Προς το περιεχόμενο

H ανθρωπινη εξελιξη εχει φτασει στο τερμα της?


Nemo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Sunday February 3, 2002

The Observer<p> <p>Για εκείνους που όνειρευοντε μια καλύτερη ζωή, επιστήμη έχει δυσαρεστα νεα:αυτο που

εχουν ειναι το θα μπορεσουν ποτε να εχουν.

.Το είδος μας έχει φθάσει στη βιολογικo megisto του και δεν είναι πλέον ικανό για εξελικτικη γεννετικη βελτιωση ..

Αυτή είναι η άκαμπτη, αμφισβητούμενη όψη μιας ομάδας βιολόγων που θεωρούν ότι ένας δυτικός τρόπος ζωής προστατεύει-εμποδιζει τώρα την ανθρωπότητα από τις δυνάμεις που σμιλεψαν το Homo sapiens.

"Εάν θέλετε να γνωρισετε πως ειναιμια ουτοπία είναι , κοιτάξτε ακριβώς γύρω - αυτη είναι ," είπε ο καθηγητής Steve Jones, του πανεπιστημιακού κολλεγίου Λονδίνο, που πρόκειται να παρουσιάσει το πόρισμά του σε μια βασιλική συζήτηση του Εδιμβούργου κοινωνίας, "εχει φτασει η εξέλιξη

στο τερμα της?", την προσεχή εβδομάδα. "Τα πράγματα έχουν σταματήσει απλά να γινοντε καλύτερα, ή χειρότερα, για τα είδη μας."

Αυτή η όψη είναι αμφισβητούμενη, εντούτοις. ʼλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα επηρεάζεται ακόμα από τις εξελικτικές δυνάμεις που δημιούργησαν τα είδη μυριάδας που έχουν κατοικήσει στη γη κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τρία δισεκατομμύριο ετών.

"Εάν είχατε κοιτάξει στους ανθρώπους της λιθινης εποχης στην Ευρώπη μόνοι 50.000 έτη πριν, θα υποθέτατε ότι η τάση ήταν για τους ανθρώπους να γινοντε ογκοδεστεροι και ισχυρότεροι(neantertalios anthropos) όλη την ώρα," είπε τον καθ. Chris Stringer, του φυσικού μουσείου ιστορίας, Λονδίνο. "Έπειτα, αρκετά απότομα, αυτοί οι άνθρωποι αντικαταστάθηκαν από τους ελαφριούς, ψηλούς, ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους που έφθασαν από την Αφρική και ανέλαβαν τον κόσμο. Δεν μπορείτε απλά να προβλέψετε τα εξελικτικά γεγονότα όπως αυτό. Ποιος ξέρει όπου κατευθυνόμαστε;"

Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο έξυπνοι και πιό νευρωτικοί άλλοι βλέπουν τα σημάδια της ανάπτυξης της νοημοσύνης και της μείωσης της ευρωστίας, ενώ μερικοι, όπως Jones, βλεπουν στοιχεία μιας (εξελικτικης)ακινητοποιησης . Όλη η βάση τα πορίσματά τους στις ίδιες αρχές της φυσικής επιλογής.

Σύμφωνα με τη θεωρία Δαρβίνου, τα καλυτερα προσαρμοζομενα ζωα στα περιβάλλοντά τους ζουν περισσότερο και έχουν περισσότερα παιδιά, και διαδίδουν έτσι τα γονίδιά τους μέσω των πληθυσμών. Αυτό παράγει τις εξελικτικές αλλαγές. Παραδείγματος χάριν, τα hoofed( με οπλες) ζώα με τους μακρύτερους λαιμούς θα μπορούσαν να φθάσουν στα θρεπτικοτερα φύλλα στα ψηλά δέντρα και επομένως έτειναν να φάνε καλά, να ζήσουν περισσότερο, και να έχουν τον περισσότεροους απόγονους. Τελικά, εξέλιχθικαν σε καμηλοπαρδάλεις. Εκείνοι με τους κοντύτερους λαιμούς πέθαναν έξω.

