triffid Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Γεια χαρά. Τα τελευταία 3 χρόνια χρησιμοποιώ το Edius 4 για να κάνω μοντάζ(για (ημιερασιτεχνικές) ταινίες μικρού μήκους). Παρόλα αυτά,ενώ γνωρίζω αρκετά καλά το πρόγραμμα, από την άλλη έχω ένα θέμα με το Procoder και γενικότερα με τα format. Ουσιαστικά δεν γνωρίζω τίποτα. Πάντα, αυτά τα 3 χρόνια που έχω γυρίσει ισάριθμες ταινίες, αντιμετωπίζω και από ένα (τουλάχιστον!)πρόβλημα που έχει να κάνει με το conversion. Ας τα πάρω από την αρχή. Έχω παρατηρήσει ότι προσπάθώντας να επεξεργαστώ το αρχείο όπως το έχω πάρει από το mini dvd είναι πολύ βαρύ και κολλάει στο edius. Για αυτό έκανα μια μετατροπή με ένα πρόγραμμα (το Dvd to VCD AVI Divx Converter)το οποίο ήταν το μοναδικό που είχα βρει που είχε περαιτέρω επιλογή για το video codec.Δηλαδή επέλεγα αρχικά avi και μετά είχε επιλογή για το video codec και επέλεγα canopus hd,canopus lossless,canopus dv,intel indeo ® video 3.2 και άλλες επιλογές. Όποτε προσπαθούσα με άλλα προγράμματα να κάνω τη μετατροπή,όταν πήγαινα στο edius να φορτώσω το αρχείο δεν μου το διάβαζε(error while loading codec ή unsupported format).Κι εδώ αρχίζω τις ερωτήσεις: 1) Ποιος ο ρόλος του Procoder;Κάνει αυτή τη δουλειά η το χρησιμοποιείς μόνο στο export;Αν ναι,τι μετατροπή πρέπε να κάνω ώστε να έχω βέλτιστη ποιότητα(να σημειώσω ότι η camera που χρησιμοποιώ είναι μια sony handycam τετραετίας(δεν θυμάμαι μοντέλο). 2)Υπάρχει κάποιο άλλο πρόγραμμα που μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά; Κοινώς,ψάχνω κάποιον που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα και μπορεί να μου δώσει τα φώτα του για τη διαδικασία απο τη στιγμή που παίρνω το mini dvd στα χέρια μου μέχρι να "πετάξω" το αρχείο στο timeline. Θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος μπορούσε να λύσει τις απορίες μου!Ευχαριστώ εκ των προτέρων
micos000 Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Φίλε μου έχεις μπει σε βαθιά νερά. Ασχολούμαι με το μονταζ πάνω από 15 χρόνια και σου λέω ότι αν θέλεις να κάνεις δουλειά πρέπει να πάρεις και κάποια κάρτα video (canopus, pinnacle κτλ) που να βοηθάει την κατάσταση. Έχω δουλέψει και με κλειστά συστήματα non-linear edit (vmstudio) και με πιο ανοιχτά (canopus dvstorm, pinnacle pro one) και μπορώ να πω ότι τα συστήματα της canopus μου άρεσαν περισσότερο. Μέχρι τώρα δουλεύω πάνε σε μια Canopus DVStorm 2 στημένη σε έναν p4 1,5 με 1 GB ram. Έχω το Premiere 6.50, το οποίο νομίζω είναι ότι καλύτερο για μοντάζ σε αδύναμα συστήματα. Αντέχει ακόμα και HD μονταζ (αν και αργεί στο τελικό render για mpeg2). Για την τελική μετατροπή σε dvd προτιμώ το Sony DVD Architect. Το σκέφτομαι για EDIUS NX, αλλά θέλουν μαζί με τα έξτρα κανά 2 χιλιάρικα. Το υπάρχων κόστισε 3500€, αλλά έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω. Το κακό όμως είναι ότι όπως βλέπεις κοστίζει η φάση (απο 500 και πάνω) και αν δεν έχεις έσοδα από αυτό που κάνεις δεν ξέρω αν σε συμφέρει. Το default φορμά για τέτοιες δουλείες είναι το dv-avi PAL 720χ576. Δεν ξέρω και δεν αναφέρεις με ποιόν τρόπο κάνεις το capture, αλλά αν το κάνεις με κάρτα firewire, έτσι θα πρέπει να στα αποθηκεύει.
