w4tt4n4b3 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Χρησιμοποιώ το VirtualDub 1.8.8 για εγγραφή βίντεο.. Οι ρυθμίσεις μου: Overlay Capture format YUY2 720x576 Compression ->Huffyuv codec v. 2.1 Προσπαθώ να διορθώσω το παρακάτω οπτικό εφέ. Το δείγμα είναι μόλις 4mb. >http://rapidshare.com/files/229265547/Test_Sample_4.mkv Αν μπορεί κάποιος να μου πει με ποιο φίλτρο ή τρόπο θα μπορούσα να το αποτρέψω ή εξαλείψω, θα του ήμουν υπόχρεος...
parsifal Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Interlacing λέγεται και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το αντιμετωπίσεις. Ρίξε μια ματιά στο thread Ποια ειναι η καλυτερη λυση για το προβλημα του interlace;
w4tt4n4b3 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Interlacing λέγεται και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το αντιμετωπίσεις. Ρίξε μια ματιά στο thread Ποια ειναι η καλυτερη λυση για το προβλημα του interlace; Parsifal, έχω χρησιμοποιήσει διάφορους deinterlacers και δεν βλέπω κάποια διαφορά. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για το ίδιο οπτικό εφέ. Μιλάμε για το πρόσωπο του αθλητή που αν παγώσεις την εικόνα τη στιγμή που κινείται το πρόσωπο του είναι σαν να βλέπεις στην οθόνη το πρόσωπο 2 φορές, μια κανονικά και πιο δίπλα αχνό, σαν να αφήνει ίχνη... Μιλάμε για αυτό;
parsifal Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Μιλάω γι' αυτό, που κάνει το μεγαλύτερο «μπαμ» : Αυτά που γράφεις τώρα ακούγονται περισσότερο σαν να περιγράφεις ghosting effect, αλλά με τόσο interlaced εικόνα πού να το διακρίνεις... ;
w4tt4n4b3 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Για να σε διευκολύνω, φορτώνω το αρχείο στο staxrip και μετά αφού φτιάξει τα avs αρχεία κάνει τα demux του κτλ κάνω τις ρυθμίσεις για το encoding. Πριν αρχίσει το encoding αλλάζω το PAR. ΜΕτά το autocrop το βίντεο πχ μου βγαίνει 688χ560. Αλλάζω το PAR ως εξής 688/16 * 9= 387. 560/387=1,4470284237726098191214470284238 Πετάω το παραπάνω νούμερο στο PAR και το Aspect ratio βγαίνει 1,778 δλδ 16:9. Προσθέτω και φίλτρο για deinterlacing το Yadif η το TomsMoComb και κάνει το encoding... Αλλά το αποτέλεσμα ως προς το εφέ μηδενικό... ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 07:23 ---------- Μιλάω γι' αυτό, που κάνει το μεγαλύτερο «μπαμ» : Αυτά που γράφεις τώρα ακούγονται περισσότερο σαν να περιγράφεις ghosting effect, αλλά με τόσο interlaced εικόνα πού να το διακρίνεις... ; Εσύ μιλάς για τις οριζόντιες γραμμές. Δε μιλάω για αυτές εγώ... Ναι κάτι σαν σκιά ή ghosting effect. Το πρόβλημα είναι ότι αν χρησιμοποιήσω κάποιο ghost removal φιλτρο με το VirtualDub τότε πρέπει να είμαι σε full processing mode και αν πάω να κάνω save as avi θα μου κάνει και encoding-συμπίεση... Επίσης δοκίμασα 2 de-ghosting φίλτρα κατά τη διάρκεια του capture αλλά η εικόνα κολλούσε κατά το capture... Να προσθέσω ότι το εφέ αυτό δεν είναι εμφανές όταν χρησιμοποιώ το software της κάρτας μου... εκεί όμως μπορώ να κάνω capture με τον hardware encoder σε mpeg2 όμως. Αν κάνω με το software της κάρτας capture σε uncompressed avi ή σε huffyuv τότε το παραγόμενο αρχείο έχει αυξανόμενο οπτικόακουστικό αποσυγχρονισμό. Με το VirtualDub βρήκα τρόπο να εξαλείψω το πρόβλημα του αποσυγχρονισμού αλλά έχω αυτό με το ghost effect... ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 07:30 ---------- Να σε ρωτήσω και κάτι γιατί μου φαίνεται ψάχνω ψύλλους στα άχυρα. Εσύ πέρα από το θέμα του interlacing πώς το βρίσκεις το βίντεο από άποψη ποιότητας εικόνας; Στο παρακάτω πρόσθεσα και το yadif deinterlacer κατά το encoding. Πες μου αν βλέπεις βελτίωση... >http://rapidshare.com/files/229616326/Test_Sample_4_yadif.mkv Και ένα με το TomsMoComb >http://rapidshare.com/files/229617252/Test_Sample_4_TomsMoComp.mkv Πες μου τη γνώμη σου αν μπορείς. Σε ευχαριστώ.
parsifal Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Ειλικρινά, δεν έχει νόημα να ανεβάζεις MKV samples αν δεν έχεις λύσει πρώτα το πρόβλημα του interlacing. Το θέμα είναι ότι, παρ' όλο που λες πως εφάρμοσες deinterlacing φίλτρα, το αποτέλεσμα για κάποιο λόγο εξακολουθεί να είναι interlaced. Και όχι μόνο αυτό αλλά, καθώς παράγεις progressive encodes, το αποτέλεσμα είναι να γίνεται το interlacing "burnt-in" μέσα στην εικόνα (όπως οι hardsubs ένα πράγμα) και δε μπορεί πλέον να γίνει διαχωρισμός σε top fields και bottom fields. Δηλαδή, το αποτέλεσμα φαίνεται σαν να είναι interlaced, αλλά στην πραγματικότητα είναι progressive με εμφάνιση interlaced. Μία μη αναστρέψιμη κατάσταση. Αν ανέβαζες ένα απόσπασμα από το αρχικό huffyuv AVI (δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλο σε διάρκεια, μερικές δεκάδες frames αρκούν) που (θα πρέπει λογικά να) είναι true interlaced video, θα μπορούσαμε να κάνουμε διαχωρισμό των fields (με Avisynth και άνοιγμα στο VirtualDub) και να δούμε κάθε field σαν να ήταν καρέ (ΟΚ, στο 1/2 της κανονικής κάθετης ανάλυσης, αλλά θα φαινόταν πιο ξεκάθαρα αν υπάρχει ή όχι ghosting). Μπορεί επίσης να δοθούν και κάποια tips για σωστό deinterlacing και deghosting (αν τελικά χρειάζεται το 2ο), εξατομικευμένα βάσει του δείγματος... Edit: Άκυρο, είδα τα νέα links που έβαλες. Είχα την εντύπωση πως το προηγούμενο (1ο) link υποτίθεται πως είχε περάσει από deinterlacing, αλλά μάλλον δεν ήταν έτσι τελικά. Το αποτέλεσμα με Yadiff φαίνεται αρκετά καλό. Το TomsMoComp'd clip δεν κατάφερα να το δω ακόμη, χτύπησα όριο στο RS και πρέπει να περιμένω 12min (μα γιατί χρησιμοποιείτε το RS, people; Το MediaFire π.χ. που δεν έχει τέτοια limits και ούτε καν waiting time για free users δε σας κάνει; ). Αν θες, μπορείς να πάρεις ένα screenshot από τον video player σου (αναπαράγοντας μία deinterlaced εκδοχή) και να επισημάνεις το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεσαι, κυκλώνοντας την αντίστοιχη περιοχή; (όπως έκανα στο screenshot που ανέβασα εγώ)
w4tt4n4b3 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 To πρώτο βίντεο ήταν interlaced. Τα άλλα 2 ήταν deinterlaced... Ανεβάζω στο rapid επειδή εχω λογαριασμό εκεί... Νομίζω μπορώ να σου στείλω link να το κατεβάσεις χωρίς να περιμένεις...
parsifal Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Ghosting πάντως δεν κατάφερα να δω. Μόνο λίγο blurriness, που όμως είναι αναπόφευκτο όταν δουλεύεις με interlaced υλικό στο οποίο ακολούθως εφαρμόζεται hard-deinterlacing.