Παρόμοιες διαδικασίες οδήγησαν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, αλλά αυτό έχει σταματήσει τώρα επειδή ουσιαστικά καθενος τα γονίδια περνανε στην επόμενη γενεά, όχι μόνο εκείνοι που προσαρμόζονται καλύτερα στα περιβάλλοντά τους.

"Μέχρι σήμερα, υπήρξαν ογκώδεις διαφορές μεταξύ των ατόμων"σε διάρκεια ζωής και γονιμότητα, ανεφερε"ο Jones. "Στο Λονδίνο, το ποσοστό θανάτου ήταν μεγαλύτερο απο το ποσοστό γέννησεων για τις περισσότερες περιοδους της ιστορία της πόλης. Εάν κοιτάζετε στα νεκροταφεία από τους αρχαίους έως βικτοριανούς χρόνους, μπορείτε να δείτε ότι ένα δεύτερο όλων των παιδιών πέθανε πριν από την εφηβεία, πιθανώς επειδή στερήθηκαν τη γενετική προστασία ενάντια στις νόσους. Τώρα, οι πιθανότητες των παιδιών να φθασουν στην ηλικία 25 έχουν αγγιξει το 98 τοις εκατό. Τίποτα δεν αλλάζει. Έχουμε φθάσει στη στασιμότητα."

Επιπλέον, οι ανθρώπινοι πληθυσμοί τώρα συνεχώς αναμιγνύονται, παράγοντας πάλι έναν συνδυασμό που εμποδίζει την εξελικτική αλλαγή. Αυτή η αυξανόμενη μίξη μπορεί να μετρηθεί με τον υπολογισμό του αριθμού μιλίων μεταξύ του τόπου γεννήσεως ενός προσώπου και της συζυγου του, έπειτα τόποι γεννήσεως μεταξύ των γονέων τους ", και τελικά, μεταξύ των παππούδων και γιαγιάδων τους.

Σε ουσιαστικά κάθε περίπτωση, θα βρείτε ότι ο αριθμός μιλίων μειωνετε εντυπωσιακά οσο περισσότερο κοιταχουμε πίσω στο παρελθόν. Τώρα άνθρωποι συσπουδαζουν στα πανεπιστήμια και τα κολλέγια όπου συναντούν και παντρεύονται ανθρώπους από άλλες ηπείρους. Μια γεννεά πριν, οι άνδρες και οι γυναίκες ζευγάρωναν σπάνια με καποιον/α από μια διαφορετική πόλη ή χωριο. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός των γονιδίων μας που θα παραγάγειν σύντομα έναν ομοιόμορφα καφετή -χρωο (φαινοτυπικα τουλαχιστον)πληθυσμό(?r?c?s? )

Eκτός από αυτό, θα υπάρξουν ανεπαισθητες αλλαγες στα είδη.

Εντούτοις, τέτοιες θεωρησεις εχουν εφαρμογη μόνο στο δυτικό κόσμο - όπου τα τρόφιμα, η υγιεινή και οι ιατρικές πρόοδοι κρατούν ουσιαστικά κάθε μέλος της κοινωνίας ζωντανό και ικανό να μεταφερει γονίδιά του στην επομενη γενια.Στον αναπτυσσομενο(κατ αλλους Τριτο) κοσμο, καμία τέτοια προστασία δεν υπάρχει.

"Αναλογιστειτε το A.I.D.S. , και κοιτάξτε έπειτα στους χιμπατζές," λέει Jones. "Βρίσκετε ότι όλοι φέρνουν μια έκδοση του HIV αλλά κανεις τους δεν νοσει.

