Προς το περιεχόμενο

Κυνόδοντας και Ελληνικό Κινηματογραφικό Κατεστημένο

slipknot

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εντελώς ιστορικά πάντως τα παιδιά δεν υφίστανται εκπαίδευση αντίστοιχη με αυτή των κύνων του Pavlov. Καμία σχέση. Δε σημιουργείται σχέση εξαρτημένου ερεθίσματος, λάθος παράδειγμα διάλεξε ο γράφων. :mrgreen:

Έχεις δίκαιο ως προς την ετοιμολογία του ιατρικού όρου. Αλλά στην ευρύτερη φιλοσοφική προέκταση το θέμα έχει μια βάση και σίγουρα κάτι παρόμοιο έχει στο μυαλό του επ αυτού και ο σκηνοθέτης, όταν εμέσως πλην σαφώς παραλληλίζει καταστάσεις. Συνεπώς αναρωτιέμαι... Πόσο άσχετο ήταν το σύντομο θέμα της εκπαίδευσης του σκύλου που βλέπουμε στην ταινία, από την άποψη του γενικότερου πνεύματος αλληγορίας που διακατέχει την ταινία και πάντα σε αντιδιαστολή της υπόλοιπης οικογενειακής διαπαιδαγώγησης ; Εν συνεχεία και κατά την ταπεινή μου άποψη όχι τυχαία, ο παραλληλισμός εχει βαση. Άλλωστε ο σκηνοθέτης διαλέγει επίσης να συμπεριλάβει στα "Ιαματικά ψεύδη" του σεναρίου του και τον εξής αινιγματικό μονόλογο (νοηματικά)

"Η μητέρα σας θα γεννήσει σε λίγο καιρό τα αδέλφια σας, δυο παιδιά και ένα... σκύλο(!) παρακαλώ να τα δεχτείτε ως ισότιμα μέλη της οικογένειας μας..."

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι προηγήθηκε η πενταήμερη εκπαίδευση του σκύλου (όπου και εκεί αναπτύσσεται ένας ενδιαφέρον μονόλογος από τον εκπαιδευτή)

η σύνδεση αρχίζει να φαντάζει όχι και τόσο αόριστη... Σαφώς δε διεξάγεται κατά γράμμα κανένα "πείραμα Pavlov" Από την άλλη αναπτύσσεται μια πειραματική σχέση με ότι αγωνίες, σωστά και λάθει συνεπάγεται αυτή η προδιάθεση, κυρίως από τη μεριά του (πολλές φορές ψυχρού) γονέα "εκπαιδευτή" που τείνει να φερθεί σαν στυγνός επαγγελματίας, ενδεχομένως και μέσα στην αγωνιά του να πράξει το σωστό, ως μια δική του (αμφιλεγόμενη) "αλήθεια" με τις εκάστοτε ψυχολογικές προεκτάσεις της.

• Απαντ. 719
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Καλα,περισσοτερο ηθελα να σε προκαλεσω ολιγον τι πανω στις προεκτασεις που εχει σε Ψυχολογικο επιπεδο γενικα ο Κυνοδοντας , μιας κ τον ειχες κατακεραυνωσει με την κριτικη σου :devil:

Ειμαι κακος το ξερω B)

Kαμια προεκταση σε ψυχολογικο επιπεδο δεν εχει ο Κυνοδοντας παρολο που προσπαθησε ο Λανθιμος.Η προσεγγιση του θεματος ειναι επιφανειακη και δεν δημιουργειται κανενα ερεθισμα/συναισθημα στον θεατη που κανονικα θα επρεπε με βασει το θεμα της ταινιας να νιωθει: Αγχος/Μισος/Κλειστοφοβια/Θλιψη/Πολιτικο προβληματισμο κατα τη διαρκεια των τεκταινομενων και μετα το περας της ταινιας.Σε ολη την ταινια υπαρχει ερασιτεχνισμος (σκηνοθεσια,φωτογραφια,σκιαγραφηση χαρακτηρων,υποκριτικη ικανοτητα - πλην του πατερα).Δεν ειναι κακο που ειναι ετσι, μην παρεξηγηθω.Για τα ελληνικα δεδομενα ειναι οκ.Για τα δικα μου δεδομενα ως γνωστης του ανεξαρτητου κινηματογραφου με εκατονταδες (να μην πω παραπανω) ταινιες να εχουν περασει απο τα χερια και ματια μου αποτελει ενα κακο,προχειρο εργο που θα μπορουσε να απογειωθει αν ειχε την εμπειρια ο σκηνοθετης.