w4tt4n4b3 Δημοσ. 7 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 7 Μαΐου 2009 Έκοψα 50 συνεχόμενα frames για να δεις το αρχικό αρχείο. Είναι interlaced. > http://www.mediafire.com/?sharekey=330881b49253f28590a82c7bb0fad7ade04e75f6e8ebb871 http://rapidshare.com/files/230025917/Test_Sample_4_50frames.avi Διαλέγεις και παίρνεις. Σε ευχαριστώ πάντως... Ίσως για αυτά που βλέπω εγώ ευθύνεται η crt οθόνη μου και ίσως τα 85herzt του refresh rate... Για το bluriness έχεις κανένα γιατρικό, να το ρίχνω μαζί με τον deinterlacer να κάνει δουλειά; Πάντως το yadif έκανε καλή δουλειά έτσι;
parsifal Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Καταρχάς, το αρχείο είναι interlaced με TFF order (Top Field First, διαπιστώνεται εύκολα με ένα Avisynth script στο οποίο διαχωρίζεται κάθε field σε χωριστό frame, άνοιγμα του script στο VirtualDub και οπτικός έλεγχος αν η προοδευτική μετακίνηση σε κάθε επόμενο frame δίνει προοδευτική μετακίνηση των αντικειμένω σε σκηνές όπου υπάρχει κίνηση, αντί για zig-zag movement). Από μερικά δοκιμαστικά encodings που έκανα με το MeGUI, δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση με χρήση άλλων resizers ή με εφαρμογή sharpening φίλτρων. Ίσως μία μικρή βελτίωση να πήρα από τη μη εφαρμογή resizing (και με λίγη αύξηση του μέσου bitrate στα 1800Kbps περίπου). Παρατήρησα στο post #5 ότι έχεις μπερδέψει λίγο τον τρόπο υπολογισμού σωστού aspect ratio. Παρακάτω, παρουσιάζω μία μεθοδολογία για την εύρεση του aspect ratio και που το ορίζουμε. Δοκίμασε κι εσύ με αντίστοιχες ρυθμίσεις για να ελέγξεις αν θεωρείς ότι υπάρχει ορατή διαφορά. Λοιπόν, όπως προανέφερα, χρησιμοποίησα το MeGUI: άνοιξα τον Avisynth Script Creator (CTRL+R) και φόρτωσα το HuffYUV AVI. Η λειτουργία Auto Crop έδειξε ότι υπάρχουν μαύρα pixels ως εξής: 10, 8, 0, 4 (αριστερά-δεξιά-πάνω-κάτω, αντίστοιχα). Επειδή η αρχική οριζόντια ανάλυση του video είναι 720 pixels και μετά το croping 10+8=18 πηγαίνουμε στα 702, χαλάρωσα κατά 2 pixels το αριστερό όριο ώστε τελικά να προκύψουν 704 pixels στον οριζόντιο άξονα, που είναι ένα πολύ καλό νούμερο ως mod4 διάσταση (η ακέραια διαίρεση με το 4 δίνει υπόλοιπο 0) αλλά και γιατί είναι DVD-VIDEO compliant, σε περίπτωση που ενδιαφέρει στο μέλλον μία μετατροπή σε DVD-VIDEO χωρίς resizing. Έχουμε λοιπόν μετά το cropping ανάλυση 704x572. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να βρούμε το σωστό Display Aspect Ratio που θα πρέπει να έχει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς ακόμη και στο preview window του MeGUI η εικόνα του τωρινού καρέ είναι εμφανώς stretched καθ' ύψος. Προχωρούμε λοιπόν ως εξής: Από τα τρία tabs του Avisynth Script Creator μεταβαίνουμε στο τελευταίο (Edit), παίρνουμε με copy το ως τώρα περιεχόμενο του Avisynth script, paste σε κάποιον text editor και το σώζουμε ως .avs αρχείο. Το ανοίγουμε με Media Player Classic ή Media Player Classic - HomeCinema και, έχοντας ενεργοποιημένο το NumLock στο πληκτρολόγιό μας, από τα πλήκτρα 2 και 8 του NumPad προσπαθούμε να ρυθμίσουμε την κάθετη ανάλυση ώστε το αποτέλεσμα να είναι αποδεκτό στο μάτι