Panahs Δημοσ. 24 Μαΐου 2009 Δημοσ. 24 Μαΐου 2009 Το Edius είναι ίσως το ελαφρύτερο πρόγραμμα για μοντάζ που υπάρχει και πιστεύω πως σε καμία περίπτωση δε χρειάζεσαι ειδική κάρτα, ειδικά για ερασιτεχνικές δουλειές. Το δουλεύω χρόνια και μάλιστα πρόσφατα και με HD υλικό χωρίς προβλήματα. Είναι τόσο γρήγορο που παλαιότερα το δούλευα σε έναν απλό και υπερφορτωμένο (για όλες τις δουλειές) Pentium4 (με ούτε ένα Giga μνήμη) και μου έπαιζε σχεδόν ότι εφέ του έβαζα realtime χωρίς καν να τα κάνει render! Μιλάμε για τούρμπο και πανάλαφρο το πρόγραμμα! Όμως... δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι θες να κάνεις. Έχεις πρόβλημα στο μοντάζ? Ή στο όταν θέλεις να μετατρέψεις το τελικό βίντεο σε DVD? Γιατί αν σου σέρνεται στο μοντάζ, τότε ή έχεις ΠΑΡΑ πολύ παλιό υπολογιστή (πάνω από 6 χρονών) ή κάποιο πρόβλημα με το σετάρισμα του υπολογιστή (drivers κλπ). Τι υπολογιστή έχεις? Πώς κάνεις capture από την κάμερα? Δεν το κάνεις μέσα από το Edius (με F9 νομίζω)? Η κάμερά σου είναι όντως MiniDV? Περνάς το βίντεο με firewire, όπως λέει και ο φίλος παραπάνω? Edit: Μόλις είδα που γράφεις miniDVD στο τέλος. Αν αυτό ισχύει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Άλλο το miniDV και άλλο το miniDVD. Αν η κάμερά σου γράφει όντως σε DVD, τότε πράγματι χρειάζεσαι μια μετατροπή αρχικά για να παίξει τα αρχεία σωστά το Edius. Γενικά να ξέρεις πως τα προγράμματα μοντάζ θέλουν κατά βάση αρχεία με format DV (όπως οι κασέτες miniDV). Το MiniDVD έχει αρχεία vob δηλαδή mpeg2 (όπως και στα κανονικά DVD). To mpeg2, ακόμα και το Edius που ισχυρίζεται ότι μπορεί να το υποστηρίξει, δεν την παλεύει να το παίξει σωστά. Γιαυτό εδώ χρησιμεύει όντως το procoder. Για σένα καλύτερο είναι να ανοίξεις το Procoder Wizard και μετά να επιλέξεις Convert a source file to a different format. Αφού φορτώσεις το αρχείο που θες, συνεχίζεις και επιλέγεις "Use Procoder Wizard to select a target". Έπειτα επιλέγεις κάτω κάτω Video Editing, μετά να είναι PAL και τέλος ένα από τα "Canopus DV AVI" ή "Microsoft DV AVI". Εγώ γενικά επιλέγω το Microsoft αλλά μάλλον γιατί απλά έτσι έχω συνηθίσει. Δοκίμασε και πες μας αν όλα πήγαν καλά...
