Προς το περιεχόμενο

Πώς προστατεύεται το Linux ;

karaap

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Sorry αλλά ένα λειτουργικό δεν είναι μόνο μερικές χιλιάδες γραμμές κώδικα. Είναι κατά κύριο λόγο οι χρήστες του.

Μιλας για την πολυπληθεστερη κοινοτητα διανομης που υπαρχει νομιζω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 77
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Αφού θέλεις να επιχειρηματολογήσεις σε αυτή τη λογική (και να παραβλέψεις όλα τα άλλα που έχω γράψει)

Δεν παραβλέπω αυτά που γράφεις, απλά δεν τα θεωρώ είτε σχετικά είτε αρκετά, όπως φαντάζομαι δε θεωρείς κι εσύ αυτά που είχα γράψει στο σχετικό thread που ανέφερα στην αρχή, για να μην τα σχολιάσεις.

πες μας ποιος είναι ο αριθμός χρηστών από τον οποίο και έπειτα δε θα ξέρουμε από που μας έρχονται...

1 εκ.

10 εκ.

100 εκ ?

ποιος; Αιτιολόγησε.

- Αμφισβητείς ότι το ποσοστό των χρηστών αποτελεί κίνητρο για τη συγγραφή malware;

- Αμφισβητείς ότι τεχνικά μπορούν να γραφτούν malware στο Linux;

Το ποια είναι η απαιτούμενη "κρίσιμη μάζα" χρηστών για να υπάρχει αρκετό κίνητρο ανάπτυξης malware ώστε να "μην ξέρουμε από πού μας έρχονται" δεν βλέπω γιατί είναι σχετικό.

Αν δεν αμφισβητείς αυτά τα δύο αλλά πιστεύεις ο κόπος που χρειάζεται για να υπάρχει μια συνεχή ροή νέων malware που θα ταλαιπωρεί τους χρήστες Linux δεν δικαιολογείται από το κίνητρο και γι' αυτό δεν θα υπάρξει, τότε δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, καθώς είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μόνο από την πράξη.

Άμα ο άλλος κλέινει το pc τραβώντας την πρίζα και όχι με shut-down, φταίει το OS ?

Μα ούτε για τα malware φταίει κατ' αρχήν το OS (άλλο αν με διάφορες επιλογές του μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση).

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2594604&postcount=18

Γιατί FUD?

Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχουν malware στο Linux.

Δεν υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος για τον οποίον να μη μπορούν να γραφτούν malware για Linux ή για οποιοδήποτε general-purpose λειτουργικό. Δες ένα παράδειγμα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν γράφονται είναι ότι δεν υπάρχει κίνητρο.

Μαζι σου! Αυτο ακριβως!

Εγω που θελω να φτιαξω ενα virus θα το φτιαξω για τον 1 του Linux η για τους 100 των Windows?

Παραδεχτειτε το αυτονοητο!!!

Η ασφάλεια είναι καθαρά συνάρτηση των γνώσεων και της εκπαίδευσης των χρηστών. Ο υπολογιστής και το λειτουργικό από μόνα τους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον κακόβουλο κώδικα από τον ακίνδυνο κώδικα (και όχι, ούτε το trusted computing βοηθάει), επομένως τα πάντα εναπόκεινται στο χρήστη.

Αυτά για όσους ονειρεύονται ασφαλή λειτουργικά που όμως παρέχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων σε αστοιχείωτους χρήστες.

@linuxόβιος, nske, τζάμπα διαφωνείτε πιστεύω. Όλα όσα αναφέρθηκαν λίγο πολύ αποτελούν παράγοντες. Το μικρό user-base είναι άλλος ένας που αφορά το κίνητρο για τη συγγραφή και το πλήθος των πιθανών απειλών, και τα υπόλοιπα (δομή συστήματος, permissions, γνώση χρήστη) είναι οι πρακτικές, άμεσες άμυνες των όποιων απειλών. Το πρώτο στατιστικό ελαφρυντικό, το άλλο πρακτικό.

Πάνω σε αυτό που είπε ο apoikos για το ότι δεν μπορεί να είναι ασφαλές και ταυτόχρονα να κάνει τα πάντα εύκολα για τον αρχάριο, γιατί, ω γιατί, το ubuntu έχει αυτή τη λογική με τον single-user administrator ως default; Δε μ' αρέσει και μένα να γυρίσει σε κλασσικό flame, αλλά το θυμήθηκα και από το fosscomm που τα fedoratrolls (:P) είχαν πιάσει έναν από την ubuntu-gr και ρωτούσαν.

