Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ένα υλικό που είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές πιο βαρύ από το νερό και πιο πυκνό από τον πυρήνα του Ήλιου, φτιάχτηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Οι επιστήμονες δουλεύοντας με το υλικό αυτό έχουν σαν στόχο να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σαν πηγή ενέργειας πιο βιώσιμη και πιο φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με τη σημερινή πυρηνική ενέργεια.

 

Φανταστείτε ένα υλικό τόσο βαρύ που ένας κύβος με πλευρές μόλις 10 εκατοστά ζυγίζει 130 τόνους, ένα υλικό πολύ βαρύτερο από το υλικό του πυρήνα του Ήλιου. Μέχρι τώρα έχουν παραχθεί από επιστήμονες του τμήματος Χημείας του Γκέτεμποργκ μικροσκοπικές μόνο ποσότητες αυτού του υλικού, ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι η απόσταση μεταξύ των ατόμων του υλικού αυτού είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την κανονική ύλη.

 

“Ένας σημαντικός λόγος για την έρευνά μας είναι ότι το υπέρπυκνο δευτέριο μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό καύσιμο στις πυρηνικές συντήξεις που γίνονται με λέιζερ. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί η πυρηνική σύντηξη πυρήνων δευτερίου χρησιμοποιώντας υψηλής ισχύος λέιζερ, απελευθερώνοντας έτσι τεράστια ποσά ενέργειας “, λέει ο ερευνητής Leif Holmlid.

 

Η τεχνολογία λέιζερ εδώ και καιρό έχει δοκιμαστεί πάνω σε κατεψυγμένα δευτέριο, που είναι γνωστός και ως “πάγος δευτερίου”, αλλά τα αποτελέσματα ήταν άσχημα. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο μα συμπιεστεί αρκετά ο πάγος του δευτερίου για την επίτευξη των υψηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται για την ανάφλεξη της σύντηξης.

 

Όμως το υπέρπυκνο δευτέριο είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο πυκνό από το παγωμένο δευτέριο, γεγονός που καθιστά σχετικά πιο εύκολη τη δημιουργία αντίδρασης πυρηνικής σύντηξης με τη χρήση υψηλής ισχύος παλμών φωτός λέιζερ.

 

“Εάν μπορούμε να παράγουμε μεγάλες ποσότητες από το εξαιρετικά πυκνό δευτέριο, τότε η διαδικασία σύντηξης μπορεί να γίνει η πηγή ενέργειας του μέλλοντος. Και μπορεί να γίνει διαθέσιμη πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαμε παλιά “, πιστεύει ο Leif Holmlid.

 

“Επιπλέον, πιστεύουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε τη σύντηξη του δευτερίου με τέτοιο τρόπο που να παράγει μόνο ήλιο και υδρογόνο, τα οποία και τα δύο είναι εντελώς ακίνδυνα. Δεν θα είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το εξαιρετικά ραδιενεργό τρίτιο, που έχει προγραμματιστεί για χρήση σε άλλα είδη μελλοντικών αντιδραστήρων σύντηξης, και αυτό σημαίνει ότι με πυρηνική σύντηξη που καθοδηγείται με λέιζερ όπως οραματιζόμαστε θα είναι πιο βιώσιμη και λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον από οποιαδήποτε άλλη μέθοδος που σχεδιάζεται. “

 

Το δευτέριο είναι ένα ισότοπο του υδρογόνου, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο νερό, πάνω από ένα άτομο ανά δέκα χιλιάδες άτομα κανονικού υδρογόνου, κι έχει ένα πυρήνα με ένα νετρόνιο και ένα πρωτόνιο. Το ισότοπο αυτό παριστάνεται με D, και είναι συνήθως γνωστό ως “βαρύ υδρογόνο”. Το δευτέριο χρησιμοποιείται σε μια σειρά από συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη μορφή βαρέος ύδατος, και είναι επίσης πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε αντιδραστήρες σύντηξης στο μέλλον.

 

Source.png Πηγή: enet.gr

Επεξ/σία από dimitris2006
Δημοσ.

Με το Δευτέριο (D) ως πηγή ενέργειας, μπορεί να γίνουν πιθανά και τα ταξίδια στο διάστημα;

Δημοσ.

Η είδηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιτευχθεί σύντηξη με ένα τέτοιο υλικό και με μια ισχυρή λέιζερ. Αν γίνει πραγματικότητα οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες.

Όσον αφορά τα ταξίδια στο διάστημα που γράφει παραπάνω ο φίλος xvagos, ναι θα είναι όντως δυνατή η προώθηση διαστημοπλοίων με αυτό το υλικό αν και θα πρέπει να παρασκευάζεται στο διάστημα αφού το βάρος του θα αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για την μεταφορά του από τη γη.

Αν θυμάμαι καλά έναν τέτοιο τύπο προώθησης με υπερσυμπυκνωμένο υδρογόνο περιγράφει ο Άρθουρ Κλαρκ στο μυθιστόρημά του <<Η Αυτοκρατορία της Γης>> και τον ονομάζει (τουλάχιστον έτσι το μετέφρασαν) ασυνεχής ενέργεια.

Αν πραγματοποιηθεί θα είναι ακόμα μια μεγάλη προφητεία αυτού του μεγάλου συγγραφέα Ε.Φ.