parsifal Δημοσ. 24 Μαΐου 2009 Δημοσ. 24 Μαΐου 2009 Ίσως αξίζει μία δοκιμή με transcoding του original υλικού σε μία ενδιάμεση μορφή, όπως κάνεις μέχρι τώρα με το Dvd to VCD AVI Divx Converter, αλλά οπωσδήποτε όχι με MPEG-x based codec και φυσικά χωρίς κανένα resizing ή άλλου είδους επεξεργασία και στη συνέχεια import του AVI που θα προκύψει στο πρόγραμμά σου. Μακράν πιο φιλικοί codecs για editing είναι οι Huffyuv και MJPEG. Προτίμησε τον πρώτο αν διαθέτεις τον αποθηκευτικό χώρο που απαιτείται (περίπου 1.7GB ανά λεπτό της ώρας video, αν θυμάμαι καλά), είναι lossless.
triffid Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Ευχαριστώ πολύ για την απόκριση. Φίλε Micos ,όντως έχω μπει σε βαθιά νερά..και αυτό αποδεικνύεται από το ότι κατάλαβα τα μισά από όσα μου είπες!!Να φανταστείς ότι αγνοούσα την ύπαρξη κάρτας βίντεο..για να καταλάβω καλύτερα,η κάρτα βίντεο χρησιμεύει ώστε να κάνεις editing σε hd χωρίς περαιτέρω μετατροπές(και χωρίς κολλήματα) που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια σε ποιότητα?Τέλος πάντων,όπως και να έχει σε αυτή τη φάση δεν με παίρνει να αγοράσω μια τέτοια κάρτα..ίσως αργότερα...σε ένα σημείο λες:"Το υπάρχων κόστισε 3500€, αλλά έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω."..Όντως έκανε 3500 ευρώ ή ηθελες να γράψεις 350??Αν μιλάμε για τέτοια ποσά(3500) μάλλον θα πρέπει να το γυρίσω στο ψάρεμα! Είναι κι ένας άλλος λόγος ο οποίος αποδεικνύει ότι έχω μπει σε βαθιά νερά...το ότι στην ουσία δεν γνωρίζω την βιντεοορολογία...για παράδειγμα μπερδεύω το capture με το rendering...κοινώς δεν μπορώ να σου απαντήσω πως κάνω το capturing καθώς δεν ξέρω σε ποιο μέρος της διαδικασίας αναφέρεσαι και για αυτό θα αναφέρω βήμα προς βήμα τη σειρά την οποία ακολουθώ...(θα είμαι αναλυτικός κι ας σας φανεί amateurish!) 1.γυρίζω με κάμερα sony handycam 4ετίας η οποία παίρνει MINI DVD και όχι mini dv 2.κάνω οριστικοποίηση μέσα στην κάμερα 3.βάζω το mini dvd στο pc. 4."προσπαθώ να το επεξεργαστώ αλλά ενώ ανοίγει στο edius 4,ψιλοκρασάρει(ερώτηση:αν παρόλα αυτά δεν έχω πολλή επεξεργασία να κάνω και συνεχίσω έτσι και κάνω export,τότε θα είναι καλύτερη η ποιότητα στο τέλος ή δεν έχει σχέση;)" 5.αφού δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου,μετατρέπω το αρχείο σε μορφή .avi για να μπορέσω να το επεξεργαστώ(για την ακρίβεια πέρυσι το είχα μετατρέψει-δεν ξέρω γιατί-σε svcd)(φέτος το μετέτρεψα (πάντα μέσω του προγράμματος "convert dvd to vcd avi divx" - της yasasoft)σε avi και στην μετέπειτα επιλογή για το video codec(canopus hd,canopus lossless,canopus dv,intel indeo ® video 3.2 κλπ)επέλεξα canopus lossless.Στην αρχή επέλεξα canopus hd αλλά όταν πήγαινα να κάνω το convert μου έβγαζε το εξής σφάλμα "AVIstreamSet Format(Video)failed.Check AVI codec settings" και έτσι το μετέτρεψα σε canopus lossless(αλλά όπως θα γνωρίζετε ήταν τεράστια σε μέγεθος τα αρχεία) 6.