mpiftex Δημοσ. 21 Μαΐου 2009 Δημοσ. 21 Μαΐου 2009 Uberalles δεν συμφωνώ. Ένας back-end developer δεν έχει καμία σχέση με photoshop, ούτε καν με css δεν πρέπει να έχει σχέση. Τρώει που τρώει τη ζωή του για να κάνει όλο τον προγραμματισμό και να στήσει τις βάσεις, πρέπει να φάει και τα μάτια του να κάνει slice το psd; Προγραμματιστής είναι ο άνθρωπος. Αυτό το κάνει ο front end developer ο οποίος συνήθως είναι και designer. Αν ο designer δηλαδή κάνει ένα template το οποίο δεν βγαίνει με τίποτα με css, ο προγραμματιστής θα φάει την πίκρα; Επίσης αφού ο designer έχει το καλλιτεχνικό κομμάτι πρέπει ο ίδιος να βρει πως θα φαίνοντα πχ τα κουμπάκια ή τα links όταν γίνονται hover (css) καθώς και τα javascrips για εφέ στη σελίδα. Θα κάτσει ο προγραμματιστής να ψάξει να βρει ποιο εφέ (ποιο javascript) κάνει την image gallery να ταιριάζει με το template; Δουλειά του designer είναι. Σε έναν ιδανικό κόσμο όλες οι εταιρίες θα είχαν designer, front-end, back-end developer. Στην πραγματικότητα όμως σπάνια συμβαίνει. Ρίξε μια ματιά σε αγγελίες και δες τι απαιτήσεις έχουν οι εταιρίες από τους web designers.
Uberalles_gr Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Σεβαστές όλες οι γνώμες και μπορεί να έχετε και δίκιο. Αλλά επειδή είμαι λίγο ξεροκέφαλος και ισχυρογνώμων (έτσι γράφεται ή το σκότωσα ) δεν αλλάζω γνώμη. Είπε κάποιος ότι πρέπει εκτός από HTML , CSS πρέπει να ξέρει και PHP ένας γραφίστας. Τότε ρε παιδιά τι θα κάνει ο προγραμματιστής? Τεσπα, με αυτά που μου λέτε εγώ ξέρω HTML , CSS, PHP , Mysql , Javascript , AJAX , Photoshop Και σε λίγο θα μάθω και FLASh εγώ τί είμαι? Θα ψάξω για δουλειά ως τι? Web designer ή wed developer ή κάτι άλλο????
VitamineQ Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 δεν είπαμε οτι πρέπει σαν γραφίστας να ξέρεις php. και μη μπερδευεσε. άλλο γραφίστας και άλλο web designer. σαν web designer πρέπει να έχεις μια βασική γνώση για το τι είναι και πως δουλεύει η php. κανείς δεν είπε οτι πρέπει να ξέρεις να φτιάχνεις ένα e-shop από την αρχή για παραδειγμα. ένα μικρο παραδειγμα. αν δεν έχεις ιδέα απο php και σου ζητήσουν να φτιάξεις ένα joomla template ασπουμε τι θα τους πας; το psd απο το photoshop;
alexandr0s Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Σωστός ο mpiftex. Και εκεί έρχεται ο έλληνας επιχειρηματίας και σου λέει ότι επειδή ξέρεις από προγραμματισμό, ξέρεις και από γραφικά, ξέρεις και να μου φτιάχνεις το πισί και το ποσό που θες για τη σελίδα είναι αδικαιολόγητα υψηλό αφού "σιγά, δεν είναι τίποτα να φτιάξεις γραφικά σε Photoshop"
