dreamer- Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δουλεύω εδώ και 14 μήνες σε ένα κατάστημα Η/Υ ώς τεχνικός.Το τελευταίο καιρό(στις αρχές δέ με ένοιαζε) άρχησα να αναρωτιέμαι άν αφτά που παίρνω είναι αφτά που δικαιούμαι. Παίρνω 150€ την εβδομάδα και χωρίς ρεπό.Τώρα τελευταία δέ μας τα λέει καθόλου καλά ο τύπος και σκέφτομαι να διεκδικήσω όλα αυτά που μου "έφαγε"(άν μου έφαγε)όλον αυτόν τον καιρό. Θέλω να μου πεί κάποιος που γνωρίζει,ποιός είναι ο κατώτερος μισθός που θα έπρεπε να παίρνω και άν δικαιούμε ή όχι ρεπό. Περιμένω τις απαντήσεις σας.
NoD Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Η πιο σωστή κίνηση είναι να πάρεις ένα τηλέφωνο στην επιθεώρηση εργασίας και να ρωτήσεις.
klainmaingr Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Εμένα γιατί μου φαίνεται οτι απλά βαρέθηκες και λές να αρπάξεις και κάνα φράγκο φεύγοντας; Όταν για 14 μήνες δουλεύεις σε ένα άτυπα συμφωνημένα ποσό (το αν είναι λιγότερο/περισσότερο/ίσο με αυτό που κανονικά έπρεπε να παίρνεις με αφήνει αδιάφορο) και ξαφνικά λές να "διεκδικήσεις" αυτά που σου "στέρησαν" είναι το ίδιο ανήθικο με αυτό που κατηγορείς. Αν δεν σου κάνει ο μισθός σου πές το απο την αρχή να στον βελτιώσει ή τράβα αλλού... Ή τέλος πάντων τώρα που "ξύπνησες" απαίτησε την νόμιμη αύξηση και αν δεν στη δώσει φύγε.. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά πουσ$#@τια και αντίστοιχη με του εργοδότη σου σαπίλα η οποία δυστυχώς είναι διπλής συνεπαγωγής..
georgemarios Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 τα παιρνεις μαυρα ή σου κοβει ενσημα κανονικα;
orck Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 τι ειναι αυτα που γραφεις; τα δικαιωματα του υπαλληλου δεν καταργουνται ποτε ετσι του την βαρεσε τωρα να διεκδικησει τα νομιμα (και το γεγονος οτι δεν εχει ρεπο ειναι σαν να εργαζεται υπερωριες, το κανονικο ειναι πενθημερη οχταωρη εργασια) εαν δεν βγαλεις ακρη με την επιθεωρηση εργασιας (γιατι ειναι λαμογια και αυτοι) θα μιλησεις με την ΓΣΕΕ Εμένα γιατί μου φαίνεται οτι απλά βαρέθηκες και λές να αρπάξεις και κάνα φράγκο φεύγοντας;Όταν για 14 μήνες δουλεύεις σε ένα άτυπα συμφωνημένα ποσό (το αν είναι λιγότερο/περισσότερο/ίσο με αυτό που κανονικά έπρεπε να παίρνεις με αφήνει αδιάφορο) και ξαφνικά λές να "διεκδικήσεις" αυτά που σου "στέρησαν" είναι το ίδιο ανήθικο με αυτό που κατηγορείς. Αν δεν σου κάνει ο μισθός σου πές το απο την αρχή να στον βελτιώσει ή τράβα αλλού... Ή τέλος πάντων τώρα που "ξύπνησες" απαίτησε την νόμιμη αύξηση και αν δεν στη δώσει φύγε.. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά πουσ$#@τια και αντίστοιχη με του εργοδότη σου σαπίλα η οποία δυστυχώς είναι διπλής συνεπαγωγής..
