Προς το περιεχόμενο

Φιλοσοφίες .... για την ζωή !

markosf1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Για να μη μιλάμε γενικά και αόριστα μια και ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία στη λέξη "τεμπέλης", ας δούμε τι λέει ο Γ. Μπαμπινιώτης.

τεμπέλης, -α, -ικο {τεμπέληδες} (καθημ.) αυτός που αποφεύγει να εργαστεί ή να κοπιάσει

το ταλεντο της ανακαλυψης δε διδασκεται σε κανενα πανεπιστημιο.

Δεν υπάρχει ταλέντο της ανακάλυψης. Για να ανακαλύψεις κάτι πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις και να τις εφαρμόσεις. Το πανεπιστήμιο έχει σαφέστατα τη δύναμη να σε "εξοπλίσει" με γνώσεις. Από μόνο του δε κάνει δουλειά όμως, πρέπει να είσαι εργατικός και να θες να μάθεις.

επισης μη ξεχνας οτι τεμπελια ονομαζουμε την αποχωρηση απο τη δουλεια δηλαδη δε δουλευει καποιος και αφιερωνει το χρονο του στον εαυτο του κανοντας οτι γουσταρει, ειτε να κοιματε, ειτε να παιζει μουσικη, ειτε οτιδηποτε αλλο.

Αυτό δεν είναι τεμπελιά, είναι τρέλα. Αν αποχωρήσεις απ' τη δουλειά σου για να κάνεις πράγματα που εσύ γουστάρεις και δεν έχεις κάποιο σταθερό εισόδημα ή δε σε χρηματοδοτεί κάποιος, θα πεθάνεις.

μεσα σε ολα αυτα που αφορα τον εαυτο του, ενας "επιστημονας" τεμπελιαζει δηλαδη απεχει απο τη δουλεια και αφιερωνει το χρονο του στην ανακαλυψη που γουσταρει για τον εαυτο του.

Είτε επιστήμονας είναι κάποιος, είτε "επιστήμονας" αν αφιερώνει χρόνο για να ανακαλύψει κάτι, δε τεμπελιάζει σε καμία περίπτωση. Το ότι δε χτυπάει κάρτα ή δε τον χαιρετάνε οι συνάδελφοι στο διάδρομο δε σημαίνεις πως δεν εργάζεται. Μπορεί να κλειστεί στο εργαστήριο του για να κάνει μια απόρρητη και προσωπική έρευνα, μπορεί επίσης να κάθεται στη κουζίνα και να προσπαθεί να βρει πώς θα παίρνει το φαγητό απ' το ψυγείο δίχως να κουράζεται. Και στις 2 περιπτώσεις εργάζεται, διότι πρώτα απ' όλα σκέφτεται πιθανές λύσεις, ύστερα κάνει πειράματα, κατασκευάζει κλπ.

οι μεγαλοι ζωγραφοι τι ειναι? μεγιστοι τεμπελιδες. βαριουνται να πανε για δουλεια και καθονται σπιτι τους και τα ξυνουν αλλα επειδη γουσταρουν να ζωγραφιζουν περνουν ενα πινελο και το πασπατευουν με τις ωωωωρες και μετα απο μηνες βγαζουν ενα καλο αποτελεσμα.

Η δουλειά του ζωγράφου είναι να ζωγραφίζει. Αυτό στο πολύ χαλαρό γιατί ο ζωγράφος είναι καλλιτέχνης και μπλα μπλα μπλα. Δε μπορεί κανείς να αρνηθεί το γεγονός ότι ο ζωγράφος ζει απ' τα έργα του. Σε εμένα που δεν είμαι ζωγράφος, μπορεί η "δουλειά" του να μου φαίνεται εύκολη, είναι όμως; Έχω το ταλέντο για να φτιάξω ένα έργο τέχνης; Την υπομονή; Μπορώ να κάθομαι επί ώρες μπροστά από έναν καμβά και να δημιουργώ;

Εκτός βέβαια από τα λεφτά που βγάζουν, παράγουν τέχνη και πολιτισμό. Μη το ξεχνάμε αυτό.

οι επιστημονες που ξερουμε, ζουν με ενα ονειρο. σπουδαζουν κτλ γι'αυτο που γουσταρουν. αργοτερα κανουν επισης αυτο που γουσταρουν αλλα βρισκονται ανθρωποι που να του χρηματοδοτουν γιαυτο που κανουν. ΔΕ το κανουν ομως για να βγαλουν λεφτα.