Δημοσ.

επίσης στο futurama το διαστημόπλοιο έκαιγε κάτι μικρές μπίλιες πολύ βαριές που έχεζε το ζωάκι που είχαν μαζί. Τελικά δεν υπάρχει παρθενογένεση στην σκέψη

Δημοσ.

Ναι φαντασου ομως να μεινεις απο καυσημο και να πας στο δευτεραδικο με αυτοσχεδιο μπουκαλακι για κανενα γραμμαριο?

 

Ασε που θα μπορεισ να πεις πλεον "εχεις κανενα γραμμαριο" χωρισ να ειναι παρανομο

Δημοσ.

μαλλον θα χρησιμευσει ως καυσιμο σε πυρηνικους αντιδραστηρες αυτο το πραμα παρα για τα αυτοκινητα. με μερικα γραμμαρια να τροφοδοτεις ολοκληρη πολη.

Δημοσ.

Για αρχή, θέλω να ευχαριστήσω το μέλος peterako για την ακούσια συνεισφορά του στην υπογραφή μου, αλλά δυστυχώς έχει μπουκώσει..

 

Για τη συνέχεια, θα ήθελα να εκφράσω την συμπάθειά μου, προς τους Σουηδούς επιστήμονες, που αν βρουν τρόπο να εκμεταλευτούν το υλικό αυτό, θα έχουν μπει στο μάτια για τα καλά των συναδέλφων τους του CERN, αφού θα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό και αυτοί, δαπανώντας τεράστια ποσά...

 

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παπαγαλάκια-δημοσιογράφους που αναπαράγουν τέτοιες μπαρούφες, προς ικανοποίηση των χρηματοδοτούμενων επιστημόνων........

Δημοσ.

αυτο το ηλικο θα χρησιμοποιηθει όπς ειπαν και κάποιοι αποπανω σε διασημοπλοια (αυτοκινητο ξεχαστε το)

πιστευω πως τα διαστιμοπλοια θα το προμιθεύοντε απο το φεγκαρι όπου και θα παράγετε γιατι για να συκωσει απο τη γη δυσκολο το βλέπω

(απο το 2015 αρχίσουν το ''καθαρισμα'' της περιοχης που θα αρχισει να γίνετε η βάση αργοτερα,και η εγκατασταση ενως τηλεσκοπιου δεν θυμαμε πότε...)

Δημοσ.

Παρόλης της ψηχαγωγίας δεν νομίζω να υπάρξει κάτι τέτοιο διότι για να παραχθεί αυτή η ενέργεια από το δευτέριο μάλλων θα χρειαστεί και ένα ολόκληρο εργαστήριο το οποίο είναι αδύνατον να υπάρξει προσαρμωσμένο στα μεταφορικά μέσα ετσι όπως τα έχουμε συνηθήσει μέχρι σήμερα.

Δημοσ.

δεν το λεμε εμεις οι επιστημονες το υπονοουνε ,,,

και δεν ειπαμε για αυτοκινητα λεωφορια

αλλα για διαστημοπλοια που θα ειναι πολύ μεγαλύτερα απο τα σημερινα αφου θα σκοπευβουν να κάνουν μεγάλα ταξίδια

(δεν ειμαι ονειροπολος αλλα ιδιαιτερα ρεαλιστής)

Δημοσ.
Μαύρες τρύπες μου μυρίζουν στην Σουηδία ...

 

μην ελπίζεις

οι περισότερες δημιουργουντε λόγο καταστροφης πλανιτών και βαρυτικου πεδιου στα ψαγνα

άρα μην νοιαζεσε για σουιδια αλλα για συνορα γαλλιας ελβετιας

(θα αναπτυξουμε τη μεγαλυτερη βαρυτική δυναμη στο γαλαξια αν θυμαμε, θα δω αύριο ..) γιαυτο και καποιοι εχουν υποψιες

 

ασχετο ξερετε οτι με 1 γραμμαριο αντιύλης μπορουμε να προκαλέσουμε το αρμαγεδον

βεβαια αυτο ειναι μια άλλη ιστορια ....

Δημοσ.

Παιδακια συγχωριστε με αν κανω καποιο λαθος σ'αυτα που εχω να πω αλλα απ οτι καταλαβα το δευτεριο συλεγεται μαλλον απο το νερο που εχει πολυ υδρογονο σωστα;

Δεν βλεπω λοιπον καποιο μελλον σε αυτο που λετε για το φεγγαρι και τα εργαστηρια ή εργοστασια που προκειται να φτιαχτουν εκει για καποιους λογους οπως π.χ. το οτι το φεγγαρι δν εχει νερο ή υδρογονο και δε νομιζω να εχει κανεις σκεφτει να μεταφερει στο φεγγαρι τις ποσοτιτες νερου που απετουνται γι'αυτη τη διαδικασια...Προφανως υπαρχουν και αλλοι λογοι εγω απλα ανεφερα αυτον.

Αν κανω καποιο λαθος παρακαλω διορθωστε με :-)

Δημοσ.

Η παραγωγή του όπως η αντιυλη που σχεδιαζουν θα απαιτησει πολυ χρόνο οποτε παραμενει μεν επιστημονικο επιτευγμα αλλα χρειαζεται επενδυσεις..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...