πΑ-Βου-Γα Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 (επεξεργασμένο) H επικοινωνία διαστημικού αεροσκάφους και γης είναι κατά κανόνα αποσπασματική και αναχρονιστική. Θυμίζει την εποχή των τηλεφωνικών κέντρων που απαιτούσαν χειροκίνητη μεταφορά των καλωδίων για να επιτευχθεί η συνομιλία των δύο άκρων. Μέσω του νέου της πρωτοκόλλου, η NASA δηλώνει ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η NASA αναζητούσε το αποκαλούμενο πρωτόκολλο Καθυστέρησης (ή Διατάραξης) – Ανεκτικού Διαδικτύου (DTN). Πρόκειται για μια ιδέα εισαγωγής στο διάστημα των αυτόματων πρωτοκόλλων που επιτρέπουν την αδιάκοπη επικοινωνία στο γήινο ίντερνετ.Η επικοινωνία στο διάστημα διαφέρει σημαντικά από τη διαρκή ροή πληροφοριών στη γη, όπου οι υπολογιστές εντοπίζουν ο ένας τον άλλον, ανταλλάσσουν δεδομένα και στη συνέχεια αποσυνδέονται. Στο διάστημα η επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω ευδιάκριτων αλμάτων και απαιτεί ένα σύστημα «αποθήκευσης και προώθησης» που μπορεί να συγκρατεί πληροφορίες σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Για παράδειγμα, εάν ένα διαστημικό εξερευνητικό σκάφος στον Άρη χρειαστεί να στείλει δεδομένα στη Γη, θα χρειαστεί αρχικά να αποθηκεύσει τα δεδομένα μέχρι να βρεθεί εντός μήκους κύματος ενός δορυφόρου ή ίσως του Διεθνούς Διαστημικού Κέντρου. Μετά τη λήψη της πληροφορίας, το διαστημικό σκάφος θα συγκρατήσει προσωρινά την πληροφορία μέχρι το επόμενο άλμα, όπου πρέπει να αποθηκευτεί εκ νέου για να επιτραπεί τελικά η αποστολή της στη Γη. Σήμερα, η αποστολή δεδομένων από τη Γη στον Άρη και πίσω απαιτεί περίπου 4 ώρες, χρόνος που εξαρτάται και από τη θέση των πλανητών. Συνεπώς, οι επιστήμονες χρειάζεται να προγραμματίζουν το χρόνο αποστολής δεδομένων. Το DTN αποτελεί μια προσπάθεια να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία. «Η ιδέα είναι ότι μπορείς να στέλνεις δεδομένα από τη Γαλλία στον Άρη με αδιάκοπο τρόπο», δηλώνει ο Έιντριαν Χουκ, επιστήμονας της NASA, o οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη του πρωτοκόλλου κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Το Νοέμβριο του 2008, η NASA πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή του DTN. Τοποθέτησε λογισμικό στο EPOXI, ένα ανεπάνδρωτο διαστημικό εξερευνητικό όχημα που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων από τη Γη και το χρησιμοποίησε για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ του οχήματος και του πλανήτη. Σήμερα, η NASA προσανατολίζεται προς την εγκατάσταση μιας νέας εκδοχής αυτού του λογισμικού στο ίδιο σκάφος και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το λογισμικό θα αποσταλεί στους υπολογιστές του EPOXI, χρησιμοποιώντας πανίσχυρες κεραίες σε τρεις βάσεις – Καλιφόρνια, Καμπέρα και Μαδρίτη. Η μεταφορά του νέου λογισμικού, όγκου περίπου ένα megabyte, απαιτεί περίπου 1 ώρα. «Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρχουν τρεις κόμβοι στο διαπλανητικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της Γης», υποστηρίζει ο Dr Βιντ Σερφ της Google, συνεργάτης του Χουκ στην ανάπτυξη του πρωτοκόλλου. Πηγή: tvxs.gr Εικόνα: Πως θα λειτουργεί Επεξ/σία 6 Αυγούστου 2012 από πΑ-Βου-Γα
21century Δημοσ. 9 Μαΐου 2009 Δημοσ. 9 Μαΐου 2009 Διαπλανητικό Ιντερνετ μεχρι τον Αρη οπως ηταν οι αρχικες τασεις των επιστημονων δεν ειναι διολου ασχημα, αν αναλογιστουμε οτι η τεχνολογια υπαρχει...