κάνω το editing 7.κάνω export-print to file-canopus hq AVI Προς τον Παναή:Ακολούθησα τα βήματα που μου υπέδειξες...έκανα την μετατροπή σε Canopus DV Avi αλλά το αρχείο δεν έχει ήχο.Και μιας και ανέφερες το firewire,μάλλον δεν το κάνω με firewire καθώς δεν ξέρω καν τι είναι...έχεις την καλωσύνη να μου εξηγήσεις; Προς τον Parsifal:Διαθέτω αποθηκευτικο χώρο απλά δεν κατάλαβα ακριβώς τη διαδικασία.Τους codec αυτούς τους κατεβάζω αυτόνομα και θα μου τους εμφανίζει για παράδειγμα στο "convert dvd to vcd avi divx converter" όταν θα επιλέγω video codec ή πρέπει να το κάνω μέσω άλλου προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους συγκεκριμένου codecs? Όπως καταλάβατε είμαι λίγο άσχετος με αυτά και για αυτό ζητάω τη βοήθειά σας.Βασικά συμμετέχουμε ως ομάδα σε ένα προσκοπικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.Την πρώτη χρονιά(πριν 3 χρόνια)τα conversions κλπ τα είχε αναλάβει ένα παιδί το οποίο ήξερε γιατί δούλευε σε ένα τοπικό κανάλι.Όμως έχει φύγει στο εξωτερικό και δεν έχουμε επαφή.Εκείνη τη χρονιά λοιπόν η ποιότητα ήταν σχετικά καλή. Την επόμενη χρονιά που το ανέλαβα εξ'ολοκλήρου εγώ είχε γίνει κάτι με το procoder(μάλλον δεν είχε εγκατασταθεί καλά)και δεν μπορούσα να κάνω export(στις επιλογές δεν μου έβγαζε canopus dv avi κλπ)παρά κάτι άλλα (uncompressed(UYVY)AVI,uncompressed RGB AVI,windows media audio,windows media video κλπ)..τέλος πάντων,με τα χίλια ζόρια κατάφερα να το κάνω να παίζει αλλά με χάλια ποιότητα και φέτος ενώ όλα φαίνονταν οκ(αν και με την ποιότητα της εικόνας δεν ήμουν και πολύ ικανοποιημένος σε σχέση με 2 χρόνια πριν)όταν έγραψα το αρχείο σε dvd δεν μου έπαιζε 2 από τα 4 mp3(όλα ήταν mp3-το τονίζω) κομμάτια τα οποία είχα χρησιμοποιήσει!Αυτά σας τα αναφέρω γιατί κάθε χρονιά αντιμετωπίζω και από ένα(τουλάχιστον)πρόβλημα και κοινώς θα ήθελα όταν έρχεται η στιγμή να κάνω το μοντάζ να ξέρω ότι όταν τελειώσω το μοντάζ θα κάνω export στην καλύτερη δυνατή ποιότητα(ξέρω ότι έχω μία handycam του κ*λου)και όλα θα είναι οκ...αντιθέτως κάθε χρονιά στέλνω την ταινία τη μέρα που είναι να προβληθεί η ταινία στο φεστιβάλ και όχι 5 μέρες πριν όπως επιβάλλεται...ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας
micos000 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 Δημοσ. 