zen3 Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Τι έχω: -κουτί -μητρική παλιά -ram ddr2 1gb -cpu p4 3.2GHz -σκληρός ide 40gb -όρεξη για fileserver Απαιτήσεις: -μοίρασμα αρχείων (μέσω samba) σε pc δικτύου -θέλω να μπορώ να ελέγχω τον fileserver μέσω browser -θέλω να σηκώσω site τύπου http://my_ip ώστε να μπαίνει όποιος θέλει και να κατεβάζει ό,τι έχω στον fileserver (Θα ήθελα όποιος μπαίνει στην σελίδα να πρέπει να πληκτρολογήσει μόνο password, όχι username. Δεν ξέρω αν γίνεται.) -πλήρες tutorial για συγκεκριμένο λειτουργικό και ό,τι απαιτήται για το στήσιμο του server-άκου -ενημερώστε με σχετικά με ό,τι άλλο μπορώ να σηκώσω σε αυτό το pc, προς ώφελο του δίκτου (DNS server θα βοηθόύσε; ). Αυτά. Μόνο linux λειτουργικά. Σε άλλο forum μου πρότειναν K12LTSP, ξέρετε τίποτα γι'αυτή τη διανομή; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
StavrosD Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 40GB δίσκος για fileserver είναι και αργός και μικρός. Αν βέβαια θα έχεις μόνο μικρά αρχεία και δεν θα συνδέονται πολλοί ταυτόχρονα, είναι υπεραρκετός. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Σε άλλο forum μου πρότειναν K12LTSP, ξέρετε τίποτα γι'αυτή τη διανομή; http://www.google.com/search?q=K12LTSP&sourceid=mozilla-search&start=0&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=mozilla&rls=com.puppylinux:en-US:unofficial . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poscaman Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Τι έχω:-κουτί -μητρική παλιά -ram ddr2 1gb -cpu p4 3.2GHz -σκληρός ide 40gb -όρεξη για fileserver Απαιτήσεις: -μοίρασμα αρχείων (μέσω samba) σε pc δικτύου -θέλω να μπορώ να ελέγχω τον fileserver μέσω browser -θέλω να σηκώσω site τύπου http://my_ip ώστε να μπαίνει όποιος θέλει και να κατεβάζει ό,τι έχω στον fileserver (Θα ήθελα όποιος μπαίνει στην σελίδα να πρέπει να πληκτρολογήσει μόνο password, όχι username. Δεν ξέρω αν γίνεται.) -πλήρες tutorial για συγκεκριμένο λειτουργικό και ό,τι απαιτήται για το στήσιμο του server-άκου -ενημερώστε με σχετικά με ό,τι άλλο μπορώ να σηκώσω σε αυτό το pc, προς ώφελο του δίκτου (DNS server θα βοηθόύσε; ). Αυτά. Μόνο linux λειτουργικά. Σε άλλο forum μου πρότειναν K12LTSP, ξέρετε τίποτα γι'αυτή τη διανομή; well ξεκινας με debian net install. εγκαθιστας το minimum λειτουργικο και τον samba σου. το configuration για τον samba θελει google μπολικο, αφου πρωτα εχεις αποφασισει τι θελεις να κανεις. Τον fileserver (samba) τον ελεγχεις μεσω swat. Συνηθως ακουει στο localhost:901 για να σηκωσεις site χρειαζεταi apache2. τον εγκαθιστας και τον βαζεις να βλεπει τον φακελο που μοιραζεις. για να επιτρεπεις σε κοσμο να συνδεεται με credentials μπορεις να δοκιμασεις καποιον php file manager (θα χρειαστει να εγκαταστησεις και php5 φυσικα ) παλαιοτερα ειχα δοκιμασει τον File Thingie και μου αρεσε αρκετα. dns server δεν αξιζει τον κοπο εκτος αν μιλαμε για μεγαλο δικτυο (#pc > 50). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GeorgeKatz Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Κοίτα και το FreeNAS... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 1 Ιουνίου 2009 Share Δημοσ. 