Προς το περιεχόμενο

Έρώτηση για Canopus Procoder και Edius

triffid

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. «Δουλειά» εδώ εννοούσα το reencoding του original υλικού σου σε κάποια άλλη μορφή με τον codec της επιλογής σου.

Το SUPER είναι ένας πολυμετατροπέας video. Από πολλά formats+containers σε πολλά formats+containers.

Το VirtualDub είναι κατά βάση ένας editor για linear video editing, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει τους εγκατεστημένους στο σύστημα codecs τύπου VfW (κάτι που δεν υποστηρίζει το SUPER) και να κωδικοποιήσει με αυτούς το τελικό video. Έχει το μειονέκτημα ότι δεν υποστηρίζει πολλά input containers (εγγενώς μόνο το AVI container), αλλά εδώ και μερικές εκδόσεις έχει εισάγει ένα plugin σύστημα και υπάρχουν ήδη μερικά σχετικά input plugins για δημοφιλή formats όπως π.χ. για το MPEG-2.

Δημοσ.

Μάλλον λύθηκε το πρόβλημα της μετατροπής. Θυμήθηκα ότι το .vob αρχείο το οποίο προσπαθούσα να μετατρέψω ήταν από μία παλία sony handycam με κασέτα το οποίο το είχαν μετατρέψει σε .vob σε ένα φωτογραφείο. Ελπίζω να παίζει αυτό ρόλο γιατί προ ολίγου έκανα το encoding(?) σε ένα άλλο .vob ακολουθώντας τα βήματα που μου υποδείξατε(canopus dv avi)και ο ήχος ήταν οκ!

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 00:18 ----------

Δεδομένου ότι λύθηκε το πρόβλημα,θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το export(δεν το έχω καθόλου με την ορολογία...capture,encode,decode,rendering...ευπρόσδεκτοι θα ήταν 4 μικροί ορισμοί...)..τι μου προτείνετε να κάνω;Να επιλέξω canopus hq avi?Από εκεί και πέρα,αν θέλω να το κάνω να παίζει σε dvd player με ποιο τρόπο να το κάνω?

(σημ:Αν πατήσω "prin to tape" μου βγάζει το εξής σφάλμα "an error has occurred during tape out"-γνωρίζετε κάτι περί αυτού;Και επειδή πλάκα πλάκα ποτέ δεν το έχω κάνει,print to tape σημαίνει ότι το γράφει κατευθείαν σε dvd?)

Δημοσ.

Όχι, print to tape είναι ότι έχεις την κάμερα συνδεδεμένη και σου γράφει το μονταρισμένο υλικό πίσω στην κασέτα.

Print to file file πρέπει να επιλέξεις εσύ και μετά για να βγάλεις dvd χρησιμοποιείς πάλι την επιλογή του procoder και ακολουθείς τα βήματα για dvd αυτή τη φορά.

Capturing είναι όταν έχεις συνδέσει μια κάμερα με τον υπολογιστή και περνάς το υλικό σου απευθείας στο πρόγραμμα μοντάζ. Αυτό χρειάζεται κυρίως όταν έχεις κάμερα με κασέτα, όπου το πέρασμα γίνεται ενώ παίζει η κάμερα την κασέτα και διαβάζει ο υπολογιστής. Με τις καινούριες κάμερες που έχουν δίσκους και κάρτες μνήμης κλπ, μπορείς να αντιγράψεις απλά τα αρχεία σε ένα φάκελο και μετά να τα περάσεις στο πρόγραμμα, εάν αυτό τα υποστηρίζει απευθείας, κάτι που δεν ισχύει συνήθως με τα vob και την περίπτωσή σου δυστυχώς (ισχύει κυρίως με νεότερους τύπους αρχείων που περιέχουν πχ HD υλικό).

Encode σημαίνει κωδικοποίηση. Το μονταρισμένο σου υλικό πχ όταν έχεις τελειώσει το μοντάζ στο Edius, θέλεις να το κωδικοποιήσεις από τη μορφή που το διαβάζει το Edius (πχ DV avi) σε μια άλλη που να διαβάζεται από απλές συσκευές, όπως τα DVD players (vob/mpeg). Σωστότερα είναι επανακωδικοποίηση, δηλαδή reencoding από μια μορφή σε μια άλλη και να ξέρεις ότι πάντα όταν γίνεται επανακωδικοποίηση, έχουμε απώλεια ποιότητας, γιαυτό υπάρχουν και οι lossless codecs. Είναι κωδικοποιητές δηλαδή, στους οποίους η απώλεια λεπτομέρειας τείνει στο 0, με τίμημα όμως μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου.

Decode δεν ξέρω αν μπορώ να στο εξηγήσω σωστά, αυτό για παράδειγμα κάνει ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο. Αποκωδικοποιεί το αρχείο για να το δεις.