"Αλλά μερικές χιλιάδες έτη πριν, όταν ο πρώτος χιμπαντζης μολυνθηκε, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Τα εκατομμύρια των χιμπαντζηδων πέθαναν πιθανώς καθως ο ιός που διαδόθηκε διαμεσου των, και μόνο ένας μικρός αριθμός, που κατείχε τα γονίδια που παρείχαν την ανοσια, επέζησε για να γίνει οι πρόγονοι όλων των χιμπαντζηδων σήμερα.

"Κάτι πολύ παρόμοιο θα μπορούσε σύντομα να συμβεί στους ανθρώπους. Σε χίλια έτη, η Αφρική θα κατοικηθεί μόνο από τους απογόνους εκείνων των λίγων ατόμων που είναι αυτήν την περίοδο άνοσα στον ιό . Θα φέρουν τον ιό αλλά θα είναι απρόσβλητοι από αυτον. Μ'αυτον τον τροπο ναι, θα υπάρξει αλλαγή - αλλά μόνο όπου οι δυνάμεις της εξέλιξης δεν καταστέλλονται."

Εντούτοις, άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανθρωπότητα ακομα πληρωνει το τιμημα των εξελικτηκων πιεσεων, παρά την προστασία που παρεχει ο δυτικος τροπος ζωής. Παραδείγματος χάριν, ο βιολόγος Christopher Wills, του πανεπιστημίου Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο, υποστηρίζει ότι οι ιδέες οδηγούν τώρα την εξέλιξή μας. "Υπάρχει ένα πλεονεκτημα στα ατομα με οξύτητα του μυαλού και της δυνατότητας (τους επομενως)να συσσωρευθούν τα χρήματα. Τέτοιοι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερα παιδιά και να έχουν μια καλύτερη πιθανότητα της επιβίωσης, "λέει. Με άλλα λόγια, η διάνοια - το χαρακτηριστικό καθορισμού των ειδών μας - οδηγεί ακόμα την εξέλιξή μας.

!!!!(επιστημονικη μπαρουφα απο καθηγητη πανεπιστημιοου απο μια ατυχη συρραφη τοσο λογικων οσοκαι αυθεριαιτων συμπερασματων ).

Αυτή η αποψη αντιμετωπίζεται από Peter Ward, του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Στο βιβλίο του, μελλοντική εξέλιξη, που δημοσιεύεται πρόσφατα στις ΗΠΑ από Henry Holt, Ward επίσης υποστηρίζει ότι η σύγχρονη δυτική ζωή προστατεύει τους ανθρώπους από τα αποτελέσματα της εξέλιξης. "Δεν νομιζω οτι πρόκειται να δούμε οποιεσδήποτε αλλαγές - εκτός από αυτες πουκανουμε σκοπιμα όταν εισαγουμεν, γονιδια στους ανθρώπους , έτσι ωστε να ζουν περισσότερο ή είναι ισχυρότεροι και υγιέστεροι."

Εάν οι άνθρωποι αρχίζουν να ζουν σε 150, και είναι ικανοί τα παιδιά για περισσότερο από 100 εκείνων των ετών, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι δραματικά, λέει. "Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να παράγουν τις δωδεκάδες των παιδιών στη διάρκεια ζωής τους, και αυτό θα αρχίσει βεβαίως να διαστρέφει την εξέλιξή μας. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν επίσης περισσότερη πιθανότητα να συσσωρεύσουν τον πλούτο επίσης. Έτσι θα έχουμε δημιουργήσει μια νέα φυλή των γόνιμων, παραγωγικών ατόμων και αυτό θα μπορούσε να έχει τις δραματικές συνέπειες.

"Εντούτοις, αυτός θα έρθει μόνο περίπου όταν επεμβαίνουμε άμεσα στην εξέλιξή μας, χρησιμοποιώντας την κλωνοποίηση και τη θεραπεία γονιδίων. Χωρίς αυτη, τίποτα δεν θα συμβεί."