δεν υπαρχει καμια σχολη που να λεει "εδω σας κανουμε επιστημονες και σας μαθενουμε να κανετε ανακαλυψεις"

Φυσικά και σπουδάζουν κάτι επειδή τους αρέσει. Δεν μπορεί ο καθένας να γίνει επιστήμονας. Σχολές που βγάζουν επιστήμονες υπάρχουν πολλές, Ιατρική, Μαθηματικό, Φυσικό... Το θέμα "ανακάλυψη δεν έχει να κάνει με σχολεία και ιστορίες, είναι αποτέλεσμα εφαρμογής γνώσεων, ερευνών και προσωπικού κόπου.

οπως και πολλοι κορυφαιοι επιστημονες δουλευανε delivery σουβλακια :-) για να βγαλουν λεφτα για ζησουν αλλα σπιτι τους φιλοσοφουσαν με τις ωρες την ανακαλυψη του αιωνα.

Αυτό δε το κατάλαβα...

και γω εχω στερηθει πολλα. δεν εχω αυτοκινητο, δεν εχω ακριβο κινητο, δε εχω οικογενεια και παιδια.

Δε μιλάω για υλικά αγαθά, όταν είσαι όλη μέρα στο εργαστήριο το τελευταίο που σε νοιάζει είναι τα υλικά αγαθά. Φήμη θέλουν πιο πολύ, αλλά για να την αποκτήσουν έχουν φάει άπειρα χρόνια μαθαίνοντας, ερευνώντας. Κάποιοι έχασαν και τις ζωές τους.

Δημοσ.

Μετά τον omni νόμιζα το χάος,αλλά τελικά υπάρχει κι ο aledjo,ΰ3u03B1ι προβλέπω και προσπέραση σύντομα

Πραγματικά μη το κουράζεις άλλο,λυπήσου μας

Δημοσ.

Γουστάρω ουτοπικές απόψεις.ΛΟΛ.

Ντάξει τρελή φάση να κάνεις τη ζωή σου όπως θες...για ποιό λόγο να χαραμίζεις 8-10-15 ώρες της ημέρας σου σε μια δουλειά και πολύ λίγες ώρες σε διασκέδαση και καλοπέραση αλλά δεν είναι και κρεβατάκι με τριαντάφυλλα.

Πρέπει να δουλέψεις...πρέπει να τρέξεις ,πρέπει να βγάλεις μεροκάματο.Να είσαι φραγκάτος από πίσω οκ δεκτό κάτσε και ξύστα και 'γω αυτό θα έκανα, αλλά όταν δεν έχεις στον ήλιο μοίρα και ψ...δέρνεις από 'δω και από 'κει είσαι και χαραμοφάης και ρεμπελόσκυλο και άχρηστος και αποτυχημένος.Λου-χου...ζε- χερ...:P

Δημοσ.
Εγώ, αλλά δε θα πέσω στο επίπεδό σας για να σας εξηγήσω.
αχαχαχαχα θεος!!!

ρε παιδια, ο εισοδηματιας δηλαδη δεν ειναι τεμπελης? :X

Δημοσ.
αχαχαχαχα θεος!!!

ρε παιδια, ο εισοδηματιας δηλαδη δεν ειναι τεμπελης? :X

ολοι αυτο θελουν να γινουν

Επισκέπτης
Δημοσ.

Ρε aledjo, κανέ παρέα και με κανέναν άλλο άνθρωπο.

Όλοι οι άνθρωποι που κάνεις παρέα είναι ολόιδιοι και φαίνεται πως έχεις αποκτήσει την άποψη πως έτσι είναι όλος ο κόσμος. "Όλοι θέλουν να γίνουν εισοδηματίες", "όλος ο κόσμος λέει πως η πνευματική εργασία είναι τεμπελιά". Ποιοι όλοι; Ο Μπάμπης ο σουγιάς, ο πεταλούδας ο Νίκος κτλ.

Εδώ μέχρι και τους επιστήμονες έχεις καταφέρει να φέρεις στα μέτρα των ανθρώπων που έχεις γύρω σου (καμία σχέση, πρέπει επειγόντως να γνωρίσεις κάποιον).