1 Ιουνίου 2009 Παρεμφερείς απαιτήσεις έχω κι εγώ Έχω ένα pentium 3 με ubuntu (2.6.27) χωρίς GUI (μόνο κονσόλα!!) και 3 δίσκους 300+200+80=580 GB που τον έκανα fileserver με samba. Το laptop (λόγω μπαταρίας καθηλωμένο) με xp τους βλέπει θαυμάσια και με putty ελέγχω ό,τι θέλω στο (linux) fileserver. Είναι συνδεδεμένα με τις ethernet ενός Linksys WAG200G. Το επόμενο βήμα είναι να έχω πρόσβαση στο fileserver ή/και στο laptop από τον υπολογιστή με xp που έχω στο πατρικό μου (με DSL σύνδεση) εκτός Αθηνών. Γενικά θέλω όταν λείπω από το σπίτι να μπορώ να κατεβάσω ένα αρχείο μου από ένα ξένο, απομακρυσμένο pc (ενός internet cafe). Με τα tightVNC, ftp, putty, remote desktop έχω δουλέψει πολύ καλά σε τοπικά δίκτυα με στατικές IP λόγω δουλειάς, τόσο σε linux όσο και σε XP. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω εμπειρία όταν μεσολαβεί το internet. Μπερδεύομαι με τις αλλαγές της εξωτερικής IP του router -- σκεφτόμουν να βάζω ανά τακτά διαστήματα να μου κάνει e-mail την εξωτερική IP του ISP (otenet), αλλά και πάλι δε "μπαίνω" στο δίκτυό μου γνωρίζοντας την εξωτερική IP. Κάτι δε κάνω καλά, κάτι δε ξέρω καλά. Το dyndns δεν έχω καταλάβει τι αποτελέσματα δίνει. Πώς θα ενημερώνεται για τις αλλαγές της εξωτερικής IP ? Επίσης, πώς θα απενεργοποιώ την εξωτερική πρόσβαση όταν δε τη χρειάζομαι; Ευχαριστώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poscaman Δημοσ. 2 Ιουνίου 2009 Share Δημοσ. 2 Ιουνίου 2009 To DynDNS λειτουργει ως εξης. Εχεις εναν υπολογιστη (στην συγκεκριμενη περιπτωση ο σερβερ σου) που εχει μια δυναμικη ΙΡ την οποια πρεπει να την ξερεις ανα πασα στιγμη γιατι σε αυτον τον σερβερ τρεχει καποιο service το οποιο και πρεπει να χρησιμοποιησεις (στην συγκεκριμενη περιπτωση ενας samba). To dynDNS λοιπον σου δινει ενα script το οποιο και τρεχει μονιμα στον σερβερ σου και ανα Χ λεπτα/sec/ωρες ενημερωνει το DynDNS τι ΙΡ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ) εχει ο server σου. Το DynDNS λοιπον σου δινει ενα subdomain εμενα πχ το δικο μου ειναι poscaman.KATI.net το οποιο ΜΟΝΙΜΑ βλεπει στην ΙΡ του server σου. Ετσι πχ, αν εγω στον server που βλεπει αυτο το subdoamain (poscaman.KATI.net) εχω σηκωμενο εναν apache, μπορεις να ανοιξεις τον Browser σου, να γραψει http://poscaman.KATI.net και να δεις τι σερβιρει ο apache του σερβερ στο σπιτι μου. Αρα με τα παραπανω, εχεις καταφερει να ξερεις μονιμα την εξωτερικη ΙΡ σου, η αλλιως την IP του ρουτερ σου. Τωρα πρεπει να κανεις port forward, οταν δλδ ερχεται ενα http request στην εξωτερικη ΙΡ σου (= την ΙΡ του ρουτερ σου) στο ρουτερ, να ξερει που να την στειλει (σε ποια εσωτερικη ΙΡ δλδ, πχ 192.168.1.100 αν αυτη ειναι η εσωτερικη ΙΡ του σερβερ σου) Αν μιλαμε για http πρεπει να κανεις forward την 80 port, αν μιλαμε για samba ΝΟΜΙΖΩ οτι χρειαζεσαι τις 137,138,139,445 (tcp).Τελος θα πρεπει να κανεις και την 22 forward για να μπορεις να εχεις απο το πατρικο σου προσβαση στον σερβερ με ssh Μια αλλη λυση είναι το OpenVPN, ριξτου μια ματια, μπορει να σε ενδιαφερει, και ειναι και πιο σωστη σαν υλοποιηση κατα την γνωμη μου. Τελος, μπορεις πολυ ευκολα να "κοψεις" την εξωτερικη προσβαση. Υπαρχουν ρουτερ που μπορεις να μπεις στο web interface τους απο το ιντερνετ, αρα απο το πατρικο σου, μπορεις να κοψεις το port forward, μπορεις με ssh να κλεισεις τον samba οταν δεν τον χρειαζεσαι, μπορεις να "κοψεις" την προσβαση στον samba με iptables και πολλα αλλα. Καλη επιτυχια Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.