Προς το περιεχόμενο

1453-1821: Mega Add-On


GameWorld

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

1453-1821: Mega Add-On

Το expansion του ιστορικού ελληνικού strategy…δεν είναι και τόσο “mega”

 

Είδος: Strategy

Format: PC

Εκδότης: Centric Multimedia

Ανάπτυξη: SDS Game Studios

Διάθεση: Centric Multimedia (210-9480000)

Παίκτες: 1

Απαιτήσεις: Απαιτήσεις: 512MB RAM, Επεξεργαστής 2Ghz, HD 125ΜΒ (μαζί με το Official παιχνίδι ξεπερνάει το 1 GB)

Επίσημο Site: http://www.sds-gamestudios.com/news.php?id=5'>http://www.sds-gamestudios.com/news.php?id=5

Κυκλοφορία: 25/3/2009

 

Free Download: Κλικ εδώ

 

 

Πέρασαν 10 μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού strategy με τίτλο 1453-1821: Η Ώρα της Απελευθέρωσης. Η SDS Game Studios ετοίμασε ένα expansion το οποίο διαθέτει δωρεάν μέσω Internet από το επίσημο site της εταιρείας (http://www.sds-gamestudios.com). Το expansion αυτό διορθώνει αρκετά στοιχειώδη προβλήματα του παιχνιδιού, χωρίς ωστόσο να προσφέρει την παραμικρή βελτίωση στο gameplay.

 

Γραφικά

H πρώτη αισθητή αλλαγή στα γραφικά έχει να κάνει με ένα μέρος του intro του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, το κομμάτι στο οποίο μία τουρκάλα χορεύει στον αφέντη της τον χορό της κοιλιάς έχει αφαιρεθεί και στη θέση του έχει προστεθεί ένα νέο intro με έναν δρομέα ο οποίος χτυπάει την καμπάνα του χωριού για να σημάνει την επανάσταση. Το intro αυτό προφανώς έχει σχεδιαστεί με το ίδιο πρόγραμμα με το οποίο δημιουργήθηκε και το προηγούμενο pre-rendered intro καθότι δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά στην ποιότητά του, θυμίζοντάς μας τα παλιά καλά amiga demos.

 

1821a_.jpg

Η νέα οπτική του χάρτη είναι η πιο σοβαρή βελτίωση που επετεύχθη στα γραφικά

 

Οι ουσιαστικές αλλαγές στα γραφικά έχουν πραγματοποιηθεί στον χάρτη και στην απεικόνιση της μάχης. Αν είχατε παίξει την πρώτη έκδοση θα θυμάστε ότι ο χάρτης απεικονιζόταν αρκετά σκοτεινός και με μικρές λεπτομέρειες στα σπίτια. Τώρα η απεικόνιση είναι πλήρως 3D κι αυτό είναι αρκετά ευχάριστο, αν και η πλοήγηση δυσκολεύει περισσότερο λόγω του ότι όλα τα κτίρια εμφανίζονται πιο κοντά στην κάμερα και δεν υπάρχει ένα zoom out να σας κατατοπίσει.

 

Στην κυρίως μάχη υπάρχει μια σαφής βελτίωση στην κίνηση των στρατιωτών. Κάθε στρατιώτης είναι πιο ψηλός και διαθέτει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με πριν ενώ η κίνηση είναι πιο φυσική. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τον τρόπο κίνησης ο οποίος εξακολουθεί να είναι ίδιος. Κάθε μονάδα στρίβει οριζόντια, κάθετα και διαγώνια λες και είναι ρομπότ! Κάποια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή δεν υπάρχει, πέρα απ’ το ότι έχουν προστεθεί κάποιες artwork εικόνες που δείχνουν ένα ελληνικό κι ένα τούρκικο πιόνι και χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν το loading και την έκβαση μιας μάχης (νίκη ή ήττα, γιατί ενδιάμεσο δεν υπάρχει).

 

1821b_.jpg

Οι οθόνες του loading και των αποτελεσμάτων μάχης έχουν ανανεωθεί και θυμίζουν…πιόνια σκακιέρας

 

 

Ήχος

Η μουσική που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι παραμείνει και φέτος η ίδια. Υπάρχουν όμως αρκετές αλλαγές στις φωνές των στρατιωτών. Όλες οι παλιές φωνές -οι οποίες διέθεταν κάκιστη ποιότητα- έχουν αφαιρεθεί και στη θέση τους έχουν μπει περισσότερες φωνές με καλύτερη ποιότητα, η οποία όμως απέχει μία γενιά από την αντίστοιχη ποιότητα των vocals που συναντάμε στα υπόλοιπα σύγχρονα strategy.