μας. Παράλληλα, από τη Status bar του player (αν δεν είναι ορατή, την ενεργοποιούμε από το μενού View) καταγράφουμε το Display Aspect Ratio που αντιστοιχεί σε σωστές κατά την κρίση μας διαστάσεις: Στην προκειμένη περίπτωση, είχα αποδεκτό οπτικά αποτέλεσμα μεταξύ των τιμών 1.76 και 1.80 (ο player δεν έχει βήματα του 0.01). Αυτό αντιστοιχεί στη standard για aspect ratio τιμή 16:9 (=1.777...). Άρα, με δεδομένη την οριζόντια διάσταση των 704 pixels, έχουμε σε αυτό το σημείο 2 επιλογές: 1. Είτε θα κάνουμε αναμορφική κωδικοποίηση του video, δηλαδή θα κρατήσουμε την πλήρη ανάλυση 704x572 και στο τελικό Matroska αρχείο θα ορίσουμε το DAR flag σε 16:9 ώστε να προβάλλεται στη σωστή διάσταση (704 χ (572 χ 9 / 16) = 704 x 396). Για την πολύπλεξη video+audio στο τελικό MKV καθώς και τον ορισμό του DAR στη σωστή τιμή, χρησιμοποίησα το mkvmerge GUI (εριλαμβάνεται στο mkvtoolnix). Πλεονέκτημα: Διατήρηση μεγαλύτερης λεπτομέρειας στον κάθετο άξονα. Μειονέκτημα: Απαιτείται να δώσουμε περισσότερο χώρο (μεγαλύτερο bitrate) στον encoder 2. Είτε θα κάνουμε μη αναμορφική κωδικοποίηση του video, δηλαδή resize του καρέ σε 704x396. Δεν χρειάζεται στη δημιουργία του τελικού MKV να ορίσουμε χειροκίνητα το DAR. Πλεονέκτημα: Απαιτεί μικρότερο bitrate σε σχέση με την επιλογή 1. Μειονέκτημα: Μικρότερη διακριτική λεπτομέρεια στον κάθετο άξονα + περαιτέρω μείωση της ποιότητας (blurring) λόγω του resizing Διάλεγουμε και παίρνουμε. Εγώ επέλεξα το 1.
w4tt4n4b3 Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Καταρχάς, parsifal, σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να ασχοληθείς με τα αρχεία και τις απορίες μου, πόσο μάλλον να απαντήσεις κιόλας τόσο αναλυτικά και ξεκάθαρα. Σου είμαι πραγματικά υπόχρεος. Και τώρα ώρα για την καταιγίδα, όχι της ερήμου, αλλά των ερωτήσεων. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να δίνω τέτοιο PAR ώστε το DAR να βγαίνει 16:9. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι αυτό προκειμένου να διατηρήσει την κάθετη διάταξη στο 560, μεγάλωνε την οριζόντια. Στο Staxrip που χρησιμοποιώ, όταν κάνω cropping όλες οι διαστάσεις πρέπει να διαιρούνται με το 16 και να δίνουν ακέραιο. Αυτό το ζητά γιατί το Output Mod είναι ρυθμισμένο στο 16 και μάλιστα προτρέπει να το αφήνουμε στο 16. Δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση με το x264 encoding ή κάτι άλλο. Ο μόνος τρόπος για να έχω 572 στην κάθετη διάσταση είναι να δώσω στο Output Mod την τιμή 4... 1ο ερώτημα: Με το Output mod τι κάνω; του δίνω τιμή 4: 2ο ερώτημα: Στο post σου έγραψες (704 χ (572 χ 9 / 16) = 704 x 396) Ετσι όπως το γράφεις είναι σαν (572 χ 9 / 16) = 396... Εμένα όμως 572*9/16 μου βγαίνει 321, 75. Για να πάρω 396, πρέπει να κάνω 704/16 * 9... 3ο ερώτημα: Σε μένα όταν πετάω το avs αρχείο στο MPC και το πάω στο 1,76 aspect ratio η εικόνα καλύπτει όλη την οθόνη χωρίς μπάρες πάνω κάτω όπως σε σένα... όταν προσπαθώ να δω ποιο είναι το κατάλληλο aspect ratio στο MPC, τι ρυθμίσεις πρέπει να έχω στο video frame; Πρέπει να είναι στο normal size, στο Stretch to window; Να είναι επίσης στο Keep aspect ratio; Να σου πω την αλήθεια εμένα μου αρέσει στο 2,10 σαν aspect ratio έτσι όπως το βλέπω στο MPC, επειδή δημιουργεί πάνω και κάτω τις μαύρες μπάρες... 