Ο ΧΟΡΔΙΣΤΗΣ παντως διαφωνεί,. "Η εξέλιξη συνεχιζετε όλη την ώρα. Δεν ειναι απαραίτητο να επεμβετε. Μονο που είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Παραδείγματος χάριν, το μέγεθος εγκεφάλου έχει μειώθει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 10.000 ετών. Μια παρόμοια μείωση έχει πραγματοποιηθει επίσης και στην διαπλάση μας. Ειμαστε λοιπον τοσο <<καχεκτικοι>> οσο και <<ολιγομυαλοι>> συγκρινομενοι με τους προγόνους μας μόνο μερικές χιλιετίες πριν .

. Έτσι ακόμα κι αν να επηρεαζομαστε από την εξέλιξη, αυτή δεν λειτουργει αυτόματα προς ωφελος μας"

[email protected] <mailto:[email protected]>

Το αρθρο αν μη τι αλλο τουλαχιστον μας υπενθυμιζει οτι η εξελιξη δεν ταυτιζετε παντα με την προοδο ,και κακως μερικες φορες συγχεουμε τον εξελικτισμο με τον προοδευτισμο.<p>http://www.observer.co.uk/international/story/0,6903,644002,00.html<p>[ 03-02-2002: Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: nemo ]</p>

Δημοσ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέπψει ποια θα είναι η εξέλιξη του ανθρώπου στο μέλλον.

Μπορεί να είμαστε όπως είχα δει σε μία γελιογραφία ο Homo Atomus, ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να επιζήσει απο έναν πυρηνικό όλεθρο και να έχει υποστεί ολέθρεις αλλαγές τόσο σωματικές όσο και διανοητικές.

Μπορεί να είμαστε βέβαια και Homo insomnius, όπου τα κοινά χαρακτηριστικά μας θα είναι Αυπνία, τάση του χεριού για πάτημα κουμπιών, μυωπία 40 βαθμών, απέχθεια προς ορισμένες λέξεις όπως MIcrosoft, WINDOWS, REGISTER, POP UP WINDOWS KLP, ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΊΑ μέχρι τελικής πτώσης (των φιλόλογων) και άλλα παρόμοια.....

grin.gif" border="0 grin.gif" border="0

Δημοσ.

Με την ευκαιρία αυτού του post σας προτεινω να διαβάσετε το άρ8ρο στο παρακάτω link The future of Human Evolution<p>Παρόλο που τα όσα λέει στο παραπάνω άρθρο ο συγγραφέας είναι απλά προβλέψεις εντούτοις τα βλέπω πολύ πιθανά για το μέλλον και εντυπωσιακότατα.<p>Για να σας δελεάσω να το διαβάσετε, γιατί είναι κάπως μεγαλούτσικο, σας λέω ότι εξηγεί μια πλήρη εξέλιξη του αν8ρώπου από το σημερινό στάδιο μέχρι στο στάδιο όπου όπως λέει όλοι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι του πλανήτη θα είναι συνδεδεμένοι σε ένα παγκόσμιο δίκτυο όπου οι σκέψεις του κάθε ενός από μας θα γίνονται αυτόματα γνωστές από όλους συνιστώντας έτσι ένα και μοναδικό όν. Η διασύνδεση αυτή που θα επιτευχθεί με τη χρήση διαφόρων τεχολογιών θα μας κάνει ουσιαστικά αθάνατους μια και όλο μας το πνευματικό "είναι" 8α μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα φοβερά εξελιγμένο αποθηκευτικό μέσο και να ζει με τη βοήθεια κάποιου είδους υπολογιστή. Το φυσικό μας σώμα λοιπόν δεν θα είναι απαραίτητο, και η φθορά του, από όπου προέρχεται και ο φυσικός μας θάνατος δεν 8α είναι πια πρόβλημα.<p>Περιμένω τις σκέψεις σας πάνω στο θέμα.. smile.gif" border="0

Δημοσ.