πΑ-Βου-Γα Δημοσ. 9 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 9 Μαΐου 2009 αρα εγω που εχω κτημα σε πλανητη θα μπορω να εχω skype ωστε να μιλαω με την μαμακα μου ε???? :lol:
PCharon Δημοσ. 9 Μαΐου 2009 Δημοσ. 9 Μαΐου 2009 Πάντως δεν αποτελεί νέο, τελευταία φορά κυκλοφόρησε ως είδηση το Νοέμβριο του 2008, για παράδειγμα: Διαπλανητικό Internet δοκιμάζει η NASA http://www.theregister.co.uk/2008/11/19/nasa_dtn_space_test/ http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9120873 ...αλλά και το Μάιο του 2005: Το διαπλανητικό Internet ...ενώ έχει αναφερθεί ως αναγκαιότητα από πολύ παλιά: NASA Launches Project to Blast Internet Into Outer Space (23 August 1999)
verganas Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Άντε όχι για μας αλλά για τον κακομοίρη τον ΕΤ που θέλει να μιλάει voip με το σπίτι του...
Moderators Gi0 Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Moderators Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Η μεταφορά του νέου λογισμικού, όγκου περίπου ένα megabyte, απαιτεί περίπου 1 ώρα. Dial up καταστασεις..Δεν πανε και πολλα χρονια που χα αντιστοιχο προβλημα ενω αυτοι απολαμβαναν τα mbitia τους.Otenet,100/kb/sec λεμε!Suck this NASA:lol:
Hells Bells Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Άντε όχι για μας αλλά για τον κακομοίρη τον ΕΤ που θέλει να μιλάει voip με το σπίτι του... LOL! Καλά τώρα εμάς τι μας νοιάζει! Αφού δεν έχουμε σπίτια στον Άρη. Εκτός και αν βοηθάνε τους Αρηανούς να αποκτήσουν Internet! Και να επικοινωνούν με τους Γηίνους.
FallenAngelGR Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 ένα ανεπάνδρωτο διαστημικό εξερευνητικό όχημα που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων από τη Γη [/sshot] Θα μας τρελανει πως γινεται αυτο?:confused:
flamelab Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Εξαιρετικό, αλλά θα είναι εξαιρετικά αργό/ μη αποκρίσιμο. Εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι θα χρειάζονται μερικά λεπτά για να φτάσει ένα ping στον Άρη από τη Γη, ακόμη και με τη πλήρη ταχύτητα του φωτός, χωρίς ενδιάμεσα κωλύματα.
peterako Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 Δημοσ. 10 Μαΐου 2009 ad για διαστημικο interneτ have tired of the slow interstellar net speeds. are you bored and your mitsaras cant wait until your porn is downloaded. subscribe to NASA net for new blazing speeds up to 100kbps:lol:
XPHSTOS_ Δημοσ. 11 Μαΐου 2009 Δημοσ. 11 Μαΐου 2009 Αυτοί κοιτάνε να συνδέσουν τον πλανήτη Άρη με την γη και εμείς ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να καλύψει την Ελλάδα... :|
teo64x Δημοσ. 11 Μαΐου 2009 Δημοσ. 11 Μαΐου 2009 Αυτοί κοιτάνε να συνδέσουν τον πλανήτη Άρη με την γη και εμείς ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να καλύψει την Ελλάδα... :| Μην απελπίζεσαι. Μπορεί να θέλουν να στείλουν την Ελλάδα στον Άρη και να καλυφθούμε έτσι.
nickarmy Δημοσ. 11 Μαΐου 2009 Δημοσ. 11 Μαΐου 2009 προσωπικα θέλω Ευρώπη .... ε εκει εχουν τελειωση τα ποιο πολλά εργα ετσι τι θα πληρωνοντε και θα καθοντε κατι πρεπει να κανουν επειδη εμεις παμε ποιο αργα θα συμενει οτι πρεπει να καθηστερουμε και τους άλλους και μην απελπιζεστε υπάρχουν και χειρότερα νβα μας κοπει τελειως για τιποτα ώρες ...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα