Super Moderators Thresh Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Super Moderators Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Ναι, δεν το ειπες εσυ, ο johnzrunner το ειπε. Μιλησες με οικιοτητα για τα 3x36 και νομιζα οτι ησουν εσυ. Εαν ειχες αλλον εναν 150ρη ή 300ρη και τους εβαζες σε raid(0, νομιζω) δεν θα ειχες εκπληκτικη ταχυτητα? σε καθημερινές εφαρμογές δεν νομίζω ότι θα καταλάβαινα διαφορές... όπως είπα αυτό που μετράει είναι το χαμηλό access time...
axristidis Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Tι εστι access time? Με Raid δεν θα εχω τετοιο? Αυτοι που κανουν Raid, γιατι το κανουν, αφου οπως λες δε συμφερει?...
achnoula Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Καλημέρα κι απο μένα. Με raid 0 θα κερδίσεις στο φόρτωμα των προγραμμάτων και παιχνιδιών αλλά μέχρι εκεί και οχι την ταχύτητα που ίσως πιστεύεις οτι θα πιάσεις. Το raid είναι καλό αλλά για μηχάνημα που θα κάνει την δουλειά ενός file server για παράδειγμα στον οποίο θα συνδέονται 10+ χρήστες και οι δίσκοι θα "τρελαίνονται" στο γράψε-διάβασε. Για οικιακή χρήση είναι "ρίσκο" να χρησιμοποιήσεις raid 0 γιατί πρέπει να σκεφτείς και την περίπτωση μηχανικού προβλήματος σε έναν από τους δίσκους.Σ' αυτήν την περίπτωση χάνεις τα πάντα που ήταν αποθηκευμένα και στους 2 δίσκους (λόγω του οτι τα δεδομένα "μοιράζονται" στους δίσκους) και "φτου" κι από την αρχή format,εγκαταστάσεις και το χειρότερο...τα αποθηκευμένα αρχεία σου.Προσωπικά σου προτείνω να κρατήσεις αυτόν που έχεις ως έχει και να πάρεις έναν μεγάλης χωρητικότητας ως αποθηκευτικό μέσο. Αυτά απο μένα
johnzrunner Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Βρήκα αυτό το review σχετικά με τους velociraptor σε raid. http://www.tweaktown.com/reviews/1573/western_digital_velociraptor_10_000rpm_hard_disk_in_raid_0/index.html Ενδεικτικά έκανα και ένα read test με το HD Tune στον δικό μου υπολογιστή με τους 3x36. Τα αποτελέσματα μου φαίνονται πολύ καλύτερα από ένα velociraptor 150GB. Το pc μου διαφέρει σε σχέση με αυτό του review οπότε δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα τα αποτελέσματα, αλλά νομίζω ότι η διαφορά είναι μεγάλη. Εάν θέλετε να ανεβάσω και κάποιο άλλο τεστ δεν έχετε παρά να μου το πείτε.