Autes oi idees pou anafereis einai apotelesma ton megaliteron kai pio exipnon siggreafeon epistimonikis fantasias. Kai o Clark kai o Asimov exoun proteinei kati tetoio. O asimov to fernei sto telos tis istorias tou mellonots pou exei grapsei (peripou 15 vivlia) opou auti i diadikasia den erxete apo tis mixanes alla apo tis dinatotites tou idiou tou anthropinou egefalou pou apo kapoia stigmi feugoun apo ti fasi tou anexigitou kai tis parapsixologias (tilepathia) kai ginontai epistimi kai malista auto to diktio den stamata stous anthropous alla perilamvanei akoma kai to xoma to opoio patame. Auto o Asimov to vlepei san tin teliki exelixi tou giinou oikosistimatos pou perilamvanei to anthropo (sto vivlio Foundation and Earth anaptisetai pliros auti i eikona).

Kai o Arthur Clarke exei grapsei kati paromoio an kai autos to topothetei poli pio sintoma xronika, to vlepei san ena sindiasmo genetikis metallaxis kai texnologias kai afora mono to anthropino eidos. To titlo tou vivliou den ton thimame tora alla an thelei kapoios mporo na to psaxo sti vivliothiki mou.

Den xero ti tha ginei alla athropous san ton Asimov kai to Clarke tous dexomai san profites. Exoun idi kanei polles provlepseis sto parelthon oi opoies simera einaiapla kathimerinotita mas kai oi spoudes pou exoun kai i anamixi kai prosvasi se aporites plirofories pou eixan kata kairous (px o idios o Clarke grafei pos ta stoixeia pou vasistike gia na grapsei tis odisies 2010, 2061, 3001 itan mesa apo ti NASA) kanei tis provlepseis tous pio axiopistes.<p>crAss

Δημοσ.

Το σημαντικό σε μια τέτοια εξέλιξη, κατά τη γνώμη μου, είναι η δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. <p>Όσο και να μη θέλουμε να το πιστέψουμε ο καθένας είναι στην ουσία μόνος του, περιορισμένος στον δικό του κόσμο, μέσα στο μυαλό του, απομονωμένος από τους άλλους. Και μη μου πείτε τώρα ότι η γλώσσα (μια μέθοδος που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να επικοινωνεί) είναι αρκετή για να εξασφαλίσει ικανοποιητική επικοινωνία. Πόσες φορές αδυνατούμε να καταλάβουμε τη θέση του άλλου ή να αποδώσουμε τη δική μας πάνω σε κάποιο θέμα;<p>Μια τέτοια διασύνδεση θα λύσει τέτοιου είδους προβλήματα και θα γίνει εφικτή η απόλυτη επικοινωνία, χωρίς συμβάσεις.<p>Όσον αφορά στο sex που λέει και ο φίλος LL_NEO δε θα εκλείψει. Εξάλλου και η ηδονή που δίνει το sex είναι περισσότερο πνευματική διαδικασία, πηγάζει δηλαδή σχεδόν αποκλειστικά από τον εγκέφαλο. Και ο εγκέφαλος στο παγκόσμιο αυτό δίκτυο είναι το κυρίαρχο όργανο, το μοναδικό απαραίτητο, θα έλεγα.<p>Αμφιβάλλω βέβαια αν προλάβουμε εμείς τίποτα από όλα αυτά. Ο κόσμος δεν είναι έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν υπήρχε η τεχνολογία, έτοιμος για μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό που πιστεύω εγώ πάντως, είναι ότι αυτού του είδους η εξέλιξη είναι πολύ πιθανή. Δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερα ή χειρότερα από τώρα αλλά σίγουρα εξέλιξη θα υπάρξει. <p>Και αν υπάρχει εξέλιξη φίλε LL_NEO δεν βαριέσαι ούτε στα 70, ούτε στα 80, ούτε στα 280 χρόνια.

