Προς το περιεχόμενο

Εξάλειψη οπτικού εφέ με VirtualDub

w4tt4n4b3

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κοίτα, στο τελευταίο video που ανέβασες παρατήρησα πως στο τμήμα 13sec-18sec υπάρχει συνεχής κίνηση με μεγάλη ταχύτητα του προσώπου του αθλητή δεξιά-αριστερά. Αν υπήρχε το φαινόμενο που λες, θα έπρεπε λογικά να είναι ορατό σε αυτό το τμήμα. Δε βλέπω όμως κάτι τέτοιο. Αν παγώσεις και κάνεις capture ένα screenshot (στον MPC: File > Save Image...) και ανοίξεις με έναν image viewer, εκεί φαίνεται κάτι ή όχι;

Θα μπορούσε να οφείλεται σε codecs. Τώρα χρησιμοποιείς MPC+ffdshow, να υποθέσω; Δοκίμασε και με κάποιον standalone (από άποψη ανεξαρτησίας του από εγκατεστημένους DirectShow codecs) player όπως ο VLC ή ο MPC-HC. Ανέφερες επίσης ότι το playback γίνεται σε CRT οθόνη. Αυτό είναι συνήθως αντεπιχείρημα, καθώς οι μεγάλοι χρόνοι απόκρισης και τα φαινόμενα ghosting είναι το σημείο στο οποίο έπασχαν παραδοσιακά τα ψηφιακά monitors και όχι τα CRT. Αυτό όμως μου έδωσε μία ιδεά: Μετέφερε αν μπορείς το αρχείο σε άλλα PCs (συγγενών/γνωστών/φίλων/whatever) και δες το εκεί. Αν δεν κάνει τα ίδια, μάλλον το πρόβλημα δεν είναι στο encoding.

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

To έχω βάλει και σε vlc. Το πρόσωπο φαίνεται σαν σε αρνητικό, σαν ψεύτικο κάπως...

Έχω φορτώσει και Coreavc στο mpc αν και αυτό είναι για hd πιο πολυ...

Γιατί όταν κάνω capture με το hardware encoder σε mpg (MpegII) δε φαίνεται έτσι;

Μπορεί να είναι θέμα χρήσης του direct show με το virtual dub και αυτό να ρίχνει την ποιότητα του capture.

Το φαινόμενο είναι έντονο στα δευτερόλεπτα που λες.

Για να σου δώσω να καταλάβεις αυτό που βλέπω αχνά είναι το ίδιο με το κέρσορα του ποντικιού όταν επιλέγεις στις ρυθμίσεις το trail... να αφήνει ίχνος δηλαδή όταν κινείται ο κέρσορας...

Δημοσ.

Γκουχ ...

Αν παγώσεις και κάνεις capture ένα screenshot (στον MPC: File > Save Image...) και ανοίξεις με έναν image viewer, εκεί φαίνεται κάτι ή όχι;
Δημοσ.

Αν το παγώσω δεν το βλέπω αλλά η παγωμένη εικόνα δεν ειναι και η πιο καθαρή.

Αυτό που περιγράφω φαίνεται μόνο εν κινήσει. Δηλαδή είναι σαν να βγαίνει ο αθληητής από το σώμα του και για κλάσματα να βλέπεις τον ώμο του διπλό, εκεί που ήταν πριν ξεκινήσει την κίνηση και εκεί που τελειώνει.

Αν έχεις σχεση με τη φωτογραφία, είναι όταν ένα γρήγορα κινούμενο αντικείμενο περνάει μπροστά από φωτογραφικό που έχει ρυθμιση για χαμηλή ταχύτητα π.χ. 1sec...

Κάπως έτσι...

Δημοσ.

Ναι, είναι σίγουρα ghosting το φαινόμενο που περιγράφεις, το ξεκαθαρίσαμε και πιο πάνω αυτό. Αλλά στο τελευταίο clip που ανέβασες ξαναλέω ότι δεν παρατηρώ κάτι τέτοιο και επομένως δε μπορώ παρά να συμπεράνω ότι δεν είναι πρόβλημα στο encoding, αλλά στο playback. Δεν ξέρω, ας το δει και κάποιος άλλος το video να πει τη γνώμη του.

Τί κάρτα γραφικών έχεις; Έχεις περασμένη την τελευταία διαθέσιμη έκδοση drivers; Με ένα googling στα γρήγορα, βρήκα π.χ. μερικές αναφορές για ghosting κατά το video playback σε μερικές κάρτες ATI. Ιδέες ρίχνω... :whistle:

Δημοσ.

