Lucifer Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Με αφορμή το χρίσμα του Snoob και εξ' αιτίας της κατάστασης που επικρατεί τελευταία στο ΜπλαΜπλα, αποφασίσαμε από κοινού τη δημιουργία και αρχή εφαρμογής κάποιων νέων κανόνων που θα ισχύουν στο subforum του ΜπλαΜπλα. Είμαι σχεδόν βέβαιο πως κάποιοι (αν όχι η πλειοψηφία) θα είχαν προβλέψει κάτι τέτοιο, μιας και η κατάσταση, δυστυχώς, έχει εκτραχυνθεί εντελώς. Παρακάτω αναφέρω επιγραμματικά τους κανόνες, στη μορφή που κατά πάσα πιθανότητα θα αποκτήσουν και επίσημα και ακολουθούν αντιστοίχως οι λόγοι δημιουργίας τους -για όποιον ενδιαφέρεται. 1) Το spamming δε θα γίνεται ανεκτό σε κανένα thread στο subforum του ΜπλαΜπλα. Ο λόγος δημιουργίας αυτού του κανόνα, σε περίπτωση που δεν είναι κραυγαλέα εμφανής για κάποιους, είναι πως πολλά thread που δημιουργούνται, είτε θεωρούνται αυτόκλητα από κάποιους χρήστες φαιδρά, με αποτέλεσμα την περαιτέρω διάλυση της θεματολογίας τους, είτε υπόκεινται σε μια προσπάθεια legendarοποίησης (sic) με το στανιό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φυσικά τη δημιουργία μιας αναλογίας σοβαρών και κατεστραμμένων θεμάτων, συντριπτικά υπέρ των δεύτερων. Τα σοβαρά θέματα -και αυτή η σημείωση είναι καθαρά παρατηρησιακής φύσης- είναι συνήθως αυτά στα οποία η προαναφερθείσα μερίδα ατόμων που προβαίνουν συχνά σε spam, θέλουν να συμμετάσχουν. Και το λυπηρό, αν μου επιτρέπεται μια τέτοια παρατήρηση, είναι πως κάποιοι από αυτούς είναι πράγματι πολύ καλοί και αξιόλογοι δρώντες σαν σοβαροί poster. Η ορολογία "κανένα thread" που περιγράφεται στον κανόνα, περιλαμβάνει το Official Offtopic Thread, αναφορικά με το οποίο ο κανόνας θα ισχύει μεν με μια κάποια ελαστικότητα, ο βαθμός της οποίας όμως θα εξαρτάται αποκλειστικά και de facto από τους αρμόδιους moderators. Ενδεικτικά, σε περίπτωση που το thread εμποδιστεί ως προς το να επιτελέσει τον αρχικό του σκοπό (μικρής κλίμακας και βραχείας απάντησης απορίες) "θάβοντάς" τον κάτω από μηνύματα spam, οι συμμετέχοντες θα τιμωρούνται. Ως προς το πως αυτό μπορεί να αποφευχθεί εκ μέρους τους, έχω πλήρη εμπιστοσύνη στη δυνατότητά τους να δρουν συλλογικά (όπως έχει αποδείξει η συντονισμένη τάση για spam) και εξίσου ισχυρή εμπειρική πίστη στις θεμελιώδεις υπηρεσίες του MSN Messenger. 2) Η παράθεση πηγών/links προς υποστήριξη μιας θέσης κατά την εξέλιξη μιας συζήτησης, χωρίς τον αρμόδιο σχολιασμό που θα αποτελεί ένδειξη κατανόησης και θα επιτελεί χρέη περίληψης της πηγής αυτής καθ' αυτής, θα τιμωρείται. Αυτό το μέτρο είχε ως αφορμή μια σειρά συζητήσεων που έλαβε χώρα κατά μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία thread, το περιεχόμενο των οποίων περιλάμβανε αξιόλογες συζητήσεις, άρχισαν σιγά-σιγά να εκφυλίζονται από την εμφάνιση εκπροσώπων της αντίδικης πλευράς, οι οποίοι αντί να συμβάλλουν με τον καθιερωμένο, παραγωγικό και εποικοδομητό τρόπο, άρχισαν να αντιπαραθέτουν "σκέτα" links ως ανταπάντηση σε επιχειρήματα που είχαν δομηθεί σε πολυάριθμες παραγράφους από την "αντίπαλη" σκοπιά. Αυτό θεωρείται πλέον, εκτός από ηθικά επιλήψιμο και βλαβερό για τη συνέχεια μιας συζήτησης και ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέπεται, έχοντας την ίδια αντιμετώπιση με τις περιπτώσεις λογοκλοπής (παράγραφος 4 Συμπληρωματικών Κανόνων). 3) Threads η θεματολογία των οποίων έχει αποδειχθεί εμπειρικά πως οδηγεί σε συζητήσεις και post αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας, επαφίεται στην κρίση των moderators αν θα παραμένουν ενεργά. Αυτός ο κανόνας δεν είναι επί της ουσίας κάτι καινούριο, απλώς προστίθεται επίσημα στο σύνολο. Ως τώρα η "ανεπίσημη" εφαρμογή του βασιζόταν στην παράγραφο 6 των Συμπληρωματικών Κανόνων. Θεωρώ πως ο κανόνας εμπεριέχει ο ίδιος την αιτιολογία της εφαρμογής του. - Ως προς τον χρόνο πλήρους και συστηματικής εφαρμογής των νέων κανόνων, δίδεται ένα περιθώριο 3 ημερών, το οποίο θα χρησιμεύσει για να επιβεβαιώσει την ανάγνωση και γνωστοποίηση των παραπάνω κανόνων. Κατά το χρονικό αυτό περιθώριο οι κανόνες αυτοί και οι αντίστοιχες ποινές που η παράβασή τους θα επιφέρει, θα τηρούνται, η ισχύς τους όμως δε θα είναι αυτή που θα αποκτήσουν όταν το αρχικό χρονικό περιθώριο λήξει. Τυχόν απόπειρες εκμετάλλευσης του 3ημερου χρονικού περιθωρίου, με αυξημένες τάσεις και προσπάθειες spamming πριν την έναρξη της ολοκληρωτικής εφαρμογής των κανόνων, θα τιμωρούνται βαρύτατα. Το παρόν thread θα παραμείνει ως υπόμνημα έως ότου θεωρηθεί δόκιμο.
Lucifer Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Εδώ οι απορίες, το άλλο στο ΜπλαΜπλα είναι για ταμπέλα.
aledjo Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 να κανω μια ερωτηση σχετικα με το spamming? τι εννοειτε spamming? 1) ακυρα ποστς που δεν εχουν σχεση με το θεμα συζητησης? 2) οταν η αντίπαλη πλευρα δε συμφωνει με το τι λενε οι περισσοτεροι? δηλαδη αν ανοιξει ενα θεμα για τον "γαιδαρο" και υπαρχει καποιος που επιμενει με επειχηρηματα οτι ο γαιδαρος πεταει, θεωρειται spamming?
alexzzz Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Για το oo δεν θα ρωτήσω/ πω τίποτα... θέλω να δω πρώτα τι ακριβώς σημαίνει όλο αυτό αλλά δεν έχω τον πολύ χρόνο... αυτό που δεν κατάλαβα είναι το Νο 2... απαγορεύεται πχ σε μια συζήτηση για το πόσο μεγάλη ομάδα είναι ο ΑΜΣ Αγίου Ανδρέα τα λινκ από την wikipedia; Κάτι τέτοιο εννοούμε;
status Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Στο τέλος θα μας απαγορεύσεις και το κάπνισμα εκεί μέσα:Ρ
Toufas Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Να σου πω ρε Κώστα. Για το "3" έχεις κάποιο rule of thumb? Διότι μου φαίνεται αρκετά ομιχλώδες... και εγω το ιδιο εδω....επειδη μερικοι χαλανε/χαλαμε μια κουβεντα, δεν σημαινει οτι οι αλλοι θα πρεπει να πληρωνουν προπατορικά αμαρτηματα..
Lucifer Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Να σου πω ρε Κώστα. Για το "3" έχεις κάποιο rule of thumb? Διότι μου φαίνεται αρκετά ομιχλώδες... Ως τώρα, το καλύτερο ήταν θέματα "πως να ρίξω το γκομενάκι", "τι ζητάτε από έναν άνδρα" και "πόσες φορές κάνετε σεξ". Ειδικά αν ο αποκάτω σου δεν ήταν banned, που δεν ήταν συχνά. Από 'δω και πέρα, λειτουργεί περισσότερο ως δικλείδα, καθώς 1) λίγα είναι τα καθαρά απαράδεκτα θέματα ("Πόση την έχετε") και 2) με τα σκληρότερα μέτρα κατά του σπαμ, πολλά θρεντ που παλαιότερα θα εκφυλίζονταν, πλέον ίσως και να σώζωνται. @Αλέτζο, σπαμ είναι τα μηνύματα που είναι άσχετα με το θέμα του τόπικ.