25 Μαΐου 2009 3.500 κόστισε όντως, αλλά μοντάρω γάμους και βαφτίσεις για φίλο με φωτογραφείο και πληρώνομαι γι' αυτό. Έχει όμως και πιο φτηνές κάρτες. Απ' ότι κατάλαβα μεταφέρεις τα αρχεία στο pc με copy-paste από το δισκάκι και επειδή γράφει σε dvd η κάμερά σου, μάλλων τα περνάει σε μορφή ifo/vob. Τα αρχεία αυτά είναι mpeg2 συνήθως, οπότε η περαιτέρω επεξεργασία τους είναι λίγο δύσκολη. Αυτό είναι που σου λέει ο parsifal. Δεν είναι θέμα ότι τα αρχεία αυτά είναι βαριά, απλά είναι η διαμόρφωσή τους τέτοια που τα κάνει δύσχρηστα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα avi σε divx/xvid ή άλλους codecs υψηλής συμπίεσης. Αν η κάμερα σου έχει έξοδο mini dv, firewire, ieee1394 ή όπως κι αν την λέει, καλύτερα είναι να πάρεις μια κάρτα firewire γύρω στα 20€ και ένα καλώδιο και να κάνεις εισαγωγή από το edius κατευθείαν στην μορφή που αυτό θέλει (canopus dv-avi συνήθως). Θα σου βγούν τεράστια αρχεία avi, γυρω στα 12GB ανά ώρα, αλλά θα είναι ευκολότερα στον χειρισμό τους. Αν βιάζεσαι, δες μήπως έχει κανένα πρόγραμμα στο cd της κάμερας που να επεξεργάζεται τα αρχεία αυτά (vob? ). Νομίζω η cyberlink έχει κάποια προγράμματα που σου επιτρέπουν να μοντάρεις τέτοια αρχεία. Δεν αναφέρεις ποια κάμερα έχεις και δε ξέρω τι δυνατότητες έχει.
triffid Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Χρησιμοποιώ την Sony DCR-DVD105. Θα επανέλθω.
micos000 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Χμ, μόνο αναλογική έξοδο έχει. Πρέπει να κάνεις μετατροπή σε avi. Οπότε επανερχόμαστε στα πρώτα post. Αφού έχεις το procoder δες την τελευταία παράγραφο του Panahs για την μετατροπή σε DV-AVI. Αν μπορείς να δουλέψεις το Canopuw DV-AVI codec προτίμησε αυτόν καθότι ο codec της microsoft είναι αρκετά παλιός. Αν δεν μπορείς κάνε μετατροπή σε MS DV-AVI ή δοκίμασε κάποιον από τους παρακάτω codecs για την μετατροπή μεκάποιον converter όπως ο SUPER Video Editor: Adaptec DVsoft codec Mainconcept DV Codec Panasonic DV Codec ο οποίος είναι VFW codec και λέει ότι δουλεύει με το Virtual DUB ή τον Open Source Cedocida DV Codec, επίσης VFW. VFW σημαίνει video for windows, οπότε θα πρέπει να τους αναγνωρίζουν όλα τα προγράμματα μετατροπής που χρησιμοποιούν τους codecs που είναι εγκατεστημένοι στο λειτουργικό.
Panahs Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Βασικά εμένα με προβλημάτισε που δεν του βγάζει ήχο... Κοίτα στην τελευταία οθόνη του Procoder, πριν δηλαδή ξεκινήσει την κωδικοποίηση, έχει μια επιλογή advanced. Αν το πατήσεις αυτό, σου ανοίγει ένα νεο παράθυρο και σου δείχνει τις λεπτομέρειες των παραμέτρων. Κάτω κάτω είναι οι παράμετροι του ήχου. Δοκίμασε να πειραματιστείς λίγο με αυτές. Το θέμα πάντως είναι να μετατρέψεις τα αρχειάκια σου σε avi DV format από vob- mpeg που είναι τώρα. Επίσης, κάτι που ξέχασα να σου γράψω την άλλη φορά, είναι πως η κάμερά σου προφανώς και δε βγάζει High Definition υλικό, οπότε δε χρειάζεται να επιλέγεις HD codecs. Δοκίμασε στην τελική έναν από τους παραπάνω converters που σου δίνει ο Micos000. Αν δεν καταφέρεις να βγάλεις ήχο ούτε με αυτούς, τότε μάλλον θα χρειαστεί να διαχωριστούν ήχος και βίντεο και να κωδικοποιηθούν ξεχωριστά. Δοκιμάζεις και σου λέμε περαιτέρω...