Εκτιμηση μου ειναι οτι προκειται ουτως ή αλλως για ταινια πυροτεχνημα, δεν προκειται να αλλαξει τιποτα στην ελληνικη κινηματογραφικη προσεγγιση, ειναι αξιεπαινη η προσπαθεια του συγκεκριμενου σκηνοθετη αλλα ειναι λιγος και δεν βλεπω να εχει προοπτικες για πολλους λογους.Αν θελεις καθισε δες το Incendies (που ειναι και αυτο υποψηφιο) ή το Les Amours Imaginaires και θα καταλαβεις ποσο μπροστα ως κινηματογραφικα δημιουργηματα ειναι απο τον Κυνοδοντα και ποσο πληρεστερα ειναι σε ολους τους τομεις.Τωρα αν τουςς Αμερικανους συντηρητικους παππουδες της Ακαδημιας τους εκανε κουκου και συνεδεσαν την ταινια με τα ολοκληρωτικα/κομμουνιστικα καθεστωτα και χαιρονται για τον Ομπαμια με αφηνει αδιαφορο.Ας ρωτησουν τον Λανθιμο τι πρεσβευει πολιτικα :devil:

Δημοσ.

Που κολλαει το πειραμα Παυλοφ με τον κυνοδοντα και την ψυχολογια;μονο στο οτι τα 2 πρωτα εχουν σκυλους;

Δημοσ.

Kαμια προεκταση σε ψυχολογικο επιπεδο δεν εχει ο Κυνοδοντας παρολο που προσπαθησε ο Λανθιμος.Η προσεγγιση του θεματος ειναι επιφανειακη και δεν δημιουργειται κανενα ερεθισμα/συναισθημα στον θεατη που κανονικα θα επρεπε με βασει το θεμα της ταινιας να νιωθει: Αγχος/Μισος/Κλειστοφοβια/Θλιψη/Πολιτικο προβληματισμο κατα τη διαρκεια των τεκταινομενων και μετα το περας της ταινιας...

Κάτσε ρε συ fearwhatnow, τα παραπάνω που τα στηρίζεις ; δεκτή ως προσωπική σου άποψη αλλά δε νομίζω ότι εκφράζει κάποιο απόλυτο σύνολο.

Θα χρειαζόταν στατιστική έρευνα επ' αυτού ώστε να βγάλουμε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα επί το σύνολο των γνωμών!

Σα να μιλάς απολύτως υποκειμενικά για αντικειμενικούς όρους μου κάνει αυτό :P

Που κολλαει το πειραμα Παυλοφ με τον κυνοδοντα και την ψυχολογια;μονο στο οτι τα 2 πρωτα εχουν σκυλους;

Τα υποκείμενα έκαστος και στις δυο περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από ένα ευρύτερα κοινό "ψυχογράφημα".

Δεν είπαμε ότι εξισώνονται απόλυτες καταστάσεις, αλλά ότι αναπτύσσονται κοινές ψυχολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις μεταξύ των υποκειμένων ή και των εκπαιδευτών.

Δημοσ.

Καπως υποκειμενικη τοποθετηση βεβαια, οτιδηποτε εχει να κανει με προκληση συναισθηματων. Εμενα προσωπικα μου προκαλεσε ενα αρκετα δυνατο αισθημα φρικης και συναμα περιεργειας, ενω γελασα, οποτε υπηρχε δοση χιουμορ στη ταινια. Δε τη θεωρω ερασιτεχνικη για τα Ευρωπαικα δεδομενα, και σκεπτομενος τις Ασιατικες και Ευρωπαικες ταινιες που ειδα την προηγουμενη χρονια και ανηκαν σ' αυτη, καταληγω στο συμπερασμα οτι μου αρεσε εξισου. Κι ευτυχως, δεν βρηκα σκηνοθετικες φλυαριες και slow motion πλατειασμους, οπως αυτους του Xavier Dolan. Τη θεωρω, συμπερασματικα, αξια προσοχης και προβολης και γιατι οχι, αξια ενος ακομη βραβειου (εκτος κι αν πιστευετε πως μονο αριστουργηματα πρεπει να λαμβανουν το συγκεκριμενο).