Αντιθέτως η στασιμότητα και η ρουτίνα, στην οποία μας οδηγεί πολλές φορές ο φόβος για το καινούριο, οδηγεί στην απόγνωση και στη βαρεμάρα για τη ζωή σε πολύ λίγα χρόνια.

Δημοσ.

<blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">quote:</font><hr>όπως λέει όλοι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι του πλανήτη θα είναι συνδεδεμένοι σε ένα παγκόσμιο δίκτυο όπου οι σκέψεις του κάθε ενός από μας θα γίνονται αυτόματα γνωστές από όλους συνιστώντας έτσι ένα και μοναδικό όν <hr></blockquote>fantasou na kaneis sex me 6.000.000 atoma tautoxrona!!!!

e,LL_NEO ? fobera party upotheto.... grin.gif" border="0 grin.gif" border="0 grin.gif" border="0

Δημοσ.

Και για τους πρωτογέννητους(τους κατασκευαστές των μονόλιθων) στην τελική οδύσσεια λέει οτι από ένα σημείο και έπειτα άφησαν τα υλικά τους σώματα και έγιναν καθαρή ενέργεια. Στην εποχή του 3001 αναφέρει οτι μπορούν μεσα σε ταμπλέτες του 1*10^15 byte να αποθηκευσουν τη γνώση ενός ανθρώπου μαζί με το σώμα του και ύστερα να τα ανακατασκευασουν με τη βοήθεια της νανοσυναρμολόγησης. Αλλά έχω μια απορεία βρε παίδες. Είτε ως ενέργεια, είτε ως μέρος δικτύου, sex θα υπάρχει; Και κάτι τελευταίο. Την αθανασία μόνο ένας Θεός μπορεί να την αντέξει και να μην τη βαρεθεί, οπότε δε θα χαιρόμουν αν μου έλεγαν οτι δε θα πεθάνω ποτέ. Προτιμώ να ζήσω 70-80 χρόνια με τον παλιό καλό τρόπο.

Δημοσ.

Se kapoio apo ta vivlia tou Asimov (den thimame an itan foundation i sta robot novels) anaferei pos kapoioi apogonoi mas (se ena mikro planiti) otan to anthropino eidos katafere na gemisei to galaxia veltiosan me genetiki tous euatous tous kai eftasan na zoun para polla xronia kai veltiosan ti somatikes tous diergasies poli. Kai mia vasiki allagi itan to oti eginan ermafroditoi...Fisika akoma kai sto vivlio deixnei kathara oti osi teleiotita eixan apoktisei sto soma toso pio konta ston afanismo itan.

Episis akoma kai anthropoi pou einai anoiktoi stin texnologia den pistevo pos eukola tha kollagan ena visma pou tha epaize me ton egefalo tous toso eukola. Eimaste akoma poli makria apo auto. Vevaia o Clarke sto vivlio tou to efere os morfi epanastasis ton katapiesmenon apenanti sto katestimeno, os teliki morfi aminas kai os to oplo telika pou katafere na ferei isotita ktl kai oxi ena proion tou sistimatos...<p>crAss

  • Super Moderators
Δημοσ.

<blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">quote:</font><hr>Originally posted by crAss:

<strong>Se kapoio apo ta vivlia tou Asimov (den thimame an itan foundation i sta robot novels) anaferei pos kapoioi apogonoi mas (se ena mikro planiti) otan to anthropino eidos katafere na gemisei to galaxia veltiosan me genetiki tous euatous tous kai eftasan na zoun para polla xronia kai veltiosan ti somatikes tous diergasies poli. Kai mia vasiki allagi itan to oti eginan ermafroditoi...Fisika akoma kai sto vivlio deixnei kathara oti osi teleiotita eixan apoktisei sto soma toso pio konta ston afanismo itan.</strong><hr></blockquote><p>Ακριβώς αυτό που είπες έδειχνε το βιβλίο. Είναι το τελευταίο βιβλίο της σειράς Foundation, το Foundation & Earth.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...