Προς το περιεχόμενο

Ποιά διανομή?


thakisn

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ποιά διανομή εκμεταλλευεται καλύτερα το hardware του υπλογιστή?Έχει βάση αυτό που ρωτάω πρώτα απ' ολα?Εννοώ,πιοά διανομή εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους πόρους του συστήματος?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποιες διανομές ίσως εγκαθιστούν και τρέχουν περισσότερα πράγματα από ό,τι χρειάζεσαι, με αποτέλεσμα να σπαταλώνται κάποιοι πόροι, ή ίσως έχουν πιο επιθετική πολιτική στην ενσωμάτωση νέων εκδόσεων ή αλλαγών που μπορεί να βελτιώνουν κάποιες επιδόσεις ή είναι λιγότερο συντηρητικές σε κάποια default setting, τα οποία μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε κάποιες επιδόσεις.

 

Κατά τη γνώμη μου, με απόλυτη προτεραιότητα τη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων (το οποίο κατά πολλούς είναι κάτι ανούσιο και επικίνδυνο, "ricing"), η καλύτερη επιλογή είναι μια "rolling" διανομή με μινιμαλιστικό βασικό σύστημα η οποία θα σε "αναγκάσει" να εξετάσεις αναλυτικά επιλογές τις οποίες δε θα εξέταζες σε διαφορετική περίπτωση (αν και σαφώς θα μπορούσες, ανεξαρτήτως διανομής). Με αυτό το κριτήριο νομίζω ότι το Gentoo είναι η καταλληλότερη διανομή.

 

Εν πάσι περιπτώσει, οι διαφορές σπάνια θα είναι εντυπωσιακές, ούτε είναι σίγουρες (μπορεί να τύχει να υπάρχουν ανά περίπτωση) και αν υπάρχουν συνήθως θα είναι αποτέλεσμα κάποιας συνειδητής επιλογής που έκανες εσύ, όχι κάποιας default ρύθμισης οι οποίες σχεδόν σε όλες τις διανομές είναι λίγο-πολύ sane. Γι αυτό και δεν είναι λογικό να περιμένεις ότι επιλέγοντας απλά μια άλλη διανομή θα δεις εντυπωσιακές διαφορές σε αυτόν τον τομέα ως δια μαγείας, η διανομή μπορεί απλά να σε βοηθήσει ή να μπλεχτεί στα πόδια σου αν αποφασίσεις ότι θέλεις να πάρεις ο ίδιος λεπτομερέστερες αποφάσεις.

 

Φυσικά αυτές οι αποφάσεις έχουν επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, όπως η υποκειμενική ευχρηστία και η σταθερότητα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγώ με βάση αυτά που λέει ο nske θα πρότεινα είτε arch είτε debian net install. Το gentoo μπορεί θεωρητικά να τα ξεπερνάει λίγο σε επιδόσεις, όμως απαιτεί πολύ περισσότερο κόπο από την πλευρά του χρήστη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κι εγώ Arch linux θα σου πρότεινα άν θες να στήσεις το μηχανάκι όπως εσύ θές ή μάλλον ανάλογα με τις δυνατότητες του μηχανήματος που διαθέτεις.

Στην αρχή θα βασανιστείς λιγάκι, αλλά όταν το στήσεις δεν θα ξανασχοληθείς ποτέ που λέει ο λόγος με επιμέρους ρυθμίσεις.

 

Επίσης debian netinstall και το στήνεις με τα πακέτα που εσύ θέλεις-χρειάζεσαι πραγματικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...