- Αμφισβητείς ότι το ποσοστό των χρηστών αποτελεί κίνητρο για τη συγγραφή malware;

Όχι. Αμφισβητώ όμως ότι αποτελεί περισσότερο σημαντικό παράγοντα από τους άλλους που έχω αναφέρει

- Αμφισβητείς ότι τεχνικά μπορούν να γραφτούν malware στο Linux;

Όχι. Αλλιώς, δε θα υπήρχαν τα security fixes. Αμφισβητώ ότι μπορούν να αναπαραχθούν και να διαδοθούν όπως πχ στα windows.

ο ποια είναι η απαιτούμενη "κρίσιμη μάζα" χρηστών για να υπάρχει αρκετό κίνητρο ανάπτυξης malware ώστε να "μην ξέρουμε από πού μας έρχονται" δεν βλέπω γιατί είναι σχετικό.

Είναι σχετικό. Αν υποστηρίζεις ότι δεν παράγονται malware για linux λόγω μικρής βάσης χρηστών, θα πρέπει να έχεις και έτοιμο το ποσοστό χρηστών που θα αποτελέσει "κίνητρο" για τους hackers. Διαφορετικά μέχρι το linux να πάρει το 100% εσύ μπορεί να λες ότι "θέλει άλλο 1% "

Η ασφάλεια είναι καθαρά συνάρτηση των γνώσεων και της εκπαίδευσης των χρηστών. Ο υπολογιστής και το λειτουργικό από μόνα τους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον κακόβουλο κώδικα από τον ακίνδυνο κώδικα (και όχι, ούτε το trusted computing βοηθάει), επομένως τα πάντα εναπόκεινται στο χρήστη.

Τα πάντα είναι στο χέρι στου χρήστη.

Τραβηγμένη άποψη. Την έχω απορρίψει DE FACTO. Έχω βάλει σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ πληροφοριακά αγράμματους ubuntu. Μιλάμε για πολύ "ψαγμένα" άτομα. Δεν υπάρχει τσοντοσάιτ που δεν έχουν επισκεφτεί και σημείο που δεν έχουν κάνει κλικ.... Ποτέ δεν κόλλησαν τίποτα, κάνουν web banking και - ως εκ θαύματος - ακόμα να τους κλέψουν τα χρήματά τους και τις πιστωτικές τους και τα συστήματά τους είναι όπως τα άφησα την ημερα που έστησα το καθένα.

Μέχρι λοιπόν αυτοί οι φίλοι μου να πάθουν "ζημιά", αυτό που ισχύει είναι το DE FACTO σωστό και αυτό που λέτε εσείς θα παραμείνει στη σφαίρα της θεωρίας.

Το λειτουργικό ΟΦΕΙΛΕΙ να προστατεύει το χρήστη και μάλιστα ΔΙΑΦΑΝΩΣ και όχι ο χρήστης να προστατεύει το λειτουργικό (όπως έχει καταντήσει να γίνεται στα windows)

Τραβηγμένη άποψη. Την έχω απορρίψει DE FACTO. Έχω βάλει σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ πληροφοριακά αγράμματους ubuntu. Μιλάμε για πολύ "ψαγμένα" άτομα. Δεν υπάρχει τσοντοσάιτ που δεν έχουν επισκεφτεί και σημείο που δεν έχουν κάνει κλικ.... Ποτέ δεν κόλλησαν τίποτα, κάνουν web banking και - ως εκ θαύματος - ακόμα να τους κλέψουν τα χρήματά τους και τις πιστωτικές τους και τα συστήματά τους είναι όπως τα άφησα την ημερα που έστησα το καθένα.

Μέχρι λοιπόν αυτοί οι φίλοι μου να πάθουν "ζημιά", αυτό που ισχύει είναι το DE FACTO σωστό και αυτό που λέτε εσείς θα παραμείνει στη σφαίρα της θεωρίας.

Έτσι είναι, αν έτσι το νομίζετε λοιπόν.

Όχι. Αλλιώς, δε θα υπήρχαν τα security fixes. Αμφισβητώ ότι μπορούν να αναπαραχθούν και να διαδοθούν όπως πχ στα windows.

Ακριβως, ειπες μονος σου αυτο που προσπαθουν να σου πουν τοση ωρα.