4ο ερώτημα: Όταν φτιάχνω το avs με το Avisynth creator να προσθέσω κάποιο φίλτρο; Να το script μου >AVISource("C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\Testin AR\Test Sample 4.avi", audio=false) crop( 8, 0, -8, -4) Μπορώ να κάνω analyse και αναλόγως να προσθέσω στο script interlaced source, top field first, yadif deinterlacer και denoise filter και resize filter το Lanczos. Καλύτερα όλα αυτά να τα επιλέξω μέσα από το Staxrip πριν το encoding ή να τα προσθέσω εγω στο avs αρχείο μέσω του AVS creator; 5ο ερώτημα: Αφού πετάξω το avs αρχείο στο Staxrip και κάνει το encoding, ρίχνω το avi στο audio input του megui και παίρνω από εκεί το ac3 αρχείο για τον ήχο. ΜΕτά πετάω το mkv αρχείο και το ac3 στο mkvmerge GUI και πριν κάνω το muxing, επιλέγω το mkv track, πατάω Format Specific Options και το Display Width και Height τα κάνω από 704χ572 -> 704χ396... Στην πρώτη πώς φαίνεται στην οθόνη μου με stretch to window το 1,79 aspect ratio. Στη δευτερη με video frame στο normal size και Aspect ratio στο 1,76. Και σε αυτήν full screen mode, normal size στο video frame και Aspect ratio 1,76 Και πάλι σε ευχαριστώ... Η βοήθειά σου είναι υπερπολύτιμη. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 06:37 ---------- Αν δε σου κάνει κόπο για ρίξε μια ματιά >http://rapidshare.com/files/230456069/TestSample4mine704-400.mkv Τα κατάφερα ή έκανα πάλι κάποιο λάθος;
parsifal Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Αρχικά, να ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη για την χρήση πολλαπλών quotes που κάνει τα μηνύματα πιο μεγάλα από το ελάχιστα απαραίτητο που απαιτείται για να απαντηθούν οι ερωτήσεις, αλλά με διευκολύνει στο να οργανώνω καλύτερα το κείμενό μου στις επιμέρους απαντήσεις. Πάμε λοιπόν: Αυτό που έκανα εγώ ήταν να δίνω τέτοιο PAR ώστε το DAR να βγαίνει 16:9. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι αυτό προκειμένου να διατηρήσει την κάθετη διάταξη στο 560, μεγάλωνε την οριζόντια. Το PAR (Pixel Aspect Ratio) κανονικά δε θα πρέπει να ενδιαφέρει έναν home χρήστη, ούτε αυτός θα πρέπει να παίζει με αυτό. Στον ψηφιακό κόσμο πλέον, όλες σχεδόν οι συσκευές χρησιμοποιούν square pixels, οπότε το PAR θα πρέπει να μένει σε 1.00:1. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το DAR (Display Aspect Ratio) και μάλιστα κυρίως σε αναμορφικά encodings, όπως θα δούμε και πιο κάτω. Στο Staxrip που χρησιμοποιώ, όταν κάνω cropping όλες οι διαστάσεις πρέπει να διαιρούνται με το 16 και να δίνουν ακέραιο. Αυτό το ζητά γιατί το Output Mod είναι ρυθμισμένο στο 16 και μάλιστα προτρέπει να το αφήνουμε στο 16. Δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση με το x264 encoding ή κάτι άλλο. Ο μόνος τρόπος για να έχω 572 στην κάθετη διάσταση είναι να δώσω στο Output Mod την τιμή 4... 1ο ερώτημα: Με το Output mod τι κάνω; του δίνω τιμή 4: Η ευλαβική τήρηση του mod16 στις διαστάσεις του ψηφιακού video είναι κατάλοιπο παλαιότερων ετών, όταν πολλοί codecs και DS filters «τσινούσαν» σε non-mod16 frames. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τόσο ώστε θα πρέπει να θεωρείται πλέον non-issue. Πολλοί codecs δουλεύουν ακόμη και με περιττό αριθμό pixels σε κάποια διάσταση! Στην χειρότερη θα χρειαστεί mod4 compliance για κάποια Avisynth φίλτρα που χρησιμοποιούν encoding GUIs όπως MeGUI, StaxRip κλπ. Από ένα σημείο και μετά, ο μεγαλύτερος φόβος (που συντηρούσε και συντηρεί ακόμη την εμμονή σε mod16) ήταν η συμβατότητα με standalone συσκευές, αλλά ακόμη κι αυτές συμπεριφέρονται πλέον εξαιρετικά ευέλικτα. Επιλογή mod4 compliance είναι λοιπόν η minimum απαίτηση ασφαλείας όταν κάνουμε crops και resizes και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα αν συμμορφωθείς κι εσύ με αυτό στα encodes σου. 2ο ερώτημα: Στο post σου έγραψες Ετσι όπως το γράφεις είναι σαν (572 χ 9 / 16) = 396... Εμένα όμως 572*9/16 μου βγαίνει 321, 75. Για να πάρω 396, πρέπει να κάνω 704/16 * 9... Ήταν σφάλμα εκ παραδρομής. Στο Calculator έκανα την πράξη 704 x 9 / 16 και στο post έγραψα 572 x 9 /16. Εξ ου και το φαινομενικά λάθος αποτέλεσμα. Ισχύει το 2ο (572 x 9 /16) και συγγνώμη για το μπέρδεμα. 3ο ερώτημα: Σε μένα όταν πετάω το avs αρχείο στο MPC και το πάω στο 1,76 aspect ratio η εικόνα καλύπτει όλη την οθόνη χωρίς μπάρες πάνω κάτω όπως σε σένα...όταν προσπαθώ να δω ποιο είναι το κατάλληλο aspect ratio στο MPC, τι ρυθμίσεις πρέπει να έχω στο video frame; Πρέπει να είναι στο normal size, στο Stretch to window; Να είναι επίσης στο Keep aspect ratio; Να σου πω την αλήθεια εμένα μου αρέσει στο 2,10 σαν aspect ratio έτσι όπως το βλέπω στο MPC, επειδή δημιουργεί πάνω και κάτω τις μαύρες μπάρες... Στο MPC screenshot που έβαλα, οι μαύρες μπάρες πάνω-κάτω δεν είναι τμήμα του frame! Ανήκουν στο interface του προγράμματος. Η περιοχή του καρέ αρχίζει από την πρώτη πάνω γραμμή με φωτεινά pixels και τελειώνει αντίστοιχα στην τελευταία κάτω γραμμή με φωτεινά pixels. Οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιώ στον MPC για το Video Frame είναι η Touch Window From Inside και η Keep Aspect Ratio. Επιπλέον, αν θες να δεις το video στις πραγματικές του διαστάσεις, μπορείς ενώ παίζει να επιλέξεις View > Zoom > 100%, οπότε η ενεργή περιοχή του MPC θα έχει διαστάσεις σε pixels όσο και η ανάλυση του video και επιπλέον, το υπόλοιπο παράθυρο του MPC θα «μαζευτεί» ώστε να μην υπάρχουν μαύρες μπάρες πάνω-κάτω (που σε μπέρδεψαν κιόλας! ) Τώρα, στο ερώτημα ποιο είναι το σωστό DAR για το sample clip που εξετάζουμε, φοβάμαι πως θα συμφωνήσουμε μόνο στο ότι δεν είναι το αρχικό! Δεν ξέρω, ίσως επηρεάστηκα από την overstretched πηγή, αλλά δεν περηφανεύομαι και για το «αλφάδι» μάτι μου . Ενδεικτικά, παραθέτω δίπλα-δίπλα δύο screenshots με τα αντίστοιχα aspect ratios (16:9 και 2.10:1) μπας και μπορέσουν να βοηθήσουν με μία γνώμη και άλλα μέλη που τυχόν θα διαβάσουν το thread: Το μόνο feature που ξεχωρίζει στο μάτι μου τώρα που τα βλέπω δίπλα-δίπλα είναι το κεφάλι του θεατή ακριβώς αριστερά από το κεφάλι του τενίστα. Στο δεξί screenshot μου φαίνεται λίγο «πατημένο» κατά τον κάθετο άξονα! 4ο ερώτημα: Όταν φτιάχνω το avs με το Avisynth creator να προσθέσω κάποιο φίλτρο; Να το script μου>AVISource("C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\Testin AR\Test Sample 4.avi", audio=false) crop( 8, 0, -8, -4) Μπορώ να κάνω analyse και αναλόγως να προσθέσω στο script interlaced source, top field first, yadif deinterlacer και denoise filter και resize filter το Lanczos. Καλύτερα όλα αυτά να τα επιλέξω μέσα από το Staxrip πριν το encoding ή να τα προσθέσω εγω στο avs αρχείο μέσω του AVS creator; Όχι, δε νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσεις κάποιο φίλτρο, ούτε παρότρυνα να αλλάξεις το StaxRip με το MeGUI ή να χρησιμοποιήσεις πρώτα το ένα και να συνεχίσεις με το άλλο. Δεν έχω δουλέψει με το StaxRip, αλλά από τα screenshots φαίνεται να δίνει συγκρίσιμες δυνατότητες με το MeGUI. Έτσι κι αλλιώς, σχεδόν όλα τα προγράμματα του είδους Avisynth χρησιμοποιούν «κάτω από το καπώ». Όσον αφορά το αυτόματο Analyse, δε λειτουργεί αξιόπιστα σε Avisynth scripts που φορτώνουν αρχεία με την κλήση AVISource. Νομίζω πως μόνο σε πηγή MPEG-1/2 και MPEG-4 AVC που έχουν γίνει indexed με τα DGIndex και DGAVCIndex (και φορτώνονται με DGDecode και DGAVCDecode αντίστοιχα) λειτουργεί σωστά. Γι' αυτό και ανέφερα σε προηγούμενο post έναν αξιόπιστο τρόπο για την χειροκίνητη εύρεση του αν ένα video είναι interlaced και αν ναι, με τί field order, χρησιμοποιώντας Avisynth + VirtualDub. Και λίγο πιο αναλυτικά, στο «ανιχνευτικό» Avisynth script πρέπει μετά την κλήση του source φίλτρου που θα φορτώσει το AVI να εισάγουμε τις δύο παρακάτω εντολές: AVISource("DRIVE:\PATH_TO_FILE\File.avi")AssumeTFF SeparateFields 5ο ερώτημα: Αφού πετάξω το avs αρχείο στο Staxrip και κάνει το encoding, ρίχνω το avi στο audio input του megui και παίρνω από εκεί το ac3 αρχείο για τον ήχο.ΜΕτά πετάω το mkv αρχείο και το ac3 στο mkvmerge GUI και πριν κάνω το muxing, επιλέγω το mkv track, πατάω Format Specific Options και το Display Width και Height τα κάνω από 704χ572 -> 704χ396... Την ακριβώς απέναντι επιλογή (Aspect ratio:) πρέπει να πειράξεις. Διαλέγεις είτε μία τιμή από τις έτοιμες standard που έχει είτε μία σε custom μορφή. Αν αφήσεις το δείκτη του ποντικιού από πάνω, τα εξηγεί με ένα tooltip. Στην πρώτη πώς φαίνεται στην οθόνη μου με stretch to window το 1,79 aspect ratio.... Στη δευτερη με video frame στο normal size και Aspect ratio στο 1,76. ... Και σε αυτήν full screen mode, normal size στο video frame και Aspect ratio 1,76 Το θέμα είναι να κάνεις σωστές ρυθμίσεις κατά το encoding και το MKV muxing. Στους video players μπορείς να ρυθμίσεις χίλια δυo, αλλά το μόνο κριτήριο είναι να προβάλλεται το καρέ σωστά χωρίς να χρησιμοποιείται κάποια μέθοδος stretching που καταστρατηγεί το DAR flag του video. Σε MPC και MPC-HC π.χ., η επιλογή Stretch To Window και το παιχνίδι με τα πλήκτρα 2, 4, 6, 8 του NumPad είναι δύο πολύ καλά παραδείγματα τέτοιων μεθόδων. Αν δε σου κάνει κόπο για ρίξε μια ματιά >http://rapidshare.com/files/230456069/TestSample4mine704-400.mkv Τα κατάφερα ή έκανα πάλι κάποιο λάθος; Πολύ καλό αποτέλεσμα.