Επίσης έχεις συνδυάσει την έννοια δουλεύω με την έννοια κάνω αγγαρεία. Υπάρχουν άνθρωποι που απολαμβάνουν τις δουλειές τους και δεν το κάνουν "για την σύνταξη". Εγώ ας πούμε αν με ρωτήσεις τώρα, θα σου πω ότι δε θέλω να βγω ποτέ στη σύνταξη (ίσως βέβαια μετά από 30 χρόνια να μην αισθάνομαι έτσι, αλλά προς το παρόν έτσι είναι), μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά μου, γιατί για παράδειγμα παίρνω ικανοποίηση από το ότι νιώθω να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο. Και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος, ξέρω πολύ κόσμο που είναι έτσι και δεν είναι στην ηλικία μου.

Για μένα είναι λάθος να νομίζει κανείς πως δεν χρωστάει στην κοινωνία που έχει γύρω του. Γιατί για να μην χρωστάς, πρέπει να πας να ζήσεις στο δάσος και να κυνηγάς το φαΐ σου ή να καλλιεργείς τη γη. Όλα όσα έχουμε γύρω μας, προϊόντα, διασκεδάσεις, παιδεία, νοσοκομεία κτλ, είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας και η κοινωνία θέλει σαν ανταπόδοση να προσφέρεις σε αυτήν, γιατί αφενός έχει επενδύσει και επενδύει ακόμα πάνω σου (παιδεία και νοσοκομεία), αφετέρου το χρειάζεται για να μπορεί να συντηρείται και να αναπτύσσεται και να μαθαίνεις για παράδειγμα εσύ για υπολογιστές.

Τώρα το κατά πόσο είναι δικαίωμα του καθενός να ζει ως παράσιτο, ας το κρίνει ο καθένας.

Και κάτι τελευταίο: η ευτυχία των ανθρώπων πηγάζει από την ευτυχία των άλλων. Το να προσφέρεις στην κοινωνία είναι πηγή ευτυχίας, όχι πηγή μιζέριας. Δυστυχώς σήμερα όμως ο εγωκεντρισμός έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη σημασία και ισχύ, που ο καθένας πιστεύει ότι δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν, δεν έχει συναίσθηση της αξίας της κοινωνίας που έχει γύρω του, τον απασχολεί μόνο πως θα είναι ο ίδιος καλά (και δεν το καταφέρνει ούτε κι αυτό, γιατί η φύση του ανθρώπου είναι διαφορετική) κτλ κτλ.

Δημοσ.

@Manuel ωραια ολα αυτα που λες και μακαρι να ηταν ετσι αλλα εγω γυρω μου δε βλεπω να γινεται ολο αυτο που λες.

αν επιτρεπεται ποσο χρονων εισαι? και τι δουλεια κανεις?

η ευτυχία των ανθρώπων πηγάζει από την ευτυχία των άλλων. Το να προσφέρεις στην κοινωνία είναι πηγή ευτυχίας, όχι πηγή μιζέριας.

σε αυτο συμφωνω και οταν μπορω να το κανω (αν αξιζει) θα το κανω!

το θεμα ειναι οτι ετσι οπως εχει κατατησει η κοινωνια μας, τωρα η ευτυχια του ανθρωπου στηριζεται στην αποτυχια των αλλων!

προσοχη: δεν ειναι δικη μου σκεψη, αλλα αυτα που βλεπω γυρω μου να κανουν οι περισσοτεροι.

ετσι για να εχω τη συνειδηση μου ησυχη, αποχωρω απο το "παιχνιδι" αυτο.

Δημοσ.

Manuel μίλησες πολύ σωστά. Συναναστρεφόμενοι συνεχώς με τους ίδιους ανθρώπους, δημιουργούμε ένα αόρατο κλουβί μέσα στο οποίο εμείς και η παρέα μας έχουμε συμφωνήσει στα πάντα και έχουμε καταλήξει στο πως λειτουργεί ο κόσμος. Για να αποκτήσει κανείς σφαιρική άποψη για το πως έχουν τα πράγματα πρέπει αφενός να μιλήσει με πολύ (και διαφορετικό) κόσμο και να πάει σε πολλά (και διαφορετικά) μέρη.

Ο κόσμος σημειώνει συνεχώς πρόοδο σε όλους τους τομείς. Αυτό οφείλεται σε αυτούς τους λίγους που κάνουν ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Σίγουρα όχι στους τεμπέληδες. Οπότε δεν ξέρω για πιο λόγο ακριβώς υπάρχει μια ωραιοποίηση της τεμπελιάς στο topic. Μήπως για δικαιολογηθούν οι τεμπέληδες στους εαυτούς τους;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...