Με τοσο μικρο ποσοστο χρηστων παγκοσμιως δεν γινεται να αναπαραχθουν και να διαδοθουν. To κακοβουλο λογισμικο υπαρχει θα στοχευει παντα εκει που υπαρχουν οι καταλληλες συνθηκες και οταν εννοω συνθηκες ειναι οι χρηστες και η πληθωρα αυτων.

Ειναι ακριβως οπως με τους κανονικους ιους, που η μεταδοση τους ευνοειται σε κλειστους χωρους με μεγαλη συγκεντρωση ατομων και σε κακες συνθηκες υγιεινης (αγνοια χρηστη).

Και φυσικα εφ οσον η κατασταση παραμεινει οπως εχει οι χρηστες Linux θα αισθανονται αυτην την ασφαλεια.

Όχι. Αλλιώς, δε θα υπήρχαν τα security fixes.

Τα malware δεν χρειάζεται να βασιστούν σε software bugs για να αποτελέσουν πρόβλημα.

Αμφισβητώ ότι μπορούν να αναπαραχθούν και να διαδοθούν όπως πχ στα windows.

Δεν χρειάζεται να μπορούν. Νομίζεις ότι στα windows υπάρχει πρόβλημα με τα malware εξαιτίας κακών σχεδιαστικών επιλογών όπως το UPNP ή το Active X ή αυξημένων software bugs; Αυτά είναι τρανταχτά corner cases μαλάκυνσης του λειτουργικού που πράγματι είναι πολύ πιο απίθανο να συνέβαιναν αντίστοιχα στο Linux (αν και στο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρχουν αρκετά εκφυλισμένες διανομές Linux ώστε να γίνονται κι αυτά). Τα περισσότερα malware απλά τα κατεβάζει και τα τρέχει ο χρήστης, με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι malware. Αυτό μπορεί πάρα πολύ απλά να συμβεί και στο Linux και σε οποιοδήποτε λειτουργικό γενικής χρήσης (αν δε λάβει συγκεκριμένα μέτρα ο ίδιος ο χρήστης). Αυτό είναι αρκετό.

Έχω βάλει σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ πληροφοριακά αγράμματους ubuntu. Μιλάμε για πολύ "ψαγμένα" άτομα. Δεν υπάρχει τσοντοσάιτ που δεν έχουν επισκεφτεί και σημείο που δεν έχουν κάνει κλικ.... Ποτέ δεν κόλλησαν τίποτα, κάνουν web banking και - ως εκ θαύματος - ακόμα να τους κλέψουν τα χρήματά τους και τις πιστωτικές τους και τα συστήματά τους είναι όπως τα άφησα την ημερα που έστησα το καθένα.

Δηλαδή θέλεις να πεις ότι δε θα μπορούσαν πολύ εύκολα ως "πληροφοριακά αγράμματοι" να κατεβάσουν και να εκτελέσουν ένα κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο θα τρέχει τον εαυτό του αυτόματα μόλις κάνουν Login, θα υποκλέπτει τις πιστωτικές τους, τα cookies και τα firefox accounts, θα ταχυδρομεί τον εαυτό του σε όλα τα mail contacts και θα κάνει join σε ένα botnet; Τι παραπάνω δηλαδή χρειάζεται από αυτό :fear:

Αν υποστηρίζεις ότι δεν παράγονται malware για linux λόγω μικρής βάσης χρηστών, θα πρέπει να έχεις και έτοιμο το ποσοστό χρηστών που θα αποτελέσει "κίνητρο" για τους hackers.

Όχι, δεν πρέπει να έχω έτοιμο αυτό το ποσοστό περισσότερο από ότι εσύ πρέπει να έχεις έτοιμο το ποσοστό απρόσεκτων χρηστών που θα προσβάλλονταν από malware, αν γράφονταν malware για Linux. Εκτός αν πιστεύεις ότι οι λόγοι σου αποκλείουν εντελώς την ύπαρξη malware...

Στον Linux kernel βρίσκονται πάρα πολλά, μικρά, πράσινα πλασματάκια, οι Code Troopers, τα οποία καταλαβαίνουν τι είναι κακός κώδικας και τον σταματάνε. Μέχρι οι φίλοι σου να πάθουν "ζημιά" ισχύει το παραπάνω.

Το λειτουργικό ΟΦΕΙΛΕΙ να προστατεύει το χρήστη και μάλιστα ΔΙΑΦΑΝΩΣ και όχι ο χρήστης να προστατεύει το λειτουργικό (όπως έχει καταντήσει να γίνεται στα windows)

Ποιο λειτουργικό νομίζεις ότι το κάνει αυτό από μόνο του; Έχω εξηγήσει γιατί αυτό που λες δε γίνεται.