Lucifer Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 @άλεξζζ, όχι, απλώς θα ήταν δόκιμο να αναφέρεις και εσύ τι λέει το άρθρο. Φαντάσου να έκανες λάηβ το διάλογο και να το είχες τυπωμένο: αυτό που λέει ο 2 είναι να μη το τρίψεις στη μάπα του συνομιλητή αλλά να του το διαβάσεις. Ακόμα και ένα "βλέπεις τι λέει στην τάδε παράγραφο; λέει πως μπλαμπλα" αρκεί. @μαγαζάτορα, γουατ; @στάτους, ποτέ @τούφα, απάντησα
alexzzz Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 @άλεξζζ, όχι, απλώς θα ήταν δόκιμο να αναφέρεις και εσύ τι λέει το άρθρο. Φαντάσου να έκανες λάηβ το διάλογο και να το είχες τυπωμένο: αυτό που λέει ο 2 είναι να μη το τρίψεις στη μάπα του συνομιλητή αλλά να του το διαβάσεις. Ακόμα και ένα "βλέπεις τι λέει στην τάδε παράγραφο; λέει πως μπλαμπλα" αρκεί. ΑΑΑαααα !!! Αν και αντιλαμβάνομαι που πείραζε το αντίθετο, ίσως λόγο καταγωγής, ίσως λόγο του ότι δεν γράφω στο μπλα μπλα πλην αθλητικών και οο...
soturin Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Για το oo δεν θα ρωτήσω/ πω τίποτα... θέλω να δω πρώτα τι ακριβώς σημαίνει όλο αυτό αλλά δεν έχω τον πολύ χρόνο... αυτό που δεν κατάλαβα είναι το Νο 2... απαγορεύεται πχ σε μια συζήτηση για το πόσο μεγάλη ομάδα είναι ο ΑΜΣ Αγίου Ανδρέα τα λινκ από την wikipedia; Κάτι τέτοιο εννοούμε; Μια χαρά το εξηγεί το δεύτερο. Απαγορεύονται "επίκληση στην αυθεντία του link", γιατί όταν ο άλλος έχει το φιλότιμο να αναλύσει την άποψή του, κι εσύ του πετάς ένα πράμα και λες "δες", είναι ολίγον καφρίλα. Εγώ συμφωνώ σίγουρα με τη δίωξη της legendarιοποίησης (και το χω κάνει, oh i'm weak doctor) αλλά το spam γενικότερα είναι λίγο θολό. Ένα καλαμπούρι που του ρχεται του άλλου για ένα λογοπαίγνιο ή ό,τι άλλο θα τιμωρείται; Σίγουρα αν γίνεται συστηματικά, ως επιδίωξη, να τιμωρείται, αλλά μου φαίνεται υπερβολή να φάω infraction ή ban στο οο επειδή λέω "dark @R@$@ τα girders σου" μετά από ένα παιδί που ρωτάει "ποιο το τηλέφωνο των κτελ?" και του "χαντακώνω" την ερώτηση.
Lucifer Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Εκεί έγκειται και η "ελαστικότητα" του οφτόπικ. Χονδρικός κανόνας δεν υπάρχει, αλλά νομίζω το στοιχειώδες φιλότιμο να μην τσατάρετε (γενικευμένα ο 2ος πληθυντικός) καπάκια μετά από την ερώτηση κάποιου, ε της φούστας, νομίζω οφείλει να υπάρχει.
status Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Εκεί έγκειται και η "ελαστικότητα" του οφτόπικ. Χονδρικός κανόνας δεν υπάρχει, αλλά νομίζω το στοιχειώδες φιλότιμο να μην τσατάρετε (γενικευμένα ο 2ος πληθυντικός) καπάκια μετά από την ερώτηση κάποιου, ε της φούστας, νομίζω οφείλει να υπάρχει. Ερμ κοίτα πολλάκις έχει συμβεί να έχουμε πιάσει τη ψιλή κουβέντα και να πετάγονται άλλοι και να πετάν της ερωτήσεις τους.. Καταλαβαίνεις ότι δεν είναι απλά ένα τόπικ σαν όλα τα άλλα..είναι το μέρος που θα πούμε την καλημέρα μας και που θα πετάξουμε τη μπούρδα μας για να κάνουμε λίγο χαβαλέ, για να αποφορτίσουμε λίγο την πίεση από την δουλειά..γκετ ιτ;
soturin Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Δημοσ. 4 Μαΐου 2009 Ερμ κοίτα πολλάκις έχει συμβεί να έχουμε πιάσει τη ψιλή κουβέντα και να πετάγονται άλλοι και να πετάν της ερωτήσεις τους.. :lol: να τους κάνεις report Καταλαβαίνεις ότι δεν είναι απλά ένα τόπικ σαν όλα τα άλλα..είναι το μέρος που θα πούμε την καλημέρα μας και που θα πετάξουμε τη μπούρδα μας για να κάνουμε λίγο χαβαλέ, για να αποφορτίσουμε λίγο την πίεση από την δουλειά..γκετ ιτ; sorry status, αλλά ενά γενικά είναι σωστό αυτό που λες υπάρχουν μέρες που κάνετε κάτι κατεβατά εσύ και ο alexzzz μόνοι σας και θάβει σελίδες πίσω μια ερώτηση. Αν είναι κάτι γενικό χαβαλετζίδικο εννοείται, τι κάνουμε όλοι; αλλά διάλογος που θα μπορούσε να γίνεται (και πιο ωραία) στο μσν... (btw το rolleyes emoticon το βάζω ως "σκεπτικό" όχι ειρωνικό, moar emoticons!!!)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.