Ο όρος rendering στους υπολογιστές έχει διάφορες (κοντινές) ερμηνείες. Σε ένα πρόγραμμα μοντάζ, το rendering είναι μια διαδικασία που κάνει το πρόγραμμα, όταν πχ έχεις περάσει ένα φίλτρο/εφέ και η αλλαγή στο αποτέλεσμα είναι τόσο διαφορετική που δεν μπορεί να στο παίξει ζωντανά (δε φτάνει η υπολογιστική ισχύς του συστήματος). Συνήθως γίνεται ως εξής: Το πρόγραμμα απομονώνει το κομμάτι που έχεις περάσει το εφέ και έπειτα το επανακωδικοποιεί μαζί με το εφέ. Ακριβέστερα, φτιάχνει ένα καινούριο αρχείο βίντεο, που διαρκεί όσο το εφέ και σε αυτό έχει "γράψει" πάνω στο πλάνο σου έτοιμο το εφέ. Αυτό το μικρό αρχείο αντικαθιστά (κάθεται πάνω) το κομμάτι όπου στο timeline είναι όσο διαρκεί το εφέ σου. Αντικαθιστά δλδ ένα κομμάτι του αρχικού σου υλικού και έτσι μπορεί να παίξει κανονικά. Το Edius όμως είναι πολύ δυνατό πρόγραμμα και, όπως έχω πει και παραπάνω, συνήθως δε χρειάζεται rendering για να κάνεις preview το υλικό σου με τα εφέ μέσα στο timeline. Μπορεί και τα παίζει σε "ζωντανό χρόνο". Rendering χρειάζεται κυρίως στο τέλος, για να εξάγεις την ταινία σου πχ σε DVD.

Ελπίζω να ήμουν κατανοητός. Αν κάποιος ειδικός διακρίνει λάθη, ας με διορθώσει.

Δημοσ.

Μια χαρά τα λέει ο Panahs, έτσι θα καταλαβαίνεις καλύτερα τι σημαίνει το καθένα και θα ξέρεις όταν σου πετάνε οι "ειδικοί" ορολογίες με σκοπό να σου πάρουν λεφτά.

Όσον αφορά την μορφή του τελικού εξαγώγιμου αρχείου. Αν θέλεις να το κάνεις DVD, μπορείς να το κάνεις Print to file με τον Procoder Expreess Wizard.

Βάλε Target->DVD, μετά PAL, στην 3η καρτέλα VOB, και μετά αν θέλεις ποιότητα βάλε vbr (variable bit rate/μεταβλητός ρυθμός δεδομένων) 2-pass, αν δεν θέλεις και βιάζεσαι βάλε cbr (constand bit rate/σταθερός ρυθμός δεδομένων).

Το 1ο θα σου αργήσει, φυσικά, παραπάνω.

Μετά επέλεξε πόση ώρα θέλεις να χωρέσει σε ένα dvd, προτίμησε 60 ή 90. 120 μόνο σε ανάγκη, γιατί θα πέσει πολύ συμπίεση.

Μετά αν θέλεις άστο Optimise for quality και τέλος επέλεξε που θα στο σώσει.

Θα καταλήξεις με έναν φάκελο έτοιμο για εγγραφή με το nero σαν DVD-Video.

Δημοσ.

Α, ναι. Μετά την μετατροπή θα σε ρωτήσει αν θέλεις να το γράψεις.

Αν δεν θέλεις, τσεκάρισε skip DVD Burning και πάτα Next, αλλιώς βάλε και ένα άδειο δισκάκι και είσαι έτοιμος.

Δημοσ.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο σχετικά με την ποιότητα. Μετά το export είχα ένα αρχείο μεγέθους περίπου 4gb. Όταν πήγα να το γράψω σε dvd είδα(στην μπάρα του nero) ότι το μέγεθός του μειώθηκε αρκετά. Δεδομένου ότι η ταινία προβάλλεται από υπολογιστή και όχι από κάποιο dvd player,είναι προτιμότερο για την ποιότητα να παίζει το .avi αρχείο;Απλά αν θυμάμαι καλά,αντιμετώπιζα γενικά προβλήματα με το αρχείο που είχε προκύψει από το export. Νομίζω ότι δεν έπαιζε σε όλα τα players. Υπάρχει κάποια lossless μετατροπή με κάποιο πρόγραμμα ώστε να γίνεται ένα κανονικό .avi αρχείο το οποίο να παίζει σίγουρα παντού;

Δημοσ.

Λογικό είναι να μειωθεί το μέγεθος.

Το DV-AVI είναι lossless, οπότε δεν έχει συμπίεση.

ΤΟ DVD είναι mpeg2 και πέφτει αρκετή συμπίεση.

Αν είναι να παίξει από Η/Υ γιατί δεν το κάνεις export σε wmv8/wmv9 ή avi-xvid να είσαι εντάξει;

Ιδίως το 1ο το παίζουν όλα τα pc.

Δημοσ.

Ακριβώς, το DV δεν είναι lossless, έχει συμπίεση. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο όγκο πιάνει ένα ασυμπίεστο βίντεο. Απλά δοκίμασε να αποθηκεύσεις ένα (μικρό!) βίντεο σε AVI uncompressed να δεις τι θα γίνει...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...