο εξαλλου το οτι δουλεύουν παράνομα για τον λογο που λες. Για τον λογο που λες εχει κλάσει ο Ελληνας πανω του και δεν μπορει να ζητήσει περισσότερα. Εχουμε πλημιρισει απο αλλοδαπούς δεν ειμαι ρατσιστής αλλα δεν ειναι τυχαίο ολο το σκηνικό του σήμερα στο Ελλαδισταν. Αυτη η κακουργία άρχισε απο το 91 και εγινε tredy-μοδα σε αρκετες επιχειρήσεις. Εσυ λοιπον στήριζε τον εργοδότη σου η τον εαυτό σου αν εισαι το πρώτο. Εγω παλι σαν Άνθρωπος θα διεκδικήσω αυτα που δικαιούμαι εστω τα νόμιμα οποτε γουστάρω. Δεν υπάρχει η επιθεώρηση εργασίας για πλάκα άσχετα αν αρκετοί εργοδότες το έχουν παρει στην πλάκα γιατι ''κανείς'' δεν παει να κανει την κίνηση.
Praetorianos Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Anyway... Τυπικά έχετε όλοι δίκιο... Ηθικά θεωρώ πως όχι... Νομίζω ότι όλο το νόημα συνοψίζεται στην φράση αυτή. Επειδή δεν θεωρώ ότι εργαζόμενοι-εργοδότες πρέπει αναγκαστικά να είναι ορκισμένοι εχθροί, ούτε όπως είπε ο klainmain ότι πάντα νόμος είναι το δίκιο του εργάτη ίσως να μην πρέπει να αποδίδουμε πάντα δίκιο στον εργαζόμενο υπο οποιεσδήποτε συνθήκες. Βγάζοντας απ' έξω καταστάσεις που κάποιος είναι απελπισμένος για δουλειά, οι υπόλοιποι που δέχονται να παίρνουν λιγότερα είτε επειδή κάνουν κάτι που τους αρέσει, είτε επειδή δεν ήξεραν, είτε επειδή ήταν κολλητάρια με το αφεντικό όταν ξεκίνησαν θα έπρεπε τουλάχιστον από θέμα ηθικής είτε να μιλήσουν για αλλαγή των αποδοχών είτε να φύγουν από την δουλειά. Αυτή η αποποίηση προσωπικών ευθυνών και τα "δεν ήξερα, με εκμεταλλεύτηκαν" όταν χρησιμοποιούνται πασπαρτού με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Καθένας υποτίθεται είναι ώριμος αρκετά για να αναλάβει τις ευθύνες του και αν δεν μπορεί να το κάνει στην εργασία του, δεν θα μπορέσει πιθανώς ούτε στην ζωή του.
Teaser Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του klainmaingr Υπάρχουν δύο άνεργοι. Ο Α και ο Β. Α: δεν τον νοιάζει η συλλογική σύμβαση και δέχεται να εργαστεί με 500€ Β: δέχεται να εργαστεί μόνο με 800€ όσα λέει ο νόμος. Θεωρούμε ότι έχουν και οι δύο ίδιες γνώσεις και ίδια εμπειρία. Ο Γ είναι ο εργοδότης, ο οποίος έχει μια μικρή επιχείρηση και έχει άμεση ανάγκη από περιστολή εξόδων, αλλιώς θα κλείσει ή θα δουλέυει για τους εργαζομένους του. Θα κλείσει η οικογένεια του δηλαδή. Ο Γ εφόσον είναι ορθολογικός άνθρωπος θα προτιμήσει τον Α με τα 500€ και όχι τον Β που ζητάει 800€. Ο Α προσλαμβάνεται άμεσα. Ο Β θα παραμείνει άνεργος εις το διηνεκές... Μετά από 20 μήνες, ο Α θυμάται ότι τα 500€ που λαμβάνει είναι λιγότερα του νομίμου. Διεκδικεί αναδρομικά 800 - 500 = 300€ για κάθε ένα από τους 20 μήνες που πέρασαν. Σύνολο 6000€ Ο Γ υποχρεούται να τα δώσει βάσει νόμου. ---------------------------------------------------------------------------------------- Αποτέλεσμα: Ο Β ζητούσε 800€, ήταν από την αρχή συνεπής και σύμφωνα με το νόμο. Παραμένει άνεργος. Ο Α παρέκαμψε τον νόμο, αρχικά ζητούσε 500€, πήρε τη δουλειά και θυμήθηκε μετά από 20 μήνες να διεκδικήσει τη διαφορά. Συνεπώς και ο Α έλαβε 800€ ανά μήνα. Ο Γ κλείνει την επιχείρηση του, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των έκτακτων (απρόσμενων) οφειλών. Ενώ Α και Β τελικά θα λάμβαναν το ίδιο ποσό, ο κουτοπόνηρος Α έφαγε τη θέση του Β διότι ήταν ασυνεπής και δεν τήρησε την άτυπη - μεταξύ δύο αντρών συμφωνία (εργοδότη-εργαζομένου) ώστε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας<<να έχει δηλαδή ο Α δουλειά και να συνεχίσει ο Γ να λειτουργεί την επιχείρηση του. Ηθικό δίδαγμα: Να μην κάνουμε πουστιές και να τιμούμε τα παντελόνια που φοράμε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.