Προς το περιεχόμενο

Raid 0 σε 2 σκληρους με partition???

anthony_crete

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εαν υποθεσουμε οτι εχω 2 x 320GB σκληρους δισκους, τοτε γινεται να χωρισω τον καθε δισκο σε 150 και 170GB ετσι ωστε να βαλω σε raid0 το λειτουργικο συστημα προγραμματα κλπ, πανω στα 2 150αρια partition και να χρησιμοποιησω τον υπολοιπο χωρο 2x170=340GB για αποθηκευση ταινιων, φωτογραφιων κλπ???

Θα λειτουργει το raid0, δηλαδη οντως θα τρεχει πιο γρηγορα ο υπολογιστης η θα δημιουργηθει προβλημα καθως δεν θα χρησιμοποιειται το raid πανω σε ολο το δισκο?

ευχαριστω

Δημοσ.

Στο Linux και στο FreeBSD γίνεται μια χαρά, μπορείς να φτιάξεις arrays με οποιαδήποτε block devices -όπου block device μπορεί να είναι ένας σκληρός δίσκος, ένα partition, ένα logical volume, ένα encrypted container, ένα device άλλου υπολογιστή του δικτύου, σχεδόν οτιδήποτε.

Δε ξέρω αν τα Windows έχουν δικό τους software raid implementation που να κάνει αυτό που θέλεις ή βασίζονται στους drivers του fake raid controller. Επίσης δε ξέρω αν θα έχουν πρόβλημα να κάνουν boot από ένα τέτοιο array (αυτό εξαρτάται από τον driver και τον boot loader τους).

Κέρδος σε επιδόσεις μπορεί να έχεις ανά περίπτωση, για τις περισσότερες εφαρμογές desktop δεν θα παρατηρήσεις σημαντική διαφορά μιας και ο περιοριστικός παράγοντας είναι το seek time. Διαφορά θα δεις σε εφαρμογές που γράφουν ή διαβάζουν συνεχόμενα όγκους δεδομένων.

Δημοσ.

εγω εχω 4χ500 σε raid0 και 2 παρτισιον 1 10Gb μονο win και τα αλλα 1,8Τβ για γαμεσ προγραμμματα ταινιες κτλ. το αποτελεσμα ειναι τα win να ανοιγουν σχεδον με την ιδια ταχητητα τα games να ειναι πιο γρηγορα στο load αλλα copy paste mou φενετε πως υπαρχει μια μικρη κα8ιστεριση σαν να ειναι πιο αργη. μερικα δευτερα φισικα. το κερδος σε επεκσεργασια μεγαλα αρχεια VIDEO px δεν μασανε μια αλλα σε πολλα μικρα δεν καταλαβενεις διαφορα. αν περιμενεις σαββατοκιριακο 8α κανο μερικα τεστ μεταφορας αρχειον σε αλλο ΗDD kai τα ιδια στους μεταξι των raid και 8α σου πω. τωρα αν κανεις πολλα παρτισιον λογικα κα8ε παρτισιον 8α μπενει και στους 2 Ηdd. το μισο στον 1 και το αλλο μισο παρτισιον στον αλλο

Δημοσ.

Παιδιά με ενδιαφέρει κι εμένα το θέμα. Έχω αυτόν και σκέφτομαι να πάρω έναν ακόμα και να κάνω raid . Να πάρω ακριβώς τον ίδιο ή αρκεί να πάρω κάποιον με ίδια χωρητικότητα?

Και επίσης θέλω κι εγώ να ρωτήσω για partitions:

Γίνεται να τους χωρίσω σε 2 partitions τον καθένα, ένα για windows κι ενα για data

και τα partitions του λειτουργικού να έχουν raid 0 ενώ των data raid 1????????

Δημοσ.

Αυτο που λες σχετικα με το copy-paste ακουγεται καπως περιεργο!!Δηλαδη υποτιθεται οτι κανεις raid0 για να εχεις κοστος σε GB αλλα οφελος σε διαδικασιες σαν το copy-paste κλπ...

Εαν μπορεις σε παρακαλω πες μου, γιατι καταλαβες τι γινεται τωρα!!!

Απ'την μια τα 640 GB ειναι αχρηστα και υπερβολικα πολλα, απτην αλλη ομως τα 320 GB καποτε θα τελειωσουν :P

Δημοσ.
Αυτο που λες σχετικα με το copy-paste ακουγεται καπως περιεργο!!Δηλαδη υποτιθεται οτι κανεις raid0 για να εχεις κοστος σε GB αλλα οφελος σε διαδικασιες σαν το copy-paste κλπ...

Εαν μπορεις σε παρακαλω πες μου' date=' γιατι καταλαβες τι γινεται τωρα!!!

Απ'την μια τα 640 GB ειναι αχρηστα και υπερβολικα πολλα, απτην αλλη ομως τα 320 GB καποτε θα τελειωσουν :P[/quote']

Με το raid0 δεν έχεις κόστος σε οτιδήποτε άλλο πέρα από το fault tolerance των δεδομένων (αν χαλάσει ένας από τους δίσκους χάνονται όλα τα δεδομένα) και, εφόσον μιλάμε για software raid, σε (πολύ μικρό) χρόνο CPU.

Ο διαθέσιμος χώρος ενός raid0 array είναι ο αθροιστικός χώρος τον μονάδων του (στο παράδειγμά σου 640GB).

Δημοσ.

Εαν μπορεις σε παρακαλω πες μου, γιατι καταλαβες τι γινεται τωρα!!!

Απ'την μια τα 640 GB ειναι αχρηστα και υπερβολικα πολλα, απτην αλλη ομως τα 320 GB καποτε θα τελειωσουν :P

Κόστος σε GB έχεις με το raid 1, ,μάλλον αυτό σε μπέρδεψε.

Δημοσ.

ναι μαλλον!!!! δηλαδη δεν εχω καθολου κοστος εαν κανω raid0 ετσι??!

οσον αφορα τα partition βεβαια, μαλλον θα χρειαστουν γιατι το φορματ το εχω κανει 2η επιστημη μου!!! οποτε το ερωτημα παραμενει...

nske μπορεις να εξηγησεις λιγο καλυτερα αυτο που ειπες για το raid0?

Δημοσ.
nske μπορεις να εξηγησεις λιγο καλυτερα αυτο που ειπες για το raid0?

Για το αρχικό ερώτημα λες; Απλά είπα ότι σε άλλα λειτουργικά γίνεται αυτό που θέλετε εσύ και η Κατερίνα, αλλά δε ξέρω αν γίνεται στα Windows και σε ποιες εκδόσεις τους.

Απ' ό,τι διαβάζω τα Windows XP professional, 2000, 2003 και 2008 διαθέτουν δική τους υλοποίηση software raid, το οποίο βασίζεται σε ένα ευρύτερο σύστημα διαχείρισης αποθηκευτικών μέσων που ονομάζουν "dynamic disks".

Με αυτό θα πρέπει να δείτε αν γίνεται να φτιαχτούν raid0 arrays από dynamic volumes αντί από ολόκληρους δίσκους. Λίγο που έψαξα στο google δεν βρήκα ξεκάθαρη απάντηση και δεν έχω πρόχειρη εγκατάσταση για να δοκιμάσω στην πράξη.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...