Τί κάρτα γραφικών έχεις; Έχεις περασμένη την τελευταία διαθέσιμη έκδοση drivers; Με ένα googling στα γρήγορα, βρήκα π.χ. μερικές αναφορές για ghosting κατά το video playback σε μερικές κάρτες ATI. Ιδέες ρίχνω... :whistle:

Μη μου ρίχνεις τέτοιες ιδέες...

ATI RAdeon Hd3300 είναι onboard σε MSI KA790GX...

Αμα βρω drivers καινούριους, κάνω uninstall τους παλιούς πρώτα έτσι;

Βρηκα 2 deghosting φιλτρα, ένα του Ferrari και ένα του Donald Graffen. Δεν βρηκα οδηγίες για το πώς λειτουργούν...

Προς το παρόν capture σε mpegII με 10000 constant bitrate για source...

Δημοσ.

Κάνε και αυτό, πριν αρχίσεις να ψάχνεσαι με περαιτέρω Avisynth filtering:

Μετέφερε αν μπορείς το αρχείο σε άλλα PCs (συγγενών/γνωστών/φίλων/whatever) και δες το εκεί. Αν δεν κάνει τα ίδια, μάλλον το πρόβλημα δεν είναι στο encoding.

Ναι, για εγκατάσταση νεότερων drivers συνιστάται να βγάζεις πρώτα τους παλιούς...

Δημοσ.

Τα φιλτρα που βρηκα για deghosting ήταν για Virtualdub.

Θα κάνω πρώτα το τεστ σε άλλο pc και μετά βλέπουμε πόσο βαθιά στις σελίδες του d00m9 για το avisynth θα μπω...

Δημοσ.

Αρχικό αρχείο .mpg (Mpeg-II στα 10000kbps bitrate constant).

1. Ανοιγμα με DGIndex, επιλογή Save project and demux video.

2. Άνοιγμα του d2v αρχείου με Avs ScriptCreator Tool και crop.

AVs script

>DGDecode_mpeg2source("C:\WinFast WorkArea\F1.2009.Round04.SpanishGP.Barcelona.FP1.B B C\F1.2009.SpanishGP.Barcelona.FreePractice1.B B C.d2v", info=3)
ColorMatrix(hints=true, threads=0)
crop( 14, 4, -2, -4)

3. Άνοιγμα του .avs αρχείου με MPC για εύρεση σωστού aspect ratio...

4. Άνοιγμα του .avs αρχείου με Staxrip και επιλογή φίλτρου yadif για deinterlacing

και επιλογή output mode 4...

outputmode4.th.png

avs script μετά την πρoσθήκη του φίλτρου

>DGDecode_mpeg2source("C:\WinFast WorkArea\F1.2009.Round04.SpanishGP.Barcelona.FP1.B B C\F1.2009.SpanishGP.Barcelona.FreePractice1.B B C.d2v", info=3)
ColorMatrix(hints=true, threads=0)
crop( 14, 4, -2, -4)

LoadCplugin("C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\StaxRip\Applications\Yadif\yadif.dll") Yadif()

5. Encoding

6. Συγχώνευση με το mkvmerge Gui αρχείου mkv με αρχείο ήχου ac3 αφότου πρώτα έχει γίνει επιλογή για το βίντεο αρχείο να έχει DAR 16:9 (Format specific options->Display Aspect ratio).

Δημοσ.
Προς το παρόν capture σε mpegII με 10000 constant bitrate για source...

Μάλλον αυτή είναι η καλύτερη λύση. Αν μιλάμε για αναλογικό capture PAL σήματος, δεν βλέπω το λόγο να ταλαιπωρείσαι τόσο με uncompressed avi και πολλαπλά φίλτρα.

Υ.Γ. Wow ρε Parsifal! Τόσο διεξοδική βοήθεια έχω χρόνια να δω!

Δημοσ.

Για να είμαι ειλικρινής η διαφορά μετά το encoding όταν η πηγή είναι mpeg-II 10000 απο το hardware encoder της κάρτας με uncompressed avi ή huffyuv είναι εμφανής υπέρ της δεύτερης λύσης...

Θα ανεβάσω ενα δυο δείγματα να μου πεις τη γνώμη σου αν θες...η κωδικοποίηση θα έχει τις ίδιες ρυθμίσεις...

Ο Parsifal γενικώς και ειδικώς όσες φορές έχω χρειαστεί κάτι έχει βοηθήσει διεξοδικά...