Ειναι περιεργη ταινια, απο διαφορες οπτικες γωνιες, αρα και για περιεργα γουστα. (Να και ο λογος για τον οποιο τη γουσταρω.)

Στα του οσκαρ παλι, σιγουρα υπερτιμημενο ειναι, σιγουρα οι επιλογες της ακαδημιας κατα καποιο τροπο κατευθυνονται, ειναι συχνα αξιομεμπτες, αλλα νομιζω πως μια ενδεχομενη νικη στο διαγωνισμο θα εκανε καλο.

Δημοσ.

Απο τη στιγμη που κανω κριτικη εννοειται οτι μιλαω υποκειμενικα.Αλλα σαφως ειμαι αναγκασμενος σε μια κριτικη ταινιας να αναφερω και το συναισθηματικο αντικτυπο αν υπαρχει ή οχι.Καποιος τριτος που θα διαβασει την κριτικη μου ισως ταυτιστει και για αυτο μιλαω για "θεατη".Οποτε το μιλαω υποκειμενικα με αντικειμενικους ορους ισχυει στην περιπτωση κριτικης ταινιων ή μουσικων αλμπουμ κτλ.Ειναι απολυτα σεβαστο να αρεσε σε καποιους η ταινια και να τους προκαλεσε καποια συναισθηματα.Δεν προσπαθω να επιβαλλω αποψη.Αλλωστε πολλες φορες οι ανεξαρτητες παραγωγες εχουν αντικρουομενες κριτικες.

Δημοσ.

Απο τη στιγμη που κανω κριτικη εννοειται οτι μιλαω υποκειμενικα.Αλλα σαφως ειμαι αναγκασμενος σε μια κριτικη ταινιας να αναφερω και το συναισθηματικο αντικτυπο αν υπαρχει ή οχι.Καποιος τριτος που θα διαβασει την κριτικη μου ισως ταυτιστει και για αυτο μιλαω για "θεατη".Οποτε το μιλαω υποκειμενικα με αντικειμενικους ορους ισχυει στην περιπτωση κριτικης ταινιων ή μουσικων αλμπουμ κτλ.Ειναι απολυτα σεβαστο να αρεσε σε καποιους η ταινια και να τους προκαλεσε καποια συναισθηματα.Δεν προσπαθω να επιβαλλω αποψη.Αλλωστε πολλες φορες οι ανεξαρτητες παραγωγες εχουν αντικρουομενες κριτικες.

Παρερμηνεια, φιλτατε συμφορουμιτη :-) . Τα ξερω ολα πολυ καλα τα παραπανω, και δεν υπονοησα κατι απ' αυτα, ουτε πηγα να παρεξηγηθω, ουτε να πω κατι αντιθετο στην προκειμενη. Απλα το ανεφερα.

Δημοσ.

Το πειραμα του Παυλοφ μιλαει για ανακλαστικα οχι για φιλοσοφια κτλ .Φιλοσοφια σε σκυλο;τι σχεση εχει;Ασε ποy τα παιδια ειχαν γεννηθει εκει μεσα αυτα ειχαμ μαθει γιατι να τους κανεις ολυση εγκεφαλου η να τους σπασεις την ψυχολογια οπως στις ανακρισεις;το σκυλι ηταν ενα απλο εκπαιδευμενο σκυλι..ειδαμε σκυλο ,αντε πειθραμα του Παυλλωφ ,πλυση εγκεφαλου.Μα δεν κολλαει ομως;

Δημοσ.

παντως ενα ψηφο συμπαθειας θα τον παρει ο κυνοδοντας απο την ακαδημια δεν μπορει.

τοσο ακριβοπληρωμενο δανειο πηραμε απο δαυτους,δεν γινεται να μην μας δωσουν το οσκαρ

ως δωρακι-μπονους...

κυριε διευθυντα το πηρα με ΜΠΟΝΟΥΣ οπως ελεγε και η διαφημιση..

:devil:

Δημοσ.

Εντάξει είναι και η φύση της κριτικής τέτοια, απλά καλό είναι αξιολογούμαι όσο γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια σε μια ταινία κλπ.

Εφόσον Το τι συναισθήματα θα δημιουργήσει στον κάθε ένα ή πως αντιλαμβάνεται τις φιλοσοφικές προεκτάσεις είναι καθαρά υποκειμενικό.