pournaras Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 τι ειναι αυτα που γραφεις;τα δικαιωματα του υπαλληλου δεν καταργουνται ποτε ετσι του την βαρεσε τωρα να διεκδικησει τα νομιμα (και το γεγονος οτι δεν εχει ρεπο ειναι σαν να εργαζεται υπερωριες, το κανονικο ειναι πενθημερη οχταωρη εργασια) εαν δεν βγαλεις ακρη με την επιθεωρηση εργασιας (γιατι ειναι λαμογια και αυτοι) θα μιλησεις με την ΓΣΕΕ Μια χαρα τα γραφει ο Κλαιν, αμα κανονισω εγω να δουλευω με 50ε το μηνα, και δουλεψω επι 14 μηνες, αντι να παω κατευθειαν στην επιθεωρηση εργασιας, μετα θα μου φταιει ο εργοδοτης; 14 μηνες τι εκανε; Τωρα το θυμηθηκε; "Τώρα τελευταία δέ μας τα λέει καθόλου καλά ο τύπος και σκέφτομαι να διεκδικήσω όλα αυτά που μου "έφαγε" Τωρα τελευταια δεν τα λεει καλα ο τυπος η τωρα τελευταια αρχισε να μην τα ακουει καλα το παλικαρι; Μεχρι τωρα του τα ελεγε καλα; Τα ιδια δεν του εδινε;
aledjo Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 καλως ηρθες στο club! μπες και διαβασε ολο το θεμα http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=300632 και θα καταλαβεις τι λεω. συμβουλη μου, αλλαξε επαγγελμα οσο ειναι νωρις! btw σε ποια περιοχη ειναι? μηπως ειχαμε το ιδιο αφεντικο?
Teaser Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δουλεύω εδώ και 14 μήνες σε ένα κατάστημα Η/Υ ώς τεχνικός.Το τελευταίο καιρό(στις αρχές δέ με ένοιαζε) άρχησα να αναρωτιέμαι άν αφτά που παίρνω είναι αφτά που δικαιούμαι.Παίρνω 150€ την εβδομάδα και χωρίς ρεπό.Τώρα τελευταία δέ μας τα λέει καθόλου καλά ο τύπος και σκέφτομαι να διεκδικήσω όλα αυτά που μου "έφαγε"(άν μου έφαγε)όλον αυτόν τον καιρό. Θέλω να μου πεί κάποιος που γνωρίζει,ποιός είναι ο κατώτερος μισθός που θα έπρεπε να παίρνω και άν δικαιούμε ή όχι ρεπό. Περιμένω τις απαντήσεις σας. Αν αντί για ευρώ φας την πόρτα στο πρόσωπο μην σου φανεί περίεργο. Κακά τα ψέμματα, εργοδότης είναι, δική του δουλειά είναι (και έχει ξενυχτήσει γιαυτήν) και εσύ πηγαίνεις με τη θέληση σου και αν συμφωνείς καλώς, αλλιώς δεν ξεκινάς από την αρχή τη δουλειά. Και όχι να θυμάσαι μετά από 14 μήνες να κάνεις καταγγελείες. Το να τρέχεις σε επιθεωρήσεις εργασίας είναι μικροπρεπές και πουστιά αν έχεις ήδη συμφωνήσει για ένα Α ποσό, αλλά ακόμα και αν δεν έχεις τέτοιους ενδοιασμούς, ένα είναι σίγουρο. Σε καλό δεν θα σου βγει η όλη υπόθεση. Οπότε καλύτερα να το συζητήσεις μαζί του και αν δεν βρείτε κάποια λύση μπορείς να φύγεις. Μαζί συμφωνήσατε άτυπα, μαζί μπορείτε να το διαλύσετε. Αυτό είχα κάνει και εγώ σε μια ανάλογη περίπτωση...