axristidis Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Καλημέρα κι απο μένα.Με raid 0 θα κερδίσεις στο φόρτωμα των προγραμμάτων και παιχνιδιών αλλά μέχρι εκεί και οχι την ταχύτητα που ίσως πιστεύεις οτι θα πιάσεις. Το raid είναι καλό αλλά για μηχάνημα που θα κάνει την δουλειά ενός file server για παράδειγμα στον οποίο θα συνδέονται 10+ χρήστες και οι δίσκοι θα "τρελαίνονται" στο γράψε-διάβασε. Για οικιακή χρήση είναι "ρίσκο" να χρησιμοποιήσεις raid 0 γιατί πρέπει να σκεφτείς και την περίπτωση μηχανικού προβλήματος σε έναν από τους δίσκους.Σ' αυτήν την περίπτωση χάνεις τα πάντα που ήταν αποθηκευμένα και στους 2 δίσκους (λόγω του οτι τα δεδομένα "μοιράζονται" στους δίσκους) και "φτου" κι από την αρχή format,εγκαταστάσεις και το χειρότερο...τα αποθηκευμένα αρχεία σου.Προσωπικά σου προτείνω να κρατήσεις αυτόν που έχεις ως έχει και να πάρεις έναν μεγάλης χωρητικότητας ως αποθηκευτικό μέσο. Αυτά απο μένα Αν γινει μηχανικο προβλημα και χασω τα δεδομενα φιλε μου, το format και οι εγκ/σεις ειναι το λιγοτερο... Πιστευω ομως οτι πρωτου γινει προβλημα θα υπαρχει προειδοποιηση πρωτα, δε μου εχει τυχει ποτέ ως τωρα, ενω χρησιμοποιω και διαγνωστικα προγραμματα. Περα απ αυτο ομως, πρεπει να υπαρχουν πολλοι χρηστες στο δικυο για να αξιοποιηθει η ταχυτητα του raid? Eμενα βασικα με ενδιαφερει, οπως ειπα, να παρουσιαζονται τα περιεχομενα ενος φακελου αμεσως, να μεταφερονται αρχεια απ τον εναν στον αλλον αμεσως. Ισχυει κατι τετοιο? Αν κερδιζω και στο φορτωμα των προγραμματων και των παιχνιδιων οπως ειπες, τοτε πρεπει να ειμαι υπερικανοποιημενος?... Ενδεικτικά έκανα και ένα read test με το HD Tune στον δικό μου υπολογιστή με τους 3x36. Τα αποτελέσματα μου φαίνονται πολύ καλύτερα από ένα velociraptor 150GB. Το pc μου διαφέρει σε σχέση με αυτό του review οπότε δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα τα αποτελέσματα, αλλά νομίζω ότι η διαφορά είναι μεγάλη. Εάν θέλετε να ανεβάσω και κάποιο άλλο τεστ δεν έχετε παρά να μου το πείτε. Το θεμα ειναι... μηπως μπορεις να κανεις ενα test με 2χ150 velicoraptors? Γιατι, οπως καταλαβαινεις, δεν παω για 3χ36:-)
johnzrunner Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Στο review που έχω παραθέσει πιο πάνω έχει τεστ για 2χ Velociraptors. Ούτε εγώ πήγαινα για 3χ36. Απλά έπεσαν στα χέρια μου και τους κράτησα.
achnoula Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 "να μεταφερονται αρχεια απ τον εναν στον αλλον αμεσως" τι εννοείς μ'αυτό; Αν τους βάλεις σε διάταξη raid θα βλέπεις 1 (ΕΝΑΝ) δίσκο, δεν μπορείς να μεταφέρεις αρχεία μεταξύ τους.Μήπως δεν έχεις καταλάβει κάτι σωστά για το raid ή δεν καταλαβαίνω εγώ τι εννοείς; Το raid 0 στην ουσία σου κάνει τους 2+ δίσκους έναν.Γράφει και διαβάζει ταυτόχρονα και από τους 2 και μ'αυτό τον τρόπο κερδίζεις σε ταχύτητα,χάνεις όμως πάρα πολύ σε ασφάλεια!!! Αυτά περί άνοιγμα φακέλων και φόρτωμα προγραμμάτων είναι λογικό οτι θα γίνονται πιο γρήγορα αλλά δεν ξέρω αν αξίζει να κάνεις κάτι τέτοιο για να κερδίσεις κάποια msec! Τέλος επειδή κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά τι αποτέλεσμα θα έχεις με βάσει αυτό που ίσως εσύ φαντάζεσαι, μια δοκιμή θα σε πείσει. Αγόρασε και τον άλλο, κάνε raid και δεν μείνεις ικανοποιημένος απλά έχασες λίγο χρόνο και χρήμα, αυτό είναι όλο