Dj Jacob Z Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 αν ένας γραφίστας δε ξερει html - css δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως δουλεύει μια γλώσσα όπως η php, τότε δεν είναι web designer. Όταν φτιάχνουμε γραφικά για ένα μέσον πρέπει να έχουμε και γνώσεις για το πως δουλεύει αυτο. είναι σαν να λέμε ότι ένας γραφίστας εντύπου δε πρέπει να έχει ιδέα από τυπογραφεία, κοψίματα κλπ. δεν είναι δυνατόν ένας web designer να μη μπορεί να στήσει μια ιστοσελίδα, και να χρειάζεται και προγραματηστη. Ο προγραμματιστής δεν είναι για να φτιάχνει css ο προγραμματιστής είναι για να προγραμματίζει εφαρμογες. τόσο απλο. Αν το δείτε και αλλιώς τα css ουσιαστικά είναι η “εμφάνιση” της ιστοσελιδας. Η εμφάνιση δεν είναι δουλειά του developer. Δουλειά του developer είναι να δημιουργήσει το πρόγραμμα που θα δείχνει το αποτέλεσμα στην οθονη. το πως θα φαίνεται το αποτέλεσμα είναι δουλειά του designer. με λίγα λόγια ένας web designer πρέπει εκτός απο τα προγράμματα γραφικών photoshop - illustrator - paint κλπ πρέπει να έχει οπωσδήποτε πολύ καλή γνώση html - css και μια βασική γνώση και κατανόηση php, javascript (λέω php μιας και είναι free) . web designer που δε ξέρει να στήσει ένα site είναι οτιδήποτε άλλο έκτος απο web designer Κοίτα ότι κανονικά δεν πρέπει να στήνει την ιστοσελίδα μόνος του είναι σίγουρο,2 άτομα είναι απαραίτητα για την υλοποίησης μιας ιστοσελίδας. Τώρα έχουμε κολλίσει στην λεπτομέρεια για το τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζει ένας designer.Εγώ πιστεύω μόνο HTML,CSS.Όμως για να ξεχωρίσουν μαθαίνουν και php,mysql,java,ajax και ό,τι άλλο μπορούν.Εκτός του για να ξεχωρίσουν υπάρχει και ο άλλος ο πιο σημαντικός λόγους πιστεύω,τα λεφτά.Τα μαθαίνουν για να μην συνεργαστούν με κάποιον developer και μοιραστούν τα λεφτά από την πληρωμή της ιστοσελίδας.
VitamineQ Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 για πιο λόγο είναι απαραίτητα δυο άτομα για την ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας; Εγώ μπορώ να φανταστώ δυο περιπτώσεις που χρειάζονται 2 ατομα. 1. φτιάχνουν μια εφαρμογή απο το 0 ή σε ένα section του site έχει μια δυναμική εφαρμογή πρέπει να φτιάξουν ένα module για κάποιο cms . Σε άλλες περιπτώσεις (στατικές σελίδες - template για κάποιο έτοιμο cms) ο developer απλά δε χριαζετε. Χρειάζεται μόνο ένας web designer. ξέρω οτι οι περισσότεροι μπερδεύουν τον γραφίστα με τον web designer. Δεν είναι το ίδιο πράγμα πως να το κάνουμε. Ένας web designer δε φτιάχνει αφίσες και ενας γραφίστας δε φτιάχνει templates. Ο λόγος για μια ακόμα φορά δεν είναι οτι δε ξέρουν τα προγράμματα για να τα φτιαξουν. Και οι δυο ανοίγουν το photoshop και κάνουν παπαδες. Ο λόγος είναι οτι δεν έχουν βαθιά γνώση του “μέσου” (έντυπο - web) για να κάνουν σωστή δουλειά. Μα είναι δυνατόν να πας σε έναν developer και να του πεις φτιάξε μου css; θα σου φέρει το pc στο κεφάλι και με το δίκιο του ο άνθρωπος. δεν είναι δουλειά του αυτή. Η δουλειά του developer είναι να πάρει έτοιμο το template, κομμένο σε html και css, και εκεί που πρέπει να μπει το δυναμικό περιεχόμενο να φτιάξει τη βάση και το scriptaki και να προσαρμόσει το αποτέλεσμα στο template που του έδωσε ο designer. πουθενά στον κόσμο δε παίρνει ο developer ένα psd σκετο... υγ άλλο πράγμα είναι γνωρίζω php mysql java κλπ και άλλο πράγμα είναι έχω μια ιδέα για το τι στο καλό είναι αυτά τα κολοκύθια