dreamer- Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Τί είναι αυτά που γράφεται η περισσότεροι,δέ ξέρεται τί συμβαίνει και βγάζεταί αυθέρετα συμπεράσματα. Προσλήφθηκα κανονικά αλλα με υπογραφή που δέν έβαλα ο ίδιος(έλοιπα σε δουλειά κ υπέγραψε άλλος),δέ με ένοιαζε, τότε μιάς κ έκανα τη ¨γκαύλα¨ μου. Περιμένω απαντήσεις σας στην ερώτηση που έκανα πιο πάνω.
zanza Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Αν και τακτικός επισκέπτης του insomnia είχα μερικά χρόνια να γράψω. Αλλά μετά τις απαντήσεις που διάβασα στο θέμα του φίλου Dreamer αποφάσισα να πω μερικά πραγματάκια. Καταρχήν μην έχεις καμία τύψη σε περίπτωση που κινηθείς εναντίον του αφεντικού σου. Αν παίρνεις 150 ευρώ την εβδομάδα σημαίνει πως την βγάζεις με 600 ευρώ μηνιάτικο, δηλαδή 100 ευρώ χαμηλότερα από τον κατώτατο βασικό μισθό που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ που είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες. Το ότι 14 μήνες δούλευες υπό αυτό το καθεστώς σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι συμφωνούσες με αυτό. Φαίνεται πως ο περισσότερος κόσμος για έναν λόγο δεν καταλαβαίνει πως η διαπραγμάτευση του μισθού μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη δεν είναι ίση και ο δεύτερος ουσιαστικά εκβιάζει τον πρώτο να συμφωνήσει σε αυτό που του προτείνει. Ειδάλλως δεν θα τον προσλάβει καθόλου και θα προτιμήσει τον επόμενο ο οποίος θα έχει το στοματάκι του κλειστό. Η σιωπή αυτή από τους εργαζόμενους έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα κοινωνικά κεκτημένα να χάνονται. Στην περίπτωσή σου τώρα. Έχεις την σύμβαση εργασίας που έχεις συνάψει; Με τι ειδικότητα σε έχει προσλάβει; Θα σε συμβούλευα πριν πεις οτιδήποτε στη δουλειά να περάσεις μια βόλτα από ΟΑΕΔ και ΙΚΑ για να δεις αν έχει κατατεθεί η σύμβαση σου και αν σου έχουν μπει σωστά τα ένσημα αντίστοιχα. Μετά κατέβασε τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εμποροϋπαλλήλων για το 2009: http://www.omed.gr/el/index.php?module=mysse&action=downloadFile&myid=3746 . Από εδώ προκύπτει (σελ. 2) πως αν σε έχει προσλάβει ως πωλητή θα πρέπει να παίρνεις 903,67ευρώ μικτά (υπολόγισε -16% για κρατήσεις ΙΚΑ), αν σε έχει προσλάβει πιο σωστά ως τεχνικό hardware (χωρίς πτυχίο ΤΕΙ ή ΑΕΙ γιατί εκεί πάμε αλλού) 930,65ευρώ μικτά (σελ. 17). Οι μισθοί αυτοί είναι βασικοί χωρίς επιδόματα και αφορούν 40ωρη εργασία. Αν δουλεύεις παραπάνω θα πρέπει να πληρωθείς και για τις ώρες υπερεργασίας (+25%) ή και υπερωρίας (+50%). Τα δικαιώματα σου που προβλέπονται από την συλλογική σύμβαση εργασίας που σε διέπει μπορείς να τα βρεις κωδικοποιημένα εδώ: http://www.omed.gr/el/files/codings/22_%CE%9A15R07.pdf . Οι μισθοί και τα δικαιώματα που αναφέρονται παραπάνω είναι υποχρεωτικά για όλους τους εργοδότες και τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου. Η τελευταία κήρυξη υποχρεωτικής της συγκεκριμένης σύμβασης είναι με βάση την απόφαση ΥΑ 69041/3230/6.10.2008 (ΦΕΚ Β 2137/15.10.2008), για να μην σε ψαρώσουν πουθενά. Αλήθεια επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα παίρνεις; Πόσες μέρες άδειας σου δίνει το χρόνο; Όπως βλέπεις το αφεντικό σου όχι απλά σε κλέβει, αλλά σε γδύνει. Αν μάλιστα δεν σε έχει προσλάβει κανονικά και δεν σου κολλάει και σωστά τα ένσημα προβλέπεται και ποινική δίωξη εις βάρος του. Τελευταία συμβουλή. Μην πας στη επιθεώρηση εργασίας πριν μαζέψεις αρκετό υλικό για την υπόθεση σου. Αν πας χωρίς να ξέρεις τι σου γίνεται, θα αδιαφορήσουν και δεν θα βρεις το δίκιο σου. Όταν πας να ξέρεις τι ζητάς και τι δικαιούσαι και μη μασήσεις κουτόχορτο. Καλύτερα να επικοινωνήσεις με κάποιο σωματείο ή εργατολόγο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δικαιωθείς. Μην μασάς, πάλεψε για αξιοπρέπεια.