axristidis Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Στο review που έχω παραθέσει πιο πάνω έχει τεστ για 2χ Velociraptors. Ούτε εγώ πήγαινα για 3χ36. Απλά έπεσαν στα χέρια μου και τους κράτησα. Κοιταξε, εχω ηδη εναν 150ρη και παω για εναν αλλον, δηλ. για 2X150, εφοσον βεβαια δω οτι συμφερει. Το test για 3χ36 δεν μπορει να με βοηθησει σε κατι. Σε ποιο σημειο ακριβως εχει το link τεστ για 2xVeloci? "να μεταφερονται αρχεια απ τον εναν στον αλλον αμεσως" τι εννοείς μ'αυτό; Αν τους βάλεις σε διάταξη raid θα βλέπεις 1 (ΕΝΑΝ) δίσκο, δεν μπορείς να μεταφέρεις αρχεία μεταξύ τους.Μήπως δεν έχεις καταλάβει κάτι σωστά για το raid ή δεν καταλαβαίνω εγώ τι εννοείς; Το raid 0 στην ουσία σου κάνει τους 2+ δίσκους έναν.Γράφει και διαβάζει ταυτόχρονα και από τους 2 και μ'αυτό τον τρόπο κερδίζεις σε ταχύτητα,χάνεις όμως πάρα πολύ σε ασφάλεια!!! Αυτά περί άνοιγμα φακέλων και φόρτωμα προγραμμάτων είναι λογικό οτι θα γίνονται πιο γρήγορα αλλά δεν ξέρω αν αξίζει να κάνεις κάτι τέτοιο για να κερδίσεις κάποια msec! Τέλος επειδή κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά τι αποτέλεσμα θα έχεις με βάσει αυτό που ίσως εσύ φαντάζεσαι, μια δοκιμή θα σε πείσει. Αγόρασε και τον άλλο, κάνε raid και δεν μείνεις ικανοποιημένος απλά έχασες λίγο χρόνο και χρήμα, αυτό είναι όλο A, θα ειναι πλεον σαν ενας δισκος, sorry που δεν το καταλαβα, οπως ειπα δεν εχω ξανασχοληθει ποτέ με raid. Γιατι χανω σε ασφαλεια? Οταν οι δισκοι ειναι σε αυτη τη κατασταση, ειναι πιο ευαλωτοι να καταστραφουν? Αν εχεις 2 χωριστους δισκους εισαι πιο ασφαλης? Το κερδος σε ταχυτητα ανοιγματος φακελων ειναι μόνο κλασματα δευτερολεπτου?... Δεν ειναι παιξε-γελασε το να δωσεις 150€ για 150 μόνο giga. Noμιζα οτι εσυ το εχεις ηδη κανει και μου μιλας απο πρακτικη εμπειρια.
achnoula Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Κοιταξε, εχω ηδη εναν 150ρη και παω για εναν αλλον, δηλ. για 2X150, εφοσον βεβαια δω οτι συμφερει. Το test για 3χ36 δεν μπορει να με βοηθησει σε κατι. Σε ποιο σημειο ακριβως εχει το link τεστ για 2xVeloci? A, θα ειναι πλεον σαν ενας δισκος, sorry που δεν το καταλαβα, οπως ειπα δεν εχω ξανασχοληθει ποτέ με raid. Γιατι χανω σε ασφαλεια? Οταν οι δισκοι ειναι σε αυτη τη κατασταση, ειναι πιο ευαλωτοι να καταστραφουν? Αν εχεις 2 χωριστους δισκους εισαι πιο ασφαλης? Το κερδος σε ταχυτητα ανοιγματος φακελων ειναι μόνο κλασματα δευτερολεπτου?... Δεν ειναι παιξε-γελασε το να δωσεις 150€ για 150 μόνο giga. Noμιζα οτι εσυ το εχεις ηδη κανει και μου μιλας απο πρακτικη εμπειρια. Το έκανα, το κάνω και θα το κάνω αλλά σε servers που έχω στον χώρο εργασίας μου στον οποίο κρατάω καθημερινά backup και είναι 50+ χρήστες που δουλεύουν πάνω σ'αυτούς.Στο σπίτι μου είχα raid 0 με 2 sata WD320GB και όπως σου αναφέρω πρίν η διαφορά απόδοσης είναι μικρή στην καθημερινή χρήση.Θα δεις διαφορά όπως αναφέρει και ο φίλος johnzrunner με τα test και στα benchmark αλλά αυτή δεν είναι η καθημερινή χρήση του pc σου. Για το θέμα της ασφάλειας δεν εννοώ ότι έτσι είναι πιο ευάλωτοι οι δίσκοι, απλά τα δεδομένα αποθηκεύονται σε όλους τους δίσκους οπότε με το παραμικρό σταβοπάτημα του ενός,χάνεις τα δεδομένα και από τον άλλο. Όσο για την αξία του, 150€ για 150GB είναι όντως πολλά και προσωπικά δεν θα τα έδινα γιατί η απόδοση του raid προς την τιμή δεν θα συμβαδίζει για έναν οικιακό χρήστη.