Το πειραμα του Παυλοφ μιλαει για ανακλαστικα οχι για φιλοσοφια κτλ .Φιλοσοφια σε σκυλο;τι σχεση εχει;Ασε ποy τα παιδια ειχαν γεννηθει εκει μεσα αυτα ειχαμ μαθει γιατι να τους κανεις ολυση εγκεφαλου η να τους σπασεις την ψυχολογια οπως στις ανακρισεις;το σκυλι ηταν ενα απλο εκπαιδευμενο σκυλι..ειδαμε σκυλο ,αντε πειθραμα του Παυλλωφ ,πλυση εγκεφαλου.Μα δεν κολλαει ομως;

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο "σαν" και στο "όπως" το πρώτο είναι υπόθεση - παραλληλισμός και επιδέχεται πολλές προεκτάσεις,

το δεύτερο είναι εξίσωση απόλυτων καταστάσεων, δεν είπαμε "όπως" είπαμε "σαν" τι δε καταλαβαίνεις καταρχήν από αυτό το σχήμα λόγου ;

τι μπορεί να είναι σκληρότερο από το να καθίστασαι θεατής μίας εκπαίδευσης παιδιών σαν να πρόκειται για σκυλιά του Pavlov;

Ακόμα και αν δε θες να το πας βαθύτερα, άσε τις αιτίες και τα αποτελέσματα ...μπες απλά στο ρόλο του θεατή!

Εύλογα καλείσαι να αναγνωρίσεις την ψυχρή ομοιότητα που παραλληλίζεται. Σαν την εκπαίδευση ενός σκύλου για τις ανάγκες ενός πειράματος, έτσι και με τη γονεϊκή εκπαίδευση που βλέπουμε στη ταινία, οι καταστάσεις ομοιάζουν λες και πρόκειται να εκπαιδεύσουν κανένα άβουλο σκύλο. Όπως λοιπόν και στις ανάγκες ενός πειράματος, έτσι και εδώ βλέπουμε ψύχρα την εξέλιξη λες και έχουμε να κάνουμε αντιστοίχως με πειραματικά υποκείμενα. Παρακολουθούμε δηλαδή τα "πρέπει" του εκπαιδευτή (και μάλιστα σε ένα διαστρεβλωμένο σύμπαν με όλες κακέκτυπες προεκτάσεις του) αντί για τα "θέλω" του εκπαιδευόμενου που θα συνιστούσε και μια υγιεί γονεϊκή σχέση.

Δημοσ.

Καταλαβαινω οτι ειπες κατι που δεν κολλαει και δεν θες να το παραδεχθεις .Τι καταλαβαινω για την διαφορα του σαν και του οπως;συνονυμα ειναι ..

Δημοσ.

Καταλαβαινω οτι ειπες κατι που δεν κολλαει και δεν θες να το παραδεχθεις .Τι καταλαβαινω για την διαφορα του σαν και του οπως;συνονυμα ειναι ..

Α οκ με κάλυψες! :)

Υ.Γ Όπως βλέπω ... σαν να μη κατάλαβες τι θέλω να πω.

Δημοσ.

οποιος νομιζει οτι η φωτογραφια και οι ερμηνειες της ταινιας ειναι ετσι λογω ανικανοτητας του σκηνοθετη πλαναται οικτρα!!!

Δημοσ.

Α οκ με κάλυψες! :)

Υ.Γ Όπως βλέπω ... σαν να μη κατάλαβες τι θέλω να πω.

Ναι δλδ αν γραφαμε σαν να βλεπω πως δεν καταλαβες τι θελώ να πω ειναι αλλο νοημα;Ειναι συνωνυμα..Tελειως συνωνυμα μαλιστα γτ το ενα αντικαθιστα μια χαρα το αλλο.

Δημοσ.

Ναι δλδ αν γραφαμε σαν να βλεπω πως δεν καταλαβες τι θελώ να πω ειναι αλλο νοημα;Ειναι συνωνυμα..Tελειως συνωνυμα μαλιστα γτ το ενα αντικαθιστα μια χαρα το αλλο.

Ναι το νόημα αλλάζει.

Υ.Γ παρεμπιπτόντως άλλο το "πως" και άλλο το "όπως"

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...