aledjo Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 @zanza συμφωνω μαζι σου αλλα αν σκεφτεις οτι ολα τα computerαδικα δε κανουν νομιμη δουλεια, δηλαδη αντιγραφη προγραμματα, ακυρες χρεωσεις και απειρα αλλα, η κατηγορια για τον εργαζομενο ειναι μηδαμινη! μπορεις να βρεις το δικιο σου αλλα δεν αξιζει να ασχοληθεις. χρονο θα χασεις.... απλα αλλαξε επαγγελμα.
Street-Fighter Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 @zanza συμφωνω μαζι σου αλλα αν σκεφτεις οτι ολα τα computerαδικα δε κανουν νομιμη δουλεια, δηλαδη αντιγραφη προγραμματα, ακυρες χρεωσεις και απειρα αλλα, η κατηγορια για τον εργαζομενο ειναι μηδαμινη! μπορεις να βρεις το δικιο σου αλλα δεν αξιζει να ασχοληθεις. χρονο θα χασεις.... απλα αλλαξε επαγγελμα. Ε οχι και δεν αξίζει να ασχοληθεί θα το κάνει γιαυτόν και για τους μελλοντικούς τεχνικούς. Και εννοειτε οτι εχουμε στις μερες μας αναγκη την δουλεια. Δεν δουλεύει κανείς για χομπι και επειδή υπαρχει ανεργία πατάνε πανω σε αυτό. Αν σου αρέσει κλπ κλπ. Βτw και εγω τόσο καιρό ετσι τα άφηνα τι κατάλαβα? Ολα τα cafe τα περισσότερα δουλεύουν δίχως ένσημα εγω τι κέρδισα απο αυτο? Ξέρεις σε πιάνουν στο φιλότιμο και επειδή μέχρι τωρα εγω προσωπικά ειχα απο αυτό παύω να έχω. Προχώρα κανονικά φιλε μου στις καταγγελίες αναμένουμε νέα σου. Υ.Γ. Όντως στο Ελλαδιστάν είμαστε πολυ πίσω σε θεμα τεχνολογίας και σε υπολογιστές (τεχνικοί & ίντερνετ απο κέρδη διαφημίσεων μεχρι δημιουργίας ιστοσελίδων)
De@th L0rd Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Ρε σεις αν είναι δυνατόν τι είναι αυτά που γράφετε;Παίρνετε το μέρος του ΚΑΚΟΥ αφεντικού που ξεζουμίζει τον υπάλληλο κ μάλιστα δεν του πληρώνει τα δέοντα;Τι πάει να πεί υπέγραψε κ λοιπές βλακείες;Ξέρει ο καθένας όταν είναι πρωτάρης πως θα συμπεριφερθεί και τι θα προσέξει στα ψιλά γράμματα,και πόσο μάλλον όταν είνα ενθουσιασμένος με το αντικείμενό του;Για συνέλθετε λίγο... Από τη στιγμή που ο εργοδότης(μη χέσω...) συντάσει σύμβαση εργασίας η οποία έχει μέσα καταχρηστικούς όρους είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.Και βγαίνετε και υποστηρίζετε τέτοιους,γι αυτό έχουν φτάσει οι συνθήκες εργασίας εκεί που είναι σήμερα.Ακούς εκεί,πουστιά να κινηθεί εναντίον του.Μια χαρά είναι η κίνηση γιατί αν του το κάνουν μερικοί αυτό και φάει τα πρόστιμα θα προσέξει πολύ πως θα προσλαμβάνει και τι συμβάσεις δίνει για υπογραφή.Το έχουμε καταντήσει σαν τις αμερικάνικες ταινίες,ο υπάλληλος σκυλάκι για το ξεροκόμματο και το αφεντικό γαμάω κ τέτοια,υπεράνω του νόμου.