micos000 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Το θέμα με τον ήχο, που καλά έκανες και το επισήμανες Panahs γιατί το παρέκαμψα, ίσως παρουσιάστηκε επειδή κατά την μετατροπή δεν αναγνώστηκε σωστά το αρχείο .ifo. Τα VOB containers είναι δύσχρηστα σε τέτοιες λειτουργίες. Το είχα δει το θέμα με μια JVC κάμερα που έγραφε αρχεία HD σε σκληρό δίσκο σαν VOB. Τελικά καταφέραμε να μοντάρουμε το βίντεο με το Power Director. Ίσως με το SUPER ή το VirtualDUB να το διαβάσει σωστά. -------------------------- Έκανα μια δοκιμή με το DVD2AVI 1.76 και με εγκατεστημένο το EDIUS (για τους codecs). Φόρτωσα μια ταινία dvd και έσωσα ένα μέρος της σαν Canopus DV. Μου χώρισε το βίντεο και τον ήχο σε διαφορετικά αρχεία. Ένα DV-AVI και ένα ac3 audio. Στην συνέχεια, θέλει muxing, αλλά η ποιότητα ήταν άψογη.
triffid Δημοσ. 28 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 28 Μαΐου 2009 Βασικά πριν κάνω το post είχα πειραματιστεί με το canopus(είχα επιλέξει HD,DVD και μετά video editing όπως μου είπε ο Παναής)αλλά σε καμία από αυτές τις μετατροπές δεν είχε ήχο! Το super video editor είναι free;Προσπάθησα να το κατέβάσω αλλά δεν μπορούσα.Αν τελικά το κατεβάσω τους έχει τους codecs ήδη εγκατεστημένους ή πρέπει να τους εγκαταστήσω εγώ;(αυτό σημαίνει ότι στο πρόγραμμα όταν επιλέξω να κάνω μετατροπή θα τους έχει μέσαΜπορείς να μου προτείνεις κάποιο άλλο πρόγραμμα μέσω του οποίου θα μπορούσα να το κάνω;(σημ.:Όπως σας είχα πει και στην αρχή,όταν κάνω μετατροπή σε canopus lossless(αλλά μόνο lossless με αφήνει να κάνω) μεσω του "dvd to vcd avi divx converter" και μετά ανοίγω το αρχείο στο edius,δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον ήχο!) ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 10:32 ---------- Και να σημειώσω επίσης ότι στα audio settings του canopus όλα φαίνονται οκ...
micos000 Δημοσ. 29 Μαΐου 2009 Δημοσ. 29 Μαΐου 2009 Κατέβασε το SUPER από εδώ. Κατέβα τέρμα κάτω στην σελίδα και πάτα εκεί που λέει Download SUPER @ setup file.
triffid Δημοσ. 29 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαΐου 2009 Οκ, το εγκατέστησα,αλλά στο "select the output video codec" δεν μου βγάζει τους codecs που μου πρότεινες(τους οποίους εννοείται ότι εγκατέστησα πιο πριν).Είναι κάτι άλλο που πρέπει να κάνω για να μου τους εμφανίσει;
parsifal Δημοσ. 29 Μαΐου 2009 Δημοσ. 29 Μαΐου 2009 Το SUPER δε μπορεί να χρησιμοποιήσει εγκατεστημένους στο σύστημα codecs, κωδικοποιεί video με ορισμένους command line encoders που υπάρχουν στον κατάλογο εγκατάστασής του (ffmpeg.exe, mencoder.exe, x264.exe). Θα χρειαστείς κάποιο άλλο πρόγραμμα γι' αυτήν τη δουλειά, π.χ. VirtualDub.
triffid Δημοσ. 29 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαΐου 2009 Για να καταλάβω:Το super video editor και το virtual dub είναι 2 προγράμματα που κάνουν την ίδια δουλειά;Δηλαδή,αυτό που θα μπορούσα να κάνω με το super προτείνεις να το κάνω με το virtual dub;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.