Προφανώς τα άτομα που λες, έχουν δεχθεί επιθέσεις. Αλλά εφόσον το worm είναι Windows-targeted αυτονόητο είναι πως δε μπορεί να κάνει το παραμικρό. Αυτό όμως δεν αποδεικνύει κάτι για την ασφάλεια. Γιατί και στα Windows, αν δώσω στο CMD ένα "sudo rm -rf /" δε θα γίνει τίποτα, ενώ μια εγκατάσταση Linux θα διαλυθεί.

Δε μπορείς να αποφανθείς για την ασφάλεια ενός OS δοκιμάζοντάς το με μεθόδους στοχευμένες σε άλλο.

Εν ολίγοις, η ασφάλεια του Linux στην περίπτωση των ατόμων που λες, θα φαινόταν αν εκτείθονταν σε worms στοχευμένα στο δικό τους λειτουργικό. Κι αυτό δεν είναι τη στιγμή που μιλάμε εφικτό γιατί απλά... δεν υπάρχουν. Κι όσα έχουν δημιουργηθεί ήταν πειράματα, χωρίς ποτέ να εξαπλώθηκαν.

Μέχρι να αποκτήσει το Linux (ή οποιοδήποτε OS) ποσοστό διείσδυσης στην αγορά συγκρίσιμο με τα Windows, όλα όσα λέμε είναι απλά εικασίες. Δε δοκιμάζονται στις ίδιες συνθήκες. Αντίστοιχα δε μπορείς να πεις "το Χ αμάξι είναι γρηγορότερο από το Ψ" τη στιγμή που το ένα το τρέχεις σε πίστα, και το άλλο σε χωματόδρομο...

Ακριβως, ειπες μονος σου αυτο που προσπαθουν να σου πουν τοση ωρα.

Δε μου λένε αυτό. Και εν πάση περιπτώσει, εγώ έριξα στο τραπέζι επιχειρήματα για την άποψή μου.

Με τοσο μικρο ποσοστο χρηστων παγκοσμιως δεν γινεται να αναπαραχθουν και να διαδοθουν. To κακοβουλο λογισμικο υπαρχει θα στοχευει παντα εκει που υπαρχουν οι καταλληλες συνθηκες και οταν εννοω συνθηκες ειναι οι χρηστες και η πληθωρα αυτων.

Ειναι ακριβως οπως με τους κανονικους ιους, που η μεταδοση τους ευνοειται σε κλειστους χωρους με μεγαλη συγκεντρωση ατομων και σε κακες συνθηκες υγιεινης (αγνοια χρηστη).

Μόνο που οι κανονικοί ιοί ευνοούνται και από τα "πεσμένα" και "αδύναμα" ανοσοποιητικά συστήματα (λέγε με OS).

:P

Και φυσικα εφ οσον η κατασταση παραμεινει οπως εχει οι χρηστες Linux θα αισθανονται αυτην την ασφαλεια.

Mόνο αν δούμε έμπρακτη επιβεβαίωση σε αυτό που λες θα το δεχτώ. Μέχρι τότε το θεωρώ απλά άποψή σου (και των υπολοίπων)

@ all

επειδή δε θα με πείσετε και προφανώς δε θα σας πείσω, ας δεχτούμε το εξής (επειδή αναφερόμαστε στον πλανήτη ΓΗ και στις καταστάσεις που επικρατούν σε αυτόν και όχι σε θεωρητικά σενάρια στοχευμένων επιθέσεων ή μεγαλύτερης διείσδυσης του linux) :

Αυτή τη στιγμή το linux αποτελεί την ασφαλέστερη πλατφόρμα για κάθε δεδομένο χρήστη (έμπειρο ή άπειρο). Αν διαφωνείτε και σε αυτό, πάω πάσο.

Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall

+1000

@nske

αν έχεις το χρόνο θα ήθελα απάντηση και στους 10-12 λόγους που έχω ποστάρει στη 2η σελίδα αναφορικά με την ασφάλεια που παρέχει το linux.

Εγώ πάλι έχω την απορία γιατί όσοι μη έμπειροι μπαίνουν σε τσοντο-site πρέπει να πατάνε και πάνω σε ότι βρουν. Δεν τους αρκεί να δουν το βίντεο;; :P:mrgreen:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...