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Αν αντί για ευρώ φας την πόρτα στο πρόσωπο μην σου φανεί περίεργο. Κακά τα ψέμματα, εργοδότης είναι, δική του δουλειά είναι (και έχει ξενυχτήσει γιαυτήν) και εσύ πηγαίνεις με τη θέληση σου και αν συμφωνείς καλώς, αλλιώς δεν ξεκινάς από την αρχή τη δουλειά. Και όχι να θυμάσαι μετά από 14 μήνες να κάνεις καταγγελείες. Το να τρέχεις σε επιθεωρήσεις εργασίας είναι μικροπρεπές και πουστιά αν έχεις ήδη συμφωνήσει για ένα Α ποσό, αλλά ακόμα και αν δεν έχεις τέτοιους ενδοιασμούς, ένα είναι σίγουρο. Σε καλό δεν θα σου βγει η όλη υπόθεση. Οπότε καλύτερα να το συζητήσεις μαζί του και αν δεν βρείτε κάποια λύση μπορείς να φύγεις. Μαζί συμφωνήσατε άτυπα, μαζί μπορείτε να το διαλύσετε. Αυτό είχα κάνει και εγώ σε μια ανάλογη περίπτωση... Ισως η ποιο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ απαντηση που εχω ποτε διαβασει , φίλε η ακομα δεν εχεις παει για μεροκάματο η μάλλον και εσυ είσαι εργοδότης ! καλα βρε είναι δυνατόν να αποδέχεσε οτι"εργοδότης ειναι και μπορει να μας "μπιπ μπιπ" κιολλας ?. Σαφος και ΔΕν ειναι πουστια να πηγενεις στην επιθεωριση εργασίας , θελεις φιλε να παρατησεις την δουλεια που κανεις (εαν κανεις) και να ερθεις να δουλεψεις σε εμενα με 300 ευρω το μηνα ? φιλε απλα τα πραγματα , μαζευεις σημειωσεις πας επιθεωριση και ας βαλει μυαλο για την επομενη φορα ειναι δικο του προβλημα και οχι δικο σου !
gf030 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Απορω με τα μυαλα καποιων εδω μεσα, οτι ειναι φουστια να κανεις καταγγελια... ελεος ρε σεις!!! @dreamer- προσεξε μερικα πραγματα σχετικα με την επιθεωρηση εργασιας: Η καταγγελια που που κανεις πρεπει να ειναι επωνυμη, για να μπορει το καθε αφεντικο να απολυει τον "θρασυτατο υπαλληλο" που διεκδικει κατι. 99.99% η επιθεωρηση εργασιας ειδοποιει-ανεπισημα- τον επιχειρηματια οτι καποιος υπαλληλος του κανει καταγγελια, ολοι φροντιζουν να εχουν "φιλους" εκει μεσα, με το αζημιωτο παντοτε... Ξεκινα απο εκει και φτασε μεχρι ΓΣΕΕ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.