w4tt4n4b3 Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Για να είμαι ειλικρινής τα quotes με διευκολύνουν... συνεννοούμαστε καλύτερα. Τελικά το AssumeTFFSeparateFields τα βάζω στο τέλος του script ή μόνο στην περίπτωση που θέλω να το ρίξω στο virtualdub να δω αν ειναι interlaced; Τι φίλτρα μου προτείνεις να χρησιμοποιήσω; Κάτι έγραψες για antiblur νομίζω σε προηγούμενο post. Αυτό που χρησιμοποιώ πάντα είναι το yadif. Πρέπει να φτιάξω καποιο script ώστε να επιτελεί ορισμένη λειτουργία ανάλογα με το top field first, bottom κτλ; Το staxrip μ'αρεσει γιατι μου δίνει τη δυνατότητα να επιλέγω και mb και να μου βγάζει και το bitrate διπλα,,, ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 08:25 ---------- Εξήγησε μου και κάτι τελευταίο. Αφού στο mkvmerge Gui πάμε στο aspect ratio και επιλέγουμε 16:9, την τιμή του 396 γιατί τη θέλουμε; Τη χρησιμοποιούμε κάπου αλλού; Τη χρειαζόμαστε στη 2η περίπτωση που κάνουμε μη αναμορφική κωδικοποίηση δλδ resize όπου επιλέγοντας resize πρέπει να δώσουμε τιμές, έτσι; Και μιας και έγινε λόγος για αναμορφική και μη κωδικοποίηση, στο Staxrip υπάρχει επιλογή για Source is anamorphic. Αυτό ισχύει στις περιπτώσεις που έχουμε pal σήμα μεν αλλά σε 16:9;
parsifal Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Τελικά το τα βάζω στο τέλος του script ή μόνο στην περίπτωση που θέλω να το ρίξω στο virtualdub να δω αν ειναι interlaced; Μόνο στη δεύτερη περίπτωση. Τι φίλτρα μου προτείνεις να χρησιμοποιήσω; Κάτι έγραψες για antiblur νομίζω σε προηγούμενο post. Αυτό που χρησιμοποιώ πάντα είναι το yadif. Πρέπει να φτιάξω καποιο script ώστε να επιτελεί ορισμένη λειτουργία ανάλογα με το top field first, bottom κτλ; Υπάρχουν διάφορα external sharpening φίλτρα για Avisynth. Δες περισσότερα στην τεκμηρίωση του Avisynth (Start > Programs > AviSynth 2.5 > AviSynth Documentation, στο αριστερό browser frame κλικ στο Sharpen/Soften). Έχω καιρό να χρησιμοποιήσω κάποιο τέτοιο φίλτρο και έχω χάσει επαφή με το εξελίξεις στο development τους, ώστε να μπορώ να προτείνω κάποιο με το χέρι στην καρδιά. Κάνε μια βόλτα από την ενότητα Avisynth στο forum του Doom9. Έχε υπ' όψιν όμως ότι το sharpening δεν κάνει θαύματα. Μπορεί να δώσει την εντύπωση λίγο πιο ανάγλυφης εικόνας, όμως για καλό αποτέλεσμα απαιτεί μεγαλύτερο average bitrate (όπως και τα περισσότερα φίλτρα που κάνουν «καταστροφική» επέμβαση στην εικόνα, δηλαδή όλα πλην του crop και των soft resizers/softeners). Επιπλέον, προσθέτει σημαντικά στο συνολικό encoding time. Εξήγησε μου και κάτι τελευταίο.Αφού στο mkvmerge Gui πάμε στο aspect ratio και επιλέγουμε 16:9, την τιμή του 396 γιατί τη θέλουμε; Τη χρησιμοποιούμε κάπου αλλού; Τη χρειαζόμαστε στη 2η περίπτωση που κάνουμε μη αναμορφική κωδικοποίηση δλδ resize όπου επιλέγοντας resize πρέπει να δώσουμε τιμές, έτσι; Ναι, χρησιμεύει σε περιπτώσεις μη αναμορφικής κωδικοποίησης. Και μιας και έγινε λόγος για αναμορφική και μη κωδικοποίηση, στο Staxrip υπάρχει επιλογή για Source is anamorphic. Αυτό ισχύει στις περιπτώσεις που έχουμε pal σήμα μεν αλλά σε 16:9; Φαντάζομαι πως η επιλογή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις τελικές τιμές διαστάσεων και aspect ratios το StaxRip. Αναμορφικές πηγές είναι συνήθως οι ταινίες DVD. Όχι απαραίτητα όλες και σίγουρα όχι μόνο PAL με 16:9 AR, καθώς και NTSC μπορούν κάλλιστα να περιέχουν αναμορφικό video. Ίσως και κάποιες ταινίες σε HD-DVD/Bluray να χρησιμοποιούν αναμορφική κωδικοποίηση, δεν έχω ακόμη πρόσβαση σε τέτοιο εξοπλισμό και δεν το γνωρίζω από πρώτο χέρι.
w4tt4n4b3 Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2009 Παντως και με 2000kbps στο bitrate το προσωπο στο βίντεο φαίνεται σαν να αφήνει ίχνη όταν κινείται δεξιά και αριστερά, σαν να μην μπορεί η εικόνα να ακολουθήσει την κίνηση του προσώπου. Πόσο να το ανεβάσω το bitrate;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.