Δημοσ.

@ Parsifal...

Αν θυμάμαι καλά, έκανες encoding στο αρχικό .avi βίντεο που ανέβασα;

Αν ναι, το τελικό αρχείο είχε 16/9 aspect ratio;

Σε περίπτωση που σου βρίσκεται εύκαιρο, θα μπορούσες να το ανεβάσεις;

Δημοσ.

Το τελικό αρχείο, όπως προανέφερα και στο post #10, είχε ανάλυση 704x572 και απλώς όρισα κατά την πολύπλεξη video+audio stream στο mkvmerge GUI το aspect ratio στην τιμή 16/9, από τις έτοιμες standard τιμές που δίνει το πρόγραμμα:

post-4351-12906300547_thumb.png

Ο ήχος κωδικοποιήθηκε σε AAC-LC@96Kbps και το συνολικό μέγεθος είναι 353KB (video bitrate: 1500Kbps). Ορίστε και download link:

>http://www.mediafire.com/?sharekey=c5733ff2427deb8a07258ee67c679e4ae04e75f6e8ebb871

Δημοσ.

Είσαι πρώτος. Σε ευχαριστώ...

Στο d00m9 είχα διαβάσει πάντως ότι καλό είναι ταυτόχρονα με το encoding του βίντεο να γίνεται και αυτό του ήχου, αλλά εγώ ακολουθώ τη δική σου μέθοδο γιατί προτιμώ το πλέξιμο mkv αρχείου με ac3...(το staxrip κάνει μονο aac encoding)

Και μια ακόμη απορία που θυμήθηκα ανοίγοντας το αρχείο σου με media info.

Σε όσα αρχεία έχουν aac codec όταν τα ανοίγεις με το media info δε γράφουν ποτέ το audio bitrate σε αντίθεση με τα ac3 π.χ. όπου εκεί φαίνεται το bitrate με το media info...

Δημοσ.
Στο d00m9 είχα διαβάσει πάντως ότι καλό είναι ταυτόχρονα με το encoding του βίντεο να γίνεται και αυτό του ήχου, αλλά εγώ ακολουθώ τη δική σου μέθοδο γιατί προτιμώ το πλέξιμο mkv αρχείου με ac3...

Δεν το κατάλαβα ακριβώς αυτό. Πώς γίνεται να κάνεις ταυτόχρονα το encoding του video με αυτό του ήχου; Αφού άλλος encoder χρησιμοποιείται για το ένα και άλλος για το άλλο!

Και μια ακόμη απορία που θυμήθηκα ανοίγοντας το αρχείο σου με media info.

Σε όσα αρχεία έχουν aac codec όταν τα ανοίγεις με το media info δε γράφουν ποτέ το audio bitrate σε αντίθεση με τα ac3 π.χ. όπου εκεί φαίνεται το bitrate με το media info...

Ναι, ισχύει αυτό. Αλλά για τα Matroska files μόνο, π.χ. στα MP4 με AAC ήχο δείχνει κανονικά το bitrate. Δε γνωρίζω αν φταίει το mkvtoolnix (χλωμό) ή το MediaInfo, αν το γνωρίζουν, αν έχουν σκοπό να το διορθώσουν ή αν υπάρχει κάποιος τεχνικός περιορισμός που δυσκολεύει τη διόρθωση. Αλλά δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερο πρόβλημα: Αν είσαι εσύ ο παραγωγός του video, γνωρίζεις (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) τί ρυθμίσεις έκανες για το audio encoding. Αν όχι, τότε υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βρεις το bitrate. Μπορείς να κάνεις demux ένα μικρό κομμάτι του audio stream σε m4a αρχείο και να το ρίξεις στο MediaInfo:

post-4351-129063005681_thumb.png

Ή, αν χρησιμοποιείς ffdshow για την αποκωδικοποίηση του ήχου, μπορείς να ανοίξεις το panel του (π.χ. στον MPC: δεξί κλικ στην εικόνα > Filters > ffdshow Audio Decoder > Info & CPU) κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του MKV και να δεις το bitrate του audio stream σε πραγματικό χρόνο...

Απορία: Το clip των 2sec τί το χρειάζεσαι ακριβώς; Ελπίζω να έχεις υπ' όψιν σου ότι είναι παντελώς ακατάλληλο για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών με ποιότητα, λόγω της πολύ μικρής διάρκειάς του (αν υπάρχει απορία γιατί, μπορώ να το εξηγήσω)...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...