 

Gameplay

Προς μεγάλη μας απογοήτευση, παρατηρήσαμε πως ουσιαστικές αλλαγές στο gameplay δεν υπάρχουν. Για την ακρίβεια είδαμε ότι το πρόβλημα με τα saves εξακολουθεί να υφίσταται! Δοκιμάσαμε να κάνουμε ένα απλό save την ημέρα της επίθεσης του Κολοκοτρώνη, που είναι και η πρώτη –υποχρεωτική- επίθεση του παιχνιδιού. Ύστερα αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε το save και να ξεκινήσουμε νέο παιχνίδι, καθότι δυστυχώς δεν υπήρχε δυνατότητα εξοπλισμού του στρατού του Κολοκοτρώνη την ημέρα και ώρα της επίθεσης (αυτό ισχύει γενικότερα στο παιχνίδι). Τελικά διαπιστώσαμε πως όποτε κάναμε κλικ στην επιλογή “Νέο παιχνίδι”, οδηγούμασταν και πάλι πίσω στο save μας! Θα έπρεπε δηλαδή να βγούμε από το παιχνίδι, να επιστρέψουμε στα Windows και να το τρέξουμε και πάλι για να διορθωθεί το σφάλμα. Θυμίζουμε ότι το ζήτημα αποθήκευσης του παιχνιδιού ήταν ένα βασικό θέμα της πρώτης έκδοσης. Μετά την εγκατάσταση του expansion φαίνεται να λειτουργεί τις περισσότερες φορές (όχι όμως όλες). Ακόμη, δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε Load την ώρα που έχει δοθεί εντολή για επίθεση σε πόλη ή την στιγμή της επίθεσης.

 

1821c_.jpg

Οι οπλαρχηγοί στη μάχη δεν κάνουν απολύτως τίποτα και υπάρχουν…έτσι για την φιγούρα

 

 

Όπως αναφέραμε και στην ενότητα των γραφικών, κατά την απεικόνιση του χάρτη, τα μεγάλα κτίρια, δυσκολεύουν την πλοήγηση διότι η κάμερα είναι αρκετά κοντά τους και δεν υπάρχει κάποιο zoom out. Επιπλέον δεν υπάρχει ούτε βοήθεια από τα WASD ή τα βελάκια, άρα για να μετακινηθεί η κάμερα θα πρέπει να μετακινήσετε το mouse στην άκρη της οθόνης. Το εμπόριο αγαθών εξακολουθεί κι αυτό με τη σειρά του να αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα. Θα πρέπει να κρατάτε κάθε φορά πατημένο το αριστερό κλικ του ποντικιού και να περιμένετε μέχρι να μετατρέψετε τα αγαθά σε χρυσό και τον χρυσό σε στρατό. Μία καταχώρηση συγκεκριμένου αριθμού πώλησης αγαθών και αγοράς μονάδων στρατού θα βοηθούσε πάρα πολύ και θα μας γλίτωνε κι από πολύτιμο χρόνο.

 

Ένα expansion το οποίο δεν προσφέρει τίποτα το…επαναστατικό.

 

 

Η κυρίως μάχη έχει παραμείνει αμετάβλητη ως προς το A.I. των μονάδων μιας και οι εντολές σας καταλήγουν για άλλη μια φορά…στο κενό. Δεν έχει σημασία ο εχθρός στον οποίο κάνετε κλικ γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει εστίαση της επίθεσης σε συγκεκριμένο στόχο. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε εντολή για το που θα κινηθούν οι μονάδες σας, οι οποίες κάνουν από μόνες τους επίθεση μόλις κοντοζυγώσουν οι Τούρκοι. Ασφαλώς και το θέμα προστασίας του οπλαρχηγού παραμένει. Αν πεθάνει ο οπλαρχηγός σας ο οποίος βρίσκεται καβάλα στο άλογό του τότε χάνετε την μάχη και μαζί όλο τον στρατό που είχατε. Ο οπλαρχηγός υπό φυσιολογικές συνθήκες (τουλάχιστον έτσι έχουμε μάθει από τα strategy που παίζουμε από μικροί) θα έπρεπε να πολεμάει και να είναι ισχυρή μονάδα μέσα στη μάχη. Εδώ όμως οι οπλαρχηγοί δεν πολεμάνε καν κι έχουν καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Αν οι Τούρκοι κυνηγήσουν έναν οπλαρχηγό σας τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τον στείλετε όσο το δυνατόν μακριά για να γλιτώσει. Αν μείνει μόνος κι έρημος κι όλοι οι άλλοι Έλληνες γύρω του έχουν σκοτωθεί, τότε αυτόματα η μάχη τελειώνει. Τον “σκοτώνει” δηλαδή το παιχνίδι από μόνο του!