axristidis Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Tα tests και τα benchmarks δεν με ενδιαφερουν φυσικα, η ουσια με ενδιαφερει. Λες οτι 2 δισκοι δεν ειναι πιο ευαλωτοι απο 2 χωριστους, μόνο οτι στο πακετο 2=1 αν χαλασει ο ενας τοτε θα χαλασει και ο αλλος. Ok τοτε, μη σε ανησυχει αυτο. 300GB (278 στη πραγματικοτητα) μου ειναι αρκετα, το θεμα ειναι αν θα ειναι αρκετα γρηγορο το πακετο. Η καθημερινη χρηση του pc δεν ειναι τα benchmarks, ειναι ομως οι εφαρμογες και οι φακελοι, με ενδιαφερει αυτα να τρεχουν γρηγορα. Πχ. τωρα με δεξι κλικ στο desktop βγαινει η κλεψυδρα, με πατημα στα favorites του ie πρεπει να περιμενω 1-3 δευτερολεπτα για να εμφανιστουν αυτα... Με raid0 θα εξαλειφθουν αυτες οι καθυστερησεις?(μη μου πεις περι defrag και τα τοιαυτα γιατι αυτα ειναι ok). Eιχες, ειπες, raid0 με 2 sata WD320GB. Οι διαφορες ηταν σημαντικες εν σχεση με 1 sata WD320GB? Ποιες ηταν ακριβως? Tελος μια σημειωση, τα 150€ για 150GB στον VelοciRaptor τα δινεις γιατι εχει rpm10000, oxι για την αποδοση του raid. Αυτη ειναι στανταρ, σε τι συνίσταται ειναι που προσπαθω να καταλαβω PS. Ρε συ, εχεις εγγραφει στο forum πριν 74 μηνες και εχεις μόνο 14 posts?!....
achnoula Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Περισσότερο διαβάζω τα θέματα κι οχι το forum. Τώρα τελευταία άρχισα να απαντάω στο forum. Οι διαφορές όπως είπα του raid σε οικιακή χρήση είναι πολύ μικρές από έναν μόνο του δίσκο και δεν αξίζει τόσα χρήματα. Για την τιμή προς απόδοση δεν εννοώ τις 10000 στροφές αλλά τα 300€ για να δω μια διαφορά της τάξης των msec στο άνοιγμα ενός φακέλου ή στα favorites για μένα είναι τραγικό.Το είπες μόνος σου πρίν, κάνει 1-3sec, με το raid τι νομίζεις οτι θα κάνει; Οτι θα το σκέφτεσαι και θα το ανοίγει;Η διαφορά του 1,5sec και του 0,8sec είναι κάποια msec. Αν εσύ θέλεις να δώσεις χρήματα για να δεις αυτή την διαφορά τότε κάντο χωρίς δεύτερη σκέψη. Οσο για το θέμα κλεψύδρας, τι μέγεθος ram έχεις; Μεγάλο ρόλο στην απόδοση του συστήματος παίζει η ποσότητα της ram και λιγότερο η απόδοση του δίσκου.