και κατανοώ τι κάνει ένας κώδικας. Δηλαδή άλλο ξέρω να διαβάζω κώδικά και άλλο ξέρω να γράφω κώδικά. Το να ξέρω να διαβάζω κώδικά, γνωρίζω (δε νομίζω ούτε πιστεύω ούτε φαντάζομαι) μέσα απο τις συνεργασίες μου τόσα χρόνια, οτι είναι απαραίτητο για παράδειγμα ένας designer που δε μπορεί να καταλάβει τι κάνουν τα template tags ενός cms όπως το joomla το wordpress το phpbb και άλλα παρόμοια, απλά δε μπορεί να φτιάξει ένα template για αυτα. Είναι παράλογο να ζητάς έναν developer για να φτιάξεις ένα template
Uberalles_gr Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Επειδή είδα ότι οι περισσότεροι έχετε μία απόψη το έψαξα λίγο το θέμα και πράγματι έχετε δίκιο. Ένας web designer πρέπει να ξέρει και HTML / CSS . Απλώς όπως είχα πει είμαι ξεροκέφαλος καμιά φορα (χαχαχ)
VitamineQ Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 έτσι είναι man μου. και μη ξεχνάς και τις βασικές γνώσεις των τεχνολογιών του web . αλλιώς ούτε καν το lightbox δε μπορείς να παραμετροποιήσεις (το σκότωσα
alexandr0s Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Και ερχόμαστε στην ερώτηση: Πρέπει ο web designer να ξέρει από user interface/usability?
snik Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Δημοσ. 22 Μαΐου 2009 Κοιτα εγω ειμαι της αποψης οτι πρεπει να ξερει απο usability γιατι αποτελει μερος της εμφανισης. Ειναι πολυ σημαντικο να ξερει που να σχεδιασει το καθε τι γιατι ενα καλο design σε μια σελιδα κατα την γνωμη μου δεν σημαινει οτι ειναι μονο εντυπωσιακη αλλα και οτι ειναι ευχρηστη. Ενα αλλο θεμα που πρεπει να ξερει ο web designer ειναι να σχεδιαζει συμφωνα με τα τελευταια προτυπα και trends. Οποτε καποιος web designer πρεπει να ενημερωνεται συνεχεια γιατι τα πραγματα αλλαζουν πολυ γρηγορα στον σχεδιαστικο τομεα πχ αυτον τον καιρο ειναι στα πανω τους τα grudge.
Dj Jacob Z Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Συμφωνώ απόλυτα VitamineQ με όλα αυτά που είπες.2 χρειάζονται μόνο όταν δεν είναι κάποιο έτοιμο cms κ.τ.λ.
michael92 Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Συμφωνώ με τον Seldimi αλλά κανείς δεν μου απάντησε αν είναι κομπλέ κάποιος με τα προγράμματα που ανέφερα ! Το θέμα δεν είναι τα εργαλεία που διαθέτεις, αλλά οι δυνατότητες σου στη σχεδίαση, τι να το κάνει κάποιος το photoshop αν το μόνο που ξέρει είναι να κάνει crop; Ναι αυτά τα εργαλεία περιέχουν ότι χρειάζεσαι...
Dj Jacob Z Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2009 Το θέμα δεν είναι τα εργαλεία που διαθέτεις, αλλά οι δυνατότητες σου στη σχεδίαση, τι να το κάνει κάποιος το photoshop αν το μόνο που ξέρει είναι να κάνει crop; Ναι αυτά τα εργαλεία περιέχουν ότι χρειάζεσαι... Σωστός.Εγώ προσωπικά ξέρω τα βασικά σε Photoshop,Illustrator,Dreamweaver,Flash Pro και HTML και επειδή τώρα το καλοκαίρι σκοπεύω να μάθω ό,τι μπορέσω ρώτησα για να δω τι χρειάζομαι για να είμαι κομπλέ ! Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας !
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.