 

1821d_.jpg

Ωχ, ποιος έσβησε τα φώτα ρε παιδιά;

 

 

Το μόνο καλό με τους Έλληνες διοικητές είναι ότι μετά τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα, υπάρχει κι από την αρχή διαθέσιμος και ο Καραϊσκάκης. Καιρός ήταν. Τώρα έχετε δικαίωμα να χάσετε μέχρι και σε τρεις επιθέσεις στρατού. Αυτό βέβαια είναι δώρο-άδωρο γιατί για άλλη μια φορά έχετε όριο 750 στρατιωτών για κάθε στρατό. Τι να το κάνετε αυτό όταν πλακώνουν κοντά 1.000 Τούρκοι; Ακόμα κι αν δοκιμάσετε να παίξετε το παιχνίδι στο Εύκολο επίπεδο, θα είναι αρκετά δύσκολο να το τερματίσετε. Ευτυχώς που στο κατώτερο επίπεδο δυσκολίας δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ενόχληση από τις Τούρκικες επιθέσεις. Το αριθμητικό σας μειονέκτημα όμως δυστυχώς θα συνεχίσει να υφίσταται.

 

Οι γενικές εντυπώσεις που αποκομίσαμε από το gameplay ήταν κάκιστες. Απ’ τη μία περιμέναμε απ’ την SDS να προσθέσει νέα στοιχεία στο παιχνίδι κι απ’ την άλλη η εταιρεία ούτε καν διόρθωσε τα προβλήματα που θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα διορθωθούν. Ο χρόνος μάχης παρέμεινε (σαν την άδικη κατάρα), η μία επίθεση ανά γύρο και ο περιορισμός στον αριθμό στρατιωτών επίσης παρέμειναν, ενώ λόγω της υπεραριθμίας των Τούρκων η δυσκολία διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρατηρήσαμε μέχρι και αδικαιολόγητα crashes τα οποία μας πέταξαν κυριολεκτικά εκτός παιχνιδιού. Τουλάχιστον, στο expansion αυτό, προστέθηκε ένα online σύστημα επαλήθευσης με το οποίο μπορείτε να πιστοποιήσετε την γνησιότητα του παιχνιδιού σας online, χωρίς αυτή τη φορά να χρειαστεί να καλέσετε την αντιπροσωπεία για βοήθεια!

 

1821e_.jpg

Μην είναι 1.000 (κι εμείς πάλι 750) να πάρουμε τον πούλο;!

 

 

Επίλογος

Το Mega Add-On του 1453-1821 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να φτάσει τις προσδοκίες των περισσοτέρων χρηστών. Μπορεί να πρόκειται για την πρώτη ελληνική προσπάθεια δημιουργίας strategy αλλά βάση της εικόνας του original παιχνιδιού, οι ουσιαστικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν έμειναν στο ράφι.

 

Θετικά:

- Μικρές διορθώσεις σε γραφικά και ήχο

- Σύστημα online επαλήθευσης του serial number

- Ευτυχώς το expansion διατίθεται δωρεάν

 

Αρνητικά:

- Το σύστημα μάχης παραμένει προβληματικό

- Η κίνηση και το A.I. των στρατιωτών στην απεικόνιση μάχης είναι για άλλη μια φορά ελαττωματικά

- Η δυσκολία παραμένει υψηλή λόγω των περιορισμών που θέτει το παιχνίδι

- Τα bugs κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους

 

Βαθμολογία

Γραφικά: 5

Ήχος: 5.5

Gameplay: 4

Αντοχή: 3

Γενικά: 4.3

 

Αν δεν ασχοληθήκατε σοβαρά με το παιχνίδι τότε αυτό το expansion δεν θα καταφέρει να αλλάξει την γνώμη σας ούτε στο ελάχιστο.

 

Μάνος Γρυπάρης

 

Πηγή: GameWorld.gr

  • Super Moderators
Δημοσ.

Να γίνω κακός και να πω ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είναι η πρώτη Ελληνική απόπειρα για strategy;

 

Εδώ θα βρείτε το 1821, δωρεάν πλέον, ως freeware.

Δημοσ.

Το γνωρίζουμε. Τα παιδιά της SDS εμπνεύστηκαν από αυτό.

Η πρώτη "μεγάλη" έστω, για να είμαστε πιο σαφής (και θα το διορθώσουμε). Τα μέχρι τώρα ελληνικά strategy ήταν τριτοκοσμικά. Αν μπαίναμε στη διαδικασία να βαθμολογήσουμε το παλιό 1821 και το Κρίση στο Αιγαίο δεν θα έπαιρναν ούτε 1,5/10 (πάντα με διεθνή κριτήρια).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...