axristidis Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Eπειδη δεν το εχεις καταλαβει ακομα θα στο ξαναεξηγησω: 150€ κανει ο velicoRaptor150GB. Ειτε τον παρεις μόνο του, ειτε τον παρεις για να τον κανεις raid, παλι 150€ θα κανει Οποτε δεν εχει νοημα να κολλας στο χρηματικο. Δεν εχουν σχεση τα χρηματα. Αυτο που μπορει να πει καποιος ειναι "μην παρεις τον Veloci150 με 150€, παρε τον caviar650 με 75€". Το Raid υπαρχει και το κανεις ειτε με δισκους των 7200, ειτε με των 10000. Ωστε η διαφορα που εχει το raid0 ειναι της ταξης των 0,7 δευτερολεπτων?... για τετοιες ασημαντες διαφορες μιλαμε? (αν σε καταλαβα καλα γιατι ησουν λιγο δυσνοητος σε εκεινο το σημειο) Οσο για τη μνημη εχω το maximum δυνατον για Win ΧP32: 4GB (το συστημα αναγνωριζει φυσιολογικα μόνο τα 3,25GB).
achnoula Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 "Ωστε η διαφορα που εχει το raid0 ειναι της ταξης των 0,7 δευτερολεπτων?... για τετοιες ασημαντες διαφορες μιλαμε? (αν σε καταλαβα καλα γιατι ησουν λιγο δυσνοητος σε εκεινο το σημειο)" Ναι για τέτοιες διαφορές μιλάμε! "Eπειδη δεν το εχεις καταλαβει ακομα θα στο ξαναεξηγησω: 150€ κανει ο velicoRaptor150GB. Ειτε τον παρεις μόνο του, ειτε τον παρεις για να τον κανεις raid, παλι 150€ θα κανει" Μάλλον εσύ δεν καταλαβαίνεις τι σου γράφω τόση ώρα.Για να κάνεις raid θέλεις το λιγότερο 2 δίσκους,οπότε σωστά σου γράφω 300€! Αυτο που μπορει να πει καποιος ειναι "μην παρεις τον Veloci150 με 150€, παρε τον caviar650 με 75€" Αυτό ακριβώς σου είπα αλλά δεν θέλεις να το καταλάβεις!!!
axristidis Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Φιλε μου, γιατι δεν μπορεις να καταλαβεις οτι ο velicoraptor την εχει την αξια του, ειτε τον κανεις raid ειτε δεν τον κανεις? Δεν θα αγορασω 2 δισκους... Τον εναν τον εχω ηδη. Εννοειται οτι μπορει καποιος που υπολογιζει το χρημα και θελει πολυ χωρο να μου προτεινει caviar αντι velociraptor αλλα εμενα, οπως σου ειπα, δεν με ενδιαφερει ο πολυς χωρος(300GB μου ειναι υπεραρκετα). Με ενδιαφερει η ταχυτητα για να διευκολυνω τη ζωη μου στη καθημερινη χρηση των Windows. Eαν οντως η διαφορα ειναι 0,7'' τοτε ολοι αυτοι που κανουν raid0 το κανουν γιαυτα τα 0.7''?...
achnoula Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 "Φιλε μου, γιατι δεν μπορεις να καταλαβεις οτι ο velicoraptor την εχει την αξια του, ειτε τον κανεις raid ειτε δεν τον κανεις? Δεν θα αγορασω 2 δισκους... Τον εναν τον εχω ηδη." Αυτόν που έχεις τον πήρες δωρεάν,δεν έδωσες άλλα 150;Αρα σύνολο 300 για να κερδίσω λίγα msec. "Eαν οντως η διαφορα ειναι 0,7'' τοτε ολοι αυτοι που κανουν raid0 το κανουν γιαυτα τα 0.7''?" Εγώ για αυτό το έκανα. Κάντο κι εσύ και ξαναπόσταρε τις διαφορές που θα δεις. Τέλος αφού σου έχει καρφωθεί η ιδέα να το κάνεις, γιατί γράφεις και ξαναγράφεις ψάχνοντας δικαιολογία.Ζήτησες την γνώμη μας, σου την λέμε και ψάχνεις τρόπους να "ακυρώσεις" την γνώμη μας,δεν το